Επιλογή Σελίδας

Του Μάκη Σερεπίσου

Οι Μαδριλένοι έφτασαν στη κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά την τελευταία τριετία, έχοντας σε ρόλο απόλυτου πρωταγωνιστή τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο Σλοβενός σταρ ήταν τρομερός στα δύο ματς του Final Four, με τον MVP της Euroleague να έχει στο πλευρό του τις εξαιρετικές εμφανίσεις τον Φαμπιάν Κοζέρ και Τρέι Τόμπκινς, που άφησαν τον… μανδύα του role player και βγήκαν μπροστά όταν χρειάστηκε.

Μεγάλο credit στην σπουδαία επιτυχία της Ρεάλ πρέπει να δοθεί φυσικά και στον Πάμπλο Λάσο. Αρκετοί τείνουν να το ξεχάσουν, αλλά ο πολύπειρος τεχνικός διαχειρίστηκε άψογα τον σοβαρό τραυματισμό και την απουσία του Σέρχιο Γιουλ, καθώς και τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της σεζόν, ενώ οδήγησε την Ρεάλ στο Final Four αφού απέκλεισε με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό Superfoods.

Μάλιστα, η Ρεάλ είχε τον τίτλο του ισχυρού αουτσάιντερ στην μεγάλη γιορτή του Βελιγραδίου, καθώς όλοι στοιχημάτιζαν σε έναν τελικό των… κουμπάρων, ανάμεσα στη Φενέρ και την ΤΣΣΚΑ. Όμως, η «Βασίλισσα» διέψευσε τα προγνωστικά και έφτασε μέχρι τον «θρόνο» της Euroleague, κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα: να σκοράρει!

Μιλώντας πάντως για γνώση και know how, ο Λάσο έφερε την Ρεάλ στη κορυφή και πέτυχε ένα τρομερό ρεκόρ, που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο την επιρροή και την επιτυχία που έχει στον «βαρύ» πάγκο των Μαδριλένων. Για την ακρίβεια, ο Ισπανός τεχνικός κατέκτησε τον 14ο τίτλο του στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ, η οποία έχασε μόνο σε έξι τελικούς από τις είκοσι συμμετοχές της (14/20). Η νίκη επί της ισχυρής Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν η 410η σε 533 αγώνες για τον Λάσο, ο οποίος μετρά 123 ήττες και ένα… τρομερό ποσοστό επιτυχιών που φτάνει στο 76,9%! Αυτό που είναι πάντως αξιοσημείωτο και μετατρέπει σε ιστορική την κατάκτηση της φετινής Euroleague, είναι το γεγονός πως o Βάσκος τεχνικός έφτασε στον 14ο τίτλο του ως προπονητής την Ρεάλ, η οποία είχε 13 τρόπαια στην 25ετία πριν την θητεία του Λάσο! Από το 1986 μέχρι το 2011 η Ρεάλ έχασε σχεδόν στο 85% των τουρνουά που συμμετείχε, ενώ στη θητεία του 50χρονου τεχνικού έχει 50% επιτυχία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους…

Και όλα αυτά, από έναν τεχνικό που έχει αμφισβητηθεί όσο κανείς άλλος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι φίλαθλοι της Ρεάλ δεν είδαν με καλό μάτι την πρόσληψή του το 2011, καθώς ήθελαν ένα πιο «βαρύ» και έμπειρο όνομα για την θέση του καθοδηγητή της ομάδας. Ωστόσο, ο Λάσο ξεκίνησε γρήγορα την… συλλογή των τροπαίων (Copa Del Rey και Supercopa de Espana το 2012), ενώ μέσα σε διάστημα εφτά ετών οδήγησε την Ρεάλ στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων (2013, 2015, 2016), πέντε κυπέλλων (2012, 2014, 2015, 2016, 2017), τριών Σούπερ-Καπ (2012, 2013, 2014), δύο Euroleague (2015, 2018) και ενός Διηπειρωτικού (2015). Όχι και άσχημα για έναν άνθρωπο που έχει χαρακτηριστεί μέχρι και… ταβερνιάρης από τα ελληνικά media και που δεν λαμβάνει σε καμία περίπτωση την προβολή που έχουν άλλοι προπονητές της Γηραιάς Ηπείρου.

Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει από… χθες, καθώς αυτό που κατάφερε η Ρεάλ είναι πραγματικά σπουδαίο. Η ομάδα της Μαδρίτης έμαθε να ζει χωρίς τον ηγέτη της και τον περσινό MVP της Euroleague, ενώ ο Λάσο, εκτός της μεγάλης απουσίας του Σέρχιο Γιουλ, είχε να διαχειριστεί και πολλά προβλήματα τραυματισμών που δεν επέτρεψαν στην Ρεάλ να είναι πλήρης σχεδόν σε κανένα παιχνίδι της Regular Season!

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Μαδριλένοι έχασαν τον Όγκνιεν Κούζμιτς με ρήξη χιαστού, ενώ είδαν τους Γκουστάβο Αγιόν, Άντονι Ράντολφ, Ρούντι Φερνάντεθ και Λούκα Ντόντσιτς να μένουν στα «πιτς» για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η χημεία και η εύρεση ρόλων ήταν σταθερά ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για τον Πάμπλο Λάσο, ο οποίος διατήρησε την Ρεάλ στην… ελίτ, στηρίζοντας την φιλοσοφία του (που στηρίζεται εν πολλοίς στην ατάκα «η ομάδα είναι πιο σημαντική από τους MVP») και δίνοντας τα «κλειδιά» της ομάδας στον 19χρονο Ντόντσιτς, ο οποίος φυσικά ανταποκρίθηκε στις ευθύνες και… εκτοξεύτηκε!

Ο επίλογος δεν έχει έρθει ακόμα για τον Λάσο. Ο Βάσκος τεχνικός έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020 και ήδη κοιτά τον επόμενο στόχο, που είναι φυσικά η κατάκτηση της Liga Endesa. Αν έρθει και αυτό το τρόπαιο, θα είναι το 15ο για τον έμπειρο τεχνικό, ο οποίος «μάζεψε» όλα όσα συνέβησαν στη σεζόν σε δύο-τρεις κουβέντες, λίγο μετά τη νίκη επί της Φενέρ:

«Πώς να το περιγράψω; Υπέροχο, υπέροχο, υπέροχο… Δεν είναι μόνο το σημερινό. Είναι όλη η χρονιά που περάσαμε. Η ομάδα έμεινε μαζί. Παίκτες έμπαιναν, παίκτες έβγαιναν. Υπήρχαν πολλά προβλήματα φέτος, αλλά μείναμε μαζί όπως είπαμε. Συνεχίσαμε να παλεύουμε και να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα. Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου που κατέκτησαν αυτόν τον τίτλο. Είναι απλά απίστευτο. Είναι δύσκολο να σκεφτώ τι πρέπει να πω. Είμαι πολύ χαρούμενος για τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ, αλλά και όσους μας είδαν στην τηλεόραση από την Μαδρίτη. Η Ρεάλ είναι ένας σπουδαίος σύλλογος».

Σημείωση: Η Ρεάλ είναι ένας σπουδαίος σύλλογος, που βρήκε την χαμένη του αίγλη και έγινε ακόμα μεγαλύτερος κάτω από τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο. Οι επιτυχίες, μιλούν από μόνες τους…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This