Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Η κωμωδία που γυρίστηκε το 1981 τιτλοφορούνταν «Ένας κοντός θα μας σώσει» και είχε πρωταγωνιστή ποιον άλλον; Τον μεγάλο κοντό του ελληνικού σινεμά, Νίκο Ρίζο.

Τη θυμήθηκα προχθές το βράδυ παρακολουθώντας ασκαρδαμυκτί τα κατορθώματα δυο μεγάλων κοντών του ελληνικού πρωταθλήματος και μάλιστα στον ίδιο αγώνα, απλώς στην προκειμένη περίσταση τα πορίσματα ποικίλλουν…

Ο ένας κοντός έσωσε τον Κόροιβο, ο άλλος κοντός ο οποίος γιγαντώθηκε ακόμη περισσότερο, δεν έσωσε το Ρέθυμνο, αμφότεροι όμως έσωσαν μια παρτίδα που για πολύ κόσμο θα ήταν από εξόχως αδιάφορη έως ανυπόφορα βαρετή!

Δυο έγραψα; Λάθος μου και το διορθώνω αμέσως διότι την ώρα που μαινόταν η μάχη στην Αμαλιάδα με τον Τζαχί Κάρσον να ξαναβάζει (όπως και την περασμένη Κυριακή στο Αλεξάνδρειο) την υπογραφή του στη νίκη του Κοροίβου και ενώ ο Στέφαν Μούντι προκαλούσε κοκομπλόκο στις παράλληλες στατιστικές υπηρεσίες για το πόσους πόντους είχε βάλει, στο Περιστέρι ο Κίκι Κλαρκ καθάριζε τις δικές του καπνισμένες κάνες.

Δέκα τρίποντα έβαλε ο αθεόφοβος, στη 16η νίκη του Περιστερίου. Δέκα στα 15, όχι παίζουμε!

Τι κρίμα που ο (αγαπημένος μου) Μακένζι Μουρ είναι δυο μέτρα παλικάρι, αν ενέπιπτε κι ελόγου του στην κατηγορία των…χαμηλοτάβανων, τότε θα προέκυπτε ένα φοβερό και τρομερό κουαρτέτο, αλλά και η τριπλέτα δεν μας κακοπέφτει!

Η ραψωδία των κοντών λοιπόν, που δεν είναι να τους αφήνεις στο μπαλαούρο και ξαφνικά καταμεσής του πλου να τους αμολάς στον Ατλαντικό, όπως είχε κάποτε ο αιρετικός Μπόμπι Νάιτ. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί από τους κοντούς να λείπει το μπόι και να γίνονται άθελα τους και αναπόδραστα η χαρά των… mismatches, αλλά έχουν ψυχή. Και επίσης, μπορεί το μπάσκετ να είναι φύσει και θέσει το άθλημα των ψηλών, αλλά οι κοντούρες που λέγαμε παλιά, θα κάνουν πάντοτε τη διαφορά!

Ο Κλαρκ, που αναδείχθηκε δυο φορές πρώτος σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος (Σεντ Πίτερς) και άλλες δυο του ελληνικού πρωταθλήματος (Αιγάλεω, Αρης) βλέπει τον κόσμο από τα 180 εκατοστά κι αυτά θαρρώ πως είναι σκάρτα, όσο για τον Κάρσον και τον Μούντι για να τον φτάσουν πρέπει να σηκώσουν τα χέρια τους στην ανάταση!

Ο Κάρσον εξελίσσεται σε serial killer και μετά τον Αρη ξεπάστρεψε και το Ρέθυμνο, όσο για τον Μούντι ο οποίος σταμάτησε τους 44 πόντους, είναι τόσο θρασύς ο μπαγάσας, που υποστηρίζει (και έχει δίκιο) ότι δεν είναι άσσος, αλλά δυάρι, εξ ου και η διόρθωση του ρόστερ στην οποία προέβη προϊούσης της σεζόν ο Νίκος Βετούλας.

Για να χρησιμοποιήσω τα αμερικανικά δεδομένα της μέτρησης, αμφότεροι οι πρωταγωνιστές του θρίλερ της Αμαλιάδας είναι κάτω από τα έξι πόδια, αλλά απέδειξαν πως οι νάνοι θα βρίσκουν πάντοτε τον τρόπο να επιβιώνουν, ου μην και να κυριαρχούν στον κόσμο των γιγάντων.

Η ιστορία του μπάσκετ είναι γεμάτη από τέτοια heroics παικτών που δεν τους έπιανε το ανθρώπινο μάτι: τοσοσούληδες και κοντορεβυθούληδες που έκαναν όργια και συνεχίζουν να τα διαπράττουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, με πιο φρέσκο παράδειγμα και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, τον Αϊζέα Τόμας.

Τηρουμένων των αναλογιών του ΝΒΑ, ο νυν γκαρντ των Καβαλίερς αποτελεί ένα φαινόμενο. Ενα θαύμα της φύσεως. Έναν μικροσκοπικό υπεράνθρωπο, που μπορεί να μην έχει συνέλθει ακόμη μετά τον σοβαρό τραυματισμό και την απραξία των επτά μηνών, αλλά στην περυσινή σεζόν με τους Σέλτικς απέδειξε πως όσο μπόι του λείπει, τόσο του περισσεύουν το ταλέντο, η προσωπικότητα, η καρδιά και τα κότσια, για να μη γράψω κάτι άλλο, που είναι μεν αγοραίο, αλλά ταιριάζει σε τέτοιες περιπτώσεις…

Με κάτι φρύδια να, που λένε!

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This