Επιλογή Σελίδας

Του Παναγιώτη Παλλαντζά

«Ο Ντάγκλας και ο Ιγουαΐν ήταν οι δύο που θα έρχονταν από τον πάγκο στο δεύτερο ημίχρονο για να καθαρίσουν το ματς, αν χρειαζόταν. Πρέπει όμως να ευχαριστήσω τον Μίραλεμ (Πιάνιτς) επειδή… τραυματίστηκε στο πρώτο και ο Κόστα έδωσε τη λύση νωρίτερα», έλεγε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι μετά το 3-0 επί των Μπλουτσερκιάτι, σε μια καλή μέρα για τους Μπιανκονέρι σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Το πρωτάθλημα ήρθε πιο κοντά με το +6 επί της Νάπολι, ο Μάντζουκιτς έδωσε συνέχεια στα γκολ της Μαδρίτης, ο Χέβεντες πέτυχε το πρώτο του με τη Γιούβε, ο Κεντίρα βρήκε δίχτυα ξανά. Τίποτα από όλα αυτά δε θα γίνει όμως, αν δεν αναλάμβανε δράση ο Flash της Κυρίας…

Η απόκτηση του το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάστηκε από τον ιταλικό Τύπο ως προσωπική επιλογή του Αλέγκρι και χαιρετίστηκε ως μια κίνηση που κάνει πιο… internazionale τη Γιουβέντους, ως μια μεταγραφή ενός σύγχρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα δώσει στους Μπιανκονέρι ταχύτητα, ασίστ, κλάση, εμπειρία, το απρόβλεπτο. Το θέμα είναι ότι για να τα δει αυτά ο Γιουβεντίνος από κάποιον παίκτη της ομάδας του πρέπει να περιμένει αρκετά, αφού ο Αλέγκρι έχει τον δικό του… στίβο μάχης για τους νεοαποκτηθέντες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον αποφύγει κάποιος. Ενας “στίβος μάχης”, ο οποίος αφορά στην τακτική και στη διαθεσιμότητα για την ομάδα. Από τον Πάουλο Ντιμπάλα και τον Αλβαρο Μοράτα, μέχρι τον Γκονσάλο Ιγουαΐν και τον Ντάγκλας Κόστα, στο Τορίνο δεν μπαίνεις κανονικά στην 11άδα αν πρώτα δε θεωρηθείς έτοιμος από όλες τις απόψεις.

«Ολα είναι καλά, οι συμπαίκτες μου με υποδέχθηκαν με πολύ όμορφο τρόπο, η διοίκηση είναι πάντα κοντά μας, όλα είναι πολύ ωραία. Αυτό που έχω να κάνω είναι να δουλέψω και να προσαρμοστώ, όχι μόνο στο νέο περιβάλλον αλλά και στο νέο τρόπο παιχνιδιού», έλεγε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο ο Βραζιλιάνος, για τον οποίο υπήρχαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία είχε… μετανιώσει για την επιλογή του, βλέποντας την εμμονή των Ιταλών με την τακτική. Ρεπορτάζ, πάντως, που μάλλον δεν είχαν και τόση βάση, αφού ο Κόστα είχε σταθεί τυχερός στο παρελθόν του. Εχοντας δουλέψει με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου στη Σαντάρ Ντόνετσκ και με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μπάγερν Μονάχου, είχε εκτιμήσει την τακτική πειθαρχία. Κι αφού είχε καταλάβει αυτό, ήταν θέμα χρόνου να προσαρμοστεί και στη Γιούβε.

Τα πρώτα καλά σημάδια ήρθαν το δίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος, όταν η Gazzetta dello Sport “πανηγύριζε” γράφοντας για τον «νέο Ντάγκλας Κόστα, τον βασιλιά του ένας εναντίον ενός». Θέλοντας να δικαιολογήσει αυτούς τους πανηγυρισμούς, η εφημερίδα ανέφερε μια σειρά από αριθμούς, οι οποίοι έδειχναν πώς ο Ντάγκλας είχε ανέβει αισθητά σε σχέση με το πρώτο δίμηνο της σεζόν: Αύξηση στη δημιουργία ευκαιριών (2,17 από 1,33), αύξηση στις επιτυχημένες ντρίμπλες ανα ματς (3 από 2,17), αύξηση στις μονομαχίες στις οποίες έμπαινε (7,83 από 6), αύξηση στις κερδισμένες μονομαχίες (4,50 από 3,67), αύξηση στις κερδισμένες μπάλες (3,83 από 2,50). Γενικά, ανοδική πορεία σε όλους τους αριθμούς, όπως ανοδική ήταν και η πορεία της Γιουβέντους, χάρη και στη νίκη επί της Νάπολι στο San Paolo.

Σε εκείνο το ματς ο Βραζιλιάνος έκανε την πρώτη του μεγάλη εμφάνιση ως Μπιανκονέρο, δείχνοντας ότι μπορούσε να παίξει όχι μόνο στα άκρα αλλά και στον άξονα. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του που λατρεύει ο Αλέγκρι, ο οποίος τον έχει αποθεώσει αρκετές φορές για την τεχνική του, την ευκολία με την οποία φτιάχνει φάσεις για τους συμπαίκτες του. Αυτή η ευκολία ποτέ δε φάνηκε περισσότερο, από ό,τι στον αγώνα με τη Σαμπντόρια, όπου οι αριθμοί ήταν εντυπωσιακοί: Δημιούργησε 4 ευκαιρίες, μοίρασε 3 ασίστ, είχε 83,3% στις πάσες, είχε 3/5 κερδισμένα ένας εναντίον ενός, έκανε ένα τάκλιν, είχε και ένα κλέψιμο. Κι όλα αυτά σε 47 λεπτά! «Οι ασίστ στους συμπαίκτες του κόντρα στη Σαμπντόρια είναι για να διδάσκονται αφού για να γίνουν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν όλα τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας μοντέρνος ποδοσφαιριστής: Τεχνική, διάβασμα των χώρων, διάβασμα των κινήσεων των συμπαικτών σου. Το βλέπεις, για να το πιστέψεις», είπαν αργά το βράδυ της Κυριακής στο Sky Italia.

Την ταχύτητα του, πάντως, δεν την πιστεύεις ακόμη κι όταν την βλέπεις. Ισως επειδή ο αμυντικός δεν προλαβαίνει καν να δει τον Flash, ο οποίος στην Ιταλία κάνει πλάκα όταν βρει λίγο χώρο. Το ίδιο καλά όμως, με δεδομένο ότι ήταν η πρώτη του χρονιά στην Ιταλία και τη μισή την έφαγε μέχρι να προσαρμοστεί, τα κάνει και στην Ευρώπη, όπως δείχνουν τα νοκ-άουτ ματς. Κόντρα στην Τότεναμ κέρδισε δύο πέναλτι με ωραίες ατομικές ενέργειες σε Τορίνο και Λοδνίνο, ασχέτως αν δόθηκε το ένα, ενώ στο Santiago Bernabeu χάρισε ένα πολύ δύσκολο βράδυ στον καλύτερο αριστερό μπακ του κόσμου (Μαρσέλο). «Ο Ντάγκλας έχει τη νοοτροπία του καλύτερου μη πρωταγωνιστή ηθοποιού, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα αστέρι», έγραψαν στη La Repubblica για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος έγινε ο πρώτος μετά το 2004-05 που έδωσε τρεις ασίστ σε ένα ματς της Serie A έχοντας μπει ως αλλαγή, ενώ συνολικά έχει μοιράσει φέτος 10 (οι 8 στη Serie A, 3ος στη σχετική λίστα) και έχει βάλει και 4 γκολ (3 στη Serie A).

Γενικά τα γκολ δεν είναι και το καλύτερο του, αφού η καλύτερη του επίδοση σε μια σεζόν είναι τα 7, αλλά είναι το καλύτερο του η Γιουβέντους, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα πόσταρε στα social media μετά τον αποκλεισμό στη Μαδρίτη. «Νιώθω υπερήφανος και είναι τιμή μου που αποτελώ μέλος της οικογένειας της Γιουβέντους. Σχεδόν πριν ένα χρόνο αποφάσισα να έρθω στο Τορίνο και σίγουρα αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή της ζωής μου. Ευχαριστώ όλους τους πολεμιστές που πολεμούν σε κάθε αγώνα, ευχαριστώ όλους τους οπαδούς για την υποστήριξη τους. Είναι όνειρο το να βρίσκομαι εδώ και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό καθημερινά», έγραψε. Αν αυτά είναι λόγια του Ντάγκλας Κόστα και όχι του… Βραζιλιάνου Ντάγκλας Κόστα, η Γιουβέντους μπορεί να χαμογελάει. Και να τον περιμένει φορτσάτο από την έναρξη της επόμενης σεζόν, αφού η αγορά του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και σωστή…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This