Επιλογή Σελίδας

Ο Clive Toye είναι ένας πρώην αρθρογράφος της Daily Express, ο οποίος το 1967 είχε προσληφθεί από την North American Soccer League, προκειμένου να εγκαθιδρύσει ένα franchise που θα έκανε το ποδόσφαιρο δημοφιλές στις Ηνημένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο στόχος του ήταν ξεκάθαρος και η προσοχή του ήταν στραμμένη σε ένα μόνο παίκτη. Τον Edson Arantes do Nascimento. Ή απλά Pelé.

«Ήταν ο μόνος άνθρωπος στο ποδόσφαιρο που γνώριζαν οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκτός ποδοσφαίρου. Ήταν ο εκφραστής του αθλήματος», τονίζει ο Toye στην έντυπη έκδοση για την επιστροφή της θρυλικής New York Cosmos στο προσκήνιο. Ο θρυλικός Βραζιλιάνος του είχε γίνει ψύχωση. Τον ακολουθούσε για τέσσερα χρόνια. Ο Pelé είχε οδηγήσει τη Βραζιλία σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα, είχε αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης του Μουντιάλ του 1958 σε ηλικία 17 ετών και το 1970 ήταν ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Seleção. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε το 1971, όταν η Santos ταξίδεψε στη Τζαμάικα για ένα ματς.

«Πήγα να τον δω και την πρώτη φορά που του μίλησα για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Νέα Υόρκη, θεώρησε ότι η ιδέα μου ήταν ανόητη. Άλλα ακολούθησα την Βραζιλία και τη Santos στις υποχρεώσεις της μέχρι να μου πει «Φτάνει πια»», ανακαλεί ο Toye, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον χαρισματικό ποδοσφαιριστή να μην ενδώσει στο ενδιαφέρον της Real Madrid ή της Juventus, προκειμένου να ζήσει μια μοναδική εμπειρία.

«Αν πας εκεί, το μόνο που μπορείς να κερδίσεις είναι κάποιος τίτλος. Αν έρθεις σε εμάς, μπορείς να κερδίσεις μία χώρα».

Ο Toye έφτιαξε τη φανέλα της Cosmos με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει τα χρώματα της Βραζιλίας. Πλήρωσε 250 δολάρια σε έναν καλλιτέχνη από την Atlanta για να τη δημιουργήσει. Και σε ένα φιλικό της Santos με τη Deportivo Cali της Κολομβίας, εμφανίστηκε μπροστά στον Pelé και του την παρουσίασε με το νούμερο 10 στην πλάτη. Το 1975, όταν ο διευθυντής της Cosmos νόμιζε ότι συμφώνησε με τον Pelé σε ένα ματς της Βραζιλίας στο Βέλγιο, η πόρτα του δωματίου που συζητούσαν για το συμβόλαιο άνοιξε και μπήκαν μέσα ο Eusébio και ο Ιταλός Altafini, που είχαν κληθεί ως μέλη της Μικτής Κόσμου για το φιλικό με τη Seleção. Ο Altafini ζήτησε να υπογράψει για την Cosmos. Ο Toye του απάντησε θετικά, αλλά οι δυο τους δεν τα βρήκαν στα χρήματα. Το γεγονός ωστόσο… ξενέρωσε τον Pelé.

Δύο βδομάδες αργότερα, συναντήθηκαν στη Ρώμη, με τον Toye να προσπαθεί να δελεάσει τον Βραζιλιάνο με τριετές συμβόλαιο, έτσι ώστε να παίξει στο νέο γήπεδο των Giants που ήταν υπό κατασκευή και θα άνοιγε τις πύλες του το 1976. «Clive, τα αγγλικά μου δεν είναι τόσο καλά. Στο Βέλγιο έλεγες τρία εκατομμύρια για δύο χρόνια και τώρα λες τα ίδια χρήματα για τρία χρόνια!», του απάντησε ο Pelé. Τελικά, ο Toye πέτυχε το σκοπό του. Ο Pelé υπέγραψε για 2,8 εκατομμύρια και όχι για 4,5 όπως έλεγαν κάποια ρεπορτάζ, ενώ συμφώνησε για 14χρονη συμφωνία για την εκμετάλλευση της εικόνας του.

Η επένδυση ήταν σίγουρη. Ο Toye υπέγραψε με τη Λίγκα συμβόλαιο για περισσότερα χρήματα στην Cosmos αν οι θεατές στα εκτός έδρας ματς αυξάνονταν. Δύο βδομάδες μετά το ντεμπούτο του Pelé, 35.260 άτομα παρακολούθησαν την Cosmos στην Washington, σχεδόν 24.000 περισσότεροι από το ρεκόρ του συγκεκριμένου γηπέδου! Οκτώ μέρες αργότερα, στο Vancouver, 26.495 άτομα έτρεξαν να δουν την ομάδα του Pelé, καταρρίπτοντας κατά 9.000 το ρεκόρ του σταδίου! Ακόμα και απέναντι στην Aztecs, η οποία ήταν πρωταθλήτρια, οι θεατές αυξήθηκαν κατά 67%. Ο σύλλογος έκανε περιοδία στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρώμη, την Καραϊβική. Παντού αποτελούσε δημοφιλές θέαμα.

Ο Toye σκεφτόταν πάντως ήδη την μετά Pelé στρατηγική και δεν επαναπαύτηκε στις δόξες του. Προχώρησε σε νέα deals. Πήρε τον Beckenbauer, τον Chinaglia, τον Carlos Alberto. Στο δεύτερο πρωτάθλημα της Cosmos, το ματς με την Fort Lauderdale παρακολούθησαν 77.000 άτομα! Το project της Cosmos είχε απογειωθεί. Το ποδόσφαιρο ποτέ δεν θα ήταν το ίδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όσον αφορά το ποιον παίκτη ο Toye θα έφερνε σήμερα αν αναλάμβανε εκ νέου ένα τέτοιο project, η απάντησή του δεν περιλαμβάνει ούτε τον Messi, ούτε τον Ronaldo. «Θα έπαιρνα τον Ronaldinho. Έχει πλάκα. Θα πλήρωνα για να τον παρακολουθήσω. Θα έφερνε ρεύμα στο παιχνίδι και σίγουρα έχει ακόμα την ικανότητα. Κοιτάζω κάποια άλλα μεγάλα ονόματα και δεν βλέπω προσωπικότητα. Θέλω να βλέπω κάτι διαφορετικό, κάτι που να είναι ιδιαίτερο και να μου μένει αξέχαστο όταν πηγαίνω στο γήπεδο. Ελπίζω η νέα Cosmos να φέρει αυτό το κάτι…»

Pin It on Pinterest

Shares
Share This