Επιλογή Σελίδας

Του Χρήστου Αποστολόπουλου

Σ’ έναν επικό αγώνα στον οποίο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τίποτα έως και το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Marc Marquez πήρε στο Assen της Ολλανδίας μία ακόμα νίκη -την τέταρτη για το 2018- η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτός είναι το φαβορί και για το 2018 για την κατάκτηση ενός ακόμα παγκόσμιου τίτλου. Η απόσταση των 2,2 δλ. από τον εκρηκτικό Alex Rins, που επάξια ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με τη Suzuki GSX-RR του εμπρός από έναν αναγεννημένο σήμερα Maverick Vinales, δεν αντανακλά το… μέγεθος και την ποσότητα των μαχών, ούτε ασφαλώς και το αμφίρροπο της εξέλιξης τους, μιας και ο Ισπανός αναβάτης της Repsol Honda κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά κεφάλι στον αγώνα μόλις στον 20ο γύρο περνώντας κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου.

Με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, πάντως, το άστρο που έλαμψε ήταν εκείνο του Jorge Lorenzo, ο οποίος έκανε ένα εκπληκτικό «πέταγμα» από τη 10η θέση οδηγώντας τον αγώνα εμπρός από τον Marc Marquez, ο οποίος είχε στα νώτα του τους Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Alex Rins και Cal Crutchlow, με τον Βρετανό αναβάτη της LCR Honda να απέχει από την κορυφή μόλις 0,8 δλ. Με τον «Γιατρό» να βρίσκεται σε… κέφια και τη Yamaha M1 να δείχνει στο συγκεκριμένο τερέν αρκούντως ανταγωνιστική, ο Ιταλός εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής πλησίασε με φόρα τον πρωτοπόρο Ισπανό ακουμπώντας στο πίσω μέρος της GP18, χωρίς ευτυχώς κανείς από τους δύο να χάσει έδαφος ή να βγει εκτός πίστας. Εν τω μεταξύ, ο Andrea Dovizioso, ο οποίος έκανε έναν αθόρυβο, ως είθισται, αγώνα στους πρώτους γύρους, άρχισε να ανεβάζει ρυθμό ανεβαίνοντας 2ος και εν συνεχεία 1ος, εμπρός από τον Jorge Lorenzo, που δεν μπόρεσε στο δεύτερο μισό του αγώνα να κρατήσει ρυθμό, ενώ ανοδικά άρχισε να κινείται στην πίστα και ο Maverick Vinales, που έφτασε τον ταχύ και αλάνθαστο σήμερα Alex Rins, ο οποίος έδειχνε ικανός να ανταγωνιστεί στα ίσα τόσο τους πρωτοπόρους της κούρσας του πρωταθλήματος, όσο και τις δύο εργοστασιακές μοτοσικλέτες της Ducati.

Τον Andrea Dovizioso απείλησε ο Maverick Vinales στον 19ο γύρο, παίρνοντας για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία. Αμέσως μετά, όμως, ο Ισπανός είχε τη στιγμή του, κάτι που αποτέλεσε μία χρυσή ευκαιρία για τον Marc Marquez, ο οποίος στον 20ο γύρο πήρε προς στιγμήν την «αρχηγία» του αγώνα. Στον επόμενο γύρο, Maverick Vinales και Marc Marquez ακουμπούν, συμβάν που έδωσε την ευκαιρία στους Andrea Doviziozo και Valentino Rossi να καταλάβουν προσωρινά τις θέσεις 1 και 2. Στο τελευταίο σικέιν, ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής περνά τον συμπατριώτη του, με τον Andrea Doviziozo όμως να αντεπιτίθεται στο τέλος της ευθείας εκκίνησης-τερματισμού, ανακτώντας την κορυφή. Εντούτοις, η μάχη των… Ιταλών και το αναγκαστικό άνοιγμα της τροχιάς του Valentino Rossi στην προτελευταία από τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, έδωσε την ευκαιρία στον Marc Marquez να βάλει οριστικό τέλος στην υπόθεση «νίκη», αφήνοντας τους Alex Rins και Mavarick Vinales να λύνουν με αλλεπάλληλα προσπεράσματα τις διαφορές τους μέχρι και την τελευταία στροφή για τις υπόλοιπες δύο θέσεις του βάθρου.

Πίσω από την τριάδα των Ισπανών αναβατών της Honda, Suzuki και Yamaha, ολοκλήρωσε χωρίς άλλα παρατράγουδα ο Andrea Dovizioso, ακολουθούμενος από τους Valentino Rossi, που έκανε ξανά την κίνησή του να περάσει τον συμπατριώτη του στον τελευταίο γύρο, χωρίς όμως επιτυχία. Έκτος βρέθηκε ο Cal Crutchlow, ο οποίος έδωσε την υπέρ πάντων μάχη τόσο με τον Jorge Lorenzo (7ος), όσο και με τον Johann Zarco (8ος), που όμως για έναν ακόμα αγώνα δε θύμιζε τον παλιό καλό του εαυτό. Την πρώτη 10άδα συμπλήρωσαν οι Alvaro Bautista και Jack Miller, με τον Andrea Iannone να πέφτει 11οςύστερα από ποινή 2 δλ. που δέχτηκε όταν ο Ιταλός «έκοψε» με την GSX-RR την πίστα.

Έτσι, ύστερα από έναν αγώνα που προσέφερε μοναδικό θέαμα και εναλλαγές (σ.σ.: όπως ακριβώς συνέβη πέρσι στο Phillip Island), ο Marc Marquez εξακολουθεί να προηγείται στην κούρσα του πρωταθλήματος έχοντας πλέον 140 βαθμούς. Ο Valentino Rossi κράτησε τη θέση 2 έχοντας συγκομιδή 99 βαθμών, 5 περισσότερων του τρίτου, Maverick Vinales. Τέταρτος στην κούρσα του πρωταθλήματος αναβατών είναι πλέον ο Johann Zarco με 81 βαθμούς, πέμπτος ο Andrea Dovizioso με 79 βαθμούς, όσους έχει και ο Cal Crutchlow. Έβδομος είναι πλέον ο Jorge Lorenzo με 75 βαθμούς, ενώ από 71 έχουν οι Danilo Petrucci, που σήμερα δεν ολοκλήρωσε, και Andrea Iannone. Ο επόμενος αγώνας πραγματοποιείται σε δύο βδομάδες από σήμερα στην πίστα του Sachsenring στη Γερμανία.

Τελική κατάταξη

  1. Marc Marquez 41:13.863
  2. Alex Rins +2.269
  3. Maverick Vinales +2.308
  4. Andrea Dovizioso +2.422
  5. Valentino Rossi +2.963
  6. Cal Crutchlow +3.876
  7. Jorge Lorenzo +4.462
  8. Johann Zarco +7.001
  9. Alvaro Bautista +7.541
  10. Jack Miller +13.056

Πηγή: 4 Τροχοί

Pin It on Pinterest

Shares
Share This