Επιλογή Σελίδας

Του Θοδωρή Τσούτσου

Αφού η έδρα της Εθνικής μετατράπηκε σε επίδειξη για το κουμάντο στην ΕΠΟ, είναι λογικό η εικόνα στις εξέδρες να είναι αυτή.

Όλο αυτό το διάστημα, που “μάλωναν” – όσοι μάλωναν – για την έδρα που θα παίξει η Εθνική, ποτέ το ζητούμενο δεν ήταν ποια είναι η καλύτερη με γνώμονα την ίδια την ομάδα. Ποτέ. Κανείς δεν το σκέφτηκε αυτό, για να το πούμε πιο σωστά, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό, ακόμη και αν το σκέφτηκε. Ούτε η ίδια η ΕΠΟ, η παλιά, η νέα, ή όποια από τότε που τέθηκε το θέμα. 

Το ζήτημα πάντα ήταν σε ποιον θα ανήκει το γήπεδο στο οποίο θα αγωνίζεται η Εθνική. Γιατί; Διότι αυτό σημαίνει επίδειξη δύναμης. Επιρροής. Το κουμάντο, που λένε. Το ΟΑΚΑ, λοιπόν, δεν ανήκει – ακόμη – σε κανέναν. Ας το χαρούμε άδειο, διότι κάθε φορά που κάποιος έβαζε μια έστω σταγόνα στο μύλο αυτής της απίθανης κόντρας για την έδρα, άδειαζε κι ένα κάθισμα.

Από το ΟΑΚΑ; Όχι μόνο. Από οποιοδήποτε γήπεδο θα έπαιζε η Εθνική. Του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ τώρα; Της ΑΕΚ αύριο – μεθαύριο ή του Παναθηναϊκού παραμεθαύριο; Για να μιλήσουμε για τις ομάδες, δηλαδή, χωρίς τις παρωπίδες ότι το γήπεδο ή η πόλη είναι πιο σημαντικά. Διότι πάντα αυτό ήταν το κυρίαρχο κομμάτι, τα συμφέροντα των συλλόγων και όχι η Εθνική. 

Πιθανότατα στην περιφέρεια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τα καθίσματα να ήταν γεμάτα. Αλλά αυτό συμβαίνει όχι γιατί εκεί, στην επαρχία, νιώθουν διαφορετικά την Εθνική. Αλλά γιατί δεν ζουν με τον ίδιο τρόπο την καθημερινότητα των “μεγάλων” συλλόγων, ώστε να “ποτιστεί” το μυαλό τους. Και κυρίως; Οι περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν βολεύουν για την επίδειξη δύναμης, που λέγαμε. 

Αυτό είναι το θέμα! Δεν γίνεται να υιοθετούμε μια τέτοια Εθνική. Την Εθνική που θα αλλάζει γήπεδο όπως θα αλλάζει το κουμάντο στην ΕΠΟ. Ο κόσμος πάντως, δεν την υιοθετεί. Την απομακρύνει από τη λογική του. Την αφήνει σε εκείνους που χαίρονται όταν η Εθνική αγωνίζεται στο γήπεδο της ομάδας τους. Και μόνο τότε! 

Εδώ πια θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Διότι αυτό είναι πολύ θλιβερό για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Και το έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων και η ΕΠΟ, η εκάστοτε ΕΠΟ των τελευταίων ετών, με τη συμπεριφορά της. Η ίδια, λοιπόν, θα πρέπει να το τελειώσει. Τουλάχιστον αυτό… 

Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι, η Εθνική θέλει. Η αγωνιστική διάθεση των διεθνών, σε πολύ δύσκολη περίοδο για εκείνους, είτε λόγω της κατάστασης για τους εγχώριους είτε και λόγω απραξίας για τους “έξω”, ήταν καλή. Μόνο που αυτό, η θέληση, αρκούσε για την προηγούμενη διοργάνωση. Τώρα πια δεν αρκεί. 

Τώρα πια, ενόψει του Euro 2020, η Εθνική πρέπει να μάθει και να μπορεί. Ο αγώνας με την Ελβετία δεν είναι κριτήριο για αυτό, βεβαίως. Αλλά πρέπει σιγά – σιγά η ομάδα του Σκίμπε να βάζει κριτήρια στη ζωή της. Διότι – ως γνωστόν – ο χρόνος περνάει σαν νερό…

Πηγή: Σπορ FM

Pin It on Pinterest

Shares
Share This