Επιλογή Σελίδας

Ο Barnaby Lane επιλέγει τις 10 καλύτερες επιθετικές τριπλέτες που έχουμε δει στον 21ο αιώνα.

10. Πέδρο, Ντιέγκο Κόστα, Εντέν Αζάρ (Τσέλσι 2016-17)
Πολλοί ειδικοί στάθηκαν στον Καντέ καθώς η Τσέλσι κατακτούσε τον τίτλο πέρυσι, αλλά η επιρροή της αναγεννημένης επιθετικής τριάδας του Αντονιο Κόντε δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η τριπλέτα είχε προβλήματα την προηγούμενη σεζόν αλλά τα πράγματα έφτιαξαν μετά την άφιξη του Κόντε. Ο Αζάρ ξαναβρήκε την καλύτερη του φόρμα, ο Πέδρο έγινε ο παίκτης που όλοι ξέραμε από τις μέρες του στην Μπαρτσελόνα ενώ ο Ντιέγκο Κόστα ήταν… Ντιέγκο Κόστα. Η τεχνική και η ταχύτητα των Αζάρ και Πέδρο στα πλάγια, σε συνδυασμό με την δυναμική παρουσία του Κόστα, αποδείχθηκε ένας συνδυασμός που λίγες ομάδες κατάφεραν να σταματήσουν. 

9. Λορέντσο Ινσίνιε, Ντρις Μέρτενς, Χοσέ Καγιεχόν (Νάπολι 2016-…)
Η Νάπολι έγινε η ομάδα με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν στη Serie A με τα 94 πέρυσι, ξεπερνώντας τη Γιουβέντους της σεζόν 1959-60. Από αυτά τα 94, οι Ινσίνιε, Μέρτενς και Καγιεχόν έβαλαν τα 60. Παρά την φανταστική τους φόρμα, όμως, οι Παρτενοπέι δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το πρώτο τους πρωτάθλημα έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Φέτος ελπίζουν ότι θα είναι διαφορετικά. Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν, το επιθετικό τρίο της Νάπολι έχει βάλει 34 γκολ μέχρι στιγμής σε όλες τις διοργανώσεις καθώς η ομάδα τους είναι 1η ση Serie A, ένα βαθμό μπροστά από την κάτοχο του τίτλου Γιουβέντους με 15 αγωνιστικές να απομένουν. Bellissimo.

8. Χουλκ, Ραδαμέλ Φαλκάο, Σιλβέστρ Βαρέλα (Πόρτο 2009-11)
Ενας περίεργος συνδυασμός από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Ο Κολομβιανός Φαλκάο ήρθε από την Αργεντινή, ο Βραζιλιάνος Χουλκ από την Ιαπωνία ενώ ο Βαρέλα ήταν στην Πορτογαλία. Οι… ήπειροι, επομένως, συνεργάστηκαν υπέροχα όταν αυτοί οι τρεις οδηγούσαν την Πόρτο από το 2009 ως το 2011. Στη δεύτερη τους σεζόν μαζί, έβαλαν 86 γκολ και οδήγησαν την ομάδα του νεαρού Αντρέ Βίλας-Μπόας σε τρία τρόπαια ενώ ήταν αήττητη σε όλο το πρωτάθλημα. Δύναμη, εκτέλεση και ταχύτητα έκαναν τρομακτική την επιθετική τριάδα της Πόρτο.

7. Μάριο Γκέτσε, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Μάρκο Ρόις (Ντόρτμουντ 2012-13)
Στη 2η θέση του πρωταθλήματος και φιναλίστ του Champions League, ήταν η άμυνα αυτή που τελικά απογοήτευσε τον Γιούργκεν Κλοπ την σεζόν 2012-13. Στη σεζόν των “σχεδόν” για την Μπορούσια, το πολύ θετικό για αυτή ήταν η επιθετική της τριάδα, η οποία κατέστρεψε άμυνες στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Μια τριάδα που πρόσφερε ένα εντυπωσιακό επιθετικό ποδόσφαιρο, με πιο διάσημη στιγμή τους την συντριβή της Ρεάλ Μαδρίτης με 4-1 στον πρώτο ημιτελικό του Champions League, όταν ο Λεβαντόφσκι έβαλε και τα 4 γκολ

6. Κιλιάν Μπαπέ, Εντίνσον Καβάνι, Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν 2017-18)
Η πιο ακριβή επιθετική τριάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού κόστισε στην Παρί σχεδόν 400 εκατ. λίρες. Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι είναι λεφτά που ξοδεύτηκαν σωστά. Η ομάδα του Ουνάι Εμερι έχασε πέρυσι το πρωτάθλημα από τη Μονακό αλλά φέτος η επιθετική τριάδα είναι έτοιμη να επαναφέρει τον τίτλο στο Παρίσι. Το MCN δεν έχει σκοράρει 69 γκολ μόνο, αλλά έχει δώσει και περισσότερες από 30 ασίστ. Μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως για παράδειγμα στις σχέσεις Νεϊμάρ-Καβάνι, αλλά η συνεργασία τους μπορεί να οδηγήσει τους Παριζιάνους στο πρώτο τους Champions League. 

5. Κάρλος Τέβες, Γουέιν Ρούνεϊ, Κριστιάνο Ρονάλντο (2007-09)
Εχοντας αποθεωθεί ως η νέα “Holy Trinity” της Γιουνάιτεντ, οι Ρονάλντο, Ρούνεϊ και Τέβες υπήρξαν αντικειμενικά η πιο χαρισματική και τρομακτική επιθετική τριάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μπορεί να μην είχαν την διάρκεια των προκατόχων Ντένις Λόου, Τζορτζ Μπεστ και Μπόμπι Τσάρλτον στο Old Trafford, αλλά σίγουρα είχαν τρόπαια για να επιδείξουν στη διετία που πέρασαν μαζί. Ο καθένας τους ήταν νέος, πεινασμένος, γρήγορος και… φονιάς μπροστά στην εστία. Αποτέλεσμα αυτών, η επιθετική τριάδα του Αλεξ Φέργκιουσον να οδηγήσει τη Γιουνάιτεντ σε δύο σερί πρωταθλήματα, στο Λιγκ Καπ και στο αποκορύφωμα όλων, το Champions League του 2008. Ο Ρονάλντο τελείωσε την σεζόν με 26 γκολ, ο Ρούνεϊ με 20 ενώ οι Τέβες και Μπερμπάτοφ έβαλαν άλλα 29 και οι δύο μαζί.

4. Τιερί Ανρί, Σαμουέλ Ετό, Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα 2007-09)
Η αιχμή του δόρατος της πιο επιτυχημένης ομάδας που είχε ποτέ η Μπαρτσελόνα. Ανρί, Ετό και Μέσι αποδείχθηκαν μια ασταμάτητη δύναμη για την ομαδάρα του Πεπ Γκουαρντιόλα, ειδικά την σεζόν 2008-09. Η τριπλέτα σκόραρε 100 γκολ καθώς η Μπάρτσα κατακτούσε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το Champions League, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από ισπανική ομάδα. Μεγάλες νίκες επιτεύχθηκαν σε αυτή την πορεία, όπως για παράδειγμα το 2-6 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Santiago Bernabeu, το 4-0 επί της Σεβίλλης, το 6-0 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Τρομακτικό.

3. Γκάρεθ Μπέιλ, Καρίμ Μπενζεμά, Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης 2013-…)
Μετά την άφιξη του Μπέιλ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του 2013, η συνεργασία του με τους Ρονάλντο και Μπενζεμά ήταν εκπληκτική, τουλάχιστον για τις πρώτες τρεις σεζόν τους. Εχουν βάλει σχεδόν 400 γκολ μαζί και έχουν κατακτήσει τρία Champions League, αν και δεν μπορούν ακόμη να αποφύγουν την κριτική. Οι τραυματισμοί έχουν αφήσει πίσω τον Μπέιλ κάποιες φορές, οι επιδόσεις του Μπενζεμά στο σκοράρισμα γίνονται αντικείμενο κριτικής ενώ και ο Ρονάλντο άκουσε σφυρίγματα και αποδοκιμασίες. Η συνεργασία τους μπορεί σύντομα να λάβει τέλος, αφού και οι τρεις φέρονται να αποτελούν στόχους άλλων ομάδων και όταν το BBC διαλυθεί, οι απαιτητικοί οπαδοί της Ρεάλ θα συνειδητοποιήσουν τι είχαν.

2. Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Ριβάλντο (Βραζιλία 2002)
Η Βραζιλία κατέκτησε το Μουντιάλ του 2002 αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν ο τρόπος που το κατάφερε αυτό. Η ομάδα του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι ήταν ασταμάτητη στη διοργάνωση, έχοντας 18-4 γκολ καθώς έφτασε στην 5η κατάκτηση του τροπαίου. Τα “τρία Ρ” έβαλαν τα 15 από τα 18 γκολ, με τουλάχιστον έναν από αυτούς να σκοράρει σε κάθε ματς, γεγονός που τους έκανε μία από τις πιο αποτελεσματικές επιθετικές γραμμές στην ιστορία των εθνικών ομάδων. Απλά ρωτήστε τον Ντέιβιντ Σίμαν…

1. Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Νεϊμάρ (Μπαρτσελόνα 2014-17)
Τρεις παίκτες, Τρεις σεζόν. Επτά σημαντικές κούπες. Συνολικά 173 ασίστ και 364 γκολ. Το ποδόσφαιρο δεν είχε ξαναδεί μια συνεργασία όπως αυτή των Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ και δεν προβλέπεται να ξαναδεί σύντομα. Κατά την κοινή παρουσία τους στη Μπαρτσελόνα, οι τρεις νοτιοαμερικάνοι ήταν οι τρεις από τους τέσσερις καλύτερους παίκτες του κόσμου. Με τον εξωγήινο Μέσι έξω δεξιά, τον Νεϊμάρ αριστερά και τον Σουάρες στο κέντρο, οι τρεις τους απόλαυσαν μια εκπληκτική συμβίωση για τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα και τους ουδέτερους.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This