Επιλογή Σελίδας

Γεννήθηκε στο Ακουρέιρι, μια πόλη 18.000 κατοίκων, όπου  το ποδόσφαιρο ήταν άθλημα μόνο… καλοκαιρινό. Ναι, τον Χειμώνα ο πάγος και το χιόνι τον κρατούσαν σπίτι. Χωρίς… ήλιο και υποδομές δεν μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω. Ηταν όμως τυχερός. Επαιξε στην Θορ, την ομάδα που πήρε το όνομά της από τον Θεό της αστραπής. Ισως να… εμπνεύστηκε και ο ίδιος, μιας και πίεζε τον εαυτό του να κλειστεί στο γυμναστήριο και να γίνει γρήγορος και δυνατός. Κι όμως κατάφερε να αναπτυχθεί ποδοσφαιρικά σε κλειστά γήπεδα, καθώς η Ομοσπονδία είχε βάλει μπρος επενδύσεις εκατομμυρίων. Στο Euro της Γαλλίας έζησε στιγμές ανεπανάληπτες, στο Μουντιάλ της Ρωσίας έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Αρον Γκούναρσον, ο μέσος της Κάρντιφ και αρχηγός της Ισλανδίας αποκαλύπτεται στο ελληνικόFourFourTwo!

– Περιμένουμε να μας δώσεις τον νικητή του Μουντιάλ!
Αν μιλούσαμε πριν τους ημιτελικούς θα σου έλεγα Βέλγιο – Κροατία. Ηταν οι ομάδες που μου άρεσαν περισσότερο. Το Βέλγιο ήταν εκρηκτικό, οι Κροάτες είχαν εξαιρετική οργάνωση… Δεν μπορώ να πω πως και η Γαλλία δεν άξιζε το κάτι παραπάνω. Εξαιρετική τακτική, ταχύτατη ομάδα, είχε ουσία κι έφτασε στον τελικό! Ναι, οι Τρικολόρ έχουν τον τίτλο του φαβορί, αλλά με αυτή την Κροατία του Μόντριτς όλα είναι πιθανά. Εντυπωσίασαν με τρεις ανατροπές, ισάριθμες παρατάσεις.

 – Σε ένα τέτοιο ματς η κούραση αποτελεί… δικαιολογία;
Οχι! Οι δυο ομάδες είχαν μέρες ξεκούρασης. Στον τελικό του Μουντιάλ ρόλο θα παίξει η ψυχή, το πάθος, η τακτική και οι προσωπικότητες. Στοιχεία που έχουν και οι δυο ομάδες. Δεν αποτελεί δικαιολογία η κούραση…

 –  Ποιος παίκτες ξεχώρισες από τη διοργάνωση;
Αζάρ, Μόντριτς και Μπαπέ. Αλήθεια, ήθελα να δω μια μονομαχία του Βέλγου με τον Κροάτη. Απίθανοι παίκτες, εντυπωσιακές προσωπικότητες, εξαιρετικά μυαλά. Σίγουρα, οι ομάδες τους έχουν καλούς παίκτες, αλλά αυτοί οι δυο είναι που έδιναν το κάτω παραπάνω. 

 – Μόντριτς για Χρυσή Μπάλα;
Ναι, θα μπορούσε να συμβεί. Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τελικό με την Κροατία στο Μουντιάλ, ένας εξαιρετικός χαρακτήρας μέσα στο γήπεδο. Είναι από τα καλύτερα χαφ στον πλανήτη και αξίζει με αυτές τις επιδόσεις την απόλυτη διάκριση.

Αποτέλεσμα εικόνας για modric croatia

– Σου έκανε εντύπωση πως ομάδες με μπροστάρηδες απόλυτους σταρ δεν προχώρησαν στη διοργάνωση;
Μόνο οι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. Πρέπει να είσαι ομάδα για να τα καταφέρεις. Ετσι, συνέβη με την Κροατία, την Γαλλία, την Αγγλία, αλλά και το Βέλγιο. Πειθαρχία, τακτική, πάθος και συνεργασία. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία δεν νομίζω πως μπορεί να προχωρήσει μια ομάδα, ακόμα κι αν έχει τον κορυφαίο. 

– Είδες τον κορυφαίο του πλανήτη, τον Λιονέλ Μέσι να είναι θλιμμένος μετά την πρεμιέρα. Πως αισθάνθηκες;
Ηταν τεράστια στιγμή για μένα να παίξει απέναντι του και να πάρω ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Δεν πίστευα αυτή την εικόνα. Ο Μέσι απογοητευμένος κι αιτία… εμείς, η Ισλανδία. Είχαμε στείλει το μήνυμα ΄΄Οποιος μας υποτιμήσει θα το πληρώσει” κι αυτό συνέβη. Ο Μέσι είναι τεράστιος, αλλά κάναμε και μεις ένα… τεράστιο ματς. Ναι, είδα τον Μέσι, θλιμμένο, αλλά τους συμπαίκτες μου χαρούμενους κι αυτό μου ήταν αρκετό. 

 
– Αποθεώνεις τον Μέσι! Πως είναι να τον έχεις δίπλα σου στον αγωνιστικό χώρο;

Σου είπα, είναι ένας τεράστιος παίκτης και τον σέβομαι πάρα πολύ. Τον αποθεώνουμε εκτός γηπέδου, αλλά αν το έκανα κι εντός, τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Θα έκανε ό,τι ήθελε…

 – Μίλησαν για… λεωφορεία μπροστά από την εστία σας. Εσύ πως απαντάς;
Πως να σταματήσεις μια τόσο επιθετική ομάδα όπως είναι η Αργεντινή; Κάναμε ένα απίθανο αμυντικό ματς, δεν δώσαμε στην ευκαιρία του Μέσι πολλές ευκαιρίες. Είχαμε ένα καλό αμυντικό πλάνο, ήμασταν προσηλωμένοι και τα καταφέραμε. Αν δεν παίζαμε σωστά ανασταλτικά θα το είχαμε πληρώσει…

 – Σου έμεινε μια δόση πικρίας για την γρήγορη επιστροφή;
Σίγουρα, γιατί θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Να ήμασταν εμείς στη θέση της Αργεντινής στα νοκ άουτ. Δεν θα ξεχάσω το… χάος των τελευταίων λεπτών με την Κροατία. Χαμένες ευκαιρίες, έλλειψη τύχης και αποκλεισμός! Αν είχαμε πετύχει ένα γκολ… Ζήσαμε το όνειρο, θα μπορούσαμε όμως να μείνουμε λίγο παραπάνω!

 – Κράτος 330.000 κατοίκων και οι αθλητικές επιτυχίες διαδοχικές. Κυβέρνηση, Ομοσπονδία, γονίδια; Τι;
Είμαστε χώρα «πολεμιστών», μια τόσο μικρή χώρα με τόσο πείσμα, μαχητικότητα, θέληση να πετύχει. Οταν λοιπόν σταματάς τον Χειμώνα να παίζεις μπάλα λόγω… πάγου, τότε δύσκολα θα αναπτυχθείς. Η Ομοσπονδία έκανε την διαφορά, εντυπωσιακές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, ανθρώπους. Με κλειστά γήπεδα, τεχνητό γρασίδι, το ποδόσφαιρο έγινε η ζωή μας. Τα παιδιά έμαθαν το ποδόσφαιρο και ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους. 

 – Μια ιαχή, ένα ουρλιαχτό που προκαλεί ρίγη ανατριχίλας. Πως αισθάνεστε;
Είναι κάτι που μας δυναμώνει, κάτι που μας βοηθά να συνεχίσουμε. Ερχόμαστε ένα με τον κόσμο, αισθανόμαστε ευγνώμονες που ήταν εκεί, δίπλα μας. Είμαι ένα μικρό, αλλά υπερήφανο Κράτος και το… «Χου» είναι το μυστικό μας όπλο. Ευχαριστούμε όλους που ταξίδεψαν στη Ρωσία, ευχαριστούμε όλους τους φίλους που μας πίστεψαν. 

– Είναι το τέλος μιας γενιάς ή Κατάρ… ερχόμαστε; 
Συνεχίζουμε πιο δυνατά από ποτέ. Είμαστε ομάδα με ταλέντο, στήριξη, υποδομές και παίκτες σε καλή ηλικία. Ναι, θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε στο Κατάρ!

 Î‘Ï…Ï„ÏŒ που έκανε ο Γκούναρσον δίπλα στον Μέσι, είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο (pic)

– Τι δεν θα ξεχάσεις από το Μουντιάλ;
Επαιξα βασικός! Ναι, δεν θα ξεχάσω τα λόγια του κόουτς «Ξεκινάς με την Αργεντινή». Ηταν ένα όνειρο ζωής, ένα όνειρο που είχα από τα παιδικά μου χρόνια στην πατρίδα όταν έπαιζα στον πάγο, στα χιόνια. 

 – Εχεις πάνω σου την Ισλανδία. Ενα απίθανο τατουάζ. Τι συμβολίζει για σένα; 
Το έκανα μετά το Euro. Hθελα κάτι μοναδικό και… ισλανδικό! Ενα βαθιά προσωπικό τατουάζ που έχω πάνω μου με μεγάλη υπερηφάνεια!

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This