Επιλογή Σελίδας

Ο Matt Ladson γράφει για όσα θα κάνει η Λίβερπουλ το καλοκαίρι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος.

 

Ενας παρτενέρ για τον Βίρτζιλ Βαν Ντάικ
Η άφιξη του Βαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας έχει βελτιώσει σημαντικά τη βάση της ομάδας. Ειδικά από την στιγμή που επέστρεψε και ο Λόις Κάριους ως πρώτος τερματοφύλακας, συνολικά η άμυνα μοιάζει πιο άνετη και πιο δεμένη. Μετά την μεταγραφή του Βαν Ντάικ τον Ιανουάριο, ο Κλοπ έχει κάνει rotation σε ό,τι αφορά τον παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, ανάμεσα σε Ντέγιαν Λόβρεν και Τζόελ Μάτιπ, κάνοντας κάτι σαν οντισιόν. Μια οντισιόν, όμως, στην οποία δεν θα υπάρξει νικητής, αφού ο Κλοπ θα αποκτήσει κι άλλο κεντρικό αμυντικό το καλοκαίρι για να δώσει μια σταθερή βάση στην ομάδα του. Αυτό θα αφήσει έναν εκ των Μάτιπ ή Λόβρεν στον πάγκο ενώ ο άλλος θα είναι αχρείαστος. Μέχρι στιγμής, η Λίβερπουλ έχει δεχθεί 34 γκολ τη φετινή σεζόν, επίδοση που είναι η χειρότερη από τις ομάδες του top-5. Αυτό, φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Βαν Ντάικ αποκτήθηκε στα μισά της σεζόν, ενώ έπαιξαν ρόλο και τα 5 γκολ που δέχθηκε η Λίβερπουλ από την Σίτι και τα 4 από την Τότεναμ, αλλά είναι ξεκάθαρο σε ποια γραμμή πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα.  

Συνολική αλλαγή στο κέντρο
Η άφιξη του Ναμπίλ Κεϊτά μπορεί να οδηγήσει τον Κλοπ στην επιστροφή στο 4-2-3-1 που χρησιμοποιούσε συνεχώς στα χρόνια της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά ακόμη κι αν επιμένει στο 4-3-3 θα κοιτάξει, βασικά ήδη κοιτάει, να αποκτήσει ακόμη ένα χαφ για να μπει δίπλα σε αυτόν της Λειψίας. Οι δύο παίκτες που ακούγονται ως υποψήφιοι στόχοι για να αντικαταστήσουν τον Χέντερσον είναι ο Ζορζίνιο της Νάπολι και ο Βίλφριντ Εντιντί της Λέστερ. Ο Ζορζίνιο έχει την ικανότητα στην πάσα για να δέσει με τον ενθουσιασμό και την ικανότητα στις ντρίμπλες του Κεϊτά, ενώ ο Εντιντί θα δώσει την απαιτούμενη δυναμική παρουσία στο χώρο του κέντρου. Το ποιος από τους δύο θα αποκτηθεί μπορεί να εξαρτηθεί από το μέλλον του Εμρέ Τσαν, ο οποίος φαίνεται ότι θα φύγει ως ελεύθερος στο τέλος της σεζόν. Πέραν αυτού, τα λεφτά από την πώληση του Κουτίνιο είναι διαθέσιμα για ενίσχυση ενώ μπορεί να επιστρέψουν τα σενάρια για τον Τόμας Λεμάρ, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τόσο στον άξονα όσο και στο άκρο. Φέτος οι χαφ της Λίβεπουλ, δηλαδή οι Χέντερσον, Τσαν, Μίλνερ, Βινάλντουμ και Τσάμπερλεν έχουν προσφέρει 8 γκολ συνολικά. Ξανά, είναι ξεκάθαρο πού πρέπει να βελτιωθεί η ομάδα. Το νυν κέντρο της Λίβερπουλ είναι συμπαγές αλλά με παίκτες που μοιάζουν μεταξύ τους, την επόμενη σεζόν θα υπάρχει πολύ περισσότερος δυναμισμός και… πονηριά.

Απομάκρυνση παικτών στους οποίους δεν μπορεί να βασιστεί
Απαραίτητο χαρακτηριστικό για να παίξεις στο σύστημα του Κλοπ είναι το να είσαι σωματικά δυνατός. Αυτό σίγουρα είναι κακά νέα για παίκτες επιρρεπείς στους τραυματισμούς, όπως οι Χέντερσον, Λόβρεν, Μάτιπ και Λαλάνα. Το κουαρτέτο υπήρξε “κλειδί” στο ξεκίνημα του Κλοπ αλλά σταδιακά βγήκαν από την ομάδα και φέτος το καλοκαίρι μπορεί να ήρθε η ώρα για αλλαγή. Ο Χέντερσον έχει παίξει μόλις το 52% των διαθέσιμων λεπτών από το 2015 και έχει υπάρξει λιγότερο διαθέσιμος από ό,τι ο Στάριντζ για τον Κλοπ. Υπάρχουν, επίσης, ερωτηματικά για την κατάσταση του Κλάιν ενώ ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί αν θα ξαναπαίξει 90 λεπτά ο Ινγκς… Αμφότεροι μπορεί να παραμείνουν στο ρόστερ αλλά μπορεί και να τους επιτραπεί η αποχώρηση αν έρθουν οι σωστές προτάσεις. Παίκτες στους οποίους δεν μπορείς να βασιστείς, θα αποχωρήσουν, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Στάριντζ.

Μεγαλύτερο βάθος στην επίθεση
Μπορεί οι τρεις στην επίθεση της Λίβερπουλ να αποθεώνονται, αλλά οι εναλλακτικές επιλογές δεν είναι δυνατές. Βασικά, Ντάνι Ινγκς και Ντομινίκ Σολάνκε δεν έχουν σκοράρει ποτέ από την ημέρα που ανέλαβε ο Κλοπ. Αυτό σημαίνει ότι ο Γερμανός προπονητής θέλει να προσθέσει ακόμη μία επιλογή, να αποκτήσει έναν επιθετικό που θα μπορεί να παίξει σε περισσότερες από μία θέσεις, με τον Τίμο Βέρνερ να αποτελεί θεωρητικά μια εκπληκτική μεταγραφή με δεδομένο ότι έχει καλή συνεργασία και με τον Κεϊτά, ενώ θα μπορούσε να παίξει σαν 10άρι στο 4-2-3-1. Χωρίς να παραβλέπουμε ότι θα μπορούσε να παίξει και στα άκρα, δίνοντας λύσεις κι εκεί. Μια άλλη επιλογή είναι ο Σεσενιόν της Φούλαμ, τον οποίο προσπάθησαν να αποκτήσουν το περασμένο καλοκαίρι οι Reds και ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύσεις επιθετικά και αμυντικά από την αριστερή πλευρά.

Να αναπτύξει νοοτροπία νικητή
Αντικειμενικά η καλύτερη ομάδα της Λίβερπουλ μετά την τελευταία κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 1990, ήταν αυτή του Ράφα Μπενίτεθ τη σεζόν 2008-09. Ομάδα που συγκέντρωσε 86 βαθμούς, επίδοση που συνήθως σου δίνει τον τίτλο, αλλά τερμάτισε 2η πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Με μόλις δύο ήττες εκείνη τη χρονιά, αυτό που απογοήτευσε την ομάδα του Μπενίτεθ ήταν οι 11 ισοπαλίες. Φέτος η ομάδα του Κλοπ έχει περισσότερες ισοπαλίες -και συγκεκριμένα εννιά- από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ομάδα του top-6, με αυτές κόντρα σε Γουότφορντ, Μπέρνλι και Νιούκασλ να κοστίζουν πολύ. Τα απλά μαθηματικά αποδεικνύουν ότι, παρά τη σωστή νοοτροπία του να αποφεύγεις την ήττα, μια νίκη και μια ήττα σημαίνουν περισσότεροι βαθμοί από ό,τι με δύο ισοπαλίες. Καλύτερες επιλογές στον πάγκο, περισσότεροι δυνατοί σωματικά παίκτες και περισσότερη δημιουργία και ενέργεια στο κέντρο θα είναι κλειδιά στο να μετατραπούν οι ισοπαλίες σε νίκες. Κι αυτό μπορεί μόνο να αυξήσει τις πιθανότητες του Κλοπ να φέρει επιτέλους το πρωτάθλημα στο Anfield.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This