Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι μέρες που υπολείπονται είναι μόλις 92 (τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο), αλλά κάθε μία που περνάει, δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερο πανικό στη FIFA και σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ισορροπίες και να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το… χαλάκι, αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχό της. Αλλωστε πλέον δεν έχει να κάνει με το ίδιο το ποδόσφαιρο, αλλά με κάτι περισσότερο. Με αυτό που επιστρέφει με την παλιά τρομακτική ονομασία του: τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η ιστορία που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή έχει ως αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του. Συνέβη στο Σάλσμπουρι της Αγγλίας με νευροτοξικό αέριο και από εκεί ξεκίνησε ένας πόλεμος δηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος έχει εξελιχτεί σε διπλωματική μάχη με απελάσεις και οι συνέπειές του αγγίζουν και το επερχόμενο Μουντιάλ. Ηδη η ίδια η πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τερέζα Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει για τη διοργάνωση κανείς επίσημος από το Νησί.

Τα Μέσα στην Αγγλία έχουν άμεση συμμετοχή σε όλα αυτά, καθώς αναρωτιούνται στα πρωτοσέλιδά τους: «τι δουλειά έχουμε στο Μουντιάλ του Πούτιν;». Στην πραγματικότητα το όλο ζήτημα έχει να κάνει απλά με γεωπολιτικά-ενεργειακά συμφέροντα από τη Μέση Ανατολή έως και την Αρκτική, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κριμαία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής. Οι Ρώσοι βρίσκονται ξεκάθαρα σε Ψυχρό Πόλεμο με τους Δυτικούς και το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να βρεθεί έξω από αυτό, καθώς οι τελευταίοι θεωρούν ότι μπορούν μέσω αυτού να προπαγανδίσουν και να μειώσουν το διεθνές κύρος του μεγάλου αντίπαλού τους, Βλάντιμιρ Πούτιν.


Ο υπουργός εξωτερικών της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον πριν λίγες μέρες ζήτησε να μην παίξει καν η χώρα στο Μουντιάλ

Σε πρώτη φάση αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και από το εναρκτήριο ματς. Η Ρωσία παίζει με τη Σαουδική Αραβία και η Αγγλία που πρόσφατα υπέγραψε με τη δεύτερη οικονομικές συμφωνίες δισ. λιρών, πιέζει διπλωματικά τον Σαουδάραβα βασιλιά να μην παρευρεθεί στο πλευρό του Πούτιν. Υπάρχουν ρεπορτάζ που εξηγούν οτι εκείνος θα το σκεφτεί σοβαρά. Την ίδια πίεση ή και μεγαλύτερη φαίνεται να ασκούν και οι ΗΠΑ σε άλλους ηγέτες, επιδιώκοντας την απομόνωση του παντοδύναμου Ρώσου.

Ολ’ αυτά η FIFA τα παρακολουθεί αδύναμη να αντιδράσει και βλέποντας ότι υπάρχει τεράστιος φόβος να απαξιωθεί το «προϊόν» της. Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο υπήρξαν αντικείμενο προπαγάνδας και μέσο πολιτικής πίεσης. Και στη Ρωσία τρέμουν την ιδέα να συμβεί ότι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980. Τότε σε εκείνο το μποϊκοτάζ δεν είχαν ταξιδέψει αρκετές χώρες του Δυτικού μπλογκ, με τους Ανατολικούς να απαντούν με το ίδιο νόμισμα τέσσερα χρόνια αργότερα στο Λος Αντζελες. Θα είναι τρομερά δύσκολο να επαναληφθεί κάτι τόσο ακραίο, αλλά το άσχημο είναι ότι ο κόσμος έχεις ψυχρανθεί ξανά τόσο πολύ, ώστε η μπάλα να μην είναι απλά ένα παιχνίδι…

Follow me: @jorgekaraman

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This