Επιλογή Σελίδας

Η Αγγλία μπαίνει σε μια νέα χρυσή εποχή με παίκτες goal-machines και το FourFourTwo γράφει για τους κορυφαίους 30 επιθετικούς της Premier League.

30. Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ | 242 ματς, 97 γκολ

«Δεν βλέπω την ώρα να τελειώσει το ματς, πεινάω. Ξέρεις κανένα καλό εστιατόριο στο Λονδίνο;». Η πείνα του Αντεμπαγιόρ για πραγματικό ποδόσφαιρο έκανε το τέλος της καριέρας του να φθήνει. Ομως πέρα από το να τρώει ενδιάμεσα στους αγώνες – όπως έχει πει ο Μπρέντε Χάνγκελαντ – στα καλύτερά του, ήταν εκπληκτικός. Ο επιθετικός από το Τόγκο πέτυχε 24 γκολ στο πρωτάθλημα με την Αρσεναλ το 2007-08 και έγινε ο πρώτος που πετυχαίνει χατ-τρικ εντός και εκτός έδρας κόντρα στην ίδια ομάδα [Ντέρμπι]. Μετά, ήρθε η μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτι, με την οποία έβαλε 14 γκολ στην πρώτη του χρονιά στο Etihad και 17 στην πρώτη του με την Τότεναμ. Το τέλος της καριέρας του στην PL τον βρήκε με ένα γκολ με την Κρίσταλ Πάλας.

29. Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ | 235 ματς, 91 γκολ

«Πήγα στο Old Trafford και ο οδηγός νόμιζε ότι πάω για tour. Ρωτούσε διάφορα και στο τέλος ρώτησε ‘τι έχεις έρθει να κάνεις εδώ’; Ο Σόλσκιερ εξήγησε στον οδηγό ότι είχε έρθει από την Νορβηγία για να υπογράψει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εντεκα χρόνια αργότερα είχε γράψει το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου, όχι μόνο για την κατάκτηση του Champions League το 1999 αλλά και για τον ρόλο τους σε 6 πρωταθλήματα με τους Κόκκινους Διαβόλους. Πήρε το προσωνύμιο ‘ο δολοφόνος με το αγγλικό πρόσωπο’ και έγινε ο ορισμός της super-sub. Το ένα τρίτο τον εμφανίσεών του ήταν σαν αλλαγή, κάτι που σημαίνει ότι έβρισκε δίχτυα κάθε 150 λεπτά. Το 1999 ήρθε από τον πάγκο στο εκτός έδρας ματς με την Νότιγχαμ Φόρεστ και πέτυχε τέσσερα γκολ, στην καλύτερη ίσως εμφάνιση της καριέρας του.

28. Ζερμέν Ντεφόε | 483 ματς, 161 γκολ

Ενας σταθερός σκόρερ, ο Ζερμέν Ντεφόε πέτυχε διψήφιο αριθμό τερμάτων σε 8 διαφορετικές σεζόν στην Premier League και έβαλε πέντε γκολ σε ένα ημίχρονο, στο 9-1 της Τότεναμ κόντρα στην Γουίγκαν το 2009. Φέτος παίζει στην Μπόρνμουθ, έχοντας αγωνιστεί στο παρελθόν στην Πόρτσμουθ και έχει ζήσει υποβιβασμό με Γουέστ Χαμ και Σάντερλαντ. Ομως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ένστικτο του παίκτη, ο οποίος είναι ο 7ος σκόρερ όλων των εποχών στην Premier League και ο Νο1 σε τέρματα ως αλλαγή με 23.

27. Γίργκεν Κλίνσμαν | 56 ματς, 29 γκολ

Είναι αλήθεια, περισσότεροι από 200 παίκτες έχουν βάλει πιο πολλά γκολ από τον Κλίνσμαν, όμως λίγοι είχαν να δώσουν όσα ο Γερμανός. Ενα από τα πιο σημαντικά αποκτήματα της Premier League όταν άφησε την Μονακό για την Τότεναμ το 1994, ο Klinsi απέκτησε haters στην Αγγλία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990. Ομως γύρισε τις γνώμες όταν ρώτησε στην παρουσίασή του αν «υπάρχουν σχολεία για βουτιές στο Λονδίνο». Πέτυχε γκολ με κεφαλιά στο 4-3 σε βάρος της Σέφιλντ Γουένσντεϊ στο ντεμπούτο του. Σημείωσε 21 γκολ στην πρώτη του χρονιά και πήρε το βραβείο του παίκτη της σεζόν από τους Football Writers.

26. Λες Φέρντιναντ | 351 ματς, 149 γκολ

Ο Σερ Λες δεν χρειαζόταν καν τις εκτελέσεις πέναλτι για να γράψει ιστορία. Πέτυχε 101 γκολ στις πρώτες 5 σεζόν του στην Premier League και το 1995 έγινε παίκτης της Νιούκαστλ από την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Στη συνέχεια της καριέρας του συνέχισε να πετυχαίνει γκολ με Γουέστ Χαμ και Λέστερ πριν υπογράψει στην Μπόλτον.

25. Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ | 288 ματς, 127 γκολ

«Στο γήπεδο έδειχνε πάντα ενοχλημένος με όλους» είπε κάποτε ο συμπαίκτης του στην Τσέλσι, Τζανφράνκο Τζόλα. Ηταν ο θυμός που έκανε τον Ολλανδό να πετυχαίνει τόσα πολλά γκολ. Μόλις τρεις παίκτες έχουν βάλει στην Premier League περισσότερα γκολ με τη φανέλα μίας μόνο ομάδας και είναι οι Ρόμπιν Φαν Πέρσι και Αλαν Σίρερ. Ο απίστευτα δυνατός επιθετικός πέτυχε 18 γκολ με την Λιντς και μοιράστηκε το Χρυσό Παπούτσι με τους Μάικλ Οουεν και Ντουάιτ Γιορκ τη σεζόν 1998-99. Υστερα από μια χρονιά στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία σημείωσε 24 τέρματα σε 34 παιχνίδια, πέτυχε 23 σε 25 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με την Τσέλσι το 2000-01 έχοντας ως highlight το καρέ στο 6-1 σε βάρος της Κόβεντρι. Στη συνέχεια έπαιξε σε Μίντλεσμπρο και Τσάρλτον.

24. Ρομέλου Λουκάκου | 212 ματς, 97 γκολ

Από τη μέρα που βρέθηκε στην Premier League, φαινόταν ότι ο Λουκάκου είχε κάτι να αποδείξει. Το 2011 ο Βέλγος είχε ήδη φτιάξει το ονομά του έχοντας φτάσει τα 41 γκολ με την Αντερλεχτ μόλις στα 18 του. Αν και η Τσέλσι έδωσε 17 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει, έπαιξε μόλις ένα ματς πριν φύγει δανεικός για Γουέστ Μπρομ και Εβερτον. Με τους Baggies πέτυχε 17 τέρματα και στο Goodison Park σταμάτησε στα 15. Ακόμα και με αυτές τις επιδόσεις όμως, η Τσέλσι και ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν πείστηκαν και τον πούλησαν στην Εβερτον. Σε μια ομάδα που δεν ήταν και η πιο σταθερή, ο Λουκάκου πέτυχε 53 γκολ σε 3 σεζόν. Οι Μπλε, με τον Αντόνιο Κόντε πλέον στον πάγκο, ενδιαφέρθηκε σοβαρά, όμως ο αριστεροπόδαρος επιθετικός επέλεξε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο.

23. Χάρι Κέιν | 142 ματς, 101 γκολ

Λίγοι θα είχαν αμφιβολία για τη γρήγορη άνοδο του Χάρι Κέιν στην ελίτ των επιθετικών. «Εκείνο το ματς στο Villa Park ήταν το turning-point» είπε το 2015 στο FFT. «Πριν από αυτό, έδειχνα τι μπορώ να κάνω στο Europa League και το League Cup, όμως το να πετυχαίνω το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις σε αγώνα της Premier League έδειχνε ότι είμαι έτοιμος». Από τότε δεν έχει κοιτάξει πίσω. Ηταν το πρώτο από τα 21 γκολ που πέτυχε εκείνη τη σεζόν και ακολούθησαν 25 και 29 τις δύο επόμενες. Οταν έβαλε το δεύτερο προσωπικό του στο 4-0 σε βάρος της Χάντερσφιλντ, ισοφάρισε τα 84 του Κριστιάνο Ρονάλντο στην PL και σκοράρει πλέον με τον ρυθμό που το έκαναν οι Τιερί Ανρί και Αλαν Σίρερ.

22. Κάρλος Τέβες | 202 ματς, 84 γκολ

Η μετακόμιση του Αργεντινού στην Premier League, αρχικά έμοιαζε σαν καταστροφή. Στην πρώτη του σεζόν είχε φτάσει Μάρτιος και δεν είχε βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η Γουέστ Χαμ απείχε 9 πόντους από την παραμονή. Σε εκείνο το σημείο εμφανίστηκε ο πραγματικός Καρλίτος και πέτυχε 7 γκολ χάριζοντας στους Hammers μια απίστευτη παραμονή και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα πράγματα πήγαιναν καλά, όμως δεν θα ήταν ο Τέβες αν δεν υπήρχε και λίγη ίντριγκα, οπότε άλλαξε φανέλα αλλά όχι και πόλη καθώς έγινε παίκτης της Σίτι. Σε δύο χρόνια έβαλε 43 γκολ με τη φανέλα των Citizens και παρότι τα έσπασε με τον Μαντσίνι, επέστρεψε στο φινάλε και έπαιξε ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου. Μεγάλος επιθετικός, όμως μεγάλοι και οι μπελάδες.

21. Ντιέγο Κόστα | 89 ματς, 52 γκολ

Κοντράροντας τον Τέβες στα προβλήματα που μπορούσε να δημιοθργήσει, ακολουθεί ο Ντιέγο Κόστα. Ο διεθνής με την Εθνική Ισπανίας έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην Premier League το 2014 όταν και αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης πετυχαίνοντας 7 γκολ στα πρώτα του 4 ματς με την Τσέλσι την οποία βοήθησε να κατακτήσει τον τίτλο βάζοντας 20 στο πρωτάθλημα. Ο ίδιος μαζί με τους Σεσκ Φάμπρεγας και Εντέν Αζάρ ήταν στην τριάδα των ‘ποντικών’ που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο. Το 2016-17 επέστρεψε και κατέκτησε δεύτερο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά υπό τις οδηγίες του Αντόνιο Κόντε.

20. Νικολά Ανελκά | 364 ματς, 125 γκολ

«Ο κόσμος λέει συχνά ότι στην Αρσεναλ ήταν η καλύτερη περίοδός μου. Ομως δεν ήταν. Ημουν πολύ καλύτερος παίκτης στην Μπόλτον». Ο Ανελκά έφυγε από την Premier League τρεις φορές, όμως συνέχισε να επιστρέφει. Πρωταθλητής στο Highbury όταν ήταν 19, ακολούθησε μια προβληματική σεζόν στην οποία έβαλε 17 γκολ στην Ρεάλ Μαδρίτης και γύρισε στην Αγγλία για Λίβερπουλ και Σίτι, πριν φύγει ξανά, για την Φενερμπαχτσέ. Ο Σαμ Αλαρνταϊς αναγέννησε την καριέρα του στην Μπόλτον και μετά ο Γάλλος επιθετικός έγινε ο πρώτος σκόρερ στην PL με 19 γκολ με την Τσέλσι το 2008-09, κατακτώντας ένα ακόμα πρωτάθλημα έναν χρόνο αργότερα. Αυτός και ο Τέβες είναι οι μοναδικοί της λίστας που έχουν τίτλο με διαφορετικές ομάδες. Επειτα από τη μετακόμιση στην Κίνα, η τελευταία που έπαιξε στην PL ήταν η Γουέστ Μπρομ.

19. Ντίμιταρ Μπερμπάτοβ | 229 ματς, 94 γκολ

Παρότι έπαιξε στον τελικό του Champions League το 2002 με την Λεβερκούζεν, οι περισσότεροι φίλοι της Τότεναμ αναρρωτήθηκαν «ποιος» όταν το 2006 η ομάδα τους απέκτησε τον Βούλγαρο. Ο Μπερμπάτοβ δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να δείξει ποιος είναι. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν άργησε να ενδιαφερθεί και δίνοντας 30 εκατ. λίρες τον πήρε και το 2010-11 ο Μπερμπάτοβ βοήθησε στην κατάκτηση του τίτλου πετυχαίνοντας 20 γκολ. Οταν έπαιξε στην Φούλαμ δεν ήταν πλέον γρήγορος και σε μια εποχή που η ταχύτητα και η δύναμη είναι κάτι αυτονόητο για τους παίκτες, ο Ντίμιταρ αποχώρησε από την Premier League.

18. Φερνάντο Τόρες | 212 ματς, 85 γκολ

Μια μεταγραφή στο τέλος της προθεσμίας, σπάνια χαράζει μια διαχωριστική γραμμή σε μία καριέρα. Πριν αποκτηθεί από την Τσέλσι τον Ιανουάριο του 2011, ο Τόρες ήταν γρήγορος και αδίστακτος. Υστερα από αυτή, δεν ήταν ο ίδιος επιθετικός. Στα 3.5 χρόνια του στην Λίβερπουλ όμως, ήταν ένα φαινόμενο. Από την πρώτη μέρα στο Anfield, όταν πέρασε μέσα από την άμυνα της Τσέλσι και πέτυχε το πρώτο γκολ του για τους Reds, έδειξε τη δύναμη και τις ικανότητές του. Σκόραρε 33 φορές σε όλες τις διοργανώσεις [24 στο πρωτάθλημα] στην πρώτη του σεζόν και 39 στις υπόλοιπες δύο παρά τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν. Εκείνη η χρονιά ήταν πιθανότατα σημαντικός παράγοντας στην πτώση του. Οι οπαδοί της Τσέλσι θα θυμούνται πάντα το γκολ στον ημιτελικό του Champions League κόντρα στην Μπαρτσελόνα, πριν την κατάκτηση του τίτλου στο Μόναχο.

17. Τζανφράνκο Τζόλα | 229 ματς, 59 γκολ

Ο μικροσκοπικός άσος από την Σαρδηνία βοήθησε όχι μόνο στη μεταμόρφωση της Τσέλσι αλλά και όλου του αγγλικού ποδοσφαίρου κάνοντας τρικ σε σέντερ-μπακ που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. «Στην αρχή, το ‘ανοικτό’ στιλ του αγγλικού ποδοσφαίρου με βοήθησε» είπε το 2007 στο FFT ο Τζόλα «αφού ερχόμουν από τα σκληρά μαρκαρίσματα της Serie A. Ο Τζόλα αναδείχθηκε ‘παίκτης της χρονιάς’ από τους Writers του Νησιού μετά την πρώτη του σεζόν στο Stamford Bridge και στα 7 χρόνια του στο Λονδίνο κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, δύο Κύπελλα και ένα League Cup.

16 και 15. Ντουάιτ Γιορκ και Αντι Κόουλ | 375 / 414 ματς, 123 / 187 γκολ

«Οταν εγώ και ο Γιόρκι αρχίσαμε να παίζουμε μαζί, ήταν σαν να γνωρίζεις μια εκπληκτική γυναίκα και να την ερωτεύεσαι» είχε πει το 2010 στο FFT ο Αντι Κόουλ. Το γεγονός ότι ο Αλεξ Φέργκιουσον έδωσε 12.6 εκατ. λίρες στην Αστον Βίλα για να πάρει τον άσο από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο προκάλεσε εντύπωση, αφού στο Old Trafford υπήρχαν ήδη οι Κόουλ, Σόλσκιερ, Σέριγχαμ. Ο Σκωτσέζος έκανε rotation στους επιθετικούς του τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν 1998-99 αλλά από τον Οκτώβριο κατέληξε στους Γιορκ και Κόουλ και οι δύο έβαλαν 19 γκολ εκείνο τον μήνα. Το φονικό δίδυμο έπαιξε τεράστιο ρόλο στην κατάκτηση του treble και στα δύο τους πρώτα χρόνια σημείωσαν μαζί 98 τέρματα. Η άφιξη του Ρουντ ΦανΝίστελροϊ έσπασε το δίδυμο το 2001, με τον Κόουλ να πηγαίνει στην Μπλάκμπερν και τον Γιορκ να τον ακολουθεί έξι μήνες μετά.

14. Ρόμπι Φάουλερ | 379 ματς, 163 γκολ

Στους οπαδούς πάντα αρέσει ότι ένα ντόπιο παιδί βάζει γκολ και αυτοί της Λίβερπουλ είχαν σαν «Θεό» τον Ρόμπι Φάουλερ. Πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ στην πέμπτη του εμφάνιση και το δεύτερο κόντρα στην Αρσεναλ στην 30ή του μέσα σε πέντε λεπτά στο πρώτο μέρος. Σε μια εποχή που υπήρχαν παίκτες όπως Σίρερ, Κλίνσμαν, Ιαν Ράιτ, ο Φάουλερ ήταν ο πιο κυνικός από όλους τους επιθετικούς της Premier League. Ενας τραυματισμός το 1996-97 έβγαλε τον αριστεροπόδαρο από τον δρόμο του και ο Μάικλ Οουεν πήρε τη θέση του. Ο Φάουλ έκανε βέβαια το comeback, όμως είχε χάσει την εκρηκτικότητα που του επέτρεπε να διαλύει τις άμυνες. Στη συνέχεια έπαιξε σε Λιντς και Μάντσεστερ Σίτι και επέστρεψε στο Anfield το 2006 χωρίς όμως να καταφέρει να θυμίσει τη μαγεία από τα παλιά.

13. Μάικλ Οουεν | 326 ματς, 150 γκολ

Ο Οουεν ήταν 18 και στην πρώτη του σεζόν με την Λίβερπουλ μοιράστηκε το Χρυσό Παπούτσι το 1997-98. Την επόμενο το επανέλαβε και έγινε ο ήρωας της Αγγλίας με εκείνο το γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στην Αργεντινή. Ηταν το τέλειο σενάριο για ταινία, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν βλέπει τα γκολ του. Ο απίστευτα γρήγορος επιθετικός πήρε την Χρυσή Μπάλα το 2001 και έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων στις 7 σεζόν του στους Reds. Ομως οι μεταγραφές σε Ρεάλ Μαδρίτης και Νιούκαστλ δεν πήγαν όπως θα ήθελε αφού οι τραυματισμοί δεν τον ταλαιπώρησαν και στη συνέχεια υπέγραψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία κατέκτησε πρωτάθλημα το 2011, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στην Στόουκ.

12. Ρόμπιν Φαν Πέρσι | 280 ματς, 144 γκολ

Στην τελευταία του σεζόν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Αλεξ Φέργκιουσον κατέκτησε το πρωτάθλημα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα γκολ του Φαν Πέρσι, που είχε αποκτηθεί από την Αρσεναλ. Ο Ολλανδός δεν είχε κατακτήσει τον τίτλο στα 8 του χρόνια στο Λονδίνο, αφού οι τραυματισμοί του είχαν στερήσει τη δυνατότητα να πιάσει το peak των ικανοτήτων του. Ομως ο αριστεροπόδαρος άσος, που από εξτρέμ μετατράπηκε σε επιθετικό, βρέθηκε στα καλύτερά του στην ηλικία των 28 με 30 γκολ στην τελευταία του σεζόν στο Emirates, πριν βάλει 26 στην πρώτη του στο Old Trafford και χαρίσει το 13ο πρωτάθλημα στον Φέργκι.

11. Τέντι Σέριγχαμ | 418 ματς, 146 γκολ

Ο Τέντι Σέριγχαμ δεν είχε κατακτήσει κανένα τίτλο πριν το 1999, όμως βοήθησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πάρει τρεις σε τέσσερις σεζόν και ο ίδιος στα 34 του αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς. Πρώτος σκόρερ της πρώτης σεζόν της Premier League, πήρε μεταγραφή από την Νότιγχαμ Φόρεστ στην Τότεναμ το 1992 και έγινε ένας πανέξυπνος second striker πετυχαίνοντας συνολικά στη μεγάλη κατηγορία 146 γκολ και δίνοντας 76 ασίστ. Στη συνέχεια της καριέρας του έπαιξε σε Πόρτσμουθ και Γουέστ Χαμ και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ της Premier League στα 40 του.

10. Ιαν Ράιτ | 213 ματς, 113 γκολ
«179, μόλις τα κατάφερα», έγραφε το t-shirt του Ιαν Ράιτ καθώς πανηγύριζε. Ο ενθουσιασμός βασικά τον παρέσυρε, αφού είχε βάλει το γκολ Νο178 με την Αρσεναλ και θα έπρεπε να περιμένει για ακόμη ένα πριν δείξει το μήνυμα στο φανελάκι του. Το Νο179, τελικά, ήρθε πέντε λεπτά αργότερα και το ρεκόρ του Κλιφ Μπάστιν για το κλαμπ είχε μόλις σπάσει. Ο Ράιτ έγινε θρύλος για την Αρσνεαλ στα πρώτα χρόνια της Premier League και η τελευταία του πράξη σαν Κανονιέρης ήταν η κατάκτηση του τίτλου, πριν πάει στη Γουέστ Χαμ. Η θητεία του στα Σφυριά έγινε περισσότερο γνωστή για την επίθεση προς τον διαιτητή Ρομπ Χάρις παρά για το σκοράρισμα του, αλλά ο θερμόαιμος Ράιτ υπήρξε εκτελεστής από τους λίγους.

9. Ρουντ Φαν Νίστελροϊ | 150 ματς, 95 γκολ
Λίγοι παίκτες απολαμβάνουν τα καλύτερα τους χρόνια έπειτα από τραυματισμό στους χιαστούς και ο Φαν Νίστελροϊ ήταν ένας από αυτούς. «Ο τραυματισμός μου έδωσε μια πνευματική δύναμη που δεν είχα προηγουμένως», είπε στο FFT. Ο τραυματισμός καθυστέρησε την άφιξη του Ολλανδού σέντερ φορ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την PSV αλλά στην πρώτη του χρονιά στο Old Trafforf αναδείχθηκε PFA Players’ Player of the Year και ένα χρόνο μετά βγήκε και πρώτος σκόρερ, πετυχαίνοντας 25 γκολ στο πρωτάθλημα και 44 σε όλες τις διοργανώσεις. Οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα ήταν εντυπωσιακές αλλά παραδόξως κατέκτησε μόνο ένα πρωτάθλημα με τη Γιουνάιτεντ, από την οποία έφυγε το 2006 έχοντας τσακωθεί με Αλεξ Φέργκιουσον και Κριστιάνο Ρονάλντο.

8. Ντιντιέ Ντρογκμπά | 254 ματς, 104 γκολ
Μεταγραφή 24 εκατ. λιρών από την Μαρσέιγ το 2004, οι πρώτοι μήνες του Ντρογκμπά στην Premier League δεν ήταν τέλειοι, αφού προσπαθούσε να σκοράρει και τον κατηγορούσαν για τις βουτιές του. Ο διεθνής Ιβοριανός φορ, όμως, κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να γίνει θρύλος. Η δύναμη πυρός στα δύο σερί πρωταθλήματα με τον Ζοσέ Μουρίνιο το 2005 και το 2006, βγήκε πρώτος σκόρερ ένα χρόνο μετά και το επανέλαβε το 2009-10 με 29 γκολ. Υστερα από θητείες σε Κίνα και Τουρκία, επέστρεψε στην Τσέλσι για να κατακτήσει και τέταρτο πρωτάθλημα το 2015 και είναι ο μόνος Αφρικανός με τουλάχιστον 100 γκολ στην Premier League.

7. Λουίς Σουάρες | 110 ματς, 69 γκολ
Για τον Λουίς Σουάρες 22,8 εκατ. λίρες, για τον Αντι Κάρολ 35. Αυτά ήταν τα ποσά που πλήρωσε η Λίβερπουλ στις 31 Ιανουαρίου 2011 και η σύγκριση μοιάζει πολύ άσχημη πλέον. Ο Ουρουγουανός αφίχθη έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο όλου του πλανήτη για το χέρι του στο Μουντιάλ 2010 που έφερε τον αποκλεισμό της Γκάνας, ενώ είχε μία καμπάνα και επειδή είχε δαγκώσει έναν αντίπαλο του στα χρόνια του Αγιαξ. Ο Σουάρες δεν σκόραρε με τρελό ρυθμό από το ξεκίνημα, στη σεζόν 2011-12 έβαλε 11 γκολ, αν και είχε 8 δοκάρια. Στη συνέχεια υπήρξαν νέα προβλήματα με την τιμωρία για ρατσιστική επίθεση στον Πατρίς Εβρά ή για το δάγκωμα και στον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς της Τσέλσι. ενώ το 2013 ήρθε η πρόταση της Αρσεναλ, ύψους 40.000.001 λιρών, έχοντας σκοράρει 23 φορές στο πρωτάθλημα. Η καλύτερη του σεζόν ήταν η επόμενη πάντως, τελευταία στη Λίβερπουλ, όταν έβαλε 31 γκολ σε 33 ματς πρωταθλήματος, αγγίζοντας τον τίτλο με τους Reds.

6. Ντένις Μπέργκαμπ | 315 ματς, 87 γκολ
«Είναι σαν να λύνεις ένα παζλ. Πάντα είχα στο μυαλό μου μια εικόνα του πώς θα είναι όλα 2-3 δευτερόλεπτα μετά»… Ο Ντένις Μπέργκαμπ ήταν ένα βήμα μπροστά από όλους. Αποκτήθηκε επί ημερών Μπρους Ρίοχ και συνδύασε εξυπνάδα και κομψότητα, έχοντας τελικά 87 γκολ και 94 ασίστ, συνεργαζόμενος με τον Ιαν Ράιτ για το πρωτάθλημα της Αρσεναλ το 1998 και μετά με τον Τιερί Ανρί για αυτό του 2002 και το αήττητο του 2004. Ο Ολλανδός αναδείχθηκε PFA Players’ Player of the Year την σεζόν 1997-98 λόγω των 16 γκολ σε 28 συμμετοχές, ενώ ο Μάρτιν Ο’ Νιλ είπε ότι «το χατ-τρικ του Μπέργκαμπ στο Λεστερ-Αρσεναλ είναι το καλύτερο χατ-τρικ που είδα ποτέ». Παράλληλα, υπάρχει εκείνο το γκολ με τη Νιούκασλ, το οποίο αναδείχθηκε το καλύτερο στην ιστορία της Premier League. Η επιτυχία του Μπέργκαμπ εξέθεσε και τον Στιούαρτ Πιρς, ο οποίος σε συνέντευξη του είχε χαρακτηρίσει στοίχημα την απόκτηση του Ολλανδού από την Ιντερ για 7,5 εκατ. λίρες. «Θα έπαιρνα τον Κόλιμορ αντί για τον Μπέργκαμπ. Ακόμη και για 1 εκατ. λίρες, η Λίβερπουλ έχει κάνει ένα πολύ καλύτερο deal από την Αρσεναλ», έλεγε στη The Sun. Εκανε λάθος. Μεγάλο λάθος.

5. Γουέιν Ρούνεϊ | 382 ματς, 208 γκολ

«Θυμηθείτε το όνομα, Γουέιν Ρούνεϊ» είπε σχολιαστής, Κλάιν Τάιλντεσλι, ο οποίος αν και το είχε πει για πολούς νεαρούς παίκτες, με τον Ρούνεϊ έπεσε μέσα. Το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε με την Εβερτον κόντρα στην Αρσεναλ τον Οκτώβριο του 2002 σε ηλικία 16 ετών ήταν το πρώτο από τα 208 στην Premier League, στην οποία συνεχίζει να σκοράρει μέχρι και σήμερα, ενώ έχει κατακτήσει 5 φορές τον τίτλο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μία το βραβείο του παίκτη της χρονιάς [2010]. Πέρα από τα τέρματα που έχει βάλει ο ίδιος, ο Ρούνεϊ έχει δώσει και περισσότερες από 100 ασίστ, με τους Ράιν Γκιγκς, Σεσκ Φάμπρεγας και Φρανκ Λάμπαρντ να είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται από πάνω στη σχετική λίστα.

4. Σέρχιο Αγουέρο | 203 ματς, 143 γκολ

«Οι αμυντικοί με κοιτούν, βλέπουν ένα μικρό κοντό παιδί, προσπαθούν να μουν κάνουν τάκλιν και τότε έχω φύγει, τα λέμε μετά». Η προσπάθεια για τάκλιν στον Αργεντινό δεν είναι αρκετή για να μην τον αφήσεις να σκοράρει. Μόνο οι Χάρι Κέιν και Τιερί Ανρί μπορούν να κοντράρουν τη συχνότητα με την οποία πετυχαίνει γκολ, ένα κάθε 108 λεπτά. Μπορεί ο Ντένις Μπέργκαμπ να έχει πετύχει το πιο ωραίο επί εποχής Premier League, όπως ψηφίστηκε από τους οπαδούς, όμως ο Αγουέρο έχει σημειώσει το πιο αξιομνημόνευτο, εκείνο στο 93′ κόντρα στην ΚΠΡ στην τελευταία αγωνιστική του 2012 όταν χάρισε με δραματικό τρόπο τον τίτλο στην Μάντσεστερ Σίτι. Ηταν η 4η φορά από τις 6 του σεζόν στο Etihad που φτάνει ή ξεπερνά τα 20 γκολ.

3. Ερίκ Καντονά | 156 ματς, 70 γκολ

«Δεν έριξα δυνατή μπουνιά στον οπαδό, έπρεπε να του έχω ρίξει πιο δυνατή». Ο Καντονά θα έρχεται στη μνήμη πολλών για την καρατιά στο Selhurst Park το 1995, όμως κανένας στο Μάντσεστερ δεν ξεχνά ότι ήταν εκείνος που μεταμόρφωσε μια ομάδα η οποία δεν είχε πάρει τίτλο για 26 χρόνια. Ο Ερικ ήταν το αφεντικό στον αγωνιστική χώρο και έβαζε σχεδόν ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι έχοντας εκπληκτικά στατιστικά. Πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ με τη φανέλα της Λιντς στο 5-0 σε βάρος της Τότεναμ το 1992.

2. Αλαν Σίρερ | 441 ματς, 260 γκολ

29 Δεκεμβρίου του 1993, Ewood Park. Ο Σέργουντ κάνει τη σέντρα από δεξιά και ο Αλαν Σίρερ βρίσκει χώρο στην περιοχή και νικά τον τερματοφύλακα της Εβερτον, Νέβιλ Σάουθαλ. Ηταν ένα trademark Αλαν Σίρερ γκολ, σαν και αυτά που έβαζε με την Μπλακμπερν και αργότερα με την Νιούκαστλ. Ομως αυτό ήταν σημαντικό, αν και εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να το ξέρει. Στα 25 χρόνια της Premier League κανένας δεν έχει πετύχει περισσότερα. Τότε, η διοργάνωση είχε κλείσει μόλις 16 μήνες και ο Σίρερ παρά το γκολ, είχε περάσει το μεγαλύτερο διάστημα τραυματίας καθώς είχε υποστεί ρήξη χιαστών. Δεν ήταν βασικός σε κανένα ματς από την Boxing Day του 1992 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1993.

Είχε πετύχει 16 σε 21 αγώνες πριν τραυματιστεί, επίδοση που είχε ξεπεράσει μόνο ο Τέντι Σέριγχαμ με 22 στη σεζόν. Οταν όμως ο Σίρερ επέστρεψε, στα 19 ματς που ξεκίνησε με την Μπλάκμπερν σκόραρε 24 φορές. Πέτυχε 31 γκολ σε 40 αγώνες το 1993-94, 34 σε 42 το 1994-95, μετά 31 σε 35 το 1995-96 παίρνοντας τον τίτλο του κορυφαίου από τους συντάκτες το 1994 και το 1995 το βραβείο των παικτών στον δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο πρόεδρος των Ρόβερς, Τζακ Γουόκερ, ήθελε να κρατήσει τον Σίρερ όσο το δυνατόν περισσότερο και του προσέφερε ρόλο παίκτη-προπονητή το 1996 όταν βρισκόταν ακόμα στα 25 του.

Ο Αγγλος στράικερ αρνήθηκε ευγενικά και υπέγραψε στην Νιούκαστλ για το ποσό ρεκόρ των 15 εκατ. λιρών για να γίνει πρώτος σκόρερ στην Premier League για τρίτη διαδοχική σεζόν. Οταν κρέμασε τα παπούτσια του το 2006, ο Σίρερ είχε βάλει 148 γκολ με τους Magpies και συνολικά 260. Επίσης, έχει το ρεκόρ με τα χατ-τρικ [11] και τα περισσότερα σε μία χρονιά [5, το 1995-96] και τα περισσότερα σε έναν αγώνα [5, κόντρα στην Σέφιλντ Γουένσντεϊ το 1999. Η Premier League δεν είδε ποτέ ξανά μια τέτοια μηχανή γκολ…

1. Τιερί Ανρί | 258 ματς, 175 γκολ

«Πρέπει να βάζω άσχημα» είπε στο FourFourTwo το 2001 ο Ανρί. «Δεν θέλω να φανώ κάπως αλλά συνήθως δεν βάζω τέτοια. Μου αρέσει να κάνω κάτι όμορφο στο γήπεδο, μου αρέσει να παίζω για τον κόσμο». Μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε πετύχει το καλύτερο γκολ του στην Premier League, υψώνοντας την μπάλα να κάνοντας τρομερό βολέ πάνω από τον keeper της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φαμπιάν Μπαρτέζ, στο Highbury. Μπορεί να μην πέτυχε όσα γκολ ο Σίρερ, όμως έπαιξε σε λιγότερα ματς [258] απ’ όσα ο Αγγλος [441]. Το δικό του ποσοστό σκοραρίσματος είναι καλύτερο.

Ο Γάλλος έγινε είδωλο για την Αρσεναλ και την Premier League κάνοντας πράγματα που έμοιαζαν αδύνατα. Δεν σταμάτησε να πετυχαίνει όμορφα γκολ για τους Gunners, όμως κατάφερε να προσθέσει τα «άσχημα» στη συλλογή του και αυτά τον ανέβασαν. Βρήκε δίχτυα 24 φορές το 2001-02 βοηθώντας του Λονδρέζους να κατακτήσουν το πρωτάθλημα και στις επόμενες τέσσερις σεζόν συνέχισε με 24, 30, 25 και 27. Κανένας άλλος παίκτης δεν πέτυχε 20+ σε πέντε σερί χρονιές, όλες αυτές ήταν ο πρώτος σκόρερ της Premier League, ενώ πήρε δύο φορές το βραβείο από τους παίκτες [2003, 2004] και τρεις από τους συντάκτες [2003, 2004, 2006].

Ο Τιερί έκανε μια μικρή επιστροφή στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2012 ως δανεικός από την New York Red Bulls πετυχαίνοντας ένα γκολ, δίνοντας τη νίκη στο τελευταίο λεπτό κόντρα εκτός έδρας με την Σάντερλαντ. Ακόμα και στα 34, έκανε τη διαφορά. Το 2004 ήταν ο star των Invincibles βάζοντας 30 γκολ σε 37 εμφανίσεις και περνώντας για πάντα στην αιωνιότητα της Premier League…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This