Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Στις 11 Ιουλίου του 2007,  Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπέγραψε τον νόμο 19/2007 ενάντια στη βία, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μη ανεκτικότητα στον αθλητισμό. Με βασιλικό διάταγμα ο νόμος τροποποιήθηκε έπειτα από 10 χρόνια, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των αρμόδιων αρχών για να κρατήσουν εκτός γηπέδων όλους εκείνους που «μαυρίζουν» το όμορφο παιχνίδι. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο υπεύθυνος ασφαλείας της La Liga παραδεχόταν την πικρή αλήθεια. «Το επίπεδο των συμβάντων έχει μειωθεί σημαντικά, όμως έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε βίαια επεισόδια όχι μόνο στο γήπεδο και όχι μόνο στο περιβάλλον του ποδοσφαίρου». Η δολοφονία του 43χρονου οπαδού της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια από τους ακροδεξιούς ultras της Ατλέτικο Μαδρίτης, οι οποίοι τον έριξαν στο ποτάμι, είναι ίσως το πιο ωμό παράδειγμα της οπαδικής βίας στην Ισπανία. Στα γήπεδα και στους περιβάλλοντες χώρους πλέον σχεδόν κανείς δεν τολμά να κάνει το παραμικρό, όμως τα ραντεβού και η έχθρα που συχνά ξεφεύγει από το ποδοσφαιρικό επίπεδο και εμπλέκεται με πολιτικές και άλλες κόντρες.

Στις 19 σελίδες του προαναφερθέντος νόμου, υπάρχουν σημεία που, στην προσπάθεια του νομοθέτη να μην κρατά τα χέρια των ομάδων δεμένα, έχει δώσει σημαντικές εξουσίες σε συλλόγους και διοικήσεις. Συγκεκριμένα, στο άρθρο έξι που έχει τίτλο «όροι πρόσβασης στον χώρο του γηπέδου», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «απαγορεύεται η εισαγωγή, η επίδειξη ή η επεξεργασία πανό, σημαιών, συμβόλων και άλλων μέσων που εκφράζουν μηνύματα, τα οποία ενθαρρύνουν τη βία, ή στα οποία ένα άτομο ή γκρουπ ατόμων απειλείται, προσβάλλεται, ή ενοχλείται λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, λόγω της αναπηρίας του, της ηλικίας, του φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού του».

Το συγκεκριμένο άρθρο εμφανίστηκε ως δικαιολογία το 2011 για ένα γκρουπ οπαδών της Ατλέτικο που ήταν απέναντι στη διοίκηση του συλλόγου και είδαν τους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του «Καλδερόν» να τους κατάσχουν τα πανό. Οι οπαδοί κατήγγειλαν το θέμα στη αρμόδια επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη για την επιβολή του νόμου. 

Η απάντηση που πήραν ήταν η εξής: «Αν ο σύλλογος θεωρεί ότι η επίδειξη αυτών των πανό είναι αντίθετη με τις υποχρεώσεις των θεατών, όπως αυτά αναγράφονται στο πίσω μέρος των εισιτηρίων, μπορεί να προχωρήσει, ως διοργανωτής του αθλητικού γεγονότος, στην υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων για να επαναφέρει την κανονικότητα, χρησιμοποιώντας σε αυτή την περίπτωση ιδιωτική ασφάλεια για να τα αφαιρέσουν». Είναι, λοιπόν, στην κρίση των διοικούντων. Όταν οι οπαδοί ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας, ώστε να αποτρέψει τους σεκιούριτι, η επιτροπή απάντησε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, διότι θα ήταν σαν οι αρχές να διαλέγουν πλευρά. Το περιστατικό αυτό δημιούργησε δεδικασμένο, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές ό,τι δεν αρέσει στους διοικούντες να μένει εκτός γηπέδου. 

 Στις αρχές του 2015, εμπνευσμένοι από το… πνεύμα των Χριστουγέννων, οι ultras της Σεβίλλης ζήτησαν με πανό από τους Τρεις Μάγους να πάρουν τον Χαβιέρ Τεμπάς, πρόεδρο της Λίγκας, μακριά από το ποδόσφαιρο τους. Η επιτροπή άνοιξε φάκελο για την υπόθεση, βασισμένη αυτή τη φορά στο άρθρο 3.2 του ίδιου νόμου, που αναφέρει ότι ο «διοργανωτής χρειάζεται να διαβεβαιώσει ότι το γεγονός που διοργανώνει δεν χρησιμοποιούνται για τη διάδοση μηνυμάτων που, ακόμα κι αν δεν σχετίζονται με το άθλημα, ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των διοργανώσεων». Σε επιστολή τους στην εφημερίδα El Mundo, οι δικηγόροι Έβα Κανιθάρες και Χοσέ Πέρεθ Τριβίνιο απάντησαν: «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να κατανοήσει ότι η φράση που αναφερόταν στο πανό δεν μπορεί να σχετιστεί με άρθρα του νόμου».

Το απαγορευτικό όμω συνεχίστηκε με την Λας Πάλμας, τη Σεβίλλη, την Ράγιο Βαγιεκάνο και αρκετές ακόμα ομάδες. Και φέτος, στο Βαγιέκας, η απαγόρευση έφτασε να συγκρουστεί με το ίδιο το πνεύμα του νόμου, που έχει στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού. Η αρμόδια επιτροπή τιμώρησε με πρόστιμο 30.000 ευρώ την ομάδα της Μαδρίτης, επειδή οι παίκτες εμφανίστηκαν στις «ημέρες κατά του ρατσισμού», στις οποίες συμμετέχει και η ίδια η ομάδα, με πανό που είχαν φτιάξει οι οπαδοί και έγραφε: «γκολ στον ρατσισμό». Ο νόμος δηλαδή που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την ξενοφοβία, τιμώρησε πανό εναντίον του ρατσισμού, έστω κι αν ο λόγος δεν ήταν το περιεχόμενο, αλλά το ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία.

Όπως αναφέρει  η Confidencial, έχοντας την δικαιολογία του νόμου και του βασιλικού διατάγματος, η διοργανώτρια αρχή διαμόρφωσε τους κανονισμούς για τους οπαδούς και ανάμεσα στα άλλα, καθορίζει στην ουσία τις οπαδικές «παραστάσεις», τις χορογραφίες και το περιεχόμενο των πανό στα γήπεδα. «Πατώντας» στο ότι είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το νόμο και ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η UEFA, ζητά το περιεχόμενο των χορογραφιών να κατατίθεται τουλάχιστον 48 ώρες πριν τη σέντρα, προκειμένου να παίρνει έγκριση από τον συντονιστή ασφαλείας του πρωταθλήματος και τον υπεύθυνο ασφαλείας του συλλόγου. 

Επίσης, δεν μπορεί να έχει αναφορά στον αντίπαλο, ούτε πολιτικό, κοινωνικό, θρησκευτικό ή διεκδικητικό περιεχόμενο. Η ενημέρωση που εστάλη από την La Liga το 2005 ξεκαθαρίζει ότι το περιεχόμενο πρέπει να επικεντρώνεται στην υποστήριξη της ομάδας. Ο σύλλογος έχει τη δυνατότητα να κατάσχει υλικό που δεν ακολουθεί τις οδηγίες και μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο αν η σχετική επιτροπή κρίνει ότι έκανε παράβαση.

Είναι σίγουρα θετικό το ότι προβλέπεται από το νόμο η αντιμετώπιση ρατσιστικών φαινομένων, όμως η ερμηνεία του και οι συνακόλουθοι κανονισμοί που έχει εισάγει η διοίκηση Τεμπάς, η οποία συχνά-πυκνά βρίσκεται στο στόχαστρο του κόσμου, λόγω του ότι ενδιαφέρεται για όλα τα υπόλοιπα εκτός από αυτόν, θέτει ένα σοβαρό ζήτημα ελεύθερης έκφρασης. Δεν είναι μόνο ισπανικό το θέμα. Από τη στιγμή που τιμωρείται η Σέλτικ για πανό υπέρ της Παλαιστίνης, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το ότι μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This