Επιλογή Σελίδας

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει ο ημιτελικός με την Γερμανία οι παίκτες της Βραζιλίας είχαν στο μυαλό τους μόνο έναν συμπαίκτη τους, που δεν μπορούσε να παίξει. Όλοι τους βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας την περίφημη κίτρινη φανέλα με το νούμερο 10 και το όνομα «Neymar Jr». Ο ίδιος ο Νεϊμάρ ήταν 600 χιλιόμετρα μακριά στο σπίτι του στην Γκουαρούζα, αναρρώνοντας από τον τραυματισμό του στη μέση. Μπορούσαν να κερδίσουν χωρίς εκείνον;

Ύστερα από 90 ταπεινωτικά λεπτά η απάντηση είχε δοθεί, με τους Γερμανούς να προκρίνονται στον τελικό με τον πιο εμφατικό τρόπο. Ψυχολογικά και τακτικά η Βραζιλία δεν ήταν έτοιμοι να παίξει χωρίς το μεγάλο της αστέρι. Όλα σε εκείνο το τουρνουά για τους Βραζιλιάνους ήταν γύρω από τον Νεϊμάρ. Τέσσερα χρόνια μετά οι πληγές σιγά-σιγά κλείνουν και πολλά έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2014 υπό τις οδηγίες του Τιτέ. Οι Βραζιλία σε αυτό το διάστημα έχει δώσει 6 από τα 19 παιχνίδια της χωρίς τον Νεϊμάρ και έχουν κερδίσει τα 5 από αυτά.

«Ο Τιτέ έχει εντυπωσιακές γνώσεις και είναι ηγέτης», είχε πει ο στόπερ Μιράντα, που σε αυτά τα χρόνια έχει γίνει βασικός. «Η τακτική μας είναι πολύ σταθερή και ξέρει πώς να παίρνει το καλύτερο από κάθε παίκτη. Είναι πολύ χαρισματικός. Κάποιες φορές ένας προπονητής έχει μόνο 11 φίλους στο ρόστερ, αλλά όλοι λατρεύουν τον Τιτέ, ακόμη και εκείνοι που κάθονται στον πάγκο». Ένα από τα πράγματα που έκανε ο Βραζιλιάνος τεχνικός ήταν να πάρει το περιβραχιόνιο από τον Νεϊμάρ. Η απόφαση είχε ρίσκο και πολύ υπέθεσαν ότι ο τελευταίος δεν θα έμενε καθόλου ικανοποιημένος.

Παρόλα αυτά, ο Νεϊμάρ δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα και από τότε η Βραζιλία είχε 15 διαφορετικούς αρχηγούς σε 19 ματς! «Ο καθένας έχει κάποια ηγετικά χαρακτηριστικά και θέλω όλοι οι παίκτες μου να συμπεριφέρονται όπως θα περιμέναμε από έναν αρχηγό να συμπεριφερθεί. Ο Νεϊμάρ σέβεται τους συμπαίκτες του και εκείνοι σέβονται τον Νεϊμάρ. Λατρεύει να παίζει για τη Βραζιλία», είχε πει ο Τιτέ στο FFT.

Αυτή τη φορά, στα 26 του, ο Νεϊμάρ θα ηγηθεί για δεύτερη φορά της Σελεσάο σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ως η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία. Σε αυτά τα 4 χρόνια έχει περάσει από διάφορα στάδια. Ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας Βάλτερ Καζαγκράντε, που τώρα εργάζεται στην Globo, τον έχει κατηγορήσει ανοιχτά για εγωιστική συμπεριφορά στα παιχνίδια της Παρί Σεν Ζερμέν. Το ίδιο έγινε και στο παιχνίδι με την Ρεάλ για το Champions League, με τον πατέρα του Νεϊμάρ να απαντάει μέσω των social media, υποσχόμενος ότι ο γιος του θα αναστηθεί ως «φοίνικας».

«Ο Νεϊμάρ είναι πολύ πιο ώριμος σε σχέση με το 2014», διαβεβαιώνει ο Φερναντίνιο. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη η σεζόν ήταν η πρώτη του στην Ευρώπη, ενώ τώρα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Πιστεύω ότι το 2014 η πίεση πάνω του ήταν υπερβολική. Παρόλα αυτά, τα είχε πάει πολύ καλά. Τώρα, είναι ακόμη καλύτερος παίκτης και έχει μεγαλύτερη εμπειρία. Αυτό μόνο καλό θα είναι για την Σελεσάο». Πριν το 2014 ο Ρονάλντο είχε συγκρίνει αυτή την πίεση με εκείνη που ένιωθε ο ίδιος 16 χρόνια νωρίτερα.

Στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998 ήταν μόλις έξι μήνες μεγαλύτερος σε σχέση με τον Νεϊμάρ. Η δική του εξιλέωσε είχε έρθει 4 χρόνια αργότερα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Πέτυχε 8 γκολ, τα 2 από τα οποία στον τελικό, οδηγώντας την Βραζιλία στο πέμπτο της τρόπαιο. Αυτός ο τίτλος παραμένει ο τελευταίος της Βραζιλίας και όλοι ελπίζουν ότι ο επόμενος θα έρθει με ηγέτη τον Νεϊμάρ. «Ο Νεϊμάρ διψάει για διακρίσεις όπως πάντα. Έχει ξεπεράσει αυτά που έγιναν το 2014. Ίσως τώρα να του δώσει έξτρα κίνητρο», λέει ο Τιτέ.

Ο τεχνικός της Βραζιλίας κάνει τα πάντα, ώστε οι παίκτες να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο στόχο. Έχει καταφέρει να πείσει τον Νεϊμάρ για το πόσο σημαντικός είναι τακτικά και τώρα ο μεγάλος σταρ δείχνει διατεθειμένος να κάνει τη δουλειά του ακόμη και όταν η ομάδα του δεν έχει την κατοχή. Κάποτε η εικόνα του Νεϊμάρ να πιέζει τους αντίπαλους αμυντικούς ήταν σπάνια. Όχι πλέον. Η Σελεσάο τελευταία έχει παίξει εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, αλλά μην ξεγελιέστε: στην ψυχή είναι κυνική.

Οι ομάδες του Τιτέ θα πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι συμπαγείς και δεν πρόκειται ποτέ να ανταλλάξει μία δυνατή αμυντική γραμμή για το jogo bonito. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Νεϊμάρ θα πιέζει συνεχώς», λέει ο Ζίνιο, νικητής με την Βραζιλία το 1994. «Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχει κάνει ο Τιτέ για την ομάδα. Αν κάθε παίκτης ακολουθεί πιστά τις οδηγίες, τότε παίκτες όπως ο Νεϊμάρ, με εντυπωσιακές ατομικές ικανότητες, μπορούν να λάμψουν».

Το ομαδικό πνεύμα των Βραζιλιάνων διαταράχθηκε, όταν ο Νεϊμάρ έσπασε το δάχτυλό του στις 25 Φεβρουαρίου σε ματς της Παρί Σεν Ζερμέν. Αρχικά, υπήρχε ο μεγαλύτερος φόβος: ο καλύτερος παίκτης της Σελεσάο θα έχανε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ευτυχώς για ένα έθνος, που ακόμα ζει με τους εφιάλτες του 7-1, ο Νεϊμάρ θα είναι απόλυτα έτοιμος για το πρώτο παιχνίδι της Βραζιλίας με την Ελβετία στις 17 Ιουνίου. Η Βραζιλία μπορεί να βρήκε τον κυνικό της εαυτό, ο οποίος μπορεί να επιβιώσει ακόμη και με τη δική του απουσία, αλλά τώρα θα βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο, πάνω στον οποίο ποντάρει τα πάντα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This