Επιλογή Σελίδας

Του Δημοσθέσνη Γεωργακόπουλου

Σίγουρα το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι αρκετά πιο πίσω από το ανδρικό σε όλα τα επίπεδα, όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη, τραβώντας την προσοχή όλο και περισσότερων φιλάθλων. Πολλοί επενδυτές και χορηγοί έχουν αρχίσει και ενδιαφέρονται για το γυναικείο ποδόσφαιρο, όμως παρά τη συνεχόμενη αύξηση στη δημοτικότητα, υπάρχουν ακόμη κάποιοι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, που έχουν γυρίσει την πλάτη στο ασθενές φύλο, επιλέγοντας να μην έχουν γυναικεία ομάδα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Είναι ο μοναδικός κορυφαίος σύλλογος στην Αγγλία, που δεν έχει γυναικεία ομάδα, την ώρα που Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι διαθέτουν και μάλιστα είναι πολύ δυνατές. Από το 2000 έως το 2005 είχε απορροφήσει μία τοπική γυναικεία ομάδα, όμως η έλευση των Γκλέιζερς διέκοψε τη συνεργασία τους, καθώς «δεν ήταν μέρος των βασικών δραστηριοτήτων τους». Για τους Άγγλους είναι πολύ σημαντικό ζήτημα το γεγονός πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει γυναικεία ομάδα, ενόψει και του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2021, που θα διεξαχθεί στα αγγλικά γήπεδα. Μέχρι τότε ελπίζουν να αλλάξει γνώμη ο σύλλογος, που δηλώνει ότι το θέμα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Ρεάλ Μαδρίτης
Παρά το γεγονός πως στην ισπανική πρωτεύουσα υπάρχει γυναικεία ομάδα με το όνομα «Μαδρίτη», που φοράει μάλιστα λευκές εμφανίσεις, εντούτοις δεν έχει καμία σχέση με την Ρεάλ. Η «βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είχε ποτέ της καμία σχέση με το γυναικείο ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός πως τα ισπανικά μέσα έκαναν λόγο για ανάμειξή της στην ομάδα της Μαδρίτης. Οι βασικές ανταγωνίστριές της στους άνδρες (Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης) είναι ιδιαίτερα ισχυρές και στις γυναίκες και αυτός ίσως είναι ένας λόγος που μελλοντικά μπορεί να υπάρξει και γυναικεία Ρεάλ Μαδρίτης, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα και ο Φλορεντίνο Πέρεθ.

Ντόρτμουντ
Το γυναικείο γερμανικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο παλιά στην Ευρώπη, με τις ομάδες να έχουν σπουδαίες επιτυχίες και εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, οι γερμανικοί σύλλογοι έχουν κατακτήσει συνολικά 9 Τσάμπιονς Λιγκ, με την Φρανκφούρτη να είναι πολυνίκης του θεσμού, με 4 κατακτήσεις. Την ώρα που η μεγάλη της αντίπαλος στους άνδρες, Μπάγερν Μονάχου, εμφανίζεται πολύ δυνατή τα τελευταία χρόνια, η Ντόρτμουντ δε διαθέτει καν ομάδα στις γυναίκες, επιλέγοντας να έχει γυναικεία ομάδα στο χάντμπολ και όχι στο ποδόσφαιρο.

Ρόμα
Στην Ιταλία το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, καθώς δεν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη, ενώ πολλές από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν δεν έχουν σχέση με τους μεγάλους συλλόγους στους άνδρες. Η Γιουβέντους πρόσφατα απέκτησε γυναικεία ομάδα, η Ίντερ τώρα το σκέφτεται, όμως η περίπτωση της Ρόμα είναι πραγματικά ξεχωριστή. Στην ιταλική πρωτεύουσα υπάρχει γυναικεία ομάδα από το 1960 (!) που έχει τα ίδια χρώματα στη φανέλα με τους «τζιαλορόσι», όμως δεν έχει καμία σχέση με την ανδρική ομάδα της Ρόμα.

Μονακό
Μπορεί τα ρούβλια του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ να «απογείωσαν» την Μονακό στους άνδρες, όμως δεν έγινε καμία επένδυση στο γυναικείο ποδόσφαιρο, που αποτελεί παράδοση στην Γαλλία. Η γυναικεία ομάδα της Λυών είναι πραγματική υπερδύναμη, με 11 συνεχόμενες κατακτήσεις πρωταθλήματος και 4 Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ιδιαίτερα ισχυρές είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μαρσέιγ, η Μπορντό, η Λιλ και η Μονπελιέ. Η παρουσία όλων αυτών των συλλόγων στο γυναικείο ποδόσφαιρο κάνει ακόμη πιο αισθητή την απουσία της Μονακό στην Γαλλία.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This