Επιλογή Σελίδας

Ο Μισέλ Πλατινί μίλησε στο ραδιόφωνο και γελώντας, αποκάλυψε τα «μαγειρέματα» στο Μουντιάλ του 1998, ώστε να παίξουν τελικό η Γαλλία με την Βραζιλία. Μάλιστα ανέφερε με ειρωνεία ότι: «Τόσα χρόνια τι νομίζετε ότι γινόταν;» Η «Telegraph» λοιπόν πήρε αυτή την τελευταία ατάκα του, το έψαξε λίγο και έφτασε σε ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα. Από το 1974 μέχρι και τώρα στη Ρωσία, ποτέ, σε καμία διοργάνωση η διοργανώτρια χώρα δεν αντιμετώπισε την κάτοχο του τροπαίου πριν τον τελικό!

Προφανώς η κλήρωση των ομίλων δεν ήταν κλήρωση, αλλά ένας εξώφλαμος ορισμός. Για παράδειγμα, φέτος, η οικοδέσποινα Ρωσία που βρίσκεται στον 1ο όμιλο και η κάτοχος Γερμανία που βρίσκεται στον 6ο, δεν γίνεται να πέσουν μαζί πριν φτάσουν στο σημείο να γίνουν φιναλίστ και να διεκδικήσουν την κούπα. Δεν έχει σημασία εάν έχουν καλή ομάδα οι Ρώσοι, αλλά ότι υπάρχει αυτό το μέλημα των αφεντικών της μπάλας. Μόνο που το ίδιο έχει συμβεί και στα 12 Μουντιάλ: από εκείνο στα γήπεδα του Μεξικού, όπου μάγεψε η παρέα του Πελέ, έως και τις μέρες μας.

Οι πιθανότητες να τοποθετηθούν για μία φορά έτσι, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο είναι 50%. Ωστόσο, το να έχει γίνει αυτό και στα 12 προηγούμενα τουρνουά αυξάνει τις πιθανότητες στο θεό, δηλαδή στη 1 στις 8.000. Μιλάμε για κάτι μυθικό, ώστε να θεωρηθεί τυχαίο.

Ολα αυτά βέβαια ισχύουν για την περίπτωση που οικοδεσπότες και κάτοχοι τερματίζουν 1οι στον όμιλό τους. Προφανώς μέχρις εκεί μπόρεσε να φτάσει το «μαγείρεμα». Η FIFA φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει από την πλευρά της ότι οι δύο ομάδες έχουν κάποιες πιθανότητες παραπάνω να φτάσουν στον τελικό ή έστω να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, δίχως να κοντραριστούν νωρίς.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι όλο αυτό αποτελεί μία στημένη λειτουργία, που επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια τις διοργανώσεις. Σίγουρα όμως πρόκειται για μία «σύμπτωση» που αψηφά κάθε νόμο των πιθανοτήτων και ξεπερνά τους κανόνες της λογικής και της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Αλλωστε ο Πλατινί το είπε όσο ποιο ξεκάθαρα και εριστικά γίνεται: «Τι νομίζεται ότι γινόταν τόσα χρόνια;»

* Το ίδιο φαίνεται ότι συμβαίνει και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα!

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This