Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Μυστακίδη

Το ποδόσφαιρο έχει πολλές διαφορετικές θέσεις και πολλές διαφορετικές ονομασίες για αυτές. Κάθε θέση ενός παίκτης έχει το δικό της πολύ συγκεκριμένο καθήκον, από την άμυνα στις επιθέσεις του αντίπαλου έως και το σκοράρισμα. Για να το απλοποιήσουμε, θα κατηγοριοποιήσουμε τις θέσεις του ποδοσφαίρου σε τέσσερις: του τερματοφύλακα, των αμυντικών, των μέσων και των επιθετικών.

ΜΕΣΟΙ

Οι Μέσοι συνδέουν την άμυνα με την μεσαία γραμμή , προσπαθούν να μεταφέρουν την μπάλα στην επίθεση ενώ ταυτόχρονα αμυντικά να αποτρέψουν την επίθεση του αντίπαλου στον χώρο του κέντρου. |Θα λέγαμε απλά ότι είναι ο συνδετικός κρίκος άμυνας-επίθεσης. Χωρίς μια σταθερή μεσαία γραμμή, είναι πολύ δύσκολο για την επίθεση να σκοράρει, αλλά και για την άμυνα να αποτρέψει τον κίνδυνο τις επιθέσεις των αντιπάλων. Παρακάτω θα αναφέρουμε τους τύπους μέσων και τους ρόλους που επιτελούν.

Κεντρικός αμυντικός χαφ (DM)

Υπερασπίζετε την θέση τοποθετημένος ακριβός μπροστά από την κεντρική αμυντική γραμμή (CB-CB). Ευθύνη του είναι να αποτρέψει την μπάλα και την επίτευξη της επίθεσης πριν την αμυντική γραμμή. Αυτός πρέπει να έχει:

•Υψηλή ικανότητα στο 1 vs 1 και στο 1 vs 2 – νικητής σε όλες τις μονομαχίες στο χαμηλό παιχνίδι

•Πολύ καλή αμυντική κεφαλιά

•Υψηλή αερόβια – αναερόβια ικανότητα

•Δύναμη και αποφασιστικότητα σε κάθε αμυντική ενέργεια

•Ελαχιστοποίηση τον φάουλ– επιλογή για σκόπιμα φάουλ

•Θωράκιση κεντρικού άξονα – αμυντική σύνδεση γραμμών

•Καθοδήγηση ομάδας αμυντικά

•Γρήγορη πρόβλεψη – αντίληψη διαφόρων καταστάσεων

Κεντρικός μέσος (CM)

Ένας κεντρικός μέσος που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου. Παίζει άμυνα και επίθεση ,για αυτό και ονομάζεται μέσος box-to-box. Ο χαρακτηρισμός αυτός σημαίνει ότι τρέχει από την περιοχή του έως την περιοχή του αντίπαλου εκπληρώνοντας διαφορετικούς ρόλους. Ένας μέσος box-to-box κάνει τα εξής:

Δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επιθετικούς και σταματά τις επιθέσεις του αντιπάλου. Παίκτης-κλειδί στον έλεγχο του ρυθμού του παιχνιδιού (μία κάθετη πάσα αυξάνει τον ρυθμό του παιχνιδιού, ενώ μία παράλληλη ή πίσω πάσα τον μειώνει) .Υψηλή ικανότητα σε όλα τα τεχνικά στοιχεία. Γρήγορη ανάκτηση της μπάλας στον χώρο που χάθηκε Διακοπή της αντεπίθεσης με φάουλ σε ακίνδυνη ζώνη. Καθυστέρηση της ανάπτυξης του αντιπάλου.

Κεντρικός επιθετικός μέσος

Ο κεντρικός επιθετικός μέσος είναι ένας προχωρημένος παίκτης της μεσαίας γραμμής που είναι κατά κύριο λόγο στην επίθεση. Πρέπει να έχει εξαιρετικές ικανότητες έλεγχου της μπάλας και της τακτικής καταστάσεις της ομάδος. Ένας playmaker κατέχει την ίδια θέση ως κεντρικός επιθετικός μέσος, αλλά επιτελεί διαφορετικό ρόλο. Αυτός ο τύπος θεωρείται ο εγκέφαλος της ομάδας, ο πιο ικανός παίκτης που ενορχηστρώνει την επίθεση και διανέμει την μπάλα. Ένας playmaker πρέπει να έχει καλή λήψη αποφάσεων και όπως λέμε,όταν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με την μπάλα, θα πρέπει να την δώσουμε σε αυτόν. Ο πλέι μέικερ φοράει συχνά τον αριθμό 10 στην φανέλα του. Μερικά από τα πιο διάσημα playmaker στο ποδόσφαιρο είναι Zico, Ζινεντίν Ζιντάν, και ο Χουάν Ρικέλμε.

Ο πλάγιος επιθετικός παίζει τον ίδιο ρόλο ως κεντρικός επιθετικός χαφ αλλά εστιάζει τις επιθέσεις του από της πλευρές. Θεωρητικά τα μπροστινά φτερά της ομάδος. Η θέση αυτή χρησιμοποιείται συχνά σε σχηματισμούς, όπως το σύστημα 4-3-3 και 4-5-1. Δεδομένου ότι ο πλάγιος επιθετικός παίζει συχνά μεταξύ του κέντρου και της επιθετικής γραμμής μερικές φορές είναι ταξινομημένος ως προς τα εμπρός. Ένας παίκτης ο οποίος κατέχει αυτή την θέση πρέπει να είναι γρήγορος, έχει εξαιρετική ντρίμπλα και ικανότητες διεισδύσεις από τα πλάγια. Ένα σύγχρονος πλάγιος επιθετικός είναι συνήθως ευέλικτος και μπορεί να επιτεθεί από το κέντρο και προς τα εμπρός .

Διαβάστε επίσης: Αμυντικοί

Διαβάστε επίσης: Τερματοφύλακας

Διαβάστε επίσης: Επιθετικοί

Pin It on Pinterest

Shares
Share This