Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σκουντή

Παναθηναϊκός-Αρης λοιπόν σήμερα στο ΟΑΚΑ και όσοι πιστοί προσέλθετε: δεν εννοώ τους πιστούς θεατές, αλλά τους πιστούς πρωταγωνιστές καθότι οι δυο ομάδες είναι οι μόνες που –όπως έλεγε ο παλιός πολιτικός (και μακαβρίως αυτοσυστηνόμενος στις κηδείες ως «φίλος του νεκρού») Νίκος Αναγνωστόπουλος, δεν έλειψαν ποτέ από κοντά μας!

Όντως ο Παναθηναϊκός και ο Αρης δεν έλειψαν ποτέ από κοντά μας και παραμένουν στους προμαχώνες τους και ο καθείς εφ ω ετάχθη, από τα… μπετά της Α’ Εθνικής: από τη σεζόν 1963-64, τουθόπερ αριθμούν 55 συμμετοχές σε 55 πρωταθλήματα!

Οι «Πράσινοι» υποδέχονται τους «Κίτρινους» και ρίχνουν την αυλαία στην 21η αγωνιστική, στην οποία οι οικοδεσπότες -μεσούσης της αγωνίας τους για τα δρώμενα στη Euroleague και για το πού θα κατακαθίσει ο κουρνιαχτός των σεναρίων και των σταυρωμάτων- θα επιδιώξουν την 21η απανωτή νίκη τους στην εφετινή σεζόν με ό,τι αυτό το ρεκόρ θα συνεπάγεται…

Ενδεχομένως μπορεί να συνεπάγεται την κατάρριψη του ρεκόρ που πέτυχε πριν από επτά χρόνια ο Ολυμπιακός όταν έτρεξε ένα 31-0, προτού γνωρίσει την πρώτη ήττα του στη σεζόν, στη σειρά τελικών, με θύτη τον Παναθηναϊκό. Ούτως ή άλλως το τρέχον 20-0 συνιστά την καλύτερη επίδοση των Πρασίνων στη σύγχρονη ιστορία τους, μάλιστα την προηγούμενη φορά που προέλαυναν αήττητοι επί μακρόν (16-0), τότε τους χάλασε τη ζαχαρένια ο σημερινός αντίπαλος τους, με κορυφαίο παίκτη ένα πρώην δικό τους παιδί: τον Γιώργο Καλαϊτζή, ο οποίος στις 24 Φεβρουαρίου του 2008, με 18 πόντους, έξι ριμπάουντ, πέντε ασίστ και δυο κλεψίματα σε 30 λεπτά, οδήγησε τον Αρη στη νίκη με 82-75.

Αυτό έμελλε να αποβεί ένα ιστορικό αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι συνιστά την τελευταία νίκη του Αρη επί του Παναθηναϊκού σε αγώνα κανονικής περιόδου: έκτοτε, σε αυτά τα δέκα χρόνια, οι «Κίτρινοι» πέτυχαν δυο νίκες στην προπέρσινη σειρά ημιτελικών, ενώ ως φιλοξενούμενοι έχουν υποστεί 28 απανωτές ήττες σε είκοσι ένα χρόνια και δυο μήνες!

Είχαν αλώσει το ΟΑΚΑ στις 25 Ιανουαρίου του 1997 με 79-77, δια χειρός Παναγιώτη Λιαδέλη και… πάπαλα!

Σήμερα ο Αρης επιστρέφει στο ΟΑΚΑ για δεύτερη φορά στην εφετινή σεζόν (μετά την ήττα του από την ΑΕΚ) με προπονητή τον Βαγγέλη Αγγέλου, ο οποίος θα βρεθεί για τέταρτη φορά αντιμέτωπος με τον Τσάβι Πασκουάλ, μάλιστα οι δύο από τις προηγούμενες τρεις αναμετρήσεις τους είχαν διεθνή χαρακτήρα!

Τη σεζόν 2016-17, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Προμηθέα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όταν στους πάγκους των δυο ομάδων κάθονταν ακόμη ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Νίκος Βετούλας. Στο ματς του β’ γύρου, στις 21 Ιανουαρίου 2017, ο Αγγέλου και ο Πασκουάλ βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ένα θρίλερ στο οποίο οι Πατρινοί έβγαλαν τα συκώτια των «Πρασίνων» και λίγο έλειψε να τους σοκάρουν (69-72).

Πού είχαν ανταμώσει οι δυο τους; Στο Τop 16 της Εuroleague τη σεζόν 2013-14, όταν ο Αγγέλου, διαδεχόμενος τον Οκτάι Μαχμούτι στον πάγκο της Αναντολού Εφές (και έχοντας στο ρόστερ του τον Κώστα Βασιλειάδη) αντιμετώπισε και την Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό!

Τη δεύτερη μέρα του 2014 (2 Ιανουαρίου) στη Βαρκελώνη οι Καταλανοί επιβλήθηκαν των Τούρκων με 84-65 (Ναβάρο 21-Ερντέν 15), ενώ στις 27 Φεβρουαρίου άλωσαν το «Abdi Ipekci» με 89-84 (Τόμιτς 26- Βασιλειάδης 14).

Πάμε τώρα τριάντα τέσσερα χρόνια πίσω, ένεκα και της πασχαλιάτικης συγκυρίας…

H ανατολή των 80s βρήκε στο θρόνο της Α’ Εθνικής τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με προπονητή τον Κώστα Πολίτη πέτυχε το three-peat, που πάντως δεν είχε λανσαριστεί ακόμη ως έκφραση από τον Πατ Ράιλι. Το 1980 οι Πράσινοι εκθρόνισαν τον Αρη, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής τη σεζόν 1978-79, με πρωτάρη προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη και αιχμές του δόρατος τον σούπερ σκόρερ και φρέσκο πρόεδρο της ΚΑΕ Χάρη Παπαγεωργίου και τον «τίγρη» Βαγγέλη Αλεξανδρή, αλλά δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, παρά την έλευση του Νίκου Γκάλη.

Ο Ιωαννίδης αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του Αρη αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου και (όπως έμελλε να συμβεί και μετά από δέκα επτά χρόνια στον Ολυμπιακό) παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Με τον Ντούντα στον πάγκο και παίζοντας man to man (που ήταν ασυνήθιστο και πάντως μη συμβατό για τις φυσικές αντοχές των παικτών εκείνης της εποχής) επί σαράντα λεπτά σεζόν 1980-81, ο Αρης άλωσε τον «Τάφο του Ινδού» με 89-88 προεξάρχοντος του Γκάλη, ο οποίος σκόραρε τους τελευταίους έντεκα πόντους της ομάδας του και ανέτρεψε το ισχυρό προβάδισμα που είχε ο Παναθηναϊκός.

Τόσο αγνά και άδολα ήταν τα ήθη εκείνη της εποχής (σε αντίθεση με τη μισαλλοδοξία που επικρατεί σήμερα και μάλιστα στιγματίζει την τρέχουσα ημιτελική σειρά) που καμιά δεκαριά φίλαθλοι του Αρη εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και σήκωσαν τον «Γκάνγκστερ» στα χέρια, ενώ οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, που προσπαθούσαν να ξεπεράσουν το σοκ της ήττας, μετέτρεψαν την αμηχανία σε χειροκρότημα!

Οι «Πράσινοι» επανέκαμψαν δριμύτεροι στο δεύτερο γύρο και νίκησαν στο Αλεξάνδρειο τον Αρη (85-80) στο καλύτερο ματς της καριέρας του Ντέηβιντ Στεργάκου που κάρφωσε δέκα φορές με το αριστερό χέρι! Χάρη σε αυτή τη νίκη ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο στη σειρά, ενώ παρέμεινε στην κορυφή και την επόμενη σεζόν (1981-82).

Ο Γκάλης ήταν ασταμάτητος στο σκοράρισμα, ο Αρης νικούσε τον Παναθηναϊκό κάθε χρόνο, τουλάχιστον μια φορά, αλλά η εμπειρία και ο μεγαλύτερος πλουραλισμός των “πρασίνων” τους οδήγησε στο three – peat.

Ο Νικ χρειάστηκε να περιμένει τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο του με τον Αρη: τούτο συνέβη τη σεζόν 1982-83, στην οποία οι “κίτρινοι” (με προπονητή πάλι τον «Ξανθό» και με ρεκόρ 22-4 έναντι 21-5 του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού) έκαναν τον γύρο του θριάμβου μετά τη νίκη τους επί του Πανελληνίου στην Κυψέλη πανηγυρίζοντας για το πολυπόθητο στέμμα και προσδοκώντας ότι θα εγκαθιδρύσουν τη δυναστεία τους…

Το καλοκαίρι του 1983 ο Παναθηναϊκός έχασε τον Απόστολο Κόντο, που μετακόμισε στην ΑΕΚ και τον Δημήτρη Κοκολάκη, ο οποίος ανηφόρισε στη Θεσσαλονίκη για να φορέσει τη φανέλα του Αρη.

Το πώς «έκλεισε» αυτή η μεταγραφή έχει το χάζι του: Ο «Τζιμάρας» ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου των Ιωαννίνων, όπου διεξαγόταν το Πρωτάθλημα ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και ξαφνικά εισέβαλε ο Γιάννης Ιωαννίδης, άνοιξε ένα δικηγορικό βαλιτσάκι τύπου Καρνέζη (του ήρωα ενός τηλεοπτικού σίριαλ, τον οποίο υποδυόταν ο Θάνος Λειβαδίτης) και άπλωσε σαν τον τραχανά δυόμισι εκατομμύρια δραχμές σε χιλιάρικα!

Μάλιστα ο αστικός μύθος αναφέρει ότι ο (αγωνιζόμενος με την ομάδα της Αστυνομίας) Ρεθυμνιώτης σέντερ έμεινε κατάπληκτος μπροστά στο θέαμα, που αντίκρισε κι επειδή τα είχε χαμένα, ζήτησε από τον (συγκάτοικο του) Βασίλη Γκούμα να του μετρήσει τα λεφτά!

Προϊούσης εκείνης της σεζόν (1983-84) φάνηκε ότι ο Παναθηναϊκός θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του, άλλωστε από την προηγούμενη χρονιά είχε εντάξει στο δυναμικό του τον Λιβέρη Ανδρίτσο από τον Εσπερο Καλλιθέας και τον Τομ Κάππο από τον Σπόρτιγκ. Στον πάγκο αντί του Κρις Κέφαλου, ο οποίος το καλοκαίρι του ΄82 είχε αντικαταστήσει τον Πολίτη που ανέλαβε την Εθνική ομάδα βρισκόταν ο Μιχάλης Κυρίτσης, ενώ προπονητής του Αρη παρέμεινε ο «Ξανθός»…

Οι δυο διεκδικητές του τίτλου (καθώς ο ΠΑΟΚ γνώρισε πέντε ήττες) επιδόθηκαν σε ένα σκληρό «bras de fer» σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος και εντέλει ισοβάθμησαν με 24 νίκες και δύο ήττες: μοιράστηκαν τις νίκες στα μεταξύ τους ματς (80-76 ο Αρης στο ουδέτερο γήπεδο του Βόλου και 74-71 ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο, με πρωταγωνιστή και πάλι τον Στεργάκο), ενώ αμφότεροι ηττήθηκαν από τον ΠΑΟΚ: με 65-59 οι «Πράσινοι» και με 69-62 οι «Κίτρινοι».

Στην τελευταία (26η) αγωνιστική και ενώ οι ομάδες ισοβαθμούσαν, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ηρακλή με 90-53 και ο Αρης πέρασε από τη Νέα Φιλαδέλφεια, επικρατώντας με 94-89 της ΑΕΚ. Κατόπιν τούτου και μετά από πολλές διαβουλεύσεις και αντιδικίες, καθότι ο Αρης είχε να παίξει και τον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, η ΕΟΚ όρισε το μπαράζ στο γήπεδο της Κέρκυρας. 

Παρεμπιπτόντως επρόκειτο για την τρίτη και τελευταία (ελέω των πλέι οφς τα οποία καθιερώθηκαν μετά από τρία χρόνια) περίπτωση που ο τίτλος της Α’ Εθνικής κρίθηκε σε μπαράζ ανάμεσα σε ισόβαθμες ομάδες.

Η αρχή είχε γίνει στο πρώτο κιόλας πρωτάθλημα της Α Εθνικής, την περίοδο 1963-64 όταν η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο νικώντας τον Ηρακλή με 94-74 , ενώ τη σεζόν 1971-72, στα Πατήσια, ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής επικρατώντας του Ολυμπιακού με 70-56.

Ο Αρης πήγε στο νησί των Φαιάκων, όπου ήδη είχε… ξενιτευτεί (και αγωνιζόταν στον Φαίακα) ο Χάρης Παπαγεωργίου, κουβαλώντας αφόρητη πίεση, διότι μια εβδομάδα νωρίτερα είχε ηττηθεί από τον ΠΑΟΚ στον εφεξής καλούμενο «τελικό των κεκαρμένων κεφαλών» με 74-70.

Στις 24 Απριλίου, Τετάρτη της Διακαινησίμου (μετά το Πάσχα) το μπαράζ εξελίχθηκε σε θρίλερ με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν συνεχώς στο σκορ και να φαίνεται από την αρχή ότι ο τίτλος θα κριθεί σε ένα σουτ, σε ένα ριμπάουντ, σε ένα λάθος…

Εντέλει κρίθηκε (και) σε ένα τάιμ άουτ και μάλιστα παράτυπο: το κάλεσε στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα (ενώ δεν είχε δικαίωμα) ο Κυρίτσης, το έδωσε μέσα στη σύγχυση της η γραμματεία, δεν το πήρε χαμπάρι ο Ιωαννίδης!

Ο Αρης είχε προηγηθεί στο ημίχρονο με 36-34, αλλά ο Παναθηναϊκός είπε την τελευταία λέξη και νίκησε με 80-76 στηριζόμενος στο τρίγωνο Κάππος – Ανδρίτσος -Στεργάκος, που πέτυχαν 57 πόντους, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Γκάλης σκόραρε 39, αλλά δεν έφταναν…

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στο μπαράζ της Κέρκυρας:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Κορωναίος 10, Στεργάκος 17, Κάππος 20, Ιωάννου 2, Ανδρίτσος 20, Βίδας 6, Σκροπολίθας 5.

ΑΡΗΣ: Ρωμανίδης 7, Κοκολάκης 9, Γκάλης 39, Νικήτας 14, Φιλίππου 7, Σταμάτης, Τσαχτάνης, Δοξάκης, Παραμανίδης

ΝΤΑΜΠΛ ΣΚΟΡ ΕΝΟΨΕΙ

  • 82-42 σε 124 αγώνες από το 1963
  • Ανά έδρα: 53-9 και 28-33
  • Ανά φάση: 70-39 και 12-3
  • Μaximum: 96-60 (+36π. , Αλεξάνδρειο, 21/01/2007) και 74-100 (+26π., 1987-88)
  • Α’ γύρος: 10/12/2017, Άρης-Παναθηναϊκός 70-88 (Μπένσον 18π., 9ρ., Αθηναίου 12π., 6ρ., 4ασ.- Καλάθης 18π., 8ασ., Σίνγκλετον 9π., 5ρ.)

ΕΝΑ ΡΟΛΟΪ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΟ

  • Σερί Παναθηναϊκού στην έδρα του: 28-0
  • Τελευταία εκτός έδρας νίκη Αρη: 77-79, ΟΑΚΑ, 25/01/1997 (Ντίνκινς 18, Αμίτσι 15- Λιαδέλης 20, Μπόνι 17), 2/4 βολές Λιαδέλη, άστοχο τρίποντο Οικονόμου
  • Τελευταία νίκη Αρη: 56-50, Αλεξάνδρειο, 11/05/2016, 4ος ημιτελικός (Μακ Νιλ 16-Γουίλιαμς 19)

ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

  • Τελευταία νίκη Άρη στην κανονική περίοδο: 82-75, Αλεξάνδρειο, 24/02/2008 (Μάσεϊ 21-Γιασικέβιτσους 15)
  • Σερί Παναθηναϊκού 19-0
  • Σκορ δεκαετίας 2008-2018: 27-2

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 32-0

  • 20-0, κορυφαία εκκίνηση 25ετίας
  • Σεζόν 2007-08: 16-0, Άρης-Παναθηναϊκός 82-75 (17η, 24/02/2008), ρεκόρ 23-3
  • Σεζόν 2010-11: Ολυμπιακός 31-0 (26-0, πλέι οφς 5-0, Παναθηναϊκός 70-75)

ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ

  • Σερί 22-0 στην Basket League
  • 20-0 τη σεζόν 2017-18, 2-0 από πέρυσι
  • Tελευταία ήττα: ΣΕΦ, 4 Ιουνίου 2017, Ολυμπιακός-Πναθηναϊκός 64-62

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

  • Σερί 26-0 από τις 30 Μαίου 2016 (Ολυμπιακός 81-82, δυο παρατάσεις)
  • 43-2 στα τελευταία 45 εντός έδρας ματς (Ολυμπιακός 2)
  • 37-8 στην Ευρωλίγκα

ΣΕΡΙ 151-0 ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ

  • 151-0 σε εντός έδρας αγώνες πλην Ολυμπιακού
  • Κανονική περίοδος 120-0, πλέι οφς 31-0
  • Τελευταία ήττα: 01/03/2008, Μαρούσι, 89-93 (Μαυροειδής 20π.)

ΔΙΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ

  • ΕΛΛΗΝΕΣ: Μίτογλου, Μποχωρίδης, Γ. Καλαϊτζάκης, Κοκολάκης, Ιωάννου, Γκάλης, Γιαννάκης, Πετσάρσκι, Βουρτζούμης, Χρυσανθόπουλος, Σταυρακόπουλος, Σιούτης, Μυριούνης, Γκαγκαλούδης, Αλ. Κυρίτσης, Σχορτσανίτης, Καλαϊτζής, Σκορδίλης, Ντικούδης, Χατζηβρέττας, Βεργίνης, Μπόγρης, Ξανθόπουλος, Γιάνκοβιτς
  • ΞΕΝΟΙ: Βράνκοβιτς, Πάσπαλι, Πετσάρσκι, Eντ. Tζόουνς, Μάρκοβιτς, Σοκ
  • ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Κυρίτσης, Κιουμουρτζογλου, Μανωλόπουλος, Πρίφτης, Μίνιτς
  • ΜΕ ΔΥΟ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ματθαίου, Σούμποτιτς

TO ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΑΛΜΑΡΕ

  • 35 Πρωταθλήματα Ελλάδος
  • 18 Κύπελλα Ελλάδος
  • 6 τρόπαια (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) και άλλος ένας τελικός Ευρωλίγκας (2001)
  • Eνα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1996)

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΑΛΜΑΡΕ

  • 10 Πρωταθλήματα Ελλάδος
  • 8 Κύπελλα Ελλάδος
  • 1 Κύπελλο Σαπόρτα, 1 Κύπελλο Κόρατς, 1 Champions Cup
  • 3 Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΚΑΜΠΑΛΕΡΟΣ

  • 1963-2011: ΑΕΚ, Αρης και Παναθηναϊκός διαρκώς στην Α’ Εθνική
  • Απουσία ΑΕΚ: 2011-2014
  • Αρης και Παναθηναϊκός: 55, ΠΑΟΚ 54, ΑΕΚ 52, Ολυμπιακός 52, Πανιώνιος 45, Ηρακλής 41

Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

  • 21 τίτλοι, η μόνη με τρεις διαφορετικούς ευρωπαϊκούς τίτλους
  • Δυναστεία ’80s, χωρίς τίτλο από το 2004

H EΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ

  • Τελικός Κυπέλλου Κόρατς, σεζόν 1996-97
  • Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 1997, Αρης-Τόφας 66-77
  • Προύσα, 3 Απριλίου 1997, Τόφας-Αρης 70-88 (Ορτίθ 25, Μπόνι 20)

ΠΗΓΑΙΝΕ… ΕΛΑ

  • ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μποχωρίδης/ Τζέιμς, Πέιν
  • ΑΡΗΣ: Καββαδάς, Πετγουέι, Βον, Γουίβερ, Μπένσον, Μοράντ, Γιαννάκης/Δίπλαρος, Μποχωρίδης, Μάρας, Ντουβιέ, Προύιτ, Αγγέλου

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΟΝ… ΑΡΗ

  • 2014-15: Νίκη επί Ολυμπιακού, 3ος ημιτελικός, MVP Βεζένκοφ
  • 2015-16: Δυο νίκες επί του Παναθηναϊκού στους ημιτελικούς, 2-0 με τον ΠΑΟΚ, ΜVP Γουάιτ
  • 2016-17: Φιναλίστ Κυπέλλου, πρώτη πρόκριση επί του ΠΑΟΚ μετά από 26 χρόνια και 0-6

Ο ΓΚΑΛΗΣ ΚΑΙ Ο GALLIS

  • Έδρα Παναθηναϊκού: ΟΑΚΑ, Γήπεδο Νίκος Γκάλης (1992-1994)
  • Έδρα Αρη: Αλεξάνδρειο, «Nick Gallis Hall» (1979-1992)

ΟΙ «ΙΕΡΕΣ» ΦΑΝΕΛΕΣ

  • Νο 4, Φραγκίσκος Αλβέρτης (11/10/2009)
  • Νο 13, Δημήτρης Διαμαντίδης (17/09/2016)
  • Νο 6, Νίκος Γκάλης (07/05/2013)

ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ (46)

  • Δεύτερη σεζόν
  • Ρεκόρ: 52 αγώνες, 49 νίκες – 3 ήττες (Ολυμπιακός 2, ΑΕΚ 1)
  • Μπαρτσελόνα: 366 αγώνες, 283 νίκες-83 ήττες σε 9 σεζόν
  • Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ελλάδος 2017, Πρωταθλητής Ευρώπης 2010, 4 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 4 Supercup Iσπανίας, 7 Καταλανικές λίγκες

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ (56)

  • Τέταρτη σεζόν
  • Ρεκόρ (ΑΕΚ, Τρίκαλα, Αρης, Προμηθέας): 105 αγώνες, 45 νίκες – 60 ήττες
  • Άρης: 38 αγώνες, 19 νίκες-19 ήττες
  • Πρωταθλητής Ευρώπης και Ελλάδος 2012, ασίσταντ Ολυμπιακός
  • Νικητής ULEB Cup 2006, ασίσταντ Ντινάμο Μόσχας
  • Ντεμπούτο στον Προμηθέα εναντίον Ολυμπιακού, 26/12/2016

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΤΣΑΒΙ

  • 24-0 πριν από την ήττα από την ΑΕΚ στον περυσινό δεύτερο ημιτελικό, Νο 1 σερί εκκίνησης
  • Κιουμουρτζόγλου 18-0, Τζόρτζεβιτς 14-0, Αλβέρτης 12-0, Ομπράντοβιτς 9-0
  • 27-0, Σφαιρόπουλος, Ολυμπιακός 2014-15

ΕΛΑ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΣ!

  • Τζέιμς Γκιστ, ντραφτ Νο 57 το 2008
  • Μάρκους Ντένμον, Νο 59 το 2012
  • Νίκολα Μιλουτίνοφ, Νο 26 το 2015

Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

  • Νίκος Παππάς, και Σπύρος Μούρτος, συμπαίκτες στην Εθνική Νέων
  • Χρυσό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ 2009, Ρόδος

ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΟΓΙΑ

  • Θανάσης, Γιάννης, Κώστας και Αλέξανδρος Αντετοκούνμπο
  • Νικ και Πατ Καλάθης
  • Κέι Σι Ρίβερς και Μπάιρον Ντίνκινς
  • Γιώργος, Παναγιώτης και Βαγγέλης Καλαϊτζάκης
  • Ντίνος και Δημήτρης Μήτογλου

ΤΑ ΣΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

  • Παναγιώτης και Δημήτρης Γιαννάκης
  • Βαγγέλης και Σωτήρης Αγγέλου
  • Λευτέρης και Νίκος Μποχωρίδης
  • Γιάννης Αθηναίου και Γιασεμή Σαμαντούρα
  • Στέλιος και Βαγγέλης Πουλιανίτης
  • Βασίλης, Παναγιώτης και Χρήστος Χρηστίδης
  • Βαγγέλης, Παναγιώτης και Γιώργος Καλαϊτζάκης
  • Βασίλης και Βαγγέλης Βουρτζούμης

ΚΑΪΝ ΚΑΙ ΑΒΕΛ

  • Μιχάλης (ΑΕΚ) και Γιώργος (Πανιώνιος) Καμπερίδης
  • Δημήτρης (Ολυμπιακός) και Γιάννης (ΑΕΚ) Αγραβάνης
  • Γιώργος (Παναθηναϊκός) και Παναγιώτης (Αρης) Καλαϊτζάκης
  • Πέτρος (Προμηθέας) και Δημήτρης (Κύμη) Γερομιχαλός

ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ

  • Γιώργος Καλαϊτζάκης (Παναθηναϊκός, 1μ.95) και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (Αρης, 1μ.95), 2 Ιανουαρίου 1999
  • Πέτρος Γερομιχαλός (Προμηθέας, 2μ.03), Δημήτρης Γερομιχαλός (Κύμη, 1μ.84), 9 Ιουνίου 1994

ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ: στόπερ, Δόξα Δράμας, ΠΑΟΚ
  • ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ: φόργουορντ, Ακαδημίες ΠΑΟΚ, Αστέρια, Άρης, Wake Forest, Παναθηναϊκός

ΟΥΚ ΕΝ ΤΩ ΠΟΛΛΩ ΤΟ ΕΥ

  • Ουδείς παίκτης με διψήφιο νούμερο πόντων μέχρι την 11η αγωνιστική
  • Καλάθης 10.4, Παππάς 9.7, Σίνγκλετον 9.1, Λοτζέσκι 9.1
  • 15 παίκτες σε 16 αγωνιστικές
  • Εκτός Βasket League: Τζέιμς, Πέιν, Λοτζέσκι

ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚ(Α)

  • Νο 1 ασίστ (7.4), Νο 2 κλεψίματα (1.6), Νο 3 ranking (16.0)
  • 10.4π, 3.8ρ., σε 21 λεπτά
  • 14 ασίστ με Μπασκόνια, 13 με Προμηθέα, 12 με ΠΑΟΚ, Μάλαγα, Μιλάνο, Μπαρτσελόνα
  • Εuroleague: Ρεκόρ ασίστ σε μια σεζόν (214, μέσος όρος 8.2), ισοφάριση ρεκόρ σε double double (15, Tεόντοσιτς)
  • 53.5% δίποντα, 35.4% τρίποντα, 52.0% βολές

Dr ZACH, Mr AUGUST

  • Νο 2 ποσοστό δίποντα 72.4% (63/87)
  • 43.9% στις βολές (18/41)
  • 8.1 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, μία τάπα
  • Ρεκόρ 22 πόντοι εναντίον Κύμης

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΜΟΝ

  • 42.1% στα τρίποντα (35/83)
  • 7/8 Προμηθέας, 7/9 Χίμκι, 5/8 ΠΑΟΚ, 4/6 Ζαλγκίρις, 4/7 Πανιώνιος, 3/3 Εφές, 3/5 Χίμκι
  • 15/22 τρ. σε τέσσερα ματς
  • 8.4π., 50.0%δ., 76.9%β.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΡΟΦΙΛ

  • Νο 1, ρεκόρ 20-0, εντός 10-0, εκτός 10-0
  • Πόντοι: 90.9-69.5
  • 55.7% δίποντα, 40.3% τρίποντα, 68.9% βολές
  • 37.2 ριμπάουντ, 21.4 ασίστ, 8.3 κλεψίματα, 4.1 τάπες, 10.8 λάθη

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΡΟΦΙΛ

  • Νο 11, ρεκόρ 7-13, εντός 5-5, εκτός 2-8 (Λαύριο, Πανιώνιος)
  • Πόντοι: 67.5-73.7
  • 48.5% δίποντα, 28.1% τρίποντα, 69.5% βολές
  • 32.8 ριμπάουντ, 13.5 ασίστ, 5.8 κλεψίματα, 2.4 τάπες, 13.0 λάθη

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΛΕΥΤΕΡΑΚΗΣ

  • ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 2 αγώνες, 2.5 πόντοι, 0.5 ριμπάουντ, 0 ασίστ, 5.2 λεπτά
  • ΑΡΗΣ: 13 αγώνες, 11.9 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ, 26 λεπτά

ΚΑΛΑΘΙΑ ΣΑΝ…ΓΚΟΛ

  • Νο 14 επίθεση (67.5 πόντοι) και τρίποντα (119 εύστοχα, ποσοστό 28.1%)
  • Νο 13 ασίστ (13.5)
  • Νο 12 κλεψίματα (5.8) και ranking (67.20)
  • Νο 3 περισσότερα λάθη (13.0)
  • Νο 3 άμυνα (73.7) και φάουλ υπέρ (22.3)

Η ΣΑΡΑ, Η ΜΑΡΑ ΚΑΙ Ο… ΜΑΡΑΣ

  • Ηλυσιακός (2012-13), Δόξα Λευκάδας (2016-17), Αρης (2017-18)
  • Χρυσό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ Νέων 2006, ασημένιο Ευρωμπάσκετ Νέων 2005
  • Ντράγκαν Λάμποβιτς, Ιβαν Πάουνιτς,Τάντιγια Ντραγκίσεβιτς, Νίκολα Πέκοβιτς, Μιλένκο Τέπιτς

ΑΡΗΣ MADE IN GREECE

  • Μποχωρίδης 11.9π., 3.6ρ., 2.4ασ., Αθηναίου 10.2π., 3.0ασ., Τσαϊρέλης 9.2π.,
  • 18 παίκτες σε 20 αγωνιστικές

ΠΟΤΑΜΟΙ… ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ

  • Κέι Σι Ρίβερς: 15/60 τρίποντα σε 12 ματς τον Ιανουάριο (Ευρωλίγκα 7/36, Πρωτάθλημα 8/24)
  • 21/80 στα τελευταία 13 ματς Ευρωλίγκας (Ρεάλ 4/6, Ουνικάχα 6/10)
  • 17/34 στα τελευταία 5 ματς Πρωταθλήματος
  • Basket League 32/72, Ευρωλίγκα 53/147

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This