Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθένη Γεωργακόπουλου

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Κάρλος Τέβες δήλωνε με έμφαση ότι στο διάστημα παραμονής του στην Κίνα έκανε… διακοπές. Οι κινεζικοί σύλλογοι φαίνεται πως δεν πτοούνται, αφού συνεχίζουν να προσφέρουν «χαλί» εκατομμυρίων σε μεγάλα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για να τους δελεάσουν. Ένα από τα μεγάλα ονόματα των ευρωπαϊκών γηπέδων που έκανε τη διαδρομή Ευρώπη-Κίνα το τελευταίο διάστημα ήταν ο Χαβιέ Μασεράνο, ο οποίος έφυγε από την Μπαρτσελόνα για να συνεχίσει την καριέρα του στην Hebei China Fortune.

Τώρα, ένας ακόμη σύλλογος από την Κίνα, η Tianjin Quanjian θέλει να κάνει δικό της έναν πρώην συμπαίκτη του Μασεράνο στην Μπαρτσελόνα, τον Αντρές Ινιέστα. Του προσφέρει 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και αν το καλοκαίρι ολοκληρωθεί μια τέτοια μεταγραφή, τότε ο Ισπανός θα γίνει ένας ακόμη «μεγάλος» που θα μετακομίσει στην Άπω Ανατολή. Ένας ποδοσφαιριστής που η θέση του είναι στα ευρωπαϊκά γήπεδα και όχι στην Κίνα. Κάτι που ισχύει και για κάποιους άλλους, που όμως βρίσκονται ήδη στο δρόμο του μεταξιού.

Άλεξ Βίτσελ
Μπορεί στην εθνική ομάδα του Βελγίου τα φώτα να πέφτουν πάνω στα αστέρια Ντε Μπρόινε, Αζάρ και Λουκάκου, όμως ο Βίτσελ αποτελεί εδώ και μία δεκαετία ακρογωνιαίο λίθο στη μεσαία γραμμή. Την τετραετία 2012-2016, που αγωνιζόταν στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ήταν μεταγραφικός στόχος πολλών κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, με την Γιουβέντους να φτάνει πιο κοντά από κάθε άλλη ομάδα στην απόκτησή του. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2017 έγινε το απόλυτο «μπαμ», με τον Βέλγο χαφ να υπογράφει στην Tianjin Quanjian. Αυτή η επιλογή του δεν επηρέασε καθόλου την παρουσία του στην εθνική ομάδα της χώρας του, με τον ίδιο – στα 29 του – να έχει θέση σε πολλές ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου, εφόσον αποφασίσει να επιστρέψει.

Χουλκ
Όχι μία, αλλά δύο φορές έχει «σοκάρει» με τις αποφάσεις του για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν ο Βραζιλιάνος ήταν περιζήτητος σε όλη την Ευρώπη, μετά τις εμφανίσεις του με την Πόρτο, όμως εκείνος επέλεξε να συνεχίσει τη καριέρα του στην Ζενίτ. Ο Χουλκ συνέχισε να εντυπωσιάζει και στην Αγία Πετρούπολη, ενώ ταυτόχρονα ήταν βασικός και στην εθνική Βραζιλίας. Με την «σελεσάο» έκανε την τελευταία του εμφάνιση τον Ιούνιο του 2016 στο Κόπα Αμέρικα και τον ίδιο μήνα πήρε την απόφαση να φύγει από την Ζενίτ και να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του πλανήτη, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Κίνα, για λογαριασμό της Shanghai SIPG. Πλέον, είναι 31 ετών, όμως το φαρμακερό αριστερό του πόδι θα μπορούσε να δελεάσει πολλά κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ.

Ζερβίνιο
Ένας από τους κορυφαίους Ιβοριανούς ποδοσφαιριστές της γενιάς του, που έχει σηκώσει το Κόπα Άφρικα με την Ακτή Ελεφαντοστού (2015) και έχει αγωνιστεί σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Ζερβίνιο παραμένει σταθερή αξία στην εθνική ομάδα της χώρας του (είναι και αρχηγός), παρά το γεγονός πως από το 2016 έχει αφήσει τα ευρωπαϊκά γήπεδα και αγωνίζεται στην Hebei China Fortune. Τη διετία 2011-2013 αγωνιζόταν στην Άρσεναλ υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, ενώ από το 2013 έως το 2016 φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα. Δύο από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, με τον ίδιο σήμερα να είναι 30 ετών και να μπορεί να κάνει ακόμα τη διαφορά σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες.

Μάριο Σουάρεθ
«Παιδί» της Ατλέτικο Μαδρίτης, που αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ το 2012, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε πολλές φορές στις βασικές επιλογές του Ντιέγκο Σιμεόνε στην πορεία μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2014. Στο μεσοδιάστημα χρίστηκε διεθνής με την εθνική Ισπανίας, με τον ίδιο να αγωνίζεται στην Φιορεντίνα τη σεζόν 2015-16, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά αγωνίστηκε ένα εξάμηνο στην Γουότφορντ και άλλο ένα στην Βαλένθια. Το καλοκαίρι που μας πέρασε πήρε τη μεγάλη απόφαση να φορέσει τη φανέλα της Guizhou Zhicheng, όμως στα 31 του μόνο τελειωμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού διαχρονικά αποτελούσε «πολυεργαλείο» στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Όσκαρ
Ίσως το τελευταίο κλασικό «δεκάρι» που έχει αγωνιστεί στην εθνική Βραζιλίας και ένας από τους ηγέτες της «σελεσάο» τα τελευταία χρόνια. Πριν από ένα χρόνο, ο Όσκαρ σόκαρε την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, όταν στα 25 του αποφάσισε να αφήσει πίσω κάθε φιλοδοξία και να στραφεί στα εκατομμύρια των Κινέζων. Παίκτης της Τσέλσι από το 2012, που έχασε τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα μετά την έλευση του Αντόνιο Κόντε και ζήτησε να φύγει από το Στάμφορντ Μπριτζ. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν είχε πρόβλημα να αγωνιστεί στην Κίνα, οι «μπλε» είπαν πολύ ευχαρίστως το μεγάλο «ναι» στα 60 εκατομμύρια που τους προσέφερε η Shanghai SIPG, αφού ο Όσκαρ δε βρισκόταν στα βασικά πλάνα του προπονητή τους. Η ποιότητά του αδιαμφισβήτητη, η ηλικία του μικρή, οπότε αν βάλει ξανά την καριέρα του σε προτεραιότητα, πολλές ευρωπαϊκές ομάδες θα κάνουν… ουρά για να τον αποκτήσουν.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This