Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Στην πρόσφατη χειμερινή μεταγραφική περίοδο τα «φώτα» έπεσαν στις μετακινήσεις του Κουτίνιο, του Σάντσες, του Ομπαμεγιάνγκ και πολλών άλλων αστεριών, που άλλαξαν σελίδα στην καριέρα τους. Την ίδια ώρα, υπήρξαν και αυτοί που έκαναν στροφή 180 μοιρών, χωρίς να γίνει ο ίδιος ντόρος. Κι αυτό γιατί ενώ πρόκειται για ποδοσφαιριστές με πλούσια καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, εκείνοι αποφάσισαν να πουν «αντίο» στη Γηραιά Ήπειρο και να στραφούν σε άλλες – άγνωστες – πολιτείες.

Χαβιέ Μασεράνο
Το 2006 είχε γίνει μεγάλος ντόρος γύρω από το όνομά του (μαζί με τον Τέβες), αφού τον ήθελαν τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης, όμως εκείνος επέλεξε την Γουέστ Χαμ. Λίγους μήνες αργότερα φόρεσε τη φανέλα της Λίβερπουλ, με τον Αργεντινό αμυντικό μέσο να μένει στο Άνφιλντ για τρία χρόνια. Οι σπουδαίες εμφανίσεις του με τους «κόκκινους» κίνησαν το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, η οποία το 2010 τον έκανε δικό της. Στους «μπλαουγκράνα» έμεινε για 7,5 χρόνια, αγωνίστηκε σε 334 παιχνίδια, κατέκτησε 19 τίτλους και ήταν γενικά ένα από τα πολυτιμότερα γρανάζια στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Τη φετινή σεζόν οι συμμετοχές του είχαν περιοριστεί ιδιαίτερα, με τον ίδιο να λέει το μεγάλο «αντίο» τον Ιανουάριο, αποδεχόμενος την πρόταση της κινεζικής Hebei China Fortune και στα 34 του να αλλάζει εντελώς σελίδα στην καριέρα του.

Γουέσλι Σνάιντερ
Ένας από τους κορυφαίους Ολλανδούς ποδοσφαιριστές της γενιάς του και ρέκορντμαν συμμετοχών με την εθνική ομάδα της χώρας του (133). «Προϊόν» των ακαδημιών του Άγιαξ, που στη συνέχεια αγωνίστηκε σε δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ρεάλ Μαδρίτης (2007-2009) και Ίντερ (2009-2013). Αν και πολλοί κορυφαίοι σύλλογοι ενδιαφέρονταν για την απόκτησή του, ο Ολλανδός το 2013 πήρε την απόφαση να πει «ναι» στην πρόταση της Γαλατασαράι, παρά το γεγονός πως ήταν μόλις 29 ετών. Στην Τουρκία έμεινε μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, όταν πήγε ως ελεύθερος στη Νις. Ωστόσο, δεν έπαιξε για πολύ στο πλευρό του Μπαλοτέλι, αφού ο γαλλικός σύλλογος τον αποδέσμευσε και στις 9 Ιανουαρίου ο Σνάιντερ υπέγραψε στην Αλ-Γκαράφα από το Κατάρ. Λίγες μέρες μετά έπαιξε τον πρώτο του αγώνα και μάλιστα ήταν ο αρχηγός της ομάδας.

Σεντρίκ Μπακαμπού
Γεννημένος στην Γαλλία, ο Κονγκολέζος επιθετικός ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Σοσό. Τη σεζόν 2014-15 αγωνίστηκε στην Τουρκία με την Μπούρσασπορ και στη συνέχεια ήρθε το μεγάλο «μπαμ» με τη μεταγραφή του στην Βιγιαρεάλ. Στην πρώτη του χρονιά με το «κίτρινο υποβρύχιο» ήταν εντυπωσιακός, με 22 τέρματα, ενώ στη φετινή σεζόν είχε ήδη σημειώσει 15 γκολ, μέχρι το τέλος του 2017. Αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του, όμως αυτή που κέρδισε την κούρσα ήταν η κινεζική Beijing Guoan. Αν και ο ίδιος ο Μπακαμπού έχει λύσει τη συνεργασία του με την Βιγιαρεάλ και βρίσκεται στην Κίνα (αγωνίστηκε και σε φιλικό), υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση της μεταγραφής. Ίσως γιατί ο σύλλογος προσπάθησε να γλιτώσει κάποιους φόρους, αφού το ρεπορτάζ αναφέρει πως το κόστος ανέρχεται στα 74 εκατομμύρια ευρώ (34 εκατομμύρια οι φόροι), κάτι που τον καθιστά ως την πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού ποδοσφαιριστή στην ιστορία.

Ζερεμί Μενέζ
Ο Γάλλος άσος έχει πραγματοποιήσει αξιοζήλευτη καριέρα, με παρουσία σε κάποια από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Αφού ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Σοσό, στη συνέχεια ακολούθησαν Μονακό, Ρόμα, Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν. Στους «ροσονέρι» έφτασε στο απόγειο της καριέρας του, όμως ένας τραυματισμός έμελλε να είναι καθοριστικός για τη συνέχεια. Το καλοκαίρι του 2016 αποχώρησε από την Μίλαν, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, για λογαριασμό της Μπορντό. Ένα χρόνο μετά, «ξενιτεύτηκε» ξανά, υπογράφοντας συμβόλαιο με την τουρκική Αντάλιασπορ, όμως στις 5 Ιανουαρίου η Αμέρικα από το Μεξικό έκανε την έκπληξη, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Μενέζ. Μάλιστα, ο Γάλλος εξτρέμ έκανε ντεμπούτο με τη νέα του ομάδα πριν από λίγες μέρες.

Κάρλος Βέλα
Μόλις στα 16 του, το 2005, άφησε το Μεξικό για να μετακομίσει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία, για λογαριασμό της Άρσεναλ. Μετά από δύο χρόνια δανεισμών σε Σαλαμάνκα και Οσασούνα, ο Βέλα αγωνίστηκε κανονικά στους «κανονιέρηδες» τη διετία 2008-2010. Ακολούθησαν νέοι δανεισμοί σε Γουέστ Μπρομ και Ρεάλ Σοσιεδάδ, με την τελευταία να τον αποκτά με κανονική μεταγραφή το 2012. Μέχρι και πριν ένα μήνα, ο Μεξικανός φορ αγωνιζόταν στην ισπανική ομάδα (δεύτερος ξένος σε συμμετοχές πίσω από τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς), αν και από το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ανακοινωθεί η μεταγραφή του στην Los Angeles FC. Την πρώτη μέρα του 2018, ο Βέλα αποχαιρέτησε και επίσημα τα ευρωπαϊκά γήπεδα, μετακομίζοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This