Επιλογή Σελίδας

Η σεζόν στο Νησί έκλεισε με Κόντε vs Μουρίνιο στο FA Cup και ο Greg Lea καταγράφει τις μεγαλύτερες προπονητικές κόντρες στην ιστορία της Premier League.

5. Κέβιν Κίγκαν vs Αλεξ Φέργκιουσον
Η θητεία του Κίγκαν στη Νιούκασλ είναι στη μνήνη όλων, βασικά, για δύο αξέχαστες στιγμές: Την πτώση του στις διαφημιστικές πινακίδες του Anfield έπειτα από εκείνη τη νίκη της Λίβερπουλ με 4-3 το 1996 και εκείνο το περίφημο «θα το απολαύσω αν τους νικήσουμε» λίγες εβδομάδες μετά, καθώς Νιούκασλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πάλευαν για τον τίτλο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κίγκαν, ο οποίος στη συνέχεια θα γινόταν προπονητής της Αγγλίας, έκανε πολύ καλή δουλειά στο St James’ Park, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα από τη Γιουνάιτεντ το 1996 και το 1997. Ο Φέργκιουσον, τελικά, απάντησε στον συνάδελφο του της Νιούκασλ προς το τέλος της σεζόν 1995-96, προκαλώντας την εντυπωσιακή έκρηξη του Κίγκαν live στην τηλεόραση, όταν υποστήριξε ότι οι αντίπαλοι συστηματικά αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερο κίνητρο τους αγώνες τους με τη Γιουνάιτεντ.

4. Ζοσέ Μουρίνιο vs Ράφα Μπενίτεθ
Ο Μουρίνιο ήταν γεμάτος επαίνους για τον Μπενίτεθ και τη Νιούκασλ όταν οι “καρακάξες” νίκησαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν λίγες εβδομάδες, αλλά αυτοί οι δύο παραδοσιακά αντάλλασαν… καρφιά και όχι κοπλιμέντα. Ανάμεσα τους υπήρξαν αρκετές κλειστές, τεταμένες και με πολλή τακτική αναμετρήσεις στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000, όταν ο Μουρίνιο ήταν στην Τσέλσι και ο Μπενίτεθ στη Λίβερπουλ. Δε βοήθησε και το γεγονός ότι οι δύο ομάδες κληρώνονταν να παίξουν και στο Champions League, όπου συνήθιζε να επικρατεί η Λίβερπουλ, πέρα από την Premier League, όπου συνήθιζε να επικρατεί η Τσέλσι. Η καλύτερη ατάκα ήρθε από τον Ισπανό το 2007: «Εχουμε τους δικούς μας Special Ones εδώ, είναι οι οπαδοί μας. Δε χρειάζεται να δώσουμε σημαίες στους οπαδούς μας για να τις ανεμίζουν».

3. Αντόνιο Κόντε vs Ζοσέ Μουρίνιο
Η κόντρα άρχισε όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο θεώρησε υπερβολικό τον πανηγυρισμό του Κόντε στο 4-0 της Τσέλσι επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2016-17, κριτικάροντας τον Ιταλό. Ο Κόντε το ξεπέρασε, αλλά οι δυο τους ήρθαν ξανά σε κόντρα φέτος, όταν ο Μουρίνιο -κατά πάσα πιθανότητα αναφερόμενος στον Κόντε και τον Γιούργκεν Κλοπ της Λίβερπουλ- υποστήριξε ότι δε χρειάζεται να συμπεριφέρεται σαν “κλόουν” στον πάγκο για να αποδεικνύει το πάθος του. Ο προπονητής της Τσέλσι απάντησε λέγοντας ότι ο Πορτογάλος πάσχει από γεροντική άνοια (αργότερα είπε ότι εννοούσε αμνησία, αν και το ιταλικό “demenza senile” τα λέει όλα). Αυτό οδήγησε τον Μουρίνιο στο να υποστηρίξει, από το πουθενά, ότι αυτός ποτέ δε θα τιμωρηθεί για συμμετοχή σε σκάνδαλο στημένων αγώνων, αναφερόμενος σε μια τιμωρία τεσσσάρων μηνών στον Κόντε για κάτι που είχε γίνει στην αρχή της προπονητής του καριέρας στη Σιένα. Feisty.

2. Ζοσέ Μουρίνιο vs Αρσέν Βενγκέρ
Ισως η πιο μακροχρόνια προπονητική κόντρα στην Premier League, η αντιπάθεια του ενός για τον άλλο ξέφυγε από τις εντός αγωνιστικού χώρου κόντρες των ομάδων τους, για να φτάσουμε ακόμη και στη σωματική επαφή σε εκείνο το περίφημο σκηνικό στο Stamford Bridge. Ο Πορτογάλος συχνά έδειχνε περιφρόνηση για τις ιδεαλιστικές απόψεις του συναδέλφου της Αρσεναλ, ο οποίος, από την πλευρά του, έμοιαζε σε πλήρη αντίθεση με τον δικό του πραγματισμό. Εννα χρόνια αφότου είχε χαρακτηρίσει τον Βενγκέρ “ηδονοβλεψία”, ο Μουρίνιο είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Γάλλος ήταν “ειδικός στις αποτυχίες” το 2014, έπειτα από τη δήλωση του προπονητή της Αρσεναλ ότι ο τότε τεχνικός της Τσέλσι φοβόταν την αποτυχία. Αν ο Ζοσέ έριξε πιο δυνατά λεκτικά χτυπήματα, τουλάχιστον ο Βενγκέρ πήρε το πάνω χέρι physically μετά το σπρώξιμο του στον Πορτογάλο μπροστά από τους πάγκους.

1. Αρσέν Βενγκέρ vs Αλεξ Φέργκιουσον
Ο τίτλος της Premier League πήγαινε είτε στην Αρσεναλ είτε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1996 ως το 2004, άρα ήταν φυσιολογικό οι προπονητές των δύο ομάδων να μην τα πάνε καλά. «Είναι ένας αρχάριος και θα πρέπει να κρατήσει τις απόψεις του για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο» είπε ο Φέργκιουσον όταν ο Γάλλος, πρώην προπονητής σε ιαπωνική ομάδα, είχε υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα του πρωταθλήματος είχε επεκταθεί για να διευκολυνθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο προπονητής των Κανονιέρηδων, όμως, είχε κι αυτός τις εκρήξεις θυμού, όπως όταν είπε ότι «ποτέ δε θα απαντήσω σε καμία ερώτηση πλέον για αυτό τον άνθρωπο». Η σχέση τους, πάντως, “ξεπάγωσε” προς το τέλος της θητείας του Φέργκιουσον στον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Και ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό έγινε επειδή οι δυό τους μαλάκωσαν όσα περνούσαν τα χρόνια, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ο Σκωτσέζος δεν έβλεπε πλέον την Αρσεναλ του Βενγκέρ σαν απειλή.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This