Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Στέφανος Μακρής

Μία από τις πιο κλισέ φράσεις που έχουν δημιουργηθεί για χάρη του μπάσκετ είναι ότι “δεν μπορείς να διδάξεις το ύψος”. (You can’t teach height). Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί προπονητές πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν καλό παίκτη οποιοδήποτε τύπο έχει ύψος 2.10 μέτρα και πάνω. Τι κάνεις όμως όταν έχεις στα χέρια σου ένα παιδί με ύψος 2.31 μέτρα;

Αυτό το παιδί είναι ο Robert Bobroczkyi. Ένα παλικαράκι που ακόμα δεν έχει κλείσει τα 18 του χρόνια και εδώ και σιγά-σιγά το όνομά του έχει αρχίσει να κυκλοφορεί. Και το ίδιο συμβαίνει και με την ιστορία της ζωής του, η οποία δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φανταστεί κανείς. Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να ρίχνει σταθερά… 2 και 3 κεφάλια στους συνομηλίκους του από όταν ακόμα πήγαινε στο δημοτικό.

Όπως γίνεται σαφές, ο νεαρός Ρουμάνος δεν είναι ακριβώς η πιο συνηθισμένη περίπτωση παίκτη και ανθρώπου. Η ζωή του δεν είναι ακριβώς εύκολη. Το ύψος του δεν μπορεί ακριβώς να θεωρηθεί ευλογία αυτή τη στιγμή όταν δυσκολεύεται ακόμα και να κάνει τα βασικά. Αυτή λοιπόν είναι η τρομερή ιστορία του.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ

Όταν ρωτάνε τον Bobroczkyi τι ύψος έχει, συνηθίζει πλέον να απαντάει “1.81 μέτρα” και να γελάει. Έχει ακούσει αυτή την ερώτηση εκατοντάδες φορές στην ζωή του. Κάποτε είχε κουραστέι. Τώρα όμως έχει αποδεχθεί την κατάσταση και προσπαθεί όσο μπορεί να ζήσει φυσιολογικά.

Ο πιτσιρικάς Robert γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 2000. Πατέρας του είναι ο παλαίμαχος διεθνής Ρουμάνος παίκτης (και συμπαίκτης στην Εθνική με τον ύψους 2.31 μέτρων Gheorghe Muresan) Zsiga Bobroczkyi, ο οποίος είχε ύψος 2.16 μέτρα, ενώ η μητέρα του, Brunhilde, είχε ύψος 1.85 μέτρα και ήταν πρώην αθλήτρια του βόλεϊ. Με τέτοια γονίδια λοιπόν ήταν λογικό ο Robert να αναμένεται να γίνει ψηλός. Κανείς δεν περίμενε βέβαια ότι θα γινόταν τόσο ψηλός.

Σε ηλικία 8 ετών ο πιτσιρικάς είχε ύψος ήδη 1.90 μέτρα (!), στα 12 χρόνια του είχε ήδη περάσει σε ύψος τον πατέρα του και στα 14 χρόνια του είχε ύψος 2.20 μέτρα. Ήταν περίπου τότε, το 2014 δηλαδή, όταν κυκλοφόρησε ένα VIDEO που τον έδειχνε να παίζει μπάσκετ και άρχισε να τον προσέχει ο κόσμος. Η όψη του πιτσιρικά βέβαια προκαλούσε περισσότερο οίκτο παρά οτιδήποτε άλλο, αφού ο Bobroczkyi έμοιαζε έτοιμος να… σπάσει κάθε φορά που πήγαινε πάνω-κάτω στο γήπεδο, αφού ζύγιζε μετά βίας 80 κιλά.

Όπως είναι λογικό, οι γονείς του Bobroczkyi ανησύχησαν από νωρίς για το παιδί τους και άρχισαν να επισκέπτονται διαρκώς γιατρούς, σε όλο τον κόσμο. Ξεκίνησαν από την Ρουμανία και ακολούθησαν η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Κανένας γιατρός δεν βρήκε κάτι περισσότερο εκτός από μία σκολίωση, αλλά και ένα πρόβλημα στους γοφούς. Ο πιτσιρικάς ήταν αναγκασμένος να περνάει τον ίδιο χρόνο σε νοσοκομεία και γήπεδο. Όχι ακριβώς αυτό που ονειρεύεται ένα παιδί δηλαδή. Τα πράγματα πάντως σύντομα θα γινόντουσαν καλύτερα.

YOUTUBE KAI FACEBOOK ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ

Το 2014 ο Bobroczkyi συμφώνησε να ενσωματωθεί σε μία ερασιτεχνική ιταλική ομάδα την Stella Azzurra. Κι αφού έμεινε για έναν χρόνο εκτός δράσης για να δυναμώσει το κορμί του, άρχισε σταδιακά να παίζει μπάσκετ. Τα πράγματα βέβαια δεν ήταν ακριβώς εύκολα. Τα μεγάλα κορμιά όπως το δικό του χρειάζονται χρόνο για να “δέσουν”, ενώ συνήθως δεν μπορούν να μείνουν για πολλή ώρα στο παρκέ για λόγους υγείας.

Έστω πάντως και με περιορισμό στον χρόνο συμμετοχής του ο Robert Bobroczkyi κατάφερε να κάνει αυτό που αγαπούσε: Να παίζει μπάσκετ. Ήταν το 2014 όταν ο υπεύθυνος της Spire Academy στο Ohio, Bobby Bossman, είδε κατά λάθος στο youtube ένα VIDEO με έναν άγνωστο 15χρονο πιτσιρικά με ύψος 2.30 μέτρα να παίζει μπάσκετ. Ο Bossman εντυπωσιάστηκε και ο λόγος δεν ήταν μόνο το ύψος του μικρού, αλλά το γεγονός ότι έδειχνε να ξέρει μπάσκετ. Αποφάσισε λοιπόν να του στείλει μήνυμα στο… Facebook, χωρίς να περιμένει πολλά. Ο Bobroczkyi όμως απάντησε. Και βήμα-βήμα θα ερχόταν η μεγάλη απόφαση.

Ο Bossman του εξήγησε ότι ήθελε να τον πάρει στις ΗΠΑ. Του εξήγησε ότι είχε σχέδιο για το πώς θα τον αξιοποιήσει και πώς θα τον βοηθήσει να έχει μία καλύτερη ζωή εντός και – κυρίως – εκτός παρκέ. Είχε ένα πρόγραμμα για αυτόν. Το 2016 ο Bobroczkyi πέρασε τον Ατλαντικό για να συναντηθούν. Λίγο αργότερα ο Bossman τον έπεισε να ενσωματωθεί στην ακαδημία.

ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ο νεαρός σέντερ πήγε στις ΗΠΑ έχοντας πλέον ύψος 2.31 μέτρα και βάρος 80 κιλά. Η πρώτη πρόκληση για τους ιθύνοντες της Spire Academy δεν ήταν να τον κάνουν παίκτη, αλλά να τον βοηθήσουν να βελτιώσει την ίδια του την ζωή. Φρόντισαν λοιπόν να προσαρμόσουν τα πάντα στο μέγεθός του και να τον προστατέψουν με κάθε τρόπο που μπορούσαν.

Ο Bossman φρόντισε μέσω διαιτολόγων να φτιάξει ένα πρόγραμμα διατροφής 5.000 θερμίδων. Προσέλαβε αθλητικό ψυχολόγο για χάρη του. Προσάρμοσε το δωμάτιο που θα μείνει, αρχικά ενώνοντας δύο κρεβάτια και ακολούθως φέρνοντας ένα κρεβάτι στα δικά του μέτρα. Ακόμα και στην καφετέρια του σχολείου υπάρχει πλέον ειδική υπερυψωμένη θέση και ειδικό τραπέζι για αυτόν προκειμένου να αισθάνεται άνετα. Το πρόγραμμα προπόνησης του νεαρού περιλαμβάνει 50 διαφορετικές ασκήσεις, κυρίως με το βάρος του σώματος, αφού δεν μπορεί να σηκώσει βάρη. Πριν όμως από αυτές τις ασκήσεις πρέπει να κάνει διατάσεις για περίπου 50 λεπτά προκειμένου να μην υποστεί ζημιά. Όλοι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου ο νεαρός Ρουμάνος να αισθανθεί άνετα, με πρώτους τους συμπαίκτες του, που κάνουν “ασπίδα” για αυτόν πριν και μετά από κάθε παιχνίδι, απομακρύνοντας τον κόσμο που απλώς προσπαθεί να τον βγάλει μία φωτογραφία και του συμπεριφέρεται σαν να είναι ζώο σε τσίρκο. Παράλληλα, ο Bobroczkyi πηγαίνει κανονικά στα μαθήματά του και είναι άριστος μαθητής, αφού απολαμβάνει τη ευκαιρία που έχει.

Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά ο νεαρός Ρουμάνος παίζει και μπάσκετ. Δεν έχει ακόμα σημαντικό ρόλο και δεν επιτρέπεται να αγωνίζεται περισσότερα από 5-10 λεπτά, αφού έχει προβλήματα φυσικής κατάστασης. Προπόνηση με την προπόνηση όμως, μέρα με τη μέρα, βελτιώνεται. Ήδη έχει καταφέρει να είναι αρκετά αποδοτικός στον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του, ενώ θεωρείται αρκετά καλός σουτέρ (σουτάρει ακόμα και τρίποντα) και εξαιρετικός πασέρ. Ακόμα απέχει αρκετά βέβαια από το να θεωρηθεί μπασκετμπολίστας. Το ύψος του ωστόσο και κάποια θετικά στοιχεία ενδέχεται να του χαρίσουν μία ευκαιρία για μία καλή πρόταση από Κολέγιο.

Ο Bobroczkyi είναι καταδικασμένος να ξεχωρίζει. Αυτό είναι λογικό όταν από τα 14 του χρόνια κι έπειτα συνήθως βλέπει τους πάντες… αφ’ υψηλού. Η ζωή του δεν είναι εύκολη. Ο ίδιος όμως κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει έστω την καθημερινότητα, έχοντας έναν μεγάλο στόχο όπως δήλωσε πρόσφατα στην Washington Post: “Na παίξω μπάσκετ επαγγελματικά. Αν τα καταφέρω τότε όλη η χώρα μου θα είναι περήφανη. Όλοι θα με ξέρουν και θα είμαι περήφανος για αυτό”. Στο τέλος όμως είπε και κάτι άλλο. Κάτι που εν πολλοίς περιγράφει όλη του την ζωή: “Το να μπορείς να δεις τον κόσμο από τόσο ψηλά… είναι απλώς διαφορετικό”.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This