Επιλογή Σελίδας

Του Γιάννη Θεοφίλη

Πολλοί το έβλεπαν να έρχεται, λίγοι μπορούσαν να το «φωνάξουν». Η Ζαλγκίρις, έχοντας δείξει από νωρίς τα… δόντια της, κατάφερε να φτάσει στο Final Four του Βελιγραδίου και να επιστρέψει έτσι στην τελική πράξη της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 1999 όταν και είχε κατακτήσει το τρόπαιο. Η πορεία της έχει την υπογραφή του νέου προπονητικού μυαλού, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αλλά και παικτών-κλειδιά όπως ο πολύπειρος Παούλιους Γιανκούνας, ο «sniper» Κέβιν Πάνγκος που πάει για μεγάλο συμβόλαιο και ο πολύτιμος Εντγκάρας Ουλανόβας.

Ένας από τους «στρατιώτες» του Σάρας άργησε να κάνει «φασαρία» με τις εμφανίσεις του, αλλά το έπραξε την καταλληλότερη στιγμή και αυτό έχει… ψυχολογική εξήγηση. Πρόκειται για τον Μπράντον Ντέιβις, τον Αμερικανό σέντερ που είχε εκλάμψεις, αλλά σε κανένα σημείο της σεζόν δεν ήταν τόσο κυρίαρχος όσο είναι από τις 11 Απριλίου και μετά. Γιατί χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη ημερομηνία ως ορόσημο; Γιατί τότε υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο με την Ζαλγκίρις που θα τον κρατήσει στο Κάουνας μέχρι το 2020.

«Νομίζω πως το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες του ανέβασε την ψυχολογία, τον έκανε να νιώθει πιο σίγουρος για το μέλλον του και να παίξει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είναι εμφανές από τις συζητήσεις μαζί του πως πλέον είναι πιο ήρεμος» είχε αναφέρει στο SDNA o Λιθουανός ρεπόρτερ, Λαουρίνας Μπουτκάουσκας, που ζει από κοντά κάθε βήμα της φετινής Ζαλγκίρις και βλέπει έναν διαφορετικό Ντέιβις μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Η αλλαγή τεκμηριώνεται και αριθμητικά, τόσο στην Euroleague όσο και στο πρωτάθλημα Λιθουανίας.

Η regular season ολοκληρώθηκε με τον 27χρονος να μετρά 8.4 πόντους και 3.2 ριμπάουντ σε 16′ συμμετοχής κατά μέσο όρο, αλλά η εικόνα στα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό ήταν… διπλή. Ο Ντέιβις τέλειωσε τη σειρά με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα ανά παιχνίδι έχοντας κάνει τεράστια ζημιά στους ψηλούς των Πειραιωτών. Κι αν πει κανείς πως ο Αμερικανός «επιλέγει» παιχνίδια, ξανά οι αριθμοί θα τον διαψεύσουν. Ακόμη και στα αδιάφορα, βαθμολογικά, παιχνίδια της Ζαλγκίρις για την λιθουανική λίγκα, ο Ντέιβις έχει κατά μέσο όρο 16.2 πόντους, 5.5 ριμπάουντ, 2 τάπες, αλλά και 2.3 ασίστ μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για το νέο συμβόλαιο του παίκτη ήρθε στο φως μέσω της στήλης «Slam Dunk» του sdna.gr. Θυμηθείτε το σχετικό απόσπασμα του κειμένου που δείχνει πόσο απρόβλεπτα είναι τα πράγματα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

«*Μια ωραία λεπτομέρεια έπιασε το ραντάρ της στήλης που αφορά τον Μπράντον Ντέιβις της Ζαλγκίρις Κάουνας. Ο Αμερικανός για ένα διάστημα δεν έπαιζε τόσο καλά και ο μάνατζερ του πρότεινε στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους να του κάνει πρόωρη επέκταση, ώστε να νιώσει ασφάλεια και να ανέβει η ψυχολογία του, άρα και η απόδοσή του. 

*Η Ζαλγκίρις δέχτηκε, αλλά με τον όρο να έχει την οψιόν αποδέσμευσής του το φετινό καλοκαίρι, εφόσον ο Αμερικανός δεν ανταποκρινόταν στο παρκέ μετά την επέκταση του συμβολαίου του. Σου λέει να μπορούμε να τον ξεφορτωθούμε εύκολα. 

*Τελικά, η πλευρά του παίκτη έπεισε την Ζαλγκίρις να σβήσει αυτό τον όρο και τώρα χτυπάει το κεφάλι της στον τοίχο, γιατί μετά τα απίστευτα πλέι οφ που έκανε με τον Ολυμπιακό, ο τύπος είναι περιζήτητος, αλλά για να τον πάρει άλλη ομάδα πρέπει να πληρώσει την Ζαλγκίρις! Οχι ένα απλό buy-out, αλλά όσα χρήματα ζητήσει!».

Πριν κάνει το βήμα για την Ζαλγκίρις, ο πρώην παίκτης των Φιλαδέλφεια Σίξερς (έπαιξε για δύο σεζόν εκεί με περιορισμένο χρόνο συμμετοχής) φρόντισε να «φτιάξει» το όνομά του στην Ευρώπη. Tέλειωσε τη σεζόν 2015 με τη φανέλα της γαλλικής Σαλόν, ακολούθησε μία γεμάτη σεζόν στην Βαρέζε κι από εκεί το ταξίδι στο Πριγκιπάτο για την Μονακό. Στους Μονεγάσκους τον επέλεξε ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς που είναι ακόμη στον πάγκο της ομάδας.

«Όταν έπαιξε στην Σαλόν, εγώ ήμουν με την Μονακό στη δεύτερη κατηγορία. Φυσικά, όμως, παρακολουθούσα τις εξελίξεις στην Pro A και ο Μπράντον μού είχε κάνει εντύπωση» θυμάται για λογαριασμό του SDNA ο Μαυροβούνιος προπονητής. «Όταν το 2016, ο Αντριέν Ουτέρ έφυγε για την Βιλερμπάν, έπρεπε να ψάξω έναν ψηλό. Σκέφτηκα τον Μπράντον που είχε δει ότι συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις και στην Ιταλία. Δεν ήταν ακριβώς ίδιο στιλ ψηλού, αλλά ήθελα να τον αποκτήσω. Όταν άρχιζα να μιλάω με ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί του για να συλλέξω πληροφορίες άκουγα παντού πως “είναι σπουδαίος άνθρωπος”. Μου έκανε εντύπωση που όλοι έβαζαν μπροστά τον χαρακτήρα του. Όταν τον γνώρισα, κατάλαβα γιατί συνέβαινε αυτό» προσθέτει.

Είναι σαφές από τα λίγα λεπτά συνομιλίας πως ο Ντέιβις είναι ένας από τους αγαπημένους παίκτες που είχε στη διάθεσή του ποτέ ο Μίτροβιτς.«Ξεκίνησε εντυπωσιακά. Έβλεπε ότι τον εμπιστεύομαι κι εγώ έβλεπα την επιθυμία του να μου ανταποδώσει. Όταν υπέστη έναν τραυματισμό κι έμεινε για δυο μήνες εκτός, είχε μια κάμψη που ήταν όμως φυσιολογική» αναφέρει ο προπονητής της Μονακό για τις πρώτες εντυπώσεις του.

Ένα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση στην σύγκριση του περσινού Ντέιβις με τον φετινό είναι το μακρινό σουτ. Με την Μονακό, ο Αμερικανός εκτελούσε σχεδόν ένα τρίποντο ανά παιχνίδι, ενώ φέτος αυτό δεν υπάρχει στο ρεπερτόριό του. Ο Μίτροβιτς έχει τη δική του, απλή εξήγηση για το γεγονός: «Όπως σου είπα, μετά τον τραυματισμό του, είχε χάσει τη δυναμική του στο low post. Τον ενθάρρυνα να σουτάρει από μακριά, γιατί άλλωστε ήταν κάτι που του είχα ζητήσει και στην αρχή της χρονιάς, όταν έβλεπα πως δεν έχω κάποιον ψηλό που να μπορεί να “ανοίξει” το γήπεδο με το σουτ του. Έπρεπε να τον δημιουργήσω και ο Μπράντον τα πήγε καλά. Μάλιστα, ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι με την Λε Μαν, στο οποίο είχε βάλει το πιο καθοριστικό καλάθι με τρίποντο. Και δεν ήταν η μόνη φορά αυτή».

Όσον αφορά στο αν περιμένει μία τόσο καλή, πρώτη σεζόν στην Euroleague, ο Μαυροβούνιος κόουτς απαντά: «Ξέρω ότι η Ζαλγκίρις τον ήθελε πολύ. Οπότε είμαι σίγουρος πως του έδειξε εξαρχής εμπιστοσύνη. Περίμενα ότι θα τα πάει καλά γιατί, αν και δεν είναι ο πιο ταλαντούχος παίκτης, είναι ένας σκληρός εργάτης που ανεξαρτήτως πώς κυλά το παιχνίδι, φροντίζει να παίζει πάντα στα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας. Αυτό λύνει τα χέρια κάθε προπονητή, όπως και του Σάρας, και σε αμυντικά και σε επιθετικά πλάνα. Δεν είναι έκπληξη για μένα ότι ξεχωρίζει σε μία ομάδα επιπέδου Final Four. Θα προτιμούσα να τον έχουμε κρατήσει στην Μονακό πάντως (γέλια)».

Ο Μίτροβιτς πάντως δεν θα μπορούσε να είναι έξω από την λίστα των ανθρώπων που εκτιμούν πως το νέο συμβόλαιο ήταν αυτό που απογείωσε τον Ντέιβις. «Είναι προφανώς ότι όλα άλλαξαν μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου του. Απογειώθηκε, εξερράγη. Από ένας χρήσιμος παίκτης με σημαντικό ρόλο έγινε πρωταγωνιστής σε μία ολόκληρη σειρά απέναντι σε μία κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Αυτό βέβαια δείχνει πως ο Μπράντον περίμενε υπομονετικά αυτή τη στιγμή χωρίς όμως να αμελεί ότι πρέπει να δουλεύει σκληρά» υπερθεματίζει σχετικά καταλήγοντας στις τοποθετήσεις του.

Ο Ντέιβις δεν έχει ζήσει πάντως μόνο στιγμές απόλυτης, μπασκετικής ευτυχίας και προόδου. Έχει βρεθεί και σε αδιέξοδο και μάλιστα για τον λιγότερο προφανή λόγο. Ο Αμερικανός, αν και γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια, μεγάλωσε στην Γιούτα όπου τον υιοθέτησε μία γυναίκα, την οποία έχει αποθηκευμένη ως «super-woman» στο κινητό του. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ίδιος, η μητέρα του είναι η ηρωίδα του και κατάφερε να εξασφαλίσει μία πολύ καλή ζωή για εκείνο, αλλά και για τα άλλα δύο υιοθετημένα αδέρφια του που έχουν καταγωγή από την Ινδία.

Μεγαλώνοντας στην Γιούτα, ο Ντέιβις πήγε αρχικά στο high school Provo και στη συνέχεια στο συντηρητικό κολέγιο BYU, όπου έγινε γρήγορα το μεγάλο αστέρι μαζί με τον σούπερ σκόρερ, Τζίμερ Φριντέτ. Από το 2009 μέχρι το 2013 έμεινε στο BYU, αλλά η πιο περιπετειώδης ιστορία για τον ίδιο ήρθε το 2011.

Τότε, ο παίκτης της Ζαλγκίρις τιμωρήθηκε από το κολέγιό του έπειτα από την παραδοχή του πως έκανε προγαμιαία σεξ με την κοπέλα του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του κολεγίου, αυτό παραβίασε τον αρκετά συντηρητικό κώδικα τιμής του πανεπιστημίου κι έφερε την αποβολή του. Για τους Μορμόνους και το συγκεκριμένο κολέγιο, το προγαμιαίο σεξ εξισωνόταν επί της ουσίας με την χρήση ναρκωτικών κι αλκόολ. Ο Ντέιβις απολογήθηκε και το κολέγιο τού έδωσε μία «δεύτερη ευκαιρία» με τον ίδιο να δηλώνει πως το BYU τού φέρθηκε δίκαια. Τελικά, επέστρεψε ακόμη καλύτερος και ολοκλήρωσε την πορεία του στην ομάδα με 17.7 πόντους και 8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του

Πλέον, υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο Ντέιβις έχει μπροστά του την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του με την παρουσία του στο Final Four της Euroleague. Ο Αμερικανός είχε βρεθεί και πέρσι σε ένα Final Four, αυτό το Basketball Champions League, αλλά φέτος δεν θέλει να δει την πορεία του να σταματά στα ημιτελικά, όπως είχε συμβεί 12 μήνες νωρίτερα. Η άγνοια κινδύνου που έχει ο ίδιος και η ομάδα του, δεδομένου πως είναι ήδη επιτυχημένη, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και ανοικτό το ενδεχόμενο μίας «βόμβας» επί σερβικού εδάφους που θα προσθέσει κι άλλες σελίδες στο λιθουανικό, μπασκετικό παραμύθι της χρονιάς. 

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This