Επιλογή Σελίδας

Του Σάκη Σερεπίσου

Τενερίφη, 10 Αυγούστου 2017. Την ώρα που οι περισσότεροι βρίσκονται στις διακοπές τους και γεμίζουν τις μπαταρίες τους, η Εθνική Ισπανίας αντιμετωπίζει το Βέλγιο σε φιλικό προετοιμασίας για το Eurobasket. H «Ρόχα» είχε, όπως πάντα, μεγάλες βλέψεις για το τουρνουά και στόχευε στη κορυφή, σε ακόμα μία… μάζωξη της χρυσής φουρνιάς των αδερφών Γκασόλ, του Ναβάρο, του Σέρχι Ροντρίγκεθ και του Ρούμπιο.

Βέβαια, όταν κάποιος κάνει σχέδια, η μοίρα είναι (σχεδόν) πάντα εκεί για να τα χαλάσει, ή απλά για να δημιουργήσει τα δικά της. Σε μία ανύποπτη φάση και ενώ προσπάθησε να κάνει μία διείσδυση από δεξιά, το γόνατο του Σέρχιο Γιουλ «κόλλησε». Ο έμπειρος γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης, που προερχόταν από μία φανταστική σεζόν στην οποία κέρδισε το βραβείο του MVP της Euroleague, σωριάστηκε στο παρκέ και αμέσως κατάλαβε την ζημιά. Το ίδιο και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που τράβηξε τα μαλλιά του από τον πάγκο.

«Ο Σέρχιο Γιουλ υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν πως έχει υποστεί ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο. Ο παίκτης θα επιστρέψει άμεσα στη Μαδρίτη προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση και να καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα της επιστροφή του. Ο Γιουλ δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την εθνική ομάδα στο Eurobasket». Η λιτή ανακοίνωση της ισπανικής ομοσπονδίας λειτούργησε σαν… μαχαίρι στα ενδότερα της Εθνικής. Η φωτογραφία δε του Γιουλ στο αναπηρικό καροτσάκι, ήταν ένα ισχυρό σοκ. Όχι μόνο για τους Ισπανούς, αλλά για κάθε φίλο του μπάσκετ, καθώς ο Γιουλ είναι μία από τις πιο συμπαθητικές φιγούρες των παρκέ της Euroleague.

«Ποτέ δεν ήταν επιλογή μου να τα παρατήσω, θα επιστρέψω»

Στις 11 Αυγούστου, ο Γιουλ χειρουργείται και ξεκινά τον μακρύ δρόμο της αποθεραπείας και της μάχης για την επιστροφή στα παρκέ. Κάποιοι, την προσδιόριζαν στους έξι μήνες, κάποιοι άλλοι στους εννιά. Ο σταρ της Ρεάλ, προτίμησε να μην δώσει deadline στον εαυτό του. Επέλεξε να φορέσει το συνηθισμένο του χαμόγελο, οπλίστηκε με πίστη, έλαβε στήριξη από όλη την Ευρώπη και ξεκίνησε την σκληρή δουλειά.

Συνήθως, οι παίκτες αυτού του επιπέδου βρίσκονται στο προσκήνιο για τα πεπραγμένα τους στο παρκέ. Οι φίλαθλοι τους αποθεώνουν για ένα μεγάλο καλάθι ή για ένα δύσκολο σουτ, οι δημοσιογράφοι στέκονται σε μία καλή ατάκα ή «στήνουν» μία ανάλυση γύρω από τον σταρ. Κανείς όμως δεν κοιτά την εικόνα στο παρασκήνιο, αυτά που συμβαίνει όταν κλείνουν τα φώτα και όταν στο γήπεδο δεν βρίσκεται κανείς.

Ο Γιουλ έμαθε όμως να ζει έτσι από τον περασμένο Αύγουστο. Φρόντισε να απομονωθεί, να επικεντρωθεί στον εαυτό του και να δώσει τα πάντα στην αποθεραπεία του.

«Δεν ήταν εύκολο. Προσπάθησα στην αρχή να συνηθίσω το περπάτημα με τις πατερίτσες. Έμπαινα στα αποδυτήρια, έβλεπα τη θέση μου να είναι άδεια και να με περιμένει… Έβρισκα κίνητρο, παρ’ότι η ησυχία και η αναμονή με σκότωναν», ανέφερε ο ίδιος ο Γιουλ για τις πρώτες «σκοτεινές» ημέρες, οι οποίες είχαν πολλές φυσικοθεραπείες και αρκετή δουλειά στο γυμναστήριο.

Μετά από έναν δύσκολο Σεπτέμβριο, γεμάτο πόνο και αλλαγές σε πολλές συνήθειες, ο Γιουλ άφησε τις πατερίτσες στις αρχές Οκτωβρίου. Το πρώτο βήμα είχε ήδη γίνει, ωστόσο η σκληρή δουλειά ξεκίνησε λίγο μετά. Εκτός του γυμναστηρίου, ο 30χρονος πλέι-μέικερ είχε καθημερινή επαφή με την πισίνα, ενώ άρχισε και το τρέξιμο, προτιμώντας να τρέχει σε βουνά!

«Η πισίνα μου δημιουργούσε μία καλή αίσθηση. Ήδη περπατούσα χωρίς πατερίτσες και σκεφτόμουν πως η επιστροφή δεν αργεί. Κάθε βήμα που έκανα μέσα στην πισίνα ήταν μια νίκη! Έφτασα μέχρι την κορυφή του βουνού Πενιαλάρα. Ένιωσα πως κατέκτησα τον εαυτό μου, ανεβαίνοντας εκεί», τόνισε ο Γιουλ για το διάστημα στο οποίο έγινε η πιο σκληρή και σημαντική δουλειά για την αποθεραπεία και την ενδυνάμωση του χιαστού του.

Προφανώς, εκείνες οι μέρες δεν είχαν καθόλου μπάλα για τον Ισπανό. Δεν ήταν σε θέση να κάνει σουτ, να πατήσει στο παρκέ και να βρεθεί έστω και λίγο σε κάποια προπόνηση του Πάμπλο Λάσο. Αυτό ήταν κάτι που… σκότωνε την ψυχολογία του Γιουλ, ωστόσο η αποκατάσταση του τραυματισμού του πήγαινε εξαιρετικά και του επέτρεψε να αρχίσει δουλειά στο γήπεδο από τον Δεκέμβριο.

Η ολοκληρωτική επιστροφή ήταν πλέον θέμα χρόνου. Η Ρεάλ είχε βρει ρυθμό και πάλεψε μέχρι το τέλος της Regular Season και η 5η θέση, ωστόσο τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό Superfoods είχαν έναν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Το break στο ΟΑΚΑ και ο τραυματισμός του υπερπολύτιμου Φακούντο Καμπάτσο έκαναν ακόμα πιο… γρήγορη την επιστροφή. O Ισπανός γκαρντ αγωνίστηκε στο Game 3 και στο Game 4, είχε εξαιρετικά νούμερα (9,5 πόντοι, 5,5 ασίστ μ.ο), έδωσε τεράστια ώθηση και τελικά βοήθησε σημαντικά την Ρεάλ να πετύχει δύο νίκες και να κερδίσει το εισιτήριο για το Final Four.

«Ήταν απίστευτα. Όταν είπαν το όνομά μου από τα μεγάφωνα ανατρίχιασα. Μπήκα στο γήπεδο και όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και μου έδωσαν ένα standing ovation. Ήταν μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες μου ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Ένιωσα τη στήριξή τους. Ήταν μια απίθανη, γεμάτη συναισθήματα μέρα για εμένα», σχολίασε ο Γιουλ για το παιχνίδι της επιστροφής του, με τον πολύπειρο άσο να βρίσκεται σταθερά σε καλή κατάσταση και να είναι απόλυτα έτοιμος για το Final Four.

Η ΤΣΣΚΑ θα είναι ο πρώτος μεγάλος αντίπαλος για τον Γιουλ και την παρέα του, όμως είναι δεδομένο πως ο «Aeroplano» δεν φοβάται την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Η νίκη θα είναι απλά ακόμα μία κατάκτηση… κορυφής για τον Γιουλ, ο οποίος θέλει να σβήσει την αρνητική μνήμη του σοβαρού τραυματισμού με την κατάκτηση της Euroleague.

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This