Επιλογή Σελίδας

Από τις αρχές του 2018 υπήρχε η αίσθηση ότι ο Νιλς Πέτερσεν μπορεί να τα καταφέρει και να βρεθεί στις επιλογές του Λεβ για το Μουντιάλ της Ρωσίας. «Σκέφτεσαι το Μουντιάλ όταν σκοράρεις τέτοια γκολ;», ρωτήθηκε μετά το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, στο οποίο είχε πετύχει ένα εκπληκτικό τέρμα από τα 40 μέτρα. «Ελπίζεις για το Μουντιάλ;», ήταν η ερώτηση μόλις λίγες ημέρες μετά το παιχνίδι της Φράιμπουργκ με την Στουτγκάρδη.

«Υπάρχουν και άλλοι επιθετικοί που είναι επιτυχημένοι για χρόνια στην Bundesliga», θα πει ο Γερμανός επιθετικός, που με 15 γκολ στη σεζόν άφησε πίσω του όλους τους συμπατριώτες του στην πιο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του. Η έμμεση απάντηση ήταν απλή: όχι, δεν ήλπιζε. Αν, όμως, δεν ήταν τα δικά του γκολ η Φράιμπουργκ θα είχε υποβιβαστεί, έχοντας 19 λιγότερους βαθμούς. Και ο Λεβ, που μένει στο Φράιμπουργκ και βρέθηκε 15 φορές φέτος στο γήπεδο, το εκτίμησε. Όπως και ένα άλλο πολύ σημαντικό του προσόν. «Είναι ένας πολύ καλός τζόκερ», τόνισε ο τεχνικός της Γερμανίας και οι αριθμοί τον επιβεβαιώνουν. Ο Πέτερσεν έχει σκοράρει 20 φορές προερχόμενος από τον πάγκο, επίδοση που είναι η κορυφαία στην ιστορία της Bundesliga.

«Ο Νιλς πέτυχε 15 γκολ σε μία ομάδα που δεν σκοράρει πολύ», συνέχισε ο Λεβ. «Μπορεί να κάνει κάθε δουλειά που θα του ζητήσεις». Το γεγονός ότι ο Πέτερσεν βρέθηκε μπροστά από τους Γκόμεζ και Βάγκνερ αποτελεί έκπληξη για όλους. Άλλωστε, οι μοναδικές του συμμετοχές με την Γερμανία μέχρι τώρα είχαν έρθει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, όταν κλήθηκε απλά να ενισχύσει την U21. Τελείωσε εκείνο το τουρνουά με 6 γκολ, τα 5 από τα οποία ήρθαν στο ματς με τα… Νησιά Φίτζι, φτάνοντας μέχρι τον τελικό. Τώρα, λίγο πριν το Μουντιάλ περιμένει για το πρώτο του παιχνίδι με την εθνική ομάδα.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα», θα πει ο 29χρονος επιθετικός. «Δεν το περίμενα και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δίνεται». Ο Πέτερσεν ξεκίνησε και φέτος ως αλλαγή στην Φράιμπουργκ μέχρι να έρθει ο τραυματισμός του Νίντερλεχνερ και να πάρει τα πάνω του. Δεν είναι τυχαίο ότι η αναγέννηση της ομάδας του Στράιχ ήρθε όταν εκείνος πήρε φανέλα βασικού. «Ο Στράιχ απαιτεί πολλά και δεν είναι εύκολο να δουλεύεις μαζί. Μου αρέσει, όμως, να παίζω σε ένα σύστημα που οι επιθετικοί πρέπει να τρέχουν περισσότερο από όλους», έλεγε πριν λίγους μήνες ο Πέτερσεν, που φέτος έτρεχε κατά μέσο όρο 13 χιλιόμετρα ανά παιχνίδι.

Δηλώσεις που εκτιμήθηκαν από τον Λεβ σε σχέση με το «εγώ είμαι ο καλύτερος» του Σάντρο Βάγκνερ, ο οποίος έβαλε τα κλάματα στην προπόνηση της Μπάγερν όταν έμαθε ότι έμεινε εκτός. «Δουλειά μου ως Ομοσπονδιακός προπονητής, δυστυχώς, είναι να γκρεμίζω όνειρα», απάντησε ο Λεβ…Ο επιθετικός της Φράιμπουργκ, μάλιστα, τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του, όταν σε συνέντευξή του τον περασμένο Δεκέμβριο είχε μιλήσει για πόσο «επιφανειακή» είναι η βιομηχανία του ποδοσφαίρου και για το γεγονός ότι οι περισσότεροι παίκτες δεν είναι «τόσο καλά διαβασμένοι».

«Για να το θέσω απλά: νιώθω ότι για 10 χρόνια ήμουν ηλίθιος και απλά ζούσα άνετα γιατί μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο», είχε πει στο Focus. «Δεν έμαθα τίποτα όλα αυτά τα χρόνια και κάποιες φορές ντρέπομαι για αυτό. Νιώθω ότι ξέρω πολύ λίγα για τον υπόλοιπο κόσμο». Οι δηλώσεις του ευαισθητοποίησαν άλλους παίκτες, παράγοντες και τον κόσμο, που άρχισε να του στέλνει βιβλία! Ο ίδιος φρόντισε τους τελευταίους μήνες να προσπαθήσει σπουδάσει εξ’ αποστάσεως, κάτι που θα συνεχίσει και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Γερμανίας. Εκεί, ίσως ο Λεβ δει κάτι περισσότερο από έναν ποδοσφαιριστή, που να του κάνει τη δουλειά. Ίσως, τα αποδυτήρια των Πάντσερ και ο πάγκος χρειάζονται έναν παίκτη όπως ο Πέτερσεν.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This