Επιλογή Σελίδας

Οι Κατερινιώτες ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν τo πρωτάθλημα Ελλάδας.

Από τον Βαγγέλη Καραφουλίδη στον Παναγιώτη Τσιντώτα.

Με αφορμή την κατάκτηση της φετινής Super League από την ΑΕΚ που είχε κάτω από τα δοκάρια της τον Παναγιώτη Τσιντώτα, το katerinisport.gr σας παρουσιάζει όλους τους Κατερινιώτες ποδοσφαιριστές που έφτασαν στην κορυφή, κερδίζοντας το πρωτάθλημα Ελλάδος. Οκτώ πρόσωπα σε ένα «ταξίδι» στο χρόνο, που ξεκινά πριν από εξήντα χρόνια, με τον Βαγγέλη Καραφουλίδη να κατακτά τον τίτλο με τον Ολυμπιακό για να φτάσει στον Παναγιώτη Τσιντώτα που στέφθηκε φέτος πρωταθλητής με την ΑΕΚ.

Βαγγέλης Καραφουλίδης (10 Φεβρουαρίου 1934 – 27 Αυγούστου 2014) Πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό το 1958

karafoulidis-olympiakos

Ο Βαγγέλης Καραφουλίδης με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Μια από τις κορυφαίες μορφές του πιερικού ποδοσφαίρου, ο Βαγγέλης Καραφουλίδης, ήταν ο πρώτος Κατερινιώτης ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το Πρωτάθλημα αλλά και το Κύπελλο Ελλάδος. Ήταν την περίοδο 1957-1958 όταν ο Καραφουλίδης αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με τη μορφή διεξαγωγής να είναι φυσικά διαφορετική από σήμερα μιας και τότε οι ομάδες της τελικής φάσης αναδεικνύονταν μετά από διεξαγωγή των πρωταθλημάτων ΕΠΣ Αθήνας, ΕΠΣ Πειραιά, ΕΠΣ Μακεδονίας καθώς και του Περιφερειακού Πρωταθλήματος. 

karafoulidis-pierikos

Ο Βαγγέλης Καραφουλίδης με τη φανέλα του Πιερικού.

Ο Βαγγέλης Καραφουλίδης ξεκίνησε την καριέρα του το 1950, σε ηλικία μόλις 16 ετών από τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης. 19 ετών φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ για δυο χρόνια, οπότε και κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Μακεδονίας (μένοντας όμως στην τέταρτη θέση στην τελική φάση). Μετά το επιτυχές πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, ο Κατερινιώτης άσος επέστρεψε στον Μέγα Αλέξανδρο με τον οποίο αγωνίστηκε στο πρώτο Εθνικό Πρωτάθλημε το 1959-1960.

karafoulidis-vravefsi

Βράβευση της ομάδας του Πιερικού του 1963 που έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στο μέσο ο Βαγγέλης Καραφουλίδης.

Ηγήθηκε του Πιερικού από το 1961 έως το 1963 όταν και ολοκλήρωσε την καριέρα του. Τον Πιερικό υπηρέτησε για πολλά ακόμη χρόνια, ως προπονητής όλων των βαθμίδων αλλάκαι ως γραμματέας του συλλόγου. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Αυγούστου 2014.

Διαβάστε εδώ μια συνέντευξη του Βαγγέλη Καραφουλίδη στο Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Πιερικού.

 

Γιώργος Κεφαλίδης (21 Μαρτίου 1941) Πρωταθλητής με την ΑΕΚ το 1968 και το 1971

kefalidis-aek2

Ο Γιώργος Κεφαλίδης με την πρωταθλήτρια ΑΕΚ του 1971 (όρθιος, πέμπτος από αριστερά).

Πριν τον Παναγιώτη Τσιντώτα, πρωτάθλημα με την ΑΕΚ και μάλιστα δυο φορές, το 1968 και το 1971 πανηγύρισε ένας ακόμη Κατερινιώτης και πρώην ποδοσφαιριστής του Πιερικού, ο Γιώργος Κεφαλίδης. Ο παλαίμαχος αμυντικός του Πιερικού που ξεκίνησε την καριέρα του από τον «πρόγονο» Μέγα Αλέξανδρο, φόρεσε τη φανέλα με το «Π» σε πενήντα αγώνες πρωταθλήματος, στη «χρυσή» εποχή από την ίδρυσή του συλλόγου τα 1961 έως το 1964.

kefalidis-pierikos

Ο Κεφαλίδης με τον Πιερικό (όρθιος, πρώτος από αριστερά).

Κατόπιν πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ όπου έμεινε μέχρι το 1971, «σηκώνοντας» δυο «κούπες», το 1968 και το 1971. Ακολούθως μετακινήθηκε στον Ατρόμητο Αθηνών όπου και έκλεισε την καριέρα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κεφαλίδης, όπως και ο Κωστίκος, είναι ανάμεσα στους οκτώ ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Εθνική Ελλάδος κατά τη διάρκεια της θητείας τους στον Πιερικό. 

 

Γιώργος Κωστίκος (26 Απριλίου 1958) Πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ το 1985 και με τον Ολυμπιακό το 1987

kostikos-pierikos

Ο Γιώργος Κωστίκος, καθήμενος, στη μέση, στο Πιερικός – ΑΕΚ 3-1 (31/10/1976).

Από τα έξι του χρόνια στα «τσικό» του Πιερικού, ο γεννημένος στην  Τασκένδη, Γιώργος Κωστίκος έδειξε από μικρός δείγματα του πλούσιου ταλέντου του. Πήρε το «βάπτισμα του πυρός» με τη φανέλα του Πιερικού στις 7 Οκτωβρίου του 1973, σε ηλικία 15 ετών,  5 μηνών και 12 ημερών (παραμένει ο νεότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη λευκή φανέλα με το «Π» στην ιστορία του συλλόγου) και μετά από 83 αγώνες και 19 γκολ «μετακόμισε» στον ΠΑΟΚ. Είχε ήδη προλάβει να χριστεί διεθνής όσο ήταν παίκτης του Πιερικού και αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική (συνολικά είχε 35 συμμετοχές και 3 γκολ με το εθνόσημο).

kostikos-paok

Ο Κωστίκος σκοράρει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, τη χρονιά του πρωταθλήματος του 1985.

Στο «δικέφαλο του Βορρά» συνεχίζει να κάνει αυτό που έδειξε ότι ξέρει καλά από τον Πιερικό, να βάζει τη μπάλα στα δίχτυα, επιτυγχάνοντάς το 79 φορές σε 233 συμμετοχές. Κορυφαία του στιγμή στην ομάδα της Θεσσαλονίκης το πρωτάθλημα της σεζόν 1984-85. Το καλοκαίρι του 1986 μένει ελεύθερος, έχοντας έλθει σε κόντρα με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Χάρη Σαββίδη και «κατεβαίνει» στον Ολυμπιακό.

kostikos-olympiakos

Ο Κωστίκος, πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό το 1987 (όρθιος, δεύτερος από δεξιά).

Εκεί, συμβάλλει με 5 γκολ σε 20 αγώνες στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους «ερυθρόλευκους» και είναι ο μοναδικός Κατερινιώτης που πανηγύρισε τον τίτλο με δυο διαφορετικές ομάδες. Την επόμενη χρονιά έπαιξε στον Διαγόρα Ρόδου (19 συμμετοχές και 6 γκολ) και «κρέμασε τα παπούτσια του» σε ηλικία 30 ετών.

kostikos-tsintotas

Δυο πρωταθλητές Ελλάδας στα επίσημα του γηπέδου του Πιερικού: Γιώργος Κωστίκος – Παναγιώτης Τσιντώτας.

Δείτε το βίντεο και το ρεπορτάζ από την εκδήλωση τιμής στον Πιερικό από το Δήμο Κατερίνης, όπου είχαν τιμηθεί μεταξύ άλλων οι Βαγγέλης Καραφουλίδης και Γιώργος Κεφαλίδης, ως μέλη της πρώτης μεγάλης ομάδας του Πιερικού και ο Γιώργος Κωστίκος, ως διεθνής κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον Πιερικό.

 

Αλέκος Ράντος (29 Οκτωβρίου 1966) Πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό το 1997 και το 1998

rantos-olympiakos

Ο Ράντος υπερασπίζεται την εστία του Ολυμπιακού.

Ο καταγόμενος από το Λόφο Πιερίας, Αλέκος Ράντος, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα φορώντας τα γάντια του Πιερικού από το 1983 έως το 1988, διάστημα στο οποίο φανέρωσε πτυχές του ταλέντου του, με τον Ολυμπιακό να τον κάνει δικό του και να τον φέρνει στον Πειραιά. Στους «ερυθρόλευκους» παρέμεινε για δέκα χρόνια, έχοντας όμως πολλούς τραυματισμούς που τον περιόρισαν σε 71 συμμετοχές. Κατόρθωσε, πάντως, να πανηγυρίσει δυο πρωταθλήματα το 1997 και το 1998. Μετά τη θητεία του στους Πειραιώτες, ο Ράντος αγωνίστηκε στον Πανελευσινιακό, ΠΑΣ Γιάννινα και Απόλλωνα Καλαμαριάς, ώσπου «κρέμασε» τα γάντια του και έκτοτε συνεχίζει στο χώρο ως προπονητής τερματοφυλάκων (με πρώτο «σταθμό» την ομάδα της Καλαμαριάς και μετά τον Ολυμπιακό). 

rantos-pierikos

Ο Αλέκος Ράντος μετά το Χαραυγιακός – Πιερικός 0-0 (06-12-1987) όταν απέκρουσε δυο πέναλτι.

Κυριάκος Παπαδόπουλος (23 Φεβρουαρίου 1992) Πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό το 2008 και το 2009

papadopoulos-olympiakos

Ο Παπαδόπουλος με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί ποτέ στη Super League, Κυριάκος Παπαδόπουλος, μεταγράφηκε από τον ΓΑΣ Σβορώνου στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2007 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους στη νίκη των Πειραιωτών με 3-1 επί του Ατρομήτου, εκτός έδρας. Χωρίς κι αυτός να περάσει από τον Πιερικό, έφυγε από την Πιερία για τα «σαλόνια» της Super League, όπου μπορεί να μην αγωνίστηκε πάρα πολύ (συνολικά είχε 16 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις σε τρία χρόνια), πρόλαβε όμως να αναδείχθηκε δυο φορές πρωταθλητής, αλλά και κυπελλούχος, το 2008 και το 2009. Το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στη Γερμανία και φόρεσε τη φανέλα της Σάλκε για τέσσερα χρόνια (61 συμμετοχές), πρωτού πάει στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, πρώτα ως δανεικός (2014) και μετά με μεταγραφή (2015). Ένα χρόνο αργότερα όμως, αλλάζει και πάλι πόλη και φανέλα, πηγαίνοντας στην RB Λειψία, ως δανεικός. Τελευταίος «σταθμός» του Παπαδόπουλου στη Γερμανία είναι το Αμβούργο, του οποίου τη φανέλα φοράει από τον Ιανουάριο του 2017 (ως δανεικός πρώτα και από το καλοκαίρι του 2017 με κανονική μεταγραφή). Ο υποβιβασμός του Αμβούργου στη Β’ Γερμανίας, πιθανότατα θα σημάνει και τους «τίτλους τέλους» στην κοινή πορεία των δυο πλευρών καθώς ο Κατερινιώτης αμυντικός δε φαίνεται διατεθειμένος να αγωνιστεί σε χαμηλότερη κατηγορία. 

Αλέξανδρος Τζιόλης (13 Φεβρουαρίου 1985) Πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκο το 2010

tziolis-pao

Συνεχώς βίωνε την αμφισβήτηση στη θητεία του στους “πράσινους” ο Αλέξανδρος Τζιόλης.

Ίσως δε θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στη λίστα και πιθανόν πολλοί να μην το θυμούνται, όμως έστω και τυπικά ο Αλέξανδρος Τζιώλης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος. Εννέα λεπτά συν οι καθυστερήσεις ήταν η συνεισφορά του στα παιχνίδια πρωταθλήματος τη σεζόν 2009-2010 οπότε ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή κατακτώντας παράλληλα και το Κύπελλο Ελλάδος. Ο Κατερινιώτης ποδοσφαιριστής, έχοντας επιστρέψει από τον δανεισμό του στη Βέρντερ Βρέμης και πριν ξαναφύγει, οριστικά από τους «πράσινους» για την ιταλική Σιένα, μπήκε στο 84’ στη θέση του Σαλπιγγίδη στον αγώνα Παναθηναϊκός – Εργοτέλης 4-1 στις 6 Ιανουαρίου 2010 ενώ στις 9 Ιανουαρίου 2010 πέρασε στο 85’ στη θέση του Καραγκούνη, στον αγώνα Ξάνθη – Παναθηναϊκός 1-2. Να σημειωθεί ότι ο Τζιόλης είχε συμμετοχή 60 λεπτών και στον αγώνα Κυπέλλου Παναθηναϊκός – Πιερικός 2-1, στις 13 Ιανουαρίου 2010 κι έτσι, αν και ουσιαστικά δεν είχε σημαντική συνεισφορά στο επίτευγμα του 2009-2010, με κάτι περισσότερο από 70 συνολικά λεπτά σε τρεις αγώνες και οκτώ ημέρες, μπορεί να λογίζεται νταμπλούχος!

Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής είναι ένας ακόμη παίκτης από την Πιερία που έχει να επιδείξει αξιόλογη καριέρα, χωρίς να έχει περάσει από τον Πιερικό. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε τον Απόλλωνα Λιτοχώρου από όπου τον απέκτησε ο Πανιώνιος το 2002. Το 2005 μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό όπου παρά τις 122 συμμετοχές, τα 7 γκολ και τις 8 ασσίστ δεν κατόρθωσε να κερδίσει την εκτίμηση της κερκίδας, κατόπιν αγωνίστηκε ως δανεικός στη Βέρντερ Βρέμης (2009) και το 2010 μετεγράφηκε στη Σιένα. Ακολούθησαν η Σανταντέρ, ως δανεικός και μετέπειτα ως ελεύθερος, η Μονακό, ο ΑΠΟΕΛ (ως δανεικός), ο ΠΑΟΚ, η Καϊσερισπόρ (ως δανεικός), η Χαρτς για να βρεθεί από πέρυσι το καλοκαίρι στην Σαουδαραβική Αλ Φέιχα.

Διαβάστε εδώ πιο αναλυτικά, σχετικά με τη διαδρομή του Αλέξανδρου Τζιώλη από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στο Λιτόχωρο μέχρι τη Σαουδική Αραβία.

Κώστας Γιαννούλης (9 Δεκεμβρίου 1987) Πρωταθλητής με τον Ολυμπιακό το 2014

giannoulis-olympiakos

Ο Κώστας Γιαννούλης πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2014.

Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Κώστα Γιαννούλη ξεκίνησε από τον Βατανιακό. Ο Πανιώνιος τον αποκτά το 2005 όμως ο Κατερινιώτης αριστερός οπισθοφύλακας δεν παίρνει ευκαιρίες στους «κυανέρυθρους». Ένας δανεισμός στον Φωστήρα το 2005-2006 θα ακολουθηθεί από νέο δανεισμό, στον Πιερικό το 2006-2007 με τον Γιαννούλη να φορά τη φανέλα του μεγαλύτερου συλλόγου της Πιερίας.

giannoulis-pierikos

Ο Γιαννούλης στον Πιερικό, τη σεζόν 2006-2007 (στη μεσαία σειρά, πέμπτος από δεξιά).

Το επόμενο καλοκαίρι μετακομίζει ως ελεύθερος στον Ηρακλή όπου μένει τρία χρόνια πριν κάνει το «άλμα» για τη Γερμανία και την Κολωνία. Εκεί δε βρίσκει ευκαιρίες και παραχωρείται στον Ατρόμητο, πρώτα δανεικός (καλοκαίρι 2011) και έπειτα ελεύθερος το καλοκαίρι του 2012. Στην ομάδα του Περιστερίου θα παραμείνει έως το 2014 όταν μετακινείται στον Ολυμπιακό. Στο τέλος της χρονιάς ο Γιαννούλης πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2013-2014, έχοντας συμμετοχή σε επτά αγώνες ενώ η σεζόν ολοκληρώθηκε ιδανικά μιας που οι Πειραιώτες πήραν και το Κύπελλο, κάνοντας νταμπλ. Η επόμενη ποδοσφαιρική περίοδος βρίσκει τον Κώστα Γιαννούλη στον Αστέρα Τρίπολης όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. 

 

 Παναγιώτης Τσιντώτας (4 Ιουλίου 1993) Πρωταθλητής με την ΑΕΚ το 2018

tsintotas-aek-fasi

Ο Τσιντώτας με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Πήγε στην ΑΕΚ το περυσινό καλοκαίρι, ως ελεύθερος από τον Λεβαδειακό. Θεωρητικά ήταν η νούμερο 3 επιλογή του Μανόλο Χιμένεθ για τη θέση κάτω από τα δοκάρια της ομάδας, πίσω από τους Ανέστη και Μπάρκα. Ξεκίνησε στα πρώτα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος στον πάγκο, πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τον Αστέρα Τρίπολης, στην 6η αγωνιστική, έκατσε στον πάγκο για άλλα πέντε παιχνίδια και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε στη νίκη της 12ης αγωνιστικής με 3-0 επί του Πλατανιά και έπειτα μονιμοποιήθηκε κάτω από τα γκολπόστ, μετρώντας συνολικά 15 συμμετοχές στα 30 παιχνίδια πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε ακόμη σε δυο αγώνες Κυπέλλου αλλά και στην εκτός έδρας ισοπαλία με την Αούστρια Βιέννης κρατώντας το 0-0, με το οποίο η ΑΕΚ προκρίθηκε από τον όμιλό της, στο πλαίσιο του Europa League. Ο Κατερινιώτης τερματοφύλακας δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Δείτε εδώ, τις συμμετοχές των τριών τερματοφυλάκων της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα.

Δείτε εδώ, την καριέρα του Παναγιώτη Τσιντώτα σε αριθμούς.

Θυμηθείτε εδώ τις δηλώσεις του Παναγιώτη Τσιντώτα στην παρουσιάσή του από την Ένωση

tsintotas-premiera

Ο Παναγιώτης Τσιντώτας στην πρώτη γραμμή, στην πρώτη ημέρα της επαγγελματικής του διαδρομής, στην προετοιμασία του Πιερικού (25-06-2009).

Ο Πιερικός απέκτησε τον 16χρονο Τσιντώτα το καλοκαίρι του 2009 από την 25η Μαρτίου και το επαγγελματικό του ντεμπούτο ήλθε τη σεζόν 2011-2012 όταν υπερασπίστηκε τα δοκάρια της κατερινιώτικης ομάδας σε πέντε αγώνες.

Ο Τσιντώτας κάτω από τα δοκάρια του Πιερικού

Το καλοκαίρι άφησε τη Football League για τη Super League και τον Λεβαδειακό, όπου έμεινε πέντε χρόνια. Στην πρώτη κατηγορία έπαιξε για πρώτη φορά στις 26 Απριλίου του 2015, στη νίκη της ομάδας του με 2-1 επί του Ατρομήτου ενώ την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε δεκαεπτά συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Τη σεζόν 2016-2017 δεν αγωνίστηκε με τους Βοιωτούς και το καλοκαίρι εντάχθηκε στην ΑΕΚ. Δέκα μήνες μετά κρέμασε στο στήθος του το μετάλλιο του πρωταθλητή Ελλάδας.

Ο Παναγιώτης Τσιντώτας με το Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Θυμηθείτε τη συνέντευξη του Παναγιώτη Τσιντώτα, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο katerinisport.gr.

Ο Παναγιώτης Τσιντώτας με το Δημήτρη Πάππα.

Θυμηθείτε τις δηλώσεις του Παναγιώτη Τσιντώτα, όπως τις είχε καταγράψει η κάμερα της webtv του katerinisport.gr μετά τη νίκη του Πιερικού με 2-0 επί του Βύζα Μεγάρων, στις 14 Μαρτίου 2012.

Η “φάρσα” της μεταγραφής στην Άρσεναλ

Την 1η Απριλίου του 2011 το katerinisport.gr, πιστό στο έθιμο της Πρωταπριλιάς δημοσίευσε την “είδηση” της επικείμενης μεταγραφής του Παναγιώτη Τσιντώτα στην Άρσεναλ, με…συνένοχο τον νεαρό τερματοφύλακα. Κάποια ΜΜΕ “την πάτησαν” και αναδημοσίευσαν το “ρεπορτάζ”. Ιδού, προς γνώση και συμμόρφωση!

tsintotas-farsa

Τη φάρσα του katerinisport.gr αναδημοσίευε εφημερίδα πανελλήνιας εμβέλειας.

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This