Επιλογή Σελίδας

Ο Φερνάντο Τόρες αποχωρεί από την αγαπημένη του Ατλέτικο Μαδρίτης ως κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται πέντε ποδοσφαιριστές, που είπαν «αντίο» στην ομάδα τους μετά από κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου.

 

Τζιανλούκα Βιάλι
Το 1992 έπαιξε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών με την Σαμπντόρια, όμως ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα. Εκείνο το καλοκαίρι, ο Ιταλός επιθετικός πήρε μεταγραφή για την Γιουβέντους, με ποσό-ρεκόρ για την εποχή. Στην πρώτη του χρονιά πανηγύρισε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όμως στην τελευταία κατέκτησε το μεγαλύτερο τρόπαιο. Ως αρχηγός της Γιουβέντους σήκωσε στην Ρώμη το Τσάμπιονς Λιγκ, το 1996, νικώντας στον τελικό τον Άγιαξ στα πέναλτι. Λίγες μέρες μετά έμεινε ελεύθερος από τη «Μεγάλη Κυρία» και υπέγραψε στην Τσέλσι.

Πίτερ Σμάιχελ
Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 1991, ο Φέργκιουσον τον πήρε στο Ολντ Τράφορντ, με τον Δανό να είναι ένας πραγματικός «κέρβερος» κάτω από τα δοκάρια των «κόκκινων διαβόλων» για μία οκταετία και ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στη δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής δυναστείας. Μέσα σε αυτό το διάστημα στέφθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Αγγλίας, όμως ο σημαντικότερος τίτλος στην καριέρα του, σε συλλογικό επίπεδο, ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ το 1999, στον αξέχαστο τελικό με την Μπάγερν Μονάχου. Ως αρχηγός, ο Σμάιχελ σήκωσε το τρόπαιο στο Καμπ Νου, με τον ίδιο να αποχωρεί στο τέλος της σεζόν, προκειμένου να αγωνιστεί σε ένα λιγότερο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα από το αγγλικό.

Ντέκο
Η Μπενφίκα τον είχε παίκτη της, όμως δεν εκτίμησε τις ικανότητές του, σε ένα «ιστορικό λάθος» του συλλόγου. Ο Ντέκο πήγε το 1999 στην Πόρτο και υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο εξελίχθηκε σε ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης. Μεγάλος πρωταγωνιστής στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003, ενώ ένα χρόνο μετά ήταν ο απόλυτος MVP στην πορεία προς την κορυφή της Ευρώπης με τους «δράκους». Ο Ντέκο ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2003-04 και λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του τροπαίου με την Πόρτο, άνοιξε τα «φτερά» του, παίρνοντας μεταγραφή για την Μπαρτσελόνα.

Ντιντιέ Ντρογκμπά
Το 2004 αποτέλεσε μία από τις πρώτες μεταγραφές του Μουρίνιο στην Τσέλσι. Μαζί με τους Τέρι και Λάμπαρντ, αποτέλεσαν τους «τρεις σωματοφύλακες» της ομάδας στην πορεία προς την κορυφή της Αγγλίας, όμως πάντοτε «σκόνταφταν» στην προσπάθεια κατάκτησης του Τσάμπιονς Λιγκ. Η δικαίωση των προσπαθειών της Τσέλσι ήρθε το 2012, με τον Ιβοριανό επιθετικό να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Στον τελικό του Μονάχου, κόντρα στην Μπάγερν, ο Ντρογκμπά έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, με γκολ λίγο πριν το φινάλε, ενώ ήταν ο τελευταίος εκτελεστής των «μπλε» στη διαδικασία των πέναλτι. Σκόραρε, χάρισε στην ομάδα του το Τσάμπιονς Λιγκ και λίγες ημέρες μετά αποχώρησε, για να συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα.

Τσάβι
Ο Αντρές Ινιέστα αποχωρεί φέτος από την Μπαρτσελόνα χωρίς να μπορέσει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ στο «αντίο» του, όπως είχε καταφέρει ο – για πολλά χρόνια – παρτενέρ του, Τσάβι. Μετά από μία μεγαλειώδη καριέρα, που ξεκίνησε από την περίφημη «Μασία», ο Ισπανός έγινε ο ηγέτης στη μεσαία γραμμή της υπερ-ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα. Το «κύκνειο άσμα» στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα ήταν το 2015, με τον ίδιο να αγωνίζεται ως αλλαγή (του Ινιέστα) στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Γιουβέντους. Αυτή ήταν η τελευταία του συμμετοχή με τους «μπλαουγκράνα», με τον ίδιο να σηκώνει το τρόπαιο στο Βερολίνο και στη συνέχεια να αποχωρεί για το Κατάρ.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This