Επιλογή Σελίδας

Του Αντώνη Καρπετόπουλου

Το ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, στο οποίο πωλούνται κυρίως  απόψεις, το καταλαβαίνεις από κάτι ειδήσεις σαν αυτή την προχθεσινή: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», διαβάζω, «μίλησε για πρώτη φορά ο ίδιος για το VAR (!) στο συνέδριο του ΣΕΠΕ» – πρόκειται για το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας. Είναι δυνατόν να έχει πάει σε συνέδριο για την πληροφορική και να μιλάει για μπάλα; Είναι.

Η αξιοπιστία που μας μάρανε

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, που έχω μπροστά μου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα, προβάλλοντας το ως ένα από τα σημαντικά έργα που είναι προς υλοποίηση και σχετίζεται με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Χαρακτηριστικά είπε ότι «η εφαρμογή του VAR θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου». Το αστείο της ιστορίας είναι ότι ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά ισχύουν, οι συνεργάτες του δεν φρόντισαν να τον πληροφόρησαν ότι δεν θα δούμε το VAR ούτε στο ξεκίνημα της σεζόν 2018-19 και ότι οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για πιθανότητα εγκατάστασης του συστήματος από Νοέμβριο και μετά. Για να το δούμε να λειτουργεί μάλιστα χρειάζονται δυο πράγματα: το πρώτο κάποιος να αναλάβει το τεράστιο κόστος του. Το δεύτερο να βρουν συμβόλαια οι τηλεοπτικά άστεγες ομάδες και να μεταδίδουν τα παιγνίδια τους κανάλια που μπορούν να πληρώσουν πολλά χρήματα για τηλεοπτική παραγωγή, αφού χρειάζεται να υπάρχουν στα γήπεδα τουλάχιστον δέκα κάμερες: όλα αυτά τα εξήγησε ο υπεύθυνος της FIFA κ. Ελερι, που ήρθε πρόσφατα και μίλησε για το VAR τονίζοντας πως VAR χωρίς όμοια τηλεοπτική κάλυψη όλων των ματς δεν υπάρχει!Aυτά στον πρωθυπουργό δεν τα είπανε, αλλά είναι μάλλον ασήμαντες λεπτομέρειες. Διότι στο μεταξύ προέκυψε κάτι σημαντικότερο. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή αποκτήσουμε το VAR καταφέραμε κάτι άλλο: με τη βούλα της ΕΠΟ και της Κυβέρνησης που συνδιοικούν το ποδόσφαιρο δεν έχουμε πια Έλληνες διαιτητές! Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την απόφαση του αρχιδιαιτητή κ. Περέιρα να φέρει για τον τελικό του κυπέλλου ένα ξένο διαιτητή γυρίζοντας το ποδόσφαιρό μας σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια πίσω! Η τελευταία φορά που ένας ξένος διεύθυνε τελικό κυπέλλου ήταν το 1975 – αν αναρωτιέστε πόσο πίσω έχει πάει το ποδόσφαιρό μας η απορία λύθηκε.

Πιστεύω μόνο ό,τι βλέπω

Γιατί φτάσαμε σε αυτό την εξευτελιστική εξέλιξη για την ελληνική διαιτησία; Κυκλοφορούν πολλά τα οποία δεν τα πιστεύω, διότι – ειδικά στα χρόνια της εξυγίανσης – δεν μπορεί να συμβαίνουν. Λένε ότι η ΑΕΚ ήθελε τον Παπαπέτρου και από τον ΠΑΟΚ απάντησαν «σιγά μη βάλουμε να διευθύνει το ματς ο Θωμάς με επόπτες τον Γιάννη τον Παπαδόπουλο και τον Παπασταμάτη»: το αποκλείω γιατί στον ΠΑΟΚ είναι κύριοι και δεν σκέφτονται έτσι – άλλωστε ο Τάσος ο Παπαπέτρου δεν τους έχει πειράξει και ποτέ – ίσα ίσα. Λένε επίσης ότι η ΑΕΚ δεν ήθελε τον Σιδηρόπουλο, που τον ήθελε ο ΠΑΟΚ, γιατί «μπορεί να δώσει δώδεκα λεπτά καθυστερήσεις και σε αυτά δυο πέναλτι για να βελτιώσει το ρεκόρ που έκανε στην Τρίπολη». Ούτε αυτό το πιστεύω, γιατί μιλάμε για ένα κορυφαίο διαιτητή, που κάποτε αναβλήθηκε ο τελικός για να παίξει με τους αγαπημένους του επόπτες και η ΑΕΚ χτυπούσε παλαμάκια. Όλα αυτά είναι συκοφαντικά και ανυπόστατα και κακώς κυκλοφορούν – που ακούστηκε να συζητάνε ομάδες με αρχιδιαιτητές, παράγοντες και Υφυπουργούς για τον διαιτητή του τελικού και μάλιστα να μην καταλήγουν και σε ένα κοινής αποδοχής, γιατί όλοι υποπτεύονται τους πάντες; Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα και δεν μπορώ να τα πάρω στα σοβαρά. Στέκομαι μόνο σε αυτά που βλέπω: ο Περέιρα αποφάσισε να φέρει ξένο κι ο μόνος λόγος (θέλω να πιστεύω) είναι ότι δεν εμπιστεύεται τους Ελληνες. Αλλά για μια στιγμή; Γιατί άραγε δεν τους εμπιστεύεται; Νομίζω αυτή είναι η μόνη σοβαρή ερώτηση κι όχι ποιον ήθελε η ΑΕΚ και ποιον ήθελε ο ΠΑΟΚ και γιατί δεν τα βρήκανε.

Χαλάσανε ξαφνικά;

Το ότι η επιλογή ενός ξένου αρχιδιαιτητή είναι η απόδειξη του απόλυτου εξευτελισμού της ελληνικής διαιτησίας είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους διαιτητές και τα όργανά τους: απορώ πως μετά από αυτή την απόφαση υπάρχουν στην ΚΕΔ Έλληνες αρχιδιαιτητές και απορώ τι θα κάνουν οι Έλληνες διαιτητές για να διαμαρτυρηθούν, αλλά αυτό είναι πρόβλημά τους. Θυμίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα σωρό διεθνείς διαιτητές και όλοι σχεδόν ήταν διαθέσιμοι για το ματς: ούτε ο Κομίνης δεν είναι τιμωρημένος και μόνο ο Καλογερόπουλος έχει ένα πρόβλημα τραυματισμού. Κι όμως κρίθηκε ότι ο διαιτητής Τσάμπιονς λιγκ Σιδηρόπουλος, αλλά και ο Παπαπέτρου, ο Αρετόπουλος, ο Παπαδόπουλος κι ο Μάνταλος είναι ακατάλληλοι για το συγκεκριμένο ματς, ενώ μέχρι χθες διεύθυναν κανονικά τα ντέρμπι του πρωταθλήματος, το οποίο έκριναν κιόλας. Ο Κομίνης ήταν στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Ο Παπαπέτρου στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, στο ΠΑΟΚ – Ατρόμητος και στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Ο Καλογερόπουλος στο Ξάνθη – Ολυμπιακός. Ο Σιδηρόπουλος στο Αστέρας – ΠΑΟΚ. Ο Αρετόπουλος στο Ολυμπιακός – Ατρόμητος. Όλοι τιμωρήθηκαν μετά από αυτά τα ματς – φυσικά με ποινές της πλάκας. Τότε μας έλεγαν ότι όλοι αυτοί έκαναν ανθρώπινα λάθη και ότι έτσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο κι ότι στο φινάλε κανείς δεν είπε ότι επειδή έγινε εξυγίανση θα σταματήσουν τα λάθη των διαιτητών.

Τελικά ήταν ανθρώπινα τα λάθη τους ή δεν ήταν; Τι έγινε ξαφνικά; Χαλάσανε οι διεθνείς διαιτητές; Θα τους πάνε για σέρβις; Πιστεύει ο Περέιρα ότι φοβούνται και ότι επηρεάζονται; Η ότι τα παίρνουν; Και από ποιόν; Θα μας το απαντήσει αυτό ο Περέιρα και η ΕΠΟ; Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να ξέρουμε και τι πρωτάθλημα παρακολουθήσαμε! Διότι αν παρακολουθήσαμε ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι διεθνείς μας διαιτητές είναι απολύτως ακατάλληλοι να διευθύνουν ένα δύσκολο ματς, πως διάβολο αυτό το επέτρεψε η ΕΠΟ, που προΐσταται του πρωταθλήματος και ο Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης, που έχει την θεσμική του εποπτεία και το διακόπτει όποτε γουστάρει; Κι ο Τσίπρας που περιμένει να ρθει το VAR (και θα μείνει στο περίμενε…), έχει αντιληφθεί άραγε ότι έγινε ένα πρωτάθλημα με διαιτητές που κρίθηκαν συνολικά ανίκανοι από τον προϊστάμενό τους; Και τι διάβολο θα κάνει για αυτό, αφού κόπτεται για την αξιοπιστία της διαιτησίας, όπως είπε μιλώντας στο ΣΕΠΕ;

Χαλάλι τα λεφτά που παίρνει

Ελπίζω, αν περάσει ο τελικός όλα αυτά  να μας τα εξηγήσουν. Και να μας ανακοινώσουν ότι του χρόνου όλα τα ντέρμπι θα τα παίζουν ξένοι διαιτητές αφού οι δικοί μας κρίθηκαν  ακατάλληλοι για τον τελικό του κυπέλλου, που είναι και θεσμός που δεν έχει την ίδια βαρύτητα.  Στο μεταξύ ας ευχαριστήσουμε την εξυγίανση: χάρη σε αυτή παρακολουθήσαμε ένα πρωτάθλημα εντελώς αναξιόπιστο. Με την βούλα του Περέιρα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι οι Έλληνες διαιτητές είναι για πέταμα και με όσα έκαναν φέτος εξευτέλισαν τόσο το πρωτάθλημα, ώστε κανείς τους δεν αξίζει να παίξει στον τελικό! Αν μας πει και γιατί τους θεωρεί άχρηστους, χαλάλι τα είκοσι χιλιάρικα το μήνα που του δίνουν για να φτιάξει την ελληνική διαιτησία. Μπορεί να μην τα κατάφερε, αλλά άνοιξε των τυφλών τα μάτια…

Πηγή: Κάρπετ Show

Pin It on Pinterest

Shares
Share This