Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

Ολη αυτή η ιστορία με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και την Μπαρτσελόνα μοιάζει με μία φράση που συνηθίζουν να λεν οι έμπειροι ναυτικοί που λατρεύουν ακόμα και τη φορτούνα. Το «Ολοι βρίζουν τη θάλασσα, ενώ φταίει ο άνεμος», ταιριάζει με τις ευθύνες που αναλογούν σε προπονητή και διοίκηση αναλογικά με τη διαμόρφωση του ρόστερ και τη διαχείρισή του. Ο κόουτς αναμφίβολα έκανε λάθη στο «Ολίμπικο» (σ.σ.: ίσως στη λογική επιθυμία για αήττητο να μην έκανε σωστό rotation), αλλά όταν ως ηγεσία φωνάζεις συνεχώς ότι η ομάδα θέλει και τα τρία μεγάλα τρόπαια, τότε θα πρέπει να αναλογιστείς το εάν οι μεγάλες μεταγραφές που έκανες, μπόρεσαν να βοηθήσουν πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ.: Ντεμπελέ, Κουτίνιο στο Champions League).

Το θέμα όμως μετά τον απρόσμενο αποκλεισμό από τη Ρόμα, έως και την πεντάρα στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι, είναι αυτό το ένα τσιγάρο δρόμος που μεσολάβησε από την αποτυχία (επειδή τέτοια είναι στην Ευρώπη), μέχρι και τη διασφάλιση του 8ου νταμπλ στην ιστορία του club. Αυτό το τελευταίο έγινε με φανταχτερό τρόπο και μάλιστα υπό τεράστια πίεση. Τουλάχιστον για τον Βαλβέρδε. Πάνω σε εκείνον είχε πέσει το… ανάθεμα και ακόμα και τα ΜΜΕ στην Ισπανία προς αυτόν έσπρωχναν όλο το άγχος πριν τον τελικό με τη Σεβίλλη.

Γραφόταν και διέρρεε ότι εάν δεν το σήκωνε στο «Wanda Metropolitano», δεν θα συνέχιζε στο τιμόνι της Μπάρτσα. Αυτό μπορεί να το προωθούσαν ακόμα και τεχνηέντως από τη διοίκηση, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος. Ο Ερνέστο όμως παρέμεινε cool και εμφανίστηκε προϊδεασμένος πριν τη Σεβίλλη: «Το να κατακτήσουμε το Κύπελλο, θα μας βοηθήσει να ξεχάσουμε για λίγο το Champions League. Οσο για το μέλλον μου, δεν ξέρω τι να σας πω. Στις μεγάλες ομάδες είναι λίγο περίεργα τα δεδομένα. Πάντα πρέπει να κερδίζεις τα πάντα. Δεν έχω πρόβλημα με οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο σύλλογος».

Ο Τσινγκούρι άφησε στην άκρη τις φήμες και ασχολήθηκε με την αγωνιστική και ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν η κορυφαία εμφάνιση της σεζόν, που συνοδεύτηκε με μία κούπα και ένα σωρό επιτεύγματα και ρεκόρ. Κυκλοφορία μπάλας, συνδυασμοί, άγριο πρεσάρισμα, κατοχή, εξυπνάδα, αμυντική προσήλωση, επιθετική τελειότητα. Η Μπαρτσελόνα ήταν υπέροχη και αυτό είχε ως συνέπεια να πάρει ξανά ορισμένα credits ο προπονητής της. Η αλήθεια είναι ότι το στραπάτσο από τη Ρόμα δεν γίνεται να σβήσει. Ηταν τρομερά βαρύ. Ωστόσο, ο Ερνέστο οδηγεί τον Μέσι και την παρέα του σε ένα μυθικό νταμπλ, που πάει να συνδυαστεί με αήττητο πρωτάθλημα.

Και αυτό σε μία σεζόν που ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο στο Σούπερ Καπ και κατά συνέπεια το να μην πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να τελειώσει με δύο τίτλους. Ειδικά εξαιτίας τη απειρίας του προπονητή από τόσο υψηλές παραστάσεις. Το κλίμα δεν άργησε να αντιστραφεί υπέρ του. Μέσα Σεπτεμβρίου ο Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου έδινε ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην επιλογή του: «Διαλέξαμε τον Βαλβέρδε και δεν κάναμε λάθος. Ξεκινάμε μαζί του μία νέα εποχή και του έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι έξυπνος, πιστεύει στην Μπαρτσελόνα, στο σύστημά μας και είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα μας απογοητεύσει. Σε λίγες βδομάδες έχει κερδίσει όλους στην ομάδα και τους οπαδούς μας».

Αυτό όλο εννοείται ότι κλονίστηκε το βράδυ της Ρώμης. Στα social media οι οπαδοί τον έκραζαν, ο Μπαρτομέου και η διοίκηση διοχέτευσαν τις αμφιβολίες τους, ώστε να φύγει από πάνω τους το βάρος της ευθύνης, ενώ κυκλοφόρησε ακόμα και ότι τον αμφισβήτησαν ανοικτά Μέσι και Πικέ. Οτι σε εκείνον τον αποκλεισμό έχασε τα αποδυτήρια, κάτι που κόντρα στη Σεβίλλη αποδείχτηκε ότι δεν είχε συμβεί. Μετά την κούπα ήρθε και η δημόσια στήριξη του Σέρχιο Μπουσκέτς, που είναι βαρύ χαρτί στ’ αποδυτήρια και εκφράζει γενικότερα το κλίμα: «Ημασταν πάντοτε με τον Βαλβέρδε κι ακόμα είμαστε. Οσα ακούστηκαν για μετά τη Ρόμα και ότι έχασε τη στήριξή μας, δεν ισχύουν».

Για να φτάσουμε λοιπόν στο σήμερα και ακόμα πιο σημαντικό: στο αύριο. Τι θα κάνει τελικά η Μπάρτσα; Τι θα πρέπει να κάνει η Μπάρτσα; Οι Μπλαουγκράνα είναι ένα τεράστιο club, όπου πάντα παίζει ρόλο και το… φαίνεσθαι. Οπως εύστοχα είχε διαπιστώσει κάποτε ο Γούντι Αλεν: «Το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα». Το πρόβλημα του Ερνέστο είναι ότι τέτοια δεν ξέρει να κάνει. Είναι πιο χαμηλών τόνων, εργάζεται σιωπηλά, δεν λέει «ξυπνητζήδικες» ατάκες, δεν παίζει και δεν εντάσσεται στο star system. Στο θέμα της φιγούρα ξεκάθαρα υστερεί.

Με τα αποτελέσματα και τη δουλειά του ο Βαλβέρδε αξίζει να του δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσει και να τελειοποιήσει το έργο του. Το αγωνιστικό στιλ του όμως δεν αρέσει σε όλους στο «Καμπ Νόου». Πολλά επίσης θα κριθούν και από το Clasico με τη Ρεάλ. Εάν νικήσει, θα είναι εντελώς καβάλα στο άλογο. Εάν συμβεί κάτι αρνητικό, ίσως αναγκαστεί να κατέβει. Ετσι απλά…

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This