Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Παπαδογιάννη

Tρεις εβδομάδες πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό, ο Ντράγκαν Σάκοτα πάσχιζε να λύσει μία σπαζοκεφαλιά. «Παρέλαβα μία ομάδα χωρίς σουτ», παραπονιόταν. «Χωρίς σουτ και χωρίς δημιουργία».

Η απόκτηση του Κέβιν Πάντερ από τη Ρόσα Ράντομ, στις 10 Φεβρουαρίου, ήταν μια ζαριά στα τυφλά. Ένα μήνα αργότερα, η τυφλή ζαριά του Σάκοτα επιβραβεύτηκε με εκκωφαντικό τρόπο.

Το τρίποντο που έστειλε την ΑΕΚ στα προημιτελικά του Champions League έχει τη σφραγίδα όχι απαραίτητα μεγάλου, σίγουρα όμως «αναίσθητου» σουτέρ, τύπου …Φώτση.

Πριν από αυτό, ο 25άχρονος Αμερικανός (πρώην παίκτης του Λαυρίου) είχε προλάβει να παίξει κομβικό ρόλο, με 14 πόντους, στον θριαμβευτικό τελικό του Ηρακλείου.

Μερικές φορές, η ιστορία γράφεται με λεπτομέρειες και τυφλές ζαριές, μακριά από τους προβολείς. Η ΑΕΚ δεν είναι πλέον ομάδα χωρίς σουτ. Ούτε ομάδα χωρίς τίτλο. Ούτε ομάδα χωρίς φιλοδοξίες…

Φαίνεται ότι, στο μπάσκετ τουλάχιστον, ζούμε κίτρινο φεγγάρι. Δεν ξέρω αν είναι η αύρα από την επέτειο της εποποιίας του 1968 ή η φυσική συνέπεια της επίμονης επένδυσης του Μάκη Αγγελόπουλου, αλλά η ομάδα έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας.

Με σουτ της τελευταίας στιγμής πέρασε στους 16 του Champions League, με σουτ της τελευταίας στιγμής πέρασε και στους 8.

Χρειάστηκε βεβαίως και μεγάλη καρδιά για να ανατραπεί στην Τσεχία το -10 του πρώτου αγώνα. Μεγάλη καρδιά, πίστη και σχέδιο, για να πραγματοποιηθεί το σερί 15-3 του τελευταίου τετραλέπτου.

Και βοήθεια από την τυφλή θεά, όταν χρειάστηκε. Δεν γράφω για θεϊκή συνδρομή, γιατί θα σηκωθεί το φάντασμα του Στήβεν Χόκινγκ και θα μας αρχίσει στις βουρδουλιές, μέρα που είναι.

Και υπερβάσεις, όπως αυτή του Μάνι Χάρις, ο οποίος πέτυχε 36 πόντους στο Νίμπουρκ. Ο Χάρις είναι παίκτης Εuroleague, εγκλωβισμένος στο Champions.

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος μπήκε για την άμυνα λίγο νωρίτερα, αλλά πέτυχε -και αυτός- ένα καθοριστικό τρίποντο, μετά από κλέψιμο.

Στην τελευταία φάση του παιχνιδιού, ο Γκριν τρύπησε την άμυνα των Τσέχων και είχε χώρο για καθαρό λέι-απ (το οποίο θα οδηγούσε το ματς στην παράταση), αλλά προτίμησε να ξαναβγάλει τη μπάλα στην περιφέρεια, χωρίς να πολυβλέπει τι γινόταν πίσω του.

Ο ήρωας Πάντερ άρπαξε τη μπάλα και την πέταξε ασάλιωτη στο καλάθι, σε ένα σουτ που μία μπαίνει και πέντε δεν μπαίνει. Δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο διεθνής Πούμπρλα σούταρε στο σίδερο τις δύο βολές που θα έριχναν την ΑΕΚ στο καναβάτσο.

Κισμέτ, θα το έλεγαν αυτό, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο «Δικέφαλος».

Η ΑΕΚ απέχει πλέον ένα (διπλό) βήμα από το φάιναλ-φορ. Δεν είναι δα Εuroleague η διοργάνωση που ξεδιάντροπα βαφτίστηκε Champions League από τους εμπνευστές της, αλλά καλύπτει μια χαρά τα σημερινά όνειρα του συλλόγου.

Όταν ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και το …Μαρούσι κατακτούσαν δεύτερης διαλογής ευρωπαϊκά τρόπαια, ουδείς ενδιαφερόταν για τον συσχετισμό δυναμικότητας και λάμψης σε σχέση με το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το τελευταίο εμπόδιο,η Στρασμπούρ που απέκλεισε με θαύματα τη Νεπτούνας, δεν είναι δα βουνό. Iδίως αν προστεθεί μία θερμή ελληνική έδρα στην εξίσωση.

Οι νίκες επί Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και …Νίμπουρκ σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις κάνουν την ΑΕΚ να αισθάνεται ικανή για όλα. Kαι πάντως, όχι κατώτερη από την 3η ομάδα της Γαλλίας.

Εφ’ όσον η «Ένωση» προκριθεί στο κουαρτέτο των ημιτελικών, η διοίκηση Αγγελόπουλου φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο οικοδέσποινας και να φέρει το final-4 στο ΟΑΚΑ.

Το περυσινό έγινε στην Τενερίφη και ολοκληρώθηκε με θρίαμβο της ομάδας που το διοργάνωσε…

Ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στην πρόκριση, αλλά πελάγωσε στα δύσκολα και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το συνολικό +4 με το οποίο μπήκε στην τελική ευθεία (48-50, πρώτο ματς 74-68).

Στο 72-65 του 37ου λεπτού έψαχνε χωρίς λόγο βιαστικά τρίποντα, ενώ στο τέλος αναζητούσε ποσταρίσματα, με την άμμο στην κλεψύδρα να αδειάζει.

Νομίζω, πάντως, ότι το εισιτήριο χάθηκε στα τελευταία 3,5 λεπτά όχι του αποψινού επαναληπτικού, αλλά του πρώτου αγώνα, όταν η Καρσίγιακα μάζεψε τη διαφορά από το -19 στο τελικό -6.

Τα «σπόρια» που χάθηκαν τότε μπορεί να έμεναν σε ελληνικές τσέπες, αν δεν ήταν το κλειστό της Πυλαίας εκκλησία. Ο παράγων έδρα έπαιξε ρόλο μόνο στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς.

Όλα όσα θα ήθελε να ξέρει ο ΠΑΟΚ για το κοινό του τα έμαθε το ίδιο βράδυ, όταν είδε τους φανατικούς να πηγαίνουν στα γραφεία της ΕΡΤ3 για να παραδώσουν νταηλίκι ψήφισμα διαμαρτυρίας για την …αδικία στο ποδόσφαιρο.

Την ίδια ώρα, που η ομάδα του μπάσκετ έδινε κρίσιμο αγώνα για τα πλέι-οφ ευρωπαϊκής διοργάνωσης…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This