Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Έφυγε αμούστακο παιδάκι από το Ρότερνταμ σε ηλικία 21 ετών και επέστρεψε στα 35 του με γκρίζα μαλλιά. Μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια, ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι αγωνίστηκε σε δύο κορυφαίους αγγλικούς συλλόγους, την Άρσεναλ και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ σε εθνικό επίπεδο έγινε πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Ολλανδίας, παίρνοντας μέρος σε Μουντιάλ και Euro. Όταν αποχωρούσε από την Φέγενορντ το 2004, ο Φαν Πέρσι ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας του και πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στην πρώτη του ομάδα για να την ολοκληρώσει.

Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής, που η Φέγενορντ αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει κι άλλοι παίκτες, που αγωνίζονταν στην ομάδα του Ρότερνταμ, έφυγαν και ξαναγύρισαν για να ολοκληρώσουν εκεί την καριέρα τους. Ή άλλοι που δεν είχαν αγωνιστεί στο παρελθόν στο Ντε Κάιπ, όμως επέλεξαν να «κρεμάσουν» εκεί τα παπούτσια τους.

Γιον Νταλ Τόμασον
Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Δανίας φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Φέγενορντ το 1998. Στην πρώτη του σεζόν πήρε το πρωτάθλημα Ολλανδίας, ενώ το 2002 έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τον ίδιο να είναι MVP του τελικού, κόντρα στην Ντόρτμουντ. Το ίδιο καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για τη Μίλαν, για να ακολουθήσουν μετέπειτα Στουτγκάρδη και Βιγιαρεάλ. Το 2008, στα 32 του πλέον, επέστρεψε στο Ντε Κάιπ, όμως στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος, αφού είχε συχνούς τραυματισμούς και ολοκλήρωσε άδοξα την καριέρα του στην αγαπημένη του Φέγενορντ το 2011.

Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ
Ο νυν προπονητής της Φέγενορντ είχε ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της ίδιας ομάδας, όταν ήταν μόλις 7 ετών. Στα 18 του κατάφερε να ανέβει στην πρώτη ομάδα και να «μεγαλώσει» ποδοσφαιρικά. Η «ανομβρία» τίτλων εκείνη την εποχή οδήγησε σε φυγή πολλά αστέρια του συλλόγου, κάτι που συνέβη και με τον Ολλανδό αριστερό μπακ. Έφυγε το 1998 για την Ρέιντζερς, για να αγωνιστεί μετέπειτα σε δύο από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης, την Άρσεναλ και την Μπαρτσελόνα. Στα 32 του, πλέον, πήρε την απόφαση να γυρίσει στη Φέγενορντ, παρά το γεγονός πως είχε ακόμη συμβόλαιο με τους «μπλαουγκράνα». Χρίστηκε αρχηγός και συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι το 2010, όταν «κρέμασε» τα παπούτσια του. Ένα χρόνο μετά έγινε βοηθός προπονητή της Φέγενορντ, μέχρι να φτάσει σήμερα να έχει ο ίδιος το τιμόνι.

Ντιρκ Κάουτ
Σε ηλικία 23 ετών, το 2003, πήρε μεταγραφή από την Ουτρέχτη για την Φέγενορντ. Ο Κάουτ δεν άργησε να γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας, λόγω της έφεσής του στο σκοράρισμα (πρώτος σκόρερ της Eredivisie το 2004-05 με 29 γκολ). Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών αγγλικών συλλόγων, με την Λίβερπουλ να τον κάνει δικό της το 2006. Στους «κόκκινους» έμεινε για έξι χρόνια και αποδείχθηκε «πολυεργαλείο», αγωνιζόμενος σε πολλές θέσεις της ενδεκάδας, αν και είχε αποκτηθεί ως κλασικός επιθετικός. Ακολούθησε η τριετία 2012-2015 στην Φενερμπαχτσέ, για να επιστρέψει στη συνέχεια στην Φέγενορντ. Παρά το γεγονός πως ήταν στη δύση της καριέρας του, ο Κάουτ έζησε μια δεύτερη νιότη στο Ντε Κάιπ, οδηγώντας την ομάδα στον τίτλο το 2017, όταν και ο ίδιος είπε «αντίο» στα γήπεδα.

Γιόχαν Κρόιφ
Ο αξέχαστος Ολλανδός μπορεί να ταυτίστηκε στην τεράστια καριέρα του με τον Άγιαξ, την Μπαρτσελόνα και την εθνική ομάδα της χώρας του, όμως η ομάδα με την οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του ήταν η Φέγενορντ. Το 1983, ο «Αίαντας» αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του 35χρονου Κρόιφ, ο οποίος εξοργίστηκε με αυτή τη στάση της διοίκησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να φορέσει τη φανέλα της μισητής – για τον Άγιαξ – Φέγενορντ. Παρά την προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία του, ο «ιπτάμενος» Ολλανδός έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο, οδηγώντας τη νέα του ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου. Αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος, δίνοντας τη δική του απάντηση στον Άγιαξ, που τον θεωρούσε… τελειωμένο. Στο τέλος εκείνης της σεζόν αποφάσισε να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Ρόναλντ Κούμαν
Πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ολλανδίας, όμως και σαν ποδοσφαιριστής ο Κούμαν είχε γράψει τη δική του ιστορία στη χώρα του, καθώς είναι από τους παίκτες που αγωνίστηκαν και στους τρεις μεγάλους. Άγιαξ και Αϊντχόφεν τη δεκαετία του 80’, για να ακολουθήσει η τεράστια καριέρα στην Μπαρτσελόνα. Ο αμυντικός με τα περισσότερα γκολ στην ποδοσφαιρική ιστορία ήταν αυτός που χάρισε στους «μπλαουγκράνα» το 1992 το πρώτο τους κύπελλο πρωταθλητριών. Το 1995, στα 32 του, αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του και να φορέσει τη φανέλα της Φέγενορντ. Έγινε ο αρχηγός της για τα επόμενα δύο χρόνια και στη συνέχεια είπε «αντίο» στους αγωνιστικούς χώρους.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This