Επιλογή Σελίδας

Oι Βίκινγκς επιστρέφουν και η ιαχή τους ξανά στα γήπεδα! Ενας από τους «πολεμιστές» είναι ο Χανς Θορ Χάλντορσον, ο γκολκίπερ των Ισλανδών που νίκησε τις… μάχες με Τουρκία, Κροατία και Ουκρανία. Η ιστορία του εντυπωσιακή…

Ο Χανς Θορ Χάλντορσον στα 20 του χρόνια ήταν έτοιμος να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Δεν είχε λάβει ποτέ του την οποιαδήποτε επαγγελματική προπόνηση για γκολκίπερ, δεν είχε χαρεί τα πάρτι ως νέος και φαινόταν ότι ρεαλιστικά θα ασχολιόταν με τον χώρο του κινηματογράφου. Το καλοκαίρι του 2004 τον απέρριψε μία ομάδα 3ης κατηγορίας και τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Κι όμως αυτός ο Ισλανδός κατέληξε να είναι ο βασικός γκολκίπερ, ο πρώτος που θα παίξει σε τόσο μεγάλο τουρνουά και ο μοναδικός που κράτησε ανέπαφη εστία στα προκριματικά με αντιπάλους ομάδες σαν τις: Κροατία, Ουκρανία και Τουρκία.

Ο Χάλντορσον μεγάλωσε στο Μπρέιντχολτ, ένα προάστιο του Ρέϊκιαβικ. Έκανε προπονήσεις με μία μικρή ομάδα την Λέικνιρ. Φυσικά, το πρόγραμμα δεν περιελάμβανε εξειδικευμένη προπόνηση για τερματοφύλακα.

Είναι ένας από τους τρεις γκολκίπερ της Εθνικής που είναι γεννημένοι το 1984. Παιδιά που δεν είχαν ούτε τα… εφόδια, ούτε τις καλές εγκαταστάσεις, αλλά ούτε και ξεχωριστούς προπονητές. Ωστόσο, έχουν πιστωθεί την αναμόρφωση και τις επιτυχίες της Εθνικής τους τα τελευταία χρόνια.

Ο Χανς απλώς πήγαινε σε έναν δικό του χώρο, κλωτσούσε την μπάλα στον τοίχο και την έπιανε από διάφορες γωνίες. Αυτή ήταν η προπόνηση που τον βοήθησε να μάθει τα βασικά!

Το 2004 έψαχνε για ομάδα κι επικοινώνησε με τον προπονητή της Νούμι, ομάδας χαμηλής κατηγορίας. Εμφανίστηκε στο γήπεδο για δοκιμαστικά, αλλά όπως έλεγε ο ίδιος δεν τα πήγε καλά. Έτσι, γύρισε στην Λέικνιρ, την ομάδα που ήταν. Εκεί έπαιξε σε ένα ματς, το τελευταίο της σεζόν όπου έκανε ένα τραγικό λάθος που στέρησε από την ομάδα του τη δυνατότητα ανόδου. «Είχα φτάσει στο σημείο όπου όσοι με ήξεραν δεν με πίστευαν και δεν πίστευαν πως μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο. Μόνο εγώ θα μπορούσα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου», σχολίαζε.

Στα αποδυτήρια είπε στους γονείς του ότι σταματά το ποδόσφαιρο, αλλά ο πατέρας του ήταν αυτός που τον έπεισε να το σκεφτεί. Την επόμενη μέρα επέστρεψε στις προπονήσεις, αλλά και στα στούντιο. Ηταν κινηματογραφιστής είχε αναλάβει μια ποπ μπάντα και το «5 Richter» των Nylon ήταν η μεγαλύτερή του επιτυχία.

Ο Χάλντορσον δεν ήθελε να επιστρέψει στη Λέινκιρ, δεν ήθελε να ζήσει ξανά τον εφιάλτη. Τηλεφώνησε σε όλες τις ομάδες και ο κόουτς της Afturelding, ομάδα της 3ης κατηγορίας δέχθηκε να τον αποκτήσει. Εκανε μια εντυπωσιακή σεζόν και η Στιάρναν τον έκανε δικό της με μισθό 200 ευρώ το μήνα. Ηταν η πρώτη φορά που πληρωνόταν από το ποδόσφαιρο, ενώ εργάζονταν σε μια κινηματογραφική εταιρεία. Ο ίδιος έκανε σκληρές προπονήσεις, ενώ προσπαθούσε για μια ώρα κάθε μέρα να χτυπήσει με τη μπάλα από το κέντρο το δοκάρι. Η βελτίωση ήταν εντυπωσιακή και η μεταγραφή δεν άργησε να έρθει, αφού η κορυφαία ομάδα της χώρας, η ΚR τον έκανε δικό της.

Μαζί της κατέκτησε τίτλους, αναδείχθηκε MVP, ενώ κέρδισε και μια θέση στην Εθνική! Το 2011 με έναν γκολκίπερ τιμωρημένο και τον άλλο τραυματία κέρδισε την πρώτη του συμμετοχή σε ματς προκριματικών του Euro 2012 με την Κύπρο. Κράτησε το μηδέν, στο πρώτο από τα πολλά ματς που θα ακολουθούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στο Euro 2016 ο Χάλντορσον ήταν από τους ήρωες της ομάδας του απέναντι στην Αγγλία.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε την πορεία του ως δάσκαλος, ενώ έφτιαχνε μουσικά βίντεο για μία μπάντα κοριτσιών με το όνομα Nylon. Το έκανε μάλιστα δωρεάν για να προμοτάρει την τότε δουλειά του.

Από τότε έχει σκηνοθετήσει πολλά βίντεο μαζί και αυτό της Eurovision για την χώρα του το 2012. Εχει κερδίσει βραβεία για διαφημίσεις και shows που έχει κάνει, ακόμα και μετά την ένταξή του στην Εθνική. Μία εκ των σειρών στην TV είχε ονομασία «Οι επαγγελματίες παίκτες μας».

Με τα χαρίσματά του και την δουλειά του γρήγορα έγινε βασικός γκολκίπερ της Εθνικής το 2011. Στο Euro 2016 πήγε καλά, ενώ στα προκριματικά για το φετινό Μουντιάλ δέχθηκε μόνο 5 γκολ σε 9 ματς.

Είναι αυτός που φέρνει την ομάδα πιο κοντά. Αλλωστε, δημιούργησε μία παράδοση, όλοι οι παίκτες μαζί να βλέπουν μία νέα ταινία δύο ή τρεις βραδιές πριν από έναν αγώνα. Με τις επαφές που είχε με την βιομηχανία του κινηματογράφου έφερνε και ταινίες που δεν είχαν προβληθεί πριν, όπως το «Everest» του Μπαλτάσαρ Κορμακούρ.. Ο Χάλντορσον είναι ουσιαστικά επαγγελματίας από το 2014. Η καριέρα του έχει θητεία σε Νορβηγία, Ολλανδία και τα τελευταία δυο χρόνια στην Δανία. Μια καριέρα για… ταινία!

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This