Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Ποδοσφαιρικά, δε νομίζω ότι γίναμε πολύ σοφότεροι το βράδυ της Τετάρτης με τους πρώτους προημιτελικούς του Κυπέλλου. Νομίζω, όμως, ότι αποδείχτηκε πόσο δίκιο έχουμε όσοι φωνάζουμε εδώ και μήνες ότι η χρήση της τεχνολογίας αποτελεί μονόδρομο στο ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα που έχει μάθει εδώ και πολλά χρόνια να ξεκινάει την ανάλυση οποιασδήποτε αναμέτρησης (και όχι μόνο ποδοσφαιρικής) από την… αξιολόγηση των διαιτητών!

Μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ, είτε για βόλεϊ, είτε για… σόφτμπολ, ο μέσος Έλληνας οπαδός, δημοσιογράφος, παράγοντας ασχολείται περισσότερο με τους διαιτητές, παρά με τους αθλητές. Οι διαιτητές πάντα θα είναι εκείνοι στους οποίους θα καταφύγουμε (ανεξαρτήτως αθλήματος και οπαδικής απόχρωσης) για να δικαιολογήσουμε την ήττα της ομάδας μας, οι διαιτητές αποτελούν πάντα το πιο… βολικό εργαλείο για να δημιουργήσουμε εικονικές πραγματικότητες και φυσικά οι διαιτητές ευνοούν και με το παραπάνω το εμπόριο φανατισμού και δηλητηρίου, πάνω στο οποίο έχουν στηριχτεί κερδοφόρες βιομηχανίες από ανθρώπους που σε άλλη χώρα δεν θα είχαν καμία απολύτως θέση στο χώρο του αθλητισμού.

Αυτούς ενοχλεί το VAR

Το VAR, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα ενοχλήσει. Θα ενοχλήσει αφάνταστα όσους επιθυμούν με οποιονδήποτε τρόπο να ελέγχουν και να κατευθύνουν την αδικία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα ενοχλήσει τους διαιτητές – λαμόγια που είναι ανά πάσα στιγμή διατεθειμένοι ακόμη και να αλλάξουν αφεντικό, αρκεί να… επιβιώνουν στον βρώμικό υπόκοσμό τους. Θα ενοχλήσει αφάνταστα, όσους επενδύουν στο μίσος και το φανατισμό. Και είναι σίγουρο ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα επιχειρήσουν να το… ξεφτιλίσουν, πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Από την άλλη, όμως, το VAR θα λυτρώσει! Θα λυτρώσει όλους εκείνους που ερωτευτήκαμε τον αθλητισμό για τους αληθινούς πρωταγωνιστές του. Θα λυτρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων που έχει γυρίσει εδώ και χρόνια την πλάτη σε ένα προϊόν ποτισμένο στο δηλητήριο της καχυποψίας και τη σήψη της αδικίας. Θα λυτρώσει τους «καθαρούς» διαιτητές και βοηθούς, που μπορεί να υποπέσουν σε ένα σοβαρότατο ανθρώπινο λάθος, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να το διορθώσουν.

Το VAR δεν θα γιατρέψει… καμένους εγκεφάλους!

Όλοι μας θα δυσκολευτούμε πολλοί να προσαρμοστούμε στην εποχή του VAR! Εδώ δυσκολεύονται να προσαρμοστούν χώρες με αθλητική παιδεία και σαφώς ανώτερη κουλτούρα από τη δική μας. Ναι, η χρήση του VAR απαιτεί σύνεση και σοβαρότητα. Και ναι, δεν πρόκειται να γιατρέψει… καμένους εγκεφάλους. Όποιος επιμένει να ανακαλύπτει σφαγές εις βάρος της ομάδας του, θα εξακολουθήσει να τις βλέπει. Η φράση «κουφάλα διαιτητή», θα αντικατασταθεί από τη φράση «κουφάλα σκηνοθέτη».

Να σας πω, όμως, κάτι; Μπορεί να μην αλλοιώνεται το 0-0, με το οποίο αρχίζει ένα παιχνίδι,  με λάθος αποφάσεις; Μπορούν να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αποφάσεις που οδηγούν σε λανθασμένες ακυρώσεις ή κατακυρώσεις γκολ; Προσωπικά μου αρκεί…

Μπορούν να μην υπάρξουν ξανά φάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως το περίφημο πέναλτι του Παπουτσέλη, το χέρι του Μανιάτη στον τελικό με τον Αστέρα Τρίπολης, το περσινό γκολ του ΠΑΟΚ στον τελικό του Βόλου, το «θρυλικό» γκολ του Κατσουράνη; Μου αρκεί…

Όλοι σας – ανεξαρτήτως ποια ομάδα υποστηρίζετε – θα έχετε μια ατελείωτη λίστα φάσεων που ξέρετε ότι η διαιτησία, είτε σας ευνόησε, είτε σας αδίκησε. Το VAR θα μπορέσει να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της δικαιοσύνης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αν τότε υπάρχουν διαιτητές που σε καθαρές φάσεις θα θέλουν να βγάζουν… τρελούς τους φιλάθλους, θα είναι πάρα πολύ εύκολο να καταλάβει κανείς αν ένα λάθος είναι ανθρώπινο ή κατευθυνόμενο. Κι αυτό μου αρκεί. Γιατί στο σημερινό δηλητηριασμένο ελληνικό ποδόσφαιρο τα λάθη καλώς ή κακώς αυτομάτως ποινικοποιούνται. Και ως ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε ανάγκη από καθαρούς και έντιμους ανθρώπους. Ακόμη και αυτούς που κάνουν λάθη. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να τα διορθώνουν…

Υ.Γ. Για τη φάση του Κούλα Χασάν στην Τούμπα, δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος σχολιασμός. Είναι μια πολύ εύκολη φάση και ένα πολύ σοβαρό λάθος. Το VAR όχι μόνο δεν θα διατάρασσε τις ισορροπίες ενός εξαιρετικού αγώνα, αλλά θα ξεκαθάριζε στα μάτια ακόμη και του πλέον καχύποπτου ή δηλητηριασμένου οπαδού αν το λάθος ήταν ανθρώπινο ή όχι. Τώρα ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, ή ότι τον… βολεύει. Και μόνο για τέτοιες φάσεις η χρησιμότητα του VAR είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη. Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη: Πρόκειται για χοντρό, αλλά ανθρώπινο λάθος. Φάνηκε και από τη συμπεριφορά του βοηθού (ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τους ανθρώπους του Ατρομήτου από το ημίχρονο όταν ενημερώθηκε για το λάθος του) και από την συνολική του παρουσία στο παιχνίδι. Στην Ελλάδα, όμως, είναι τόσο βεβαρημένο το… ποινικό μητρώο των διαιτητών που άπαντες στοχοποιούνται. Και μαζί με τα ξερά πιθανότατα καίγονται και τα χλωρά. Το VAR θα μας βοηθήσει όλους να διαχωρίσουμε τα ξερά από τα χλωρά. Και κυρίως να δίνεται στον Κούλα Χασάν και τον κάθε Κούλα Χασάν η δυνατότητα να διορθώνει τα λάθη του. Γιατί, πιστέψτε με, ειδικά για τους βοηθούς αρκεί και ένα δέκατο του δευτερολέπτου αβλεψίας για να γίνει το κακό.   

Υ.Γ. 2: Ο Σιδηρόπουλος ήταν εξαιρετικός στο Φάληρο. Όπως ήταν εξαιρετικός – στα δικά μου μάτια τουλάχιστον – σε πολλά παιχνίδια που, σύμφωνα με τον επίσημο Ολυμπιακό, είχε αποδείξει… πόσο αντι – Ολυμπιακός είναι. Είδα έναν διαιτητή απόλυτα εναρμονισμένο με την ψυχολογία ενός ντέρμπι, που προσπάθησε να κόψει το καρπούζι στη μέση. Εμένα μου αρκεί.

Υ.Γ. 3: Ποδοσφαιρικά, έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις για το ντέρμπι:

Και οι δύο προπονητές έδειξαν να έχουν στο μυαλό τους τα επόμενα παιχνίδια και τα επόμενα ντέρμπι και πολύ καλά έκαναν. Γιατί ξέρουν ότι εκεί θα κριθούν. Και οι ίδιοι και το μέλλον των ομάδων τους στη συνέχεια της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έχει δύο θετικά στοιχεία να κρατήσει: Ότι ήταν μετά από καιρό καλύτερος σε ντέρμπι με την ΑΕΚ κι ότι για άλλο ένα παιχνίδι εμφάνισε τεράστια βελτίωση στην αμυντική του λειτουργία. Από την άλλη, για άλλο ένα ντέρμπι με την «Ένωση» δεν κέρδισε. Στο πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος έχασε παρότι προηγήθηκε 2-0. Χθες δεν κέρδισε παρότι ήταν καλύτερος. Είναι, αν μη τι άλλο, ένα στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει τον Γκαρσία, ενόψει και των δύο ντέρμπι που ακολουθούν με τον «Δικέφαλο».  

Η ΑΕΚ έχει ένα θετικό στοιχείο να κρατήσει: Ότι για άλλο ένα ντέρμπι δεν έχασε, παρότι κατώτερη του αντιπάλου της. Από την άλλη, για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι η «Ένωση» μοιάζει να στερείται ενέργειας στο χορτάρι. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στη Λάρισα, όσο και στο Φάληρο, οι παίκτες του Χιμένεθ δυσκολεύτηκαν πολύ να δημιουργήσουν φάσεις για γκολ. Κατά πόσο το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πρόσκαιρο ή ανησυχητικό, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Θα επαναλάβω πάντως ότι η ΑΕΚ μετά από χρόνια κλήθηκε να διαχειριστεί ταυτόχρονη παρουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη, άρα να φορτσάρει αρκετά το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. Θα πρέπει να δούμε πόσο θα την επηρεάσει το συγκεκριμένο δεδομένο το κρίσιμο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου που διανύουμε.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This