Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Σε συνέντευξη που έδωσε στον θρύλο της Λίβερπουλ Ρόμπι Φάουλερ, ο Γίργκεν Κλοπ ξεκαθάρισε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει αδυναμίες. Τόνισε ωστόσο ότι: «ο Μαρσέλο είναι ένας ποδοσφαιριστή που ανεβαίνει πολύ. αλλά δεν αμύνεται», εξηγώντας στη συνέχεια πως «το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο απλό ώστε να πούμε ότι αν ο Μαρσέλο ξεχαστεί στην επίθεση θα έχουμε τον Σαλάχ στο χώρο που θα αφήσει, γιατί τότε θα συγκρουστεί με τον Σέρχιο Ράμος». Ο συλλογισμός του ωστόσο δίνει μια εικόνα για ένα από τα σημεία που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα στον τελικό του Κιέβου. 

Γράφαμε μετά την πρόκριση με την Παρί Σεν Ζερμέν για τις τρομακτικές επιθετικές αρετές του Μαρσέλο και τον τρόπο που στην πλειοψηφία των σύγχρονων τακτικών, όπου οι πλάγιοι μπακ δεν κρίνονται για την αμυντική τους σταθερότητα, αλλά (και) για την επιθετική τους επάρκεια, ο Βραζιλιάνος θα κούμπωνε άψογα. Ακόμα και σε εκείνο το ματς ωστόσο, που έδωσε την αφορμή για την αποθέωσή του, έμεινε εκτεθειμένος αμυντικά. 

Mε 88 ματς στο Champions League, τρεις τίτλους και 8 γκολ ο Βραζιλιάνος είναι δεδομένο πως γνωρίζει πώς να ανταπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες ενός τελικού. Ο καλύτερος επιθετικός μπακ των ημερών μας ωστόσο υπάρχουν φορές που ξεχνιέται αμυντικά. Το γκολ της Παρί δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Είχε ευθύνη επίσης στο γκολ του Κίμιχ, στη ρεβάνς με τη Μπάγερν. Υπήρξαν ματς φέτος που έδειξε έλλειψη συγκέντρωσης και καθαρού μυαλού, σε σημείο που να μην του περνούν σέντρες, όπως στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με τη Βιγιαρεάλ. Είναι ένα μπακ που φτάνει να πατάει στην αντίπαλη μικρή περιοχή και να περνά περισσότερα λεπτά στο αντίπαλο μισό, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στην πλευρά του στον τελικό θα υπάρχουν de facto ρήγματα. 

Η Λίβερπουλ όμως είναι η κατεξοχήν ομάδα που ένα κενό μπορεί να το μετατρέψει σε ευκαιρία και πιθανότατα, με τον τρόπο που λειτουργεί φέτος η τριπλέτα της, σε γκολ. Ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο δήλωσε πως: «αυτή η Λίβερπουλ μου θυμίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης πριν από μερικά χρόνια, με τρεις γρήγορους επιθετικούς». Η τριπλέτα των Ρεντς έχει σπάσει τα ρεκόρ στην ιστορία του Champions League, με 29 γκολ. Δέκα ο Σαλάχ, 10 ο Φιρμίνο, 9 ο Μανέ. Ποσοστά καλύτερα κι από την πρώτη έκδοση του BBC, που έφερε στη Μαδρίτη το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Και στην πλευρά του Μαρσέλο, βρίσκεται ο πιο φορμαρισμένος επιθετικός τη χρονιά που διανύουμε, ο Μοχάμεντ Σαλάχ. 

Μολονότι συχνά εκτελεί ή πραγματοποιεί ενέργειες που οδηγούν σε γκολ ή ευκαιρία από πιο κεντρικές θέσεις, όπως φαίνεται από τον χάρτη θερμότητας της φετινής του σεζόν, αλλά και από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων συμπαικτών του ο Σαλάχ είναι στην ουσία δεξί εξτρέμ. Ένα δεξί εξτρέμ σε δαιμονιώδη κατάσταση, που βρίσκει συνεχώς δίχτυα, αλλά όμως σπάνια συνεισφέρει αμυντικά όπως ο Φιρμίνο, που φέτος είναι βελτιωμένος  στον αέρα κατά 28% και κατά  15% στα τάκλιν. Aπό την πλευρά, του ο ίδιος ο Κλοπ πριν από τα ματς με την Mάντσεστερ Σίτι παραδεχόταν ότι ο Αιγύπτιος είναι απαλλαγμένος από ανασταλτικά καθήκοντα. «Η αμυντική δουλειά γίνεται από τους συμπαίκτες του και με αυτόν τον τρόπο βρίσκεται συχνά σε θέσεις για γκολ».

Θεωρητικά λοιπόν ένα πολύ ενδιαφέρον matchup είναι αυτό στην αριστερή πλευρά των Μερένγκες, με τους Ρεντς στην επίθεση. Επειδή όμως, όπως είπε και ο Κλοπ, δεν είναι τόσο απλό, οι τοποθετήσεις του Σαλάχ και ο χώρος που θα κινείται είναι απόλυτα εξαρτημένες από τις τακτικές επιλογές του Γερμανού και το κατά πόσο θα αποφασίσει να ρισκάρει με την  συνηθισμένη χρησιμοποίησή του του, ή να του «κόψει» τρόπον τινά τα φτερά, θυσιάζοντας ένα πιθανό break μετά από γρήγορη επανάκτηση για την κάλυψη του Αλεξάντερ-Άρνολντ στο δεξί άκρο της δικής του άμυνας. 

Ο πιτσιρικάς ζει το όνειρό του, βελτιώνεται εκπληκτικά, όμως δεν παύει να είναι ένας 19χρονος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σε ένα ενενηντάλεπτο που κρίνει τίτλο την ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League δύο σερί χρονιές και έχει όλη την ψυχραιμία με το μέρος του. Ο ταλαντούχος μπακ είναι εξαιρετικά ώριμος για την ηλικία του, διαβάζει το παιχνίδι και οι εμφανίσεις του με την Μάντσεστερ Σίτι προκάλεσαν το χειροκρότημα από όλον τον κόσμο του ποδοσφαίρου.Έχει βρεθεί όμως φέτος εκτεθειμένος σε συγκεκριμένες καταστάσεις και από παίκτες με ταχύτητα και ικανότητα στην ντρίμπλα όπως ο Ράσφορντ, ο Ζάχα, ο Ελ Σαραουί. 

Η συγκεκριμένη πλευρά, λοιπόν, με τον Σαλάχ να θεωρείται μέρος της επιθετικής τριπλέτας και συχνά τα αμυντικά του καθήκοντα να θυσιάζονται για το γκολ και τις ασίστ, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε καταστάσεις απομόνωσης του Αλεξάντερ-Άρνολντ, πιθανότατα θα σημαδευτεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας την ώθηση του Μαρσέλο, παίκτες παγκόσμιας κλάσης να βολοδέρνουν στο επιθετικό 1/3, αλλά και άσους στο μανίκι όπως ο Ασένσιο. Από την άλλη, είναι πιθανόν ο Ζιντάν να καταλήξει σε σχήμα με δύο επιθετικούς, ούτως ώστε να χρησιμοποιήσει έναν ακόμα μέσο που θα μπορεί να προσφέρει βοήθειες στα αριστερά, καλύπτοντας χώρους και ανάβοντας έτσι… πράσινο στον Μαρσέλο για τις επελάσεις του. 

Οι κόντρες λοιπόν στην πλευρά και οι ισορροπίες που θα προκύψουν, ίσως κρίνουν πολλά για την έκβαση του τελικού. Ακόμα κι αν αφορούν μικρές λεπτομέρειες, που αποδεδειγμένα σε τέτοια ματς κάνουν τη διαφορά.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This