Επιλογή Σελίδας

Του Βασίλη Σαμπράκου

“Το κερδίσαμε το στοίχημα”, καμάρωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελικού στο ΟΑΚΑ το περασμένο Σάββατο. Εκτός και αν είχε βάλει κάποιο άλλο στοίχημα, που δεν γνωρίζουμε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου θα έπρεπε να ντρέπεται για αυτή την προσβολή της νοημοσύνης, της ηθικής και της αισθητικής του Ελληνα που παρακολούθησε τον τελικό, και πιο ειδικά αυτού που βρέθηκε στις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Μας είπε ότι κέρδισε το στοίχημα σε ένα γήπεδο στο οποίο κάφροι έπαιζαν ξύλο μεταξύ τους ή με τους αστυνομικούς και έσπαγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Η διαφορά με τον Βόλο ήταν ότι τούτη τη φορά το ξύλο δεν έπεφτε σε πεζογέφυρα, σε κοινή θέα, αλλά στην τάφρο του ΟΑΚΑ. Ενα στάδιο χωρητικότητας 69.618 θέσεων “χώρεσε” μόλις από 13 χιλιάδες οπαδούς των δύο φιναλίστ και έμεινε κατά το ήμισυ άδειο για λόγους ασφαλείας, και παρ’ όλα αυτά στις κερκίδες του “πέρασαν” ένα σωρό πρώτες ύλες μάχης, έπεσαν φωτοβολίδες, εισέβαλαν οπαδοί στον περιβάλλοντα χώρο, η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών εντός ΟΑΚΑ, τα γειτονικά νοσοκομεία μετέφεραν τους ασθενείς και τα βρέφη λόγω του βλαβερού νέφους δακρυγόνων και ο πρόεδρος της ΕΠΟ καμάρωσε ότι κέρδισε το στοίχημα επειδή δεν είχαμε νεκρούς, επειδή δεν είχαμε γενικευμένα επεισόδια εντός ΟΑΚΑ και επειδή οι τραυματίες φέτος ήταν λιγότεροι από πέρσι.

Ο Γραμμένος έγραψε με αυτή την δήλωση τους τίτλους τέλους σε ακόμη ένα αίσχος που έζησε η έδρα διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου, τούτη τη φορά η Αθήνα, για περίπου 48 ώρες. Περισσότεροι από 5 χιλιάδες αστυνομικοί, δηλαδή περισσότεροι από τους κατοίκους της Σκιάθου, ή της Σκοπέλου, διατέθηκαν ως κομπάρσοι για να συμμετέχουν σε αυτό το πάρτι που έστησαν οι κάφροι των ποδοσφαιρικών συλλόγων. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, δηλαδή περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους μιας Κυπαρισσίας ή ενός Σιδηροκάστρου, για να σουλατσάρουν 50 κάφροι στην Ομόνοια και να καμαρώνει η Αστυνομία ότι “τους απομάκρυνε”, ή για να φτάνουν 70 κάφροι με κράνη στο Σύνταγμα (!) και η Αστυνομία να καμαρώνει ότι “τους απομάκρυνε προς το Μοναστηράκι” λες και το Μοναστηράκι είναι τα ανοιχτά της θάλασσας.

Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, δηλαδή περισσότεροι από τους μόνιμους κάτοικους της Μήλου, για να περάσουν οι κάφροι των δύο ομάδων ότι πολεμοφόδιο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Χωρίς σοβαρό σωματικό έλεγχο, χωρίς ταυτοποίηση στοιχείων, όπως καταγγέλλουν αμέτρητοι εκ των θεατών του τελικού. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, για να γίνουν 14 συλλήψεις μετά από τόσα επεισόδια εντός και εκτός του ΟΑΚΑ.

Για καλή μας τύχη, προκειμένου να μη χάσουμε τα μυαλά μας, στο ΟΑΚΑ είχε λάβει χώρα και τελικός με ασφυκτικά γεμάτες εξέδρες, και μάλιστα πριν από 11 χρόνια, δηλαδή σε έναν καιρό που δεν υπήρχαν τόσα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν βελτιώσει αδιανόητα την δουλειά της τήρησης των μέτρων τάξης και ασφάλειας των θεατών στα γήπεδα. Για καλή μας τύχη έχουμε να θυμόμαστε, να συγκρίνουμε και να κρίνουμε, διότι υπάρχει το παράδειγμα του τελικού του Champions League στο ΟΑΚΑ τον Μάιο του 2007. Τότε που στις εξέδρες είχαν στριμωχτεί πολύ περισσότεροι από τους 63 χιλιάδες “δηλωμένους” θεατές, αφού είχαν περάσει πολλοί που δεν ήταν κάτοχοι εισιτηρίου ή κατείχαν πλαστό εισιτήριο. Τότε που οι Μίλαν και Λίβερπουλ είχαν διαθέσει από 17 χιλιάδες εισιτήρια στους οπαδούς τους. Τότε που για χάρη της Λίβερπουλ είχαν βρεθεί χιλιάδες οπαδοί της στους δρόμους της Αθήνας χωρίς εισιτήριο. Τότε, που για 63+ χιλιάδες θεατές είχαν διατεθεί περίπου 10 χιλιάδες αστυνομικοί και, τουλάχιστον στο ΟΑΚΑ και τις γύρω περιοχές δεν είχε ανοίξει μύτη. Τότε που τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα του τελικού κυκλοφορούσες στο Σύνταγμα και την Ομόνοια ανάμεσα σε χιλιάδες οπαδούς της Λίβερπουλ και της Μίλαν και δεν φοβόσουν ότι θα φας μια μολότοφ στο κεφάλι. Τότε που χιλιάδες άνθρωποι είχαν μετακινηθεί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δίχως επεισόδια βίας.

Ελληνες ήταν και τότε, και οι αστυνομικοί και οι φύλακες των εταιρειών που είχαν πάρει το έργο της φύλαξης του ΟΑΚΑ. Η μόνη, αλλά και η ειδοποιός διαφορά ήταν η εθνικότητα των επικεφαλής. Ηταν ξένοι. Και οι Ελληνες ήξεραν ότι δεν “τους έπαιρνε” να μην εκτελέσουν τις εντολές. Οι Ελληνες αστυνομικοί έψαχναν τότε, με μεγάλη σχολαστικότητα, διότι αυτή ήταν η εντολή. Οι Ελληνες αστυνομικοί δεν έψαξαν τώρα, όπως όλοι καταλάβαμε και διαπιστώσαμε, διότι αυτή ήταν η εντολή, ή επειδή δεν υπήρχε τέτοια εντολή. Οι Ελληνες αστυνομικοί συνελάμβαναν τότε τον οποιοδήποτε Αγγλο, Ιταλό ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας τύπο επιχειρούσε να ταράξει την δημόσια τάξη. Είχαν γίνει δεκάδες συλλήψεις με αιτίες από την μαύρη αγορά εισιτηρίων ή την πώληση πλαστών εισιτηρίων μέχρι τον διαπληκτισμό οδηγού ταξί με Αγγλο τουρίστα. Είχαν μετακινηθεί χωρίς σοβαρά προβλήματα περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες, σε μια ημέρα που το “Ελ. Βενιζέλος” είχε κάνει το ιστορικό ρεκόρ του σε ημερήσια διακίνηση επιβατών. Και, αν δεν είχες την εμπειρία, σε βεβαιώνω ότι ανάμεσα στους χιλιάδες Αγγλους υπήρχαν και αρκετοί κάφροι, όπως και ανάμεσα στους χιλιάδες Ιταλούς υπήρχαν κάφροι. Κάθισαν φρόνιμα επειδή ένιωσαν και αντιλήφθηκαν ότι δεν “τους έπαιρνε”. Απλό.

Τότε η UEFA του Πλατινί δεν είχε τολμήσει να δηλώσει ικανοποιημένη και να καμαρώσει ότι κέρδισε το στοίχημα, διότι υπήρχαν δεκάδες καταγγελίες ανθρώπων που είχαν έγκυρο εισιτήριο και δεν είχαν καταφέρει να παρακολουθήσουν τον τελικό επειδή η Αστυνομία τους αρνήθηκε την είσοδο. Αυτό, τα παράπονα μερικών δεκάδων κατόχων εισιτηρίου, ήταν λόγος για να ντρέπεται η UEFA και να επιδοθεί σε μια σειρά από έρευνες μέχρι να καταφέρει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και απαντήσεις στην Λίβερπουλ, της οποίας οπαδοί ήταν οι καταγγέλλοντες.

Τώρα ελπίζω να μην ακολουθήσουν η Κυβέρνηση και οι Αρχές τον δρόμο του Γραμμένου και βγουν δημόσια να μας πουν ότι τα κατάφεραν. Ελπίζω κάποιος να έχει συναίσθηση των ευθυνών του απέναντι στους Ελληνες, ή τουλάχιστον το φιλότιμο για να μην παίξει με τη νοημοσύνη και την ψυχή μας.

ΥΓ. Οσο επικρατεί αυτή η κατάντια στην Ελλάδα, η μόνη προοπτική … ειρηνικής και σχετικώς πολιτισμένης ατμόσφαιρας στο Κύπελλο είναι αυτή του διπλού τελικού. Ενας στην έδρα του ενός φιναλίστ, ένας στην έδρα του άλλου. Με οπαδούς μόνο της γηπεδούχου. Αυτοί είμαστε.

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This