Επιλογή Σελίδας

Του Νίκου Μποζιονέλου

Μουντιάλ 2018, ημέρα 27η. Τα αποτελέσματα:

  • Γαλλία — Βέλγιο 1-0
  • Κροατία — Αγγλία (11/7, 21:00)

Οι πρώτοι σκόρερ
6 γκολ:
Κέιν (Αγγλία)

4 γκολ: Τσερίσεφ (Ρωσία), Λουκάκου (Βέλγιο), Ρονάλντο (Πορτογαλία)
3 γκολ: Γκριεζμάν (Γαλλία), Τζιούμπα (Ρωσία), Εμπαπέ (Γαλλία), Καβάνι (Ουρουγουάη), Ντιέγο Κόστα (Ισπανία), Μίνα (Κολομβία)

Γαλλική κυριαρχία

Τρίτη φορά αναμετρήθηκαν σε Μουντιάλ, τέταρτη φορά σε τελική φάση, ξανά το Βέλγιο υπερίσχυσε της Γαλλίας: 3-1 το 1938 στην Ιταλία, 4-2 στην παράταση του μικρού τελικού το 1986 στο Μεξικό τα άλλα μουντιαλικά, συν 5-0 στo Euro 1984.

Τρίτος τελικός στα τελευταία έξι Παγκόσμια Κύπελλα για τη Γαλλία, καμιά άλλη χώρα δεν έχει περισσότερα.

Η Γαλλία θα μετάσχει στον τρίτο τελικό Μουντιάλ της ιστορίας της, μετά το 1998 και το 2006. Πρώτη η Γερμανία με 8, έπονται Βραζιλία με 7 και Ιταλία με 6.

Τα 4 από τα τελευταία 6 γκολ της Γαλλίας σε ημιτελικά Μουντιάλ ήρθαν από αμυντικούς: ο Μάριους Τρεσόρ το 1982 με τη Δυτική Γερμανία, ο Λιλιάν Τιράμ (δύο) το 1998 με την Κροατία και απόψε ο Σαμουέλ Ουμτιτί!

Με το γκολ του Ουμτιτί μάλιστα οι παίκτες της Μπαρτσελόνα… ισοφάρισαν αυτούς της Τότεναμ στο Μουντιάλ 2018: έχουν από 11 γκολ.

Ο Ούγκο Γιορίς έφτασε τις 103 συμμετοχές ισοφαρίζοντας… τον προπονητή του, Ντιντιέ Ντεσάν, με τη φανέλα των «μπλε». Πρώτος ο Λιλιάν Τιράμ με 142.

Ο οποίος Ντεσάν έγινε ο πρώτος Γάλλος εκλέκτορας με δύο συμμετοχές σε τελικούς, μαζί με το Euro 2016.

Έγινε επίσης ο πρώτος προπονητής που φτάνει σε τελικό και ως παίκτης και ως προπονητής μετά τον Γερμανό Ρούντι Φέλερ το 2002. Κι αν το κατακτήσει, θα μπει στο μικρό γκρουπ των Μάριο Ζαγκάλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ με κατακτήσεις και ως παίκτης και ως προπονητής!

Πάλι αποκλεισμός…

Η ήττα για το Βέλγιο, εκτός από τον αποκλεισμό, σήμανε και τον τερματισμό του εκπληκτικού αήττητου σερί 24 αγώνων (19-5-0).

To Βέλγιο ήταν η μοναδική ομάδα που είχε κερδίσει και τα πέντε παιχνίδια της στη διοργάνωση. Δεν αποδείχθηκε αρκετό…

Δεύτερη ήττα σε ισάριθμους ημιτελικούς Μουντιάλ για το Βέλγιο, μετά το 2-0 από την Αργεντινή το 1986 από ισάριθμα γκολ του Ντιέγο Μαραντόνα.

Ο Ισπανός προπονητής του Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, έγινε ο πρώτος προπονητής που δεν είναι από τη χώρα που οδήγησε στα ημιτελικά, μετά τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι, που το πέτυχε με την Πορτογαλία το 2006.

Μουντιαλικά ρεκόρ

Από το 1966, που άρχισε η καταμέτρηση, το φετινό Μουντιάλ είναι πρώτο στη λίστα σε γκολ με κεφαλιές: 26!

Άλλη μία πρωτιά του Μουντιάλ της Ρωσίας είναι το ζευγάρι του τελικού που θα είναι πρωτοεμφανιζόμενο: Γαλλία — Αγγλία ή Γαλλία — Κροατία.

Το Βέλγιο έχει ήδη 14 γκολ και θα παίξει στον μικρό τελικό. Μόνο η Βραζιλία το 2002 είχε περισσότερα γκολ.

Η πρόκριση της Γαλλίας στον τελικό συνέχισε το σερί που διατηρεί η Μπάγερν Μονάχου από το 1982, ήτοι να έχει πάντα τουλάχιστον έναν παίκτη στον τελικό! Πλην των εμφανίσεων της (Δυτικής ή μη) Γερμανίας, το 1994 οι Βαυαροί είχαν τον Βραζιλιάνο Ζορζίνιο, το 1998 τον Γάλλο Μπισέντ Λιζαραζού, το 2006 τον Γάλλο Βιλί Σανιόλ και φέτος ξανά Γάλλο, τον Κορεντέν Τολισό!

Πηγή: Sputnik News

Pin It on Pinterest

Shares
Share This