Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

Δεν θα ήταν εύκολο οι Ελληνες να έχουμε άποψη για τις ιδέες, τη φιλοσοφία, τις μεθόδους και την αποτελεσματικότητα του Πέδρο Μαρτίνς, διότι ο Πορτογάλος προπονητής έρχεται στην Ελλάδα προτού περάσει από τον πάγκο της Πόρτο, της Μπενφίκα και της Σπόρτινγκ, δηλαδή προτού τον μάθει ως προπονητή η μάζα της ευρωπαϊκής κοινωνίας του ποδοσφαίρου. Δεν είναι όμως δύσκολο να σχηματίσεις μια πρώτη εντύπωση σχετικά με τα βασικά στοιχεία της προπονητικής ταυτότητας ενός ανθρώπου που έχει ήδη δοκιμαστεί στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και έχει καθίσει σε πάγκο με πίεση, σε αυτόν της Βιτόρια Γκιμαράες, της οποίας η διοίκηση και – κυρίως αυτοί – οι οπαδοί είναι πολύ απαιτητικοί.

Τι περίπτωση προπονητή είναι ο Μαρτίνς; Ενας ιδιαίτερος τύπος, του οποίου ο δημόσιος προφορικός λόγος δεν σου δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι μια ευφυΐα του ποδοσφαίρου, αλλά τα δείγματα της δουλειάς του σε όλες τις ομάδες, και ειδικά, κατά σειρά, σε Μαρίτιμο, Ρίο Αβε και Γκιμαράες είναι παραπάνω από ικανοποιητικά και γι’ αυτό αρκετά για να τον εντάξουν στην λίστα των πιο ικανών προπονητών του πορτογαλικού πρωταθλήματος αυτή την εποχή.

Οι ομάδες που φτιάχνει είναι aggressive, παίζουν ποδόσφαιρο της φυσικής δύναμης, αφήνουν την κατοχή στον αντίπαλο και χτυπούν με ταχύτητα στις επιθέσεις σε κενούς χώρους και με άμεσες μεταφορές της μπάλας σε ψηλούς κεντρικούς επιθετικούς.

Ο Μαρτίνς περιγράφεται ως ένας προπονητής που υπερασπίζεται την ομάδα του, αλλά την ίδια ώρα δεν τον προβληματίζει η ιδέα να γίνει “κακός” με έναν ποδοσφαιριστή εφόσον αισθανθεί ότι το χρειάζεται προκειμένου να κρατά υπό έλεγχο τα αποδυτήρια. Δημιουργεί δεσμούς με τους ποδοσφαιριστές και καταφέρνει να δημιουργεί παράγοντες παρακίνησης, δηλαδή καταφέρνει να εμπνέει τα αποδυτήριά του και γι’ αυτό το πάθος και η ένταση είναι βασικά γνωρίσματα του ποδοσφαίρου που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα.

Τι μέλλον βλέπουν οι Πορτογάλοι στον 48χρονο προπονητή; Το ποδόσφαιρό του μοιάζει με εκείνο που παρουσίαζε στα πορτογαλικά του χρόνια ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, με αυτό που παρουσίαζε στον πρώτο του καιρό ο Πάουλο Μπέντο, όχι με αυτό που παρουσίαζε ο Μάρκο Σίλβα, αλλά οι συμπατριώτες του δεν βιάστηκαν να του βάλουν ετικέτα, κυρίως επειδή λαμβάνουν υπόψη ότι σε κάθε ομάδα προσπάθησε να φτιάξει συνταγή με τα υλικά που έβρισκε ή ήταν δυνατόν να έχει διαθέσιμα.

“Οι προπονητές χωριζόμαστε σε δύο κατηγορίες”, μου εξηγούσε τις προάλλες την θεωρία του ο Μανόλο Χιμένεθ. “Σε αυτούς που έχουν το προνόμιο να ψωνίζουν τα καλύτερα υλικά για να φτιάξουν ομάδες, σαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα, και σε όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να φτιάξουν ομάδες με τους περιορισμούς που βάζουν τα οικονομικά και η καταγωγή των συλλόγων”. Με όσα έχει δείξει μέχρι εδώ, ο Μαρτίνς δεν θα χαρακτηριζόταν ως εκπαιδευτής ποδοσφαίρου κατοχής της μπάλας. Ομως μέχρι εδώ εκπαίδευε το ποδόσφαιρο που αντιλαμβανόταν ως πιο αποτελεσματικό για τα κυβικά που είχε η μηχανή των ομάδων που αναλάμβανε. Για κυβικά που ήταν χαμηλότερα, σε προδιαγραφές και χρηματιστηριακή αξία, συγκριτικά με τις μηχανές της Πόρτο, της Μπενφίκα, της Σπόρτινγκ. Κατά την παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό, ο Πορτογάλος προπονητής απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για το ποδόσφαιρο που θα εκπαιδεύσει. Οχι επειδή ήθελε να κρυφτεί, αλλά επειδή ήταν πολύ ειλικρινής. “Το σύστημα θα μας το δείξουν οι προπονήσεις”, απάντησε σχετικά. Διότι οι προπονητές που δεν είναι δογματικοί επιλέγουν σχηματισμό λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που βρίσκουν, τα χαρακτηριστικά αυτών που μπορούν να αποκτηθούν, και με βασική επιδίωξη να “χωρέσουν” σε ένα σχήμα τους παίκτες που θα δημιουργήσουν το καλύτερο σύνολο.

Τι ποδόσφαιρο μπορεί να περιμένει ο Ολυμπιακός από τον Μαρτίνς; Αυτό, στον βαθμό που απαντάται η ερώτηση εκτός τερέν, ο Ολυμπιακός πρέπει να το έχει απαντήσει κατά τη διαδικασία της επιλογής του προπονητή, δηλαδή τον καιρό που συγκέντρωνε συστάσεις και άρχισε να μιλά με τον Μαρτίνς προκειμένου να αντιληφθεί αν είναι συμβατός με την φιλοσοφία του. Περισσότερες εγγυήσεις στη δεδομένη στιγμή ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να έχει. Για να είχε, δηλαδή για να ήταν περισσότερο δοκιμασμένος, ο Μαρτίνς θα έπρεπε να έχει περάσει από έναν εκ των μεγάλων πάγκων της Πορτογαλίας για να παρουσιάσει ποδόσφαιρο που βασίζεται στην κατοχή της μπάλας και να λύσει τα προβλήματα που βάζουν οι αντίπαλες κλειστές άμυνες. Ο Ολυμπιακός εκτίμησε ότι έπρεπε να τον προσλάβει τώρα, που μπορούσε, διότι αν ο Μάρτινς έπαιρνε έναν τέτοιο πάγκο και “έπιανε” θα ήταν πολύ δύσκολο να βρει νόημα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός, δηλαδή η διοίκηση, ξέρει τι είδους προπονητή προσέλαβε, και επειδή το έκανε πολύ νωρίς, η λογική λέει ότι ο Μαρτίνς θα έχει την υποστήριξη και τα υλικά για να φτιάξει τη συνταγή του και να προετοιμάσει επαρκώς το καλοκαίρι την ομάδα που θα σχηματίσει. Τι ποδόσφαιρο θα δοκιμάσει να παίξει; Οι πρώτες απαντήσεις θα μας δοθούν στις ημέρες των μεταγραφών, και οι επόμενες στα φιλικά της προετοιμασίας. Η πιο σημαντική απάντηση όμως είναι αυτή της ερώτησης σχετικά με τον χρόνο και την στήριξη που θα δώσει στο σύνολό του ο Ολυμπιακός, ως οργανισμός και ως κοινωνία, σε έναν προπονητή που περνά για πρώτη του φορά τα σύνορα για να προπονήσει.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This