Επιλογή Σελίδας

Του Κώστα Ζάλιαρη

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, το τεχνικό του επιτελείο και 23 ποδοσφαιριστές που καλούνται να τιμήσουν και να εκπροσωπήσουν επάξια το αγγλικό εθνόσημο, βρίσκονται από το απόγευμα της Τρίτης στη χώρα που διοργανώνει φέτος το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά του πλανήτη.

Η εθνική ομάδα θα παραταχθεί με ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ που έχει παρουσιάσει ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον ομοσπονδιακό προπονητή να εμπιστεύεται τα νιάτα και την όρεξη ώστε να καταφέρει κάτι καλύτερο και διαφορετικό απ’ ότι οι προηγούμενες φουρνιές.

Σε αυτή την αποστολή που θα κάνει τη δική της προσπάθεια στο Μουντιάλ του 2018 επί ρωσικού εδάφους, βρίσκονται και δύο ποδοσφαιριστές που μέχρι πριν από μερικά χρόνια σίγουρα δεν διανοούνταν ούτε να σκεφτούν πως θ’ ακολουθούσαν την αποστολή των «τριών λιονταριών» στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική περίσταση.

Ο Νικ Πόουπ (Μπέρνλι) και ο Χάρι Μαγκουάιρ (Λέστερ), βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές του Σάουθγκεϊτ για την εστία και τα μετόπισθεν αντίστοιχα. Και οι δυο, θα μπορούσαν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι είτε θα έπαιρνε πολύ περισσότερο χρόνο να βρεθούν σε ένα τέτοιο τουρνουά με την εθνική ομάδα της πατρίδας τους, είτε πάντοτε θα έμεναν σε μια back-up λίστα συμμετεχόντων.

Μόλις πριν από εννέα χρόνια, στα 16 του, ο Πόουπ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση όταν είχε ενημερωθεί από την Ίπσουϊτς πως δεν είχε ικανοποιήσει τους ανθρώπους της ομάδας με τις επιδόσεις του. Αναγκάστηκε να δουλέψει μέχρι και ως… γαλατάς, ξεκινώντας να μοιράζει το γάλα στα σπίτια των κατοίκων της γειτονιάς του στο Μπέρι, παίζοντας στη non-league με την ομάδα της περιοχής.

Έχοντας πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Αγγλίας στο πρόσφατο φιλικό προετοιμασίας με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα στο «Έλαντ Ρόουντ» του Λιντς, επισκέφθηκε τους γονείς του στο Κέμπριτζ κι εκείνοι μίλησαν στο BBC για την υπερηφάνεια τους από τη στιγμή που έμαθαν ότι ο γιος τους θα βρεθεί στο φετινό Μουντιάλ.

Μάλιστα, ως… φυσιολογικοί και κλασσικοί γονείς, δεν θα μπορούσαν να μην αποκαλύψουν κάτι για το οποίο ο Πόουπ σίγουρα θα ντρέπεται, αλλά θα το σκέφτεται και θα ευχαριστεί τη Θεία δύναμη που τον έκανε να συνεχίσει να παίζει μπάλα.

«Έτρεχε και κρυβόταν κάτω απ’ το κρεβάτι του και φώναζε ότι δεν ήθελε να πάει για προπόνηση όταν ήταν μικρός. Δίναμε… μάχη για να τον πείσουμε» είπε ο πατέρας του γκολκίπερ της Μπέρνλι και εκ των υστέρων μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος που πίεζε τον μικρό, τότε, Νικ, για να μην τα βροντήξει.

Ο Χάρι Μαγκουάιρ, δηλώνει πιστός οπαδός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Αν δεν βρισκόταν στην αποστολή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, θα φρόντιζε να ταξιδέψει με την παρέα του μέχρι τη Ρωσία και να βρεθεί ανάμεσα στους υποστηρικτές του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του, έπειτα από μια γεμάτη και αρκετά καλή αγωνιστική περίοδο με τη Λέστερ.

Έπαιξε κάθε λεπτό του πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε τον Μάιο και μάλιστα, ήταν η πρώτη του χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ, έπειτα από τη μεταγραφή του από τη Χαλ έναντι περίπου 20 εκατ.ευρώ. Μάλιστα, αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής για τη σεζόν 2017-2018 στα βραβεία των «αλεπούδων», ενώ τον ανέδειξαν κορυφαίο ανάμεσά τους και οι ποδοσφαιριστές του κλαμπ!

Πριν από δύο χρόνια, τέτοιες μέρες, βρισκόταν στη Γαλλία, κάνοντας διακοπές με τους κολλητούς του. Κανόνισε να μείνει σε… οικονομικό ξενοδοχείο και να στηρίξει από κοντά τους διεθνείς ποδοσφαιριστές και τον Ρόι Χότζον, στο Euro του 2016. Έκανε κερκίδα, έπινε τις μπύρες του, φώναζε τα συνθήματα της εξέδρας, όμως, όπως ολόκληρο το αγγλικό έθνος, έτσι κι ο Μαγκουάιρ έμεινε σοκαρισμένος από τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας της Αγγλίας από τους Ισλανδούς στη φάση των «16».

«Είχα άδεια και σκέφτηκα ότι τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μαζί με τους φίλους μου. Με αναγνώριζαν μόνο φίλοι της Χαλ ή της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ κι έτσι ήταν ωραίο που δεν ήμουν πολύ αναγνωρίσιμος στην εξέδρα. Αν δεν ήμουν στην αποστολή για το Μουντιάλ φέτος, θα το έκανα πάλι. Θα ήμουν κοντά στην εθνική ομάδα και θα τη στήριζα ως οπαδός» ανέφερε, όντας από εκείνους που βίωσε και γνωρίζει πολύ καλά πόσες θυσίες κάνουν οι οπαδοί της εθνικής ομάδας και πόσο μεγάλο είναι το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού σε μεγάλο τουρνουά. «Έχω δει το πάθος του κόσμου και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους εκείνους που στέκονται στο πλευρό της εθνικής…» τόνισε ο αμυντικός της Λέστερ, για τον οποίο, η παρακάτω φωτογραφία θα μπορούσε να έχει… συνέχεια και φέτος, στη Ρωσία. 

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This