Επιλογή Σελίδας

Του Juan Irigoyen

Καθισμένος δίπλα στην μπάλα, την πατούσε με το πόδι, όπως έκανε και ο Γιόχαν Κρόιφ ως παίκτης που προπονούσε εκτός και εντός γηπέδου στα χρόνια που αγωνιζόταν εκεί. Δίπλα του στο προπονητικό κέντρο βρισκόταν ο Γιον Ασπιάθου. Ο Λιονέλ Μέσι δεν συμμετείχε στην προπόνηση. Είχε στρέψει όμως αποκλειστικά το βλέμμα του πάνω στον Ουσμάν Ντεμπελέ, που μόλις είχε αποκτηθεί. Εκείνη τη στιγμή ο Αργεντινός άρχισε τις ερωτήσεις στον βοηθό του Ερνέστο Βαλβέρδε. «Πώς μπορώ να εκμεταλλευτώ καλύτερα την ταχύτητά του;», «Που θα πρέπει να κινηθώ εγώ, όταν ο Ντεμπελέ συγκλίνει;», «Οταν εκείνος σεντράρει, θα είναι καλύτερα να κινηθώ εντός περιοχής ή να περιμένω απ’ έξω;», ήταν ορισμένε από τις απορίες του σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα.

Οι περισσότεροι είδαν τότε τον Μέσι να προσπαθεί να καταλάβει καλύτερα τις κινήσεις του νέου συμπαίκτη του, τον οποίο εκτιμά, καθώς ποτέ του δεν ασχολείται με τους μέτριους. Ορισμένοι όμως που γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει στο κεφάλι του, κατανοούν την ουσιαστική αλλαγή που έχει συντελεστεί. Αυτή η τελευταία εξέλιξη δεν θέλει τον Μέσι να είναι ούτε εξτρέμ, ούτε «false 9», ούτε 10άρι. Πλέον τον βλέπουν να μην παίζει απλά το παιχνίδι, αλλά να το… μεταφράζει.

«Μας εντυπωσίασε απίστευτα το πώς αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και πόσο κατανοεί γι’ αυτό ο Μέσι», έλεγε πρόσφατα σε ένα συνέδριο για την Εθνική Αργεντινής ο Χόρχε Σαμπάολι. Ο εκλέκτορας της Αλμπισελέστε που ανέλαβε ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ, δεν είχε στη διάθεσή του πολύ χρόνο για να οργανώσει τα πράγματα. Ετσι άρχισε εσπευσμένα τα ταξίδια στην Ευρώπη, ώστε να συζητήσει με τους κορυφαίους διεθνείς για ζητήματα τακτικής και το τι θα πρέπει να κάνει η ομάδα. Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από την Μπαρτσελόνα.

«Την πρώτη φορά που τον συναντάς, είσαι κάπως νευρικός. Δεν ξέρεις ακριβώς τι τύπος είναι και τι θα αντιμετωπίσεις. Ωστόσο, λατρεύει να μιλάει για το παιχνίδι, το οποίο το καταλαβαίνει και το αναλύει με εντυπωσιακό τρόπο», έλεγε ο Σαμπάολι για τη γνωριμία του με τον ηγέτη της Εθνικής και συνέχισε, εξηγώντας τι τον εντυπωσίασε: «Τον ρωτήσαμε για την εκπληκτική σεζόν του Ζόρντι Αλμπα, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε κι εμείς αντίστοιχα με τον Νικολάς Ταλιάφικο. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ακούσει κάτι γενικόλογο, ο Μέσι άρχισε να αναλύει τις κινήσεις του Αλμπα, λέγοντας τι κάνει, όταν ο Ινιέστα κινείται με τον έναν τρόπο, ο Μπουσκέτς με τον άλλο και ο Λουίς Σουάρες πηγαίνει διαγώνια. Ηταν πραγματικά κάτι εκπληκτικό».

Οσοι γνωρίζουν τον Μέσι, ισχυρίζονται ότι όλες οι αλλαγές πάνω του συντελέστηκαν με τη γέννηση του πρώτου γιου του, Τιάγκο. Τότε θεωρούν ότι ωρίμασε πραγματικά, πώς άρχισε να αναλαμβάνει μεγαλύτερες ευθύνες και το έκανε και στην ομάδα. Η γέννηση ήταν το 2012 και ένα χρόνο μετά ο Αλεχάντρο Σαμπέγια του έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Αργεντινής. Πλέον, στα 3 χρόνια του δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το ντροπαλό παιδί που δεν ήξερε τι να πει στους συμπαίκτες του. Ενδεικτική ήταν η ομιλία του στα αποδυτήρια μετά την πρόσφατη βαριά ήττα από την Ισπανία. «Από εδώ θα φύγετε με το κεφάλι ψηλά και χωρίς να ντρέπεστε», του είπε κι εκείνοι τον άκουσαν. Το φοβερό ήταν ότι ασχολήθηκε ακόμα και με το πόσες διαπιστεύσεις θα πάρει κάθε παίκτης για το Μουντιάλ.

Και στην Μπαρτσελόνα, τώρα, χωρίς τον Αντρές Ινιέστα, θα πρέπει να αναλάβει ακόμα περισσότερο το κουμάντο στ’ αποδυτήρια. Το έδειξε αμέσως μετά τη νίκη στη Λα Κορούνια και την κατάκτηση του νταμπλ. Βγήκε στη μεικτή ζώνη και μίλησε στα ΜΜΕ. Η αμέσως προηγούμενη φορά που το είχε κάνει, ήταν τον Μάιο του 2015. Ηγέτης λοιπόν στα ενδότερα των παικτών και την ίδια στιγμή στο χορτάρι. Πλέον στην Μπάρτσα δεν μιλούν για τον Κρόιφ, τον Πεπ, για κανέναν άλλον με αυτόν τον τρόπο. Η Μπαρτσελόνα είναι του Μέσι. «Δεν χρειάζεται να τρέχει πολύ. Κάνει τη διαφορά και περπατώντας. Προχωράει και επιλέγει την κατάλληλη κίνηση για τον ίδιο και το παιχνίδι», εξηγούσε πρόσφατα ο συμπατριώτης του θρύλος με την Εθνική, αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης, Χόρχε Βαλδάνο. Και αυτή είναι η αλήθεια. Με συμβόλαιο έως και το 2021 ο Λιονέλ Μέσι βάζει την υπογραφή του και σε μία νέα δική του μεταμόρφωση…

Πηγή: El Pais

Pin It on Pinterest

Shares
Share This