Επιλογή Σελίδας

Το Forbes, εκ των κορυφαίων οικονομικών μίντια στον κόσμο, δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του πάνω στα οικονομικά του NBA, με το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει να είναι πως τα παρκέ των γηπέδων θα μπορούσαν να είναι φτιαγμένα από χρυσάφι! Ο μέσος όρος της αξίας των 30 ομάδων υπολογίζεται πλέον στα 1,65 δισ. δολάρια, ενώ για πρώτη φορά η αξία όλων των ομάδων εκτιμάται πως ξεπερνά το 1 δισ.

Την καλύτερη εποχή της ιστορίας του διανύει, τουλάχιστον σε οικονομικό -εμπορικό επίπεδο, το NBA,όπως επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση του Forbes. Η λίγκα γίνεται συνεχώς πιο δυνατή, οι εταιρείες – ομάδες είναι κερδοφόρες, το μπάσκετ σαν άθλημα ανεβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, τα κανάλια πληρώνουν τεράστια ποσά για να δείχνουν τα ματς σε εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους και ιδιοκτήτες, παίκτες και προπονητές απολαμβάνουν την «χρυσή εποχή» βλέποντας τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν. Όλο αυτό έχει αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρων των επενδυτών, με το NBA να θεωρείται η λίγκα με τις καλύτερες προοπτικές.

Οι οικονομολόγοι του Forbes μελέτησαν τα δεδομένα των 30 συλλόγων προσπαθώντας να υπολογίσουν την οικονομική αξία του καθενός, δηλαδή το ποια είναι μία αντιπροσωπευτική τιμή πώλησης. Ο μέσος όρος αυτής της αξίας ανέρχεται στα 1,65 δισ. δολ., ποσό κατά 22%. μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περσινό και 3,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με πριν από πέντε έτη. Τα συνολικά ετήσια (σεζόν 2016-17) έσοδα των ομάδων εκτινάχθηκαν στα περίπου 7,4 δισ.

Στην κορυφή της κατάταξης των ομάδων με βάση την οικονομική τους αξία βρίσκουμε δύο κλαμπ με τεράστια ιστορία, μεγάλη οπαδική βάση, που προέρχονται από τις πλουσιότερες αγορές, αλλά που τα τελευταία χρόνια απογοητεύουν με τις αγωνιστικές τους επιδόσεις.

Η πρώτη 5άδα των ομάδων

Με αξία που φτάνει τα 3,6 δισ. δολ. (+9%) οι Νιου Γιορκ Νίκς έρχονται πρώτοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μπορεί αγωνιστικά να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι με τίποτα, αλλά οικονομικά τα πάνε εξαιρετικά, καταφέρνοντας να έχουν έσοδα της τάξεως των 426 εκατ. δολ. και λειτουργικά κέρδη 140 εκατ. , που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της λίγκας. Το ανακατασκευασμένο Madison Square Garden γεμίζει συνεχώς ενώ αποτελεί πόλο έλξης για τους χορηγούς, ενώ τοπικό κανάλι δίνει στην ομάδα 100 εκατ. δολ. για να μεταδίδει αποκλειστικά όλα τα ματς (ξεχωριστά χρήματα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο του NBA που έχει να κάνει με την παναμερικανική μετάδοση των αγώνων).

Στην 2η θέση συναντούμε τους Λος Άντζελες Λέικερς, που πλέον αξίζουν 3,3 δισ., ποσό κατά 10% μεγαλύτερο από πέρυσι. Για τους «Λιμνανθρώπους» οι τελευταίες τέσσερεις σεζόν ήταν τόσο κακές, αγωνιστικά, που κατατάσσονται στις χειρότερες πέντε της ιστορίας τους. Την ίδια στιγμή όμως, ο κόσμος συνεχίζει να πληρώνει αδρά για ένα εισιτήριο στο Staples Center, ενώ για τη μετάδοση των αγώνων τους στην τοπική αγορά καρπώνονται 150 εκατ., ποσό από 10 έως 15 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες ομάδες.

Στην 3η θέση παραμένουν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που αξιολογήθηκαν με 3,1 δισ. (+19%), με το πιο ενδιαφέρον να είναι πως η ίδια ομάδα το 2014 ήταν στην 9η θέση. Με την παρέα του Στέφεν Κάρι να τρελαίνει τον μπασκετικό πλανήτη, οι για χρόνια αδιάφοροι «Πολεμιστές» έγιναν από τους διασημότερους αθλητικούς οργανισμούς στον κόσμο, κάτι που φυσικά και επηρέασε θετικά την οικονομική τους λειτουργία. Τα έσοδα των 359 εκατ. και τα κέρδη των 120 εκατ. θα είναι «νάνοι» μπροστά σε αυτά που θα έχουν όταν ολοκληρωθεί το νέο, αξίας 1 δισ. δολ. γήπεδό τους.

Την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Σικάγο Μπουλς (2,6 δισ.) και οι Μπόστον Σέλτικς (2,5 δισ.). Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Μιλγουόκι Μπακς, είναι στην 26η θέση με αξία 1,075 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας, όμως, αύξηση 36,94% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ οι Σακραμέντο Κινγκς των Κουφού, Παπαγιάννη, βρίσκονται ψηλότερα στην 13η θέση με αξία 1,375 δισ δολάρια (+28%). Οι δύο αυτές ομάδες, μαζί με τους Ντιτρόιτ Πίστονς, εκμεταλλεύονται το γεγονός πως διαθέτουν πλέον ολοκαίνουργια γήπεδα (οι Μπακς από την επόμενη σεζόν).

Λειτουργικά κέρδη

Κατά μέσο όρο κάθε «franchise» του NBA έχει λειτουργικά κέρδη 52 εκατ. ευρώ, ποσό κατά 68% μεγαλύτερο σε σχέση με την περσινή μελέτη. Όλες οι ομάδες, πλην μίας, κατάφεραν να τελειώσουν τη σεζόν 2016-17 έχοντας περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Η μοναδική που δεν τα κατάφερε ήταν οι Καβαλίερς, που πλήρωσαν πάρα πολλά χρήματα σε μισθούς παικτών (134 εκατ.) θέλοντας να κρατήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή, ωστόσο απέτυχαν τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.

Αναλυτικά η λίστα με τις ομάδες του NBA, την αξία τους σύμφωνα με τους ειδικούς του Forbes και τα έσοδά τους τη σεζόν 2016-17

nba forbes 2018

Πηγή: Big Business

Pin It on Pinterest

Shares
Share This