Επιλογή Σελίδας

O Σακίρι φεύγει στον αιφνιδιασμό, πλασάρει εύστοχα τον Στοΐκοβιτς, παγώνει τους Σέρβους, δίνει νίκη… πρόκρισης στην Ελβετία και σχηματίζοντας τον αετό βγάζει Αλβανούς, Κοσοβάρους στο δρόμο!  Τις βάσεις της ανατροπής είχε βάλει ο Τζάκα, ο οποίος είχε αποτυπώσει το σήμα της αλβανικής σημαίας. «Είναι δικέφαλος γιατί συμβολίζει τον βορρά και τον νότο». 

Και οι δυο έβαλαν… φωτιά σε ένα εντυπωσιακό ματς τόσο με τα γκολ τους όσο και με τις ενέργειές τους. Αμέσως μετά το τέλος τόνισαν πως το έκαναν αυτό λόγω… συγκίνησης!

Ο προπονητής της Ελβετίας, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, πρόσθεσε: «Ποτέ δεν πρέπει να αναμειγνύεται πολιτική και ποδόσφαιρο. Είναι σαφές ότι τα συναισθήματα εμφανίζονται και έτσι συμβαίνουν τα πράγματα. Νομίζω ότι όλοι μαζί πρέπει να απομακρυνθούμε από την πολιτική στο ποδόσφαιρο και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό το άθλημα ως ένα όμορφο παιχνίδι και κάτι που φέρνει τους ανθρώπους μαζί» ήταν ό,τι πιο σωστό μπορούσε να βγει από τα λόγια ενός ανθρώπου του ποδοσφαίρου. Εξαιρετική ήταν και η στάση του Κρστάιτς «Δεν ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα. Είμαι αθλητικός άνθρωπος και αυτό είναι που πρόκειται να μείνω. Δεν έχω κανένα σχόλιο».

Το ματς άφηνε… υποσχέσεις για ανάλογες ενέργειες, με τον χρυσό σκόρερ των Ελβετών να τονίζει πριν μερικούς μήνες «Χμμ. Μου αρέσει αυτή η κλήρωση…».

Πριν το Μουντιάλ, ο μέσος της Στόουκ δημοσίευσε φωτογραφία με τα παπούτσια του στα οποία είχε τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου. Ο Μίτροβιτς απάντησε άμεσα: «Αν αγαπά το Κοσσυφοπέδιο τόσο πολύ, γιατί αρνείται την ευκαιρία να παίξει για την ομάδα τους;».

Kopačke Đerdana Šaćirija

Είναι αλήθεια πως ποτέ δεν αρνήθηκε τη διπλή ταυτότητά του από την παιδική ηλικία. Μιλάει αλβανικά στο σπίτι, αλλά είναι ευγνώμων για όλα αυτά που έδωσε η Ελβετία στην οικογένειά του.

Είχε πει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής εθνικής εάν του προσφερθεί το περιβραχιόνιο του Κοσσυφοπεδίου «Η μητέρα μου και ο πατέρας μου είναι από το Κόσοβο και το όνομά μου λέει σε όλους ότι δεν είμαι από την Ελβετία. Για μένα, το να αγωνιστώ με την Ελβετία ήταν μονόδρομος, αφού δεν έχουμε εθνική Κοσόβου. Για την ώρα, αγωνίζομαι με την Ελβετία. Αλλά ίσως, όταν το Κόσοβο ενταχθεί στη FIFA, να έρθει μία άλλη στιγμή και να δούμε πόσοι παίκτες θα επιλέξουν το Κόσοβο. Προσωπικά, τώρα δεν έχω πρόβλημα». 

Ο Σακίρι «πάγωσε» τους Σέρβους και σχημάτισε τον «αετό» (vid)

Ωστόσο, η FIFA έβαλε φρένο… Η Παγκόσμια Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση – οδηγία για τους παίκτες που θέλουν να αλλάξουν Εθνική και να ακολουθήσουν την πρόσφατα αναγνωρισμένη ομάδα του Κοσόβου, διευκρινίζοντας ότι μόνο ποδοσφαιριστές που δεν έχουν παίξει ούτε ένα επίσημο ματς με Εθνική ανδρών θα μπορούν να παίξουν στην Εθνική του Κοσόβου. 

Για κάποιους ο Τζάκα εκτός από συγκίνηση συνέχισε να βγάζει την οργή του για τα όσα έζησε ο πατέρας του τη δεκαετία του 1980 στο Βελιγράδι. Τότε είχε συλληφθεί σε διαδηλώσεις, όπου φώναζε για την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Φυλακίστηκε για 44 μήνες και είναι μια εφιαλτική ανάμνηση που δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό του 

Βέβαια, οι παίκτες που μιλάνε για τη στενή σχέση με το Κοσσυφοπέδιο έχουν εκφράσει κατά καιρούς την άσχημη αντιμετώπιση στην Ελβετία. Η απροθυμία τους να τραγουδήσουν τον ύμνο ήταν ένα μήνυμα. «Ποτέ δεν με έπαιρναν σοβαρά ως Ελβετό. Συχνά άκουγα ανθρώπους να λένε πράγματα άσχημα για τους Αλβανούς, όπως ”Σκ@#$αλβανοί” αλλά ποτέ δεν επέτρεψα να με επηρεάσουν» έλεγε ο Τζάκα. 

Τότε το ακροδεξιό  κόμμα «Schweizerische Volkspartei» είχε αντιδράσει τονίζοντας: «Ο Τζάκα παίζει για εμάς ή σκέφτεται την Αλβανία;», ενώ ο Sascha Ruefer, σχολιαστής του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού SRF 1, τον κατηγόρησε ότι σκόπιμα δεν σκόραρε κατά της Αλβανίας. «Φαίνεται ότι ο Τζάκα δεν ήταν ικανοποιημένος με το να σκοράρει εναντίον της Αλβανίας», είπε. Ο Ruefer ζήτησε συγγνώμη, αλλά είχε… σπείρει αυτό που ήθελε. 

Γκολάρα και... αλβανικό αετό ο Τζάκα (vid)
Το 2015 στο γκάλοπ της κορυφαίας εφημερίδας στη χώρα «Blick» για την αντίδραση των παικτών με τον «δικέφαλο αετό» το 70% είχε απαντήσει: «Με ενοχλεί η αντίδραση. Θα έπαιζαν καλύτερα για την Αλβανία ή το Κοσσυφοπέδιο». Μάλιστα, ο Σακίρι είχε τονίσει πως στην Εθνική δεν πρέπει να πανηγυρίζεις όπως θέλεις, αν και ο ίδιος φαίνεται να το… ξέχασε, αφού εκτός από τη χθεσινή του αντίδραση, σε κάθε ματς φορά παπούτσια με τη σημαία του Κοσόβου. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξε σταδιακή αποδοχή, αφού αναλυτές τόνιζαν ότι η ελβετική ποδοσφαιρική ομάδα θα ήταν σημαντικά χειρότερη χωρίς παίκτες που προέρχονται από μετανάστες γονείς. Αλλωστε, οι 15 από τους 23 παίκτες που βρίσκονται στη Ρωσία θα μπορούσαν να έχουν παίξει για μια διαφορετική χώρα.

Στο Κοσσυφοπέδιο, η Ελβετία λατρεύεται όσο καμία άλλη! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 250.000 Αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο έχουν μεταναστεύσει στην Ελβετία από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj έχει περάσει οκτώ χρόνια στη Γενεύη! Ο Τύπος της χώρας αποθέωσε ποδοσφαιρικά τους Σακίρι, Τζάκα, αλλά για τον… αετό είπε: «Ηταν μια απέριττη και… ηλίθια ενέργεια».

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This