Επιλογή Σελίδας

Του Αλέξανδρου Σόμογλου

Και εγένετο εποχή… Ντέιβιντ Μπλατ στον Ολυμπιακό! Εξ ορισμού η συγκεκριμένη πρόταση περικλείει και την τεράστια σημασία του «ερυθρόλευκου» γάμου με τον σπουδαίο Αμερικανό τεχνικό. Γιατί ο ερχομός Μπλατ στο λιμάνι σφραγίζει ουσιαστικά το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την ομάδα. Μιας νέας λογικής, μιας νέας φιλοσοφίας, ενός νέου αγωνιστικού και οργανωτικού DNA. Και όπως συμβαίνει με κάθε νέο ξεκίνημα και ειδικά με το κλείσιμο ενός πετυχημένου κύκλου, κάθε αρχή θα είναι δύσκολη. Εξαιρετικά δύσκολη!

Στην Ελλάδα ζούμε, η ισοπέδωση των πάντων αποτελεί δεύτερη φύση μας. Άλλωστε στα μάτια του παντογνώστη Έλληνα που θεωρεί ότι διαθέτει τις γνώσεις για να κρίνει (και κυρίως να μειώνει) τους πάντες και τα πάντα, ο Πάμπλο Λάσο και ο Τσάβι Πασκουάλ θα έπρεπε να είχαν παρατήσει το μπάσκετ και να είχαν ανοίξει ταβέρνες στη Χασιά!

Δεδομένα, λοιπόν, θα βρεθούν άνθρωποι να μειώσουν τη σημασία της άφιξης Μπλατ στον Ολυμπιακό. Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Με τη συγκεκριμένη κίνηση οι «ερυθρόλευκοι» αλλάζουν κυβικά! Όχι, δεν γίνονται αυτομάτως καλύτερη ομάδα. Ούτως ή άλλως η κληρονομιά της τελευταίας οκταετίας που καλείται να διαχειριστεί ο Μπλατ μόνο αμελητέα δεν είναι με συνολικά πέντε παρουσίες σε φάιναλ φορ Ευρωλίγκας, τέσσερις προκρίσεις σε τελικό και δύο κατακτήσεις του τροπαίου.

Ο Ολυμπιακός αλλάζει κυβικά γιατί για πρώτη φορά μετά από χρόνια ενεργεί ως… αγοραστής μεγαλύτερων κυβικών στο ευρωπαϊκό παζάρι. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ψωνίζει είτε παίκτη, είτε προπονητή από το πάνω ράφι. Από την ελίτ! Κι αυτή είναι μια διαφοροποίηση που εν πολλοίς φανερώνει και τα σχέδια των αδελφών Αγγελόπουλων για τους «ερυθρόλευκους» σε μια εποχή που οι ψίθυροι γύρω από την παρουσία τους στην ΚΑΕ είχαν αρχίσει να πληθαίνουν επικίνδυνα.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Ολυμπιακός αλλάζει αγωνιστικό DNA. Διαφοροποιεί ολοκληρωτικά τη φιλοσοφία με την οποία έχτιζε την ομάδα του τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι απλοί:

  1. Όσες αλλαγές κι αν πραγματοποιήσουν στο ρόστερ τους οι «ερυθρόλευκοι» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο σταρ της ομάδας τη νέα χρονιά δεν θα βρίσκεται στο παρκέ, αλλά στον πάγκο. Ειδικά στα χρόνια της «χρυσής» εποχής Σπανούλη, είναι μόλις η δεύτερη φορά (μετά τον τεράστιο Ντούντα, που όμως για τους «ερυθρόλευκους» ήταν πάντα ένα ιδιαίτερο κομμάτι του οργανισμού τους) που ο Ολυμπιακός προσλαμβάνει προπονητή εφάμιλλου, αν όχι μεγαλύτερου, ειδικού βάρος σε επίπεδο προσωπικότητας με τον εμβληματικό ηγέτη του. Ο νέος Ολυμπιακός, θα είναι ο Ολυμπιακός του Μπλατ…
  2. Την τελευταία άκρως πετυχημένη οκταετία, ο Ολυμπιακός στηριζόταν στον ελληνικό του κορμό. Κάτι τέτοιο, εξ ορισμού έμοιαζε αδύνατο να συνεχιστεί δεδομένων δύο γεγονότων: Πρώτον, του… άτιμου του χρόνου που βαραίνει πλέον τις πλάτες όχι μόνο του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και του Γιώργου Πρίντεζη και δεύτερον λόγω της απουσίας Ελλήνων παικτών πρώτης γραμμής στην αγορά που θα μπορούσαν να παραλάβουν τη σκυτάλη. Μόνο ένας Έλληνες παίκτης φτιαγμένος για ηγετικό ρόλο υπάρχει στην αγορά, ο Κώστας Σλούκας, αλλά φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να φύγει από την ασφαλή αγκαλιά της Φενέρ και του Ζοτς. Ναι, προφανώς και ο περιορισμός του αριθμού ξένων στην Basket League (6) δεν μπορεί να υποτιμηθεί, προφανώς και οι Έλληνες (όποιοι κι αν είναι) θα εξακολουθήσουν να έχουν σημαντικό ρόλο, ωστόσο είναι σίγουρο ότι ο Ολυμπιακός του Μπλατ δεν θα είναι εξαρτημένος αποκλειστικά απ’ αυτούς.
  3. Αν ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έφερε στην ούγια του την ένδειξη… «Made in Greece», οι ομάδες του Μπλατ κουβαλάνε παραδοσιακά αυτή που γράφει «Made in USA». Άρα, ξεχάστε έναν Ολυμπιακό με Αμερικάνους… κομπάρσους! Στην ομάδα που θα χτίσει ο πρώην προπονητής της Νταρουσάφακα, οι ξένοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην περιφέρεια, όσο και κοντά στο καλάθι. Μην περιμένετε, δηλαδή, να αγοραστούν ξένοι που «δεν θα θέλουν να αγωνίζονται περισσότερο από 20 λεπτά» ή «δεν θα θέλουν αρκετά την μπάλα στα χέρια τους».
  4. Τα τελευταία χρόνια – και ειδικά την τελευταία διετία – ο Ολυμπιακός υπέφερε από έλλειψη αθλητικότητας κυρίως στις θέσεις μέσα στη ρακέτα. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα, μάλιστα, αποτέλεσε… μαύρη τρύπα τόσο στους φετινούς, όσο και στους περσινούς τελικούς με τον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να πλεονεκτούν σε πολύ μεγάλο βαθμό έναντι του «αιώνιου» αντιπάλου σε έναν τομέα που – σύμφωνα με τους ειδικούς – είναι νευραλγικός στο σύγχρονο μπάσκετ. Με τον Μπλατ, θεωρώ ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δούμε έναν Ολυμπιακό που θα μειονεκτεί σε αθλητικότητα και ενέργεια έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου.
  5. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα έναντι όλων των προκατόχων του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Γνωρίζει πολύ καλύτερα την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ανάγκη από πετυχημένες επιλογές ξένων και ο Μπλατ (σε διπλό ρόλο προπονητή και τζένεραλ μάνατζερ) παρέχει μια αρκετά μεγάλη ασφάλεια σε ότι αφορά τα… ποσοστά ευστοχίας. Επίσης η παρουσία του Αμερικάνου (σε συνδυασμό με το DNA του νικητή που κουβαλάει ως ομάδα ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια στα ευρωπαϊκά παρκέ) βοηθάει τους «ερυθρόλευκους» να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις με πιο «βαριά» ονόματα, έχοντας το όνομα του Μπλατ ως σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους.

Κανένας, φυσικά, δεν μπορεί να προδικάσει αν η εποχή Μπλατ θα σφραγιστεί με θετικό πρόσημο για τους Πειραιώτες. Ήταν, όμως, μια κίνηση όχι απλά ενδεδειγμένη, αλλά μια πρόσληψη που είχε περισσότερο από ποτέ ανάγκη ο Ολυμπιακός για να επιβεβαιώσει – και προς τον κόσμο του – τη δίψα που υπάρχει ακόμη στον οργανισμό και στους αδελφούς Αγγελόπουλους για μεγάλες επιτυχίες και επιστροφή στους τίτλους. Και σίγουρα αποτελεί ιδανική αφετηρία για να έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον μεταγραφικό καλοκαίρι, όχι μόνο για τους «ερυθρόλευκους», αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Γιατί παραδοσιακά οι κινήσεις του ενός «αιωνίου» επηρεάζουν και αυτές στο… απέναντι στρατόπεδο!

ΥΓ 1. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ολοκληρώνει απόλυτα πετυχημένος τη θητεία του στον Ολυμπιακό. Με δύο πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια και δύο συμμετοχές σε τελικούς Ευρωλίγκας, κατάφερε να προσθέσει ουκ ολίγα παράσημα στο βιογραφικό του, που δημιουργούν – εκτός των άλλων – και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία του στον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

ΥΓ 2: Ο Μπλατ είναι έξυπνος προπονητής. Δεν θα γκρεμίσει τα πάντα στον Ολυμπιακό. Απλά θα αλλάξει πολλά. Ποτέ δεν κλείνεις έναν κύκλο (και μάλιστα πετυχημένο) ισοπεδώνοντας τον. Προσπαθείς να διατηρήσεις τα κομμάτια που μπορείς να αξιοποιήσεις, αλλάζοντας νοοτροπίες και ρόλους. Γι’ αυτό, ας μην προτρέχει κανείς να βγάζει συμπεράσματα για την εικόνα που θα εμφανίζει το «ερυθρόλευκο» ρόστερ τη νέα χρονιά. Μην είστε καθόλου σίγουροι ούτε γι’ αυτούς που θα φύγουν, ούτε γι’ αυτούς που θα έρθουν. Οι δομές του μοιάζουν ξεκάθαρες. Τα πρόσωπα όχι. Το σίγουρο είναι απλά ότι όσοι βρίσκονται στο ρόστερ θα μπορούν και θα θέλουν να υπηρετήσουν το πλάνο Μπλατ…

Πηγή: Sport DNA

Pin It on Pinterest

Shares
Share This