Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Λεωνίδας Πιστιόλης

Το Κέμνιτς, μία πόλη περίπου 250.000 κατοίκων στη Σαξωνία της Γερμανίας, θα φιλοξενήσει από σήμερα (14/7) και μέχρι τις 22 Ιουλίου το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων (U20). Μία διοργάνωση που έχει φέρει στο παρελθόν έξι μετάλλια στην Ελλάδα, με πιο πρόσφατο φυσικά το χρυσό που κατέκτησε το καλοκαίρι του 2017 στο Ηράκλειο, όπου επιβλήθηκε στον τελικό της ομάδας-έκπληξης του τουρνουά, του Ισραήλ, ολοκληρώνοντας μάλιστα αήττητη (7-0) τις υποχρεώσεις της.

Φέτος τα πράγματα δεν είναι ανάλογα ευοίωνα για την ομάδα του Γιάννη Καστρίτη, πρωτάρη στις Εθνικές. Οι γενιές του 1998 και του 1999 έχουν 4-5 πολύ αξιόλογες περιπτώσεις παικτών που μπορούν στο μέλλον να φτάσουν μέχρι και τη “μεγάλη” Εθνική, εντούτοις δεν έχουν τερματίσει ποτέ πάνω από την 7η θέση που κατέβαλαν στο περσινό EuroBasket U18. Γι αυτό το λόγο λοιπόν η Ελλάδα μπαίνει κρατώντας μικρό καλάθι στο φετινό τουρνουά, κι ας υπάρχουν δύο ντουζίνες ηχηρές απουσίες στις υπόλοιπες ομάδες.

Ταλέντο, βέβαια, υπάρχει στο Κέμνιτς. Άφθονο. Το Sport24 έφτιαξε το Top 10 των παικτών που θα πρέπει να προσέξετε στο φετινό τουρνουά, καθώς και τα… power Rankings των ομάδων, λίγο πριν ριχτούν στη μάχη. Θα αρχίσουμε πάντως, με αυτούς που απουσιάζουν, για να καταλάβετε πόσο διαφορετικό θα ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αν οι ομάδες παρατάσσονταν πλήρεις…

ΑΥΤΟΙ… ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΕΜΝΙΤΣ

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων είναι πάντα τα τουρνουά των απουσιών. Αυτό βέβαια δίνει την ευκαιρία σε νέα ταλέντα να ξεπεταχθούν και κάνει τις διοργανώσεις πολύ πιο απρόβλεπτες. Φέτος οι απουσίες είναι πάρα πολλές. Αυτές που ξεχωρίζουν είναι οι εξής: Ομέρ Γιουρτσεβέν (Τουρκία), Τάντας Σεντεκέρσκις, Αρνόλντας Κουλμπόκα (Λιθουανία), Όγκνιεν Τσάραπιτς (Μαυροβούνιο), Σέρχι Μαρτίνεθ (Ισπανία), Φρανκ Ντιλικίνα, Κιλιάν Τιλί, Ανταμ Μοκόκα, Ιβ Πον, Τζέιλεν Χορντ (Γαλλία), Ισούφ Σάνον, Ντμίτρο Σκάπιντσεβ (Ουκρανία), Αϊζάια Χάρτενσταϊν, Φιλίπ Χέρκενχοφ, Άιζακ Μπόνγκα (Γερμανία), Νίκολα Μίσκοβιτς, Αλέξα Ουσκόκοβιτς (Σερβία), Ντάρκο Μπάγιο (Κροατία).

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

1. Άρνας Βελίτσκα

(Λιθουανία | PG | 1999 | 1,94μ.)

Το ξεπέταγμα σε συλλογικό επίπεδο δεν το έχει κάνει ακόμα ο 19χρονος γκαρντ, ωστόσο με τις εθνικές ομάδες της Λιθουανίας συνήθως διαπρέπει και έχει κατακτήσει ήδη τέσσερα μετάλλια σε επίπεδο παίδων και εφήβων. Φέτος ίσως χρειαστεί να κάνει ακόμα περισσότερα χωρίς τους Σαργκιούνας, Ουλέτσκας, Σεντεκέρσκις και Κουλμπόκα στο πλευρό του.

2. Κόστια Μουσίντι

(Γερμανία | SG | 1998 | 1,94μ.)

Μία από τις (πολλές) ελπίδες του γερμανικού μπάσκετ για τα επόμενα χρόνια και φυσικά για μία καλή πορεία στο φετινό EuroBasket Νέων. Πήρε άφθονο χρόνο στην Αδριατική Λίγκα της περασμένης χρονιάς, έχοντας 9,8 πόντους με τη φανέλα της Μέγκα Μπέμαξ.

3. Μπόρισα Σίμανιτς

(Σερβία | F | 1998 | 2,09μ.)

Αν πρέπει να ξεχωρίσει κάποιος από μία σερβική ομάδα γεμάτη ταλέντο, αυτός είναι ο Μπόρισα Σίμανιτς. Ο φόργουορντ της FMP είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς της διοργάνωσης, αποτελώντας απειλή μακριά και κοντά από το καλάθι. Την περασμένη σεζόν είχε 6,9 πόντους και 2,9 ριμπάουντ μ.ό. στην Αδριατική Λίγκα.

4. Ονουράλπ Μπιτίμ

(Τουρκία | SG | 1999 | 1,96μ.)

Μετά το περσινό διάλειμμα λόγω NCAA το αστέρι της γενιάς του 1999 επιστρέφει δριμύτερο. Ο σούτινγκ γκαρντ της Αναντολού Εφές (πήρε χρόνο συμμετοχής και στην EuroLeague της περασμένης χρονιάς) είναι γεννημένος σκόρερ και έδειξε από τα φιλικά παιχνίδια ότι θα κουβαλήσει τη φετινή Τουρκία.

5. Ντάβιντε Μορέτι

(Ιταλία | PG | 1998 | 1,88μ.)

Μπήκε την τελευταία στιγμή στην προετοιμασία (πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά) και θα είναι ο ηγέτης των Ιταλών, όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε διοργάνωση στην οποία παίρνει μέρος. Αυτή θα είναι η 8η διοργάνωση για τον γκαρντ του Τέξας Τεκ με τις εθνικές ομάδες της Ιταλίας!

6. Γιώργος Καλαϊτζάκης

(Ελλάδα | G/F | 1999 | 2,02μ.)

Ο γκαρντ/φόργουορντ του Παναθηναϊκού είναι το μεγαλύτερο prospect του ελληνικού μπάσκετ σε αυτές τις γενιές. Παρουσιάζει συνεχή εξέλιξη και η Εθνική Νέων θα περιμένει πολλά από αυτόν στο Κέμνιτς.

7. Γιοβέλ Ζούσμαν

(Ισραήλ | PF | 1998, 1,99μ.)

Ήταν ένας από τους παίκτες που εντυπωσίασαν στο περσινό EuroBasket U20. Και ήταν ένα χρόνο μικρότερος. Πέρυσι οι Ισραηλινοί θα περιμένουν ακόμα περισσότερα από τον φόργουορντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

8. Ελάιτζα Κλάρενς

(Σουηδία | G/F | 1998 | 1,95μ.)

Ο διάδοχος του Τζέφρι Τέιλορ στο σουηδικό μπάσκετ; Καταπώς φαίνεται αυτό είναι ο 20χρονος Σουηδός που έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια στο κολεγιακό μπάσκετ και θα κουβαλήσει στις πλάτες του όλη την ομάδα του.

9. Λούις Ολίντε

(Γερμανία | F | 1998 | 2,07μ.)

Μαζί με τον Μουσίντι αποτελούν τις μεγάλες ελπίδες της Γερμανίας για ένα μετάλλιο μέσα στο σπίτι της. Πρόκειται για έναν φόργουορντ με σπουδαία προσόντα και προοπτική, που ακόμα όμως δεν έχει κάνει το μεγάλο τουρνουά με τις εθνικές ομάδες.

10. Ραγκίπ Ατάρ

(Τουρκία | C | 1999 | 2,11μ.)

Έκανε το ξεπέταγμα στο περσινό EuroBasket Εφήβων και λογικά θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους ψηλούς και του φετινού τουρνουά, παρότι μόλις χθες (13/7) έκλεισε τα 19.

ΤΑ POWER RANKINGS ΤΟΥ EUROBASKET

1. ΣΕΡΒΙΑ

Οι Σέρβοι έχουν άφθονο ταλέντο στις γενιές του 1998 (Αρανίτοβιτς, Σίμανιτς, Ραντάνοβ, Γκλίσιτς, Τζόρτζεβιτς) και του 1999 (Μαριάνοβιτς), για κάποιο παράξενο λόγο όμως συνηθίζουν να αποτυγχάνουν. Φέτος πάντως έχουν στον πάγκο τον Βλάντο Γιοβάνοβιτς και αυτό από μόνο του αρκεί για να τους μετατρέψει σε φαβορί για μετάλλιο.

2. ΤΟΥΡΚΙΑ

Παρά τις απουσίες των Γιουρτσεβέν, Ντουράν, Σαϊμπίρ, η Τουρκία έχει ομάδα για μετάλλιο. Είναι δυνατή κάτω από τα δύο καλάθια, έχει παίκτες-μηχανάκια στην περιφέρεια, καλούς σουτέρ και φυσικά τον Ονουράλπ Μπιτίμ, έναν από τους πιο ταλαντούχους σκόρερς της γενιάς του.

3. ΙΣΠΑΝΙΑ

Όπως πάντα οι Ισπανοί έχουν απουσίες, αλλά και μία… δεξαμενή γεμάτη από παίκτες σε κάθε γενιά. Ως είθισται, θα παρουσιάσουν μία καλοκουρδισμένη ομάδα, αν και λείπουν τα αστέρια. Θα είναι πάντως πάλι υποψήφιοι για μετάλλιο.

4. ΙΤΑΛΙΑ

Συγκροτημένη ομάδα με πολύ ταλέντο (Μορέτι, Μπουκαρέλι, Λέβερ, Οξίλια), που έχει μάθει να κάνει πολύ καλές πορείες με αυτές τις γενιές. Λογικά θα πάει ψηλά στο φετινό EuroBasket. Γιατί όχι και μέχρι τα μετάλλια…

5. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Αν ήταν πλήρης, θα ήταν ένα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να φτάσει και φέτος ψηλά. Με τις γενιές του 1998 και του 1999 η Λιθουανία έχει κατακτήσει πέντε μετάλλια από το 2015 έως το 2017, αν και ποτέ δεν έχει φτάσει στην κορυφή.

6. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Παρά τις ηχηρές απουσίες των Χάρτενσταϊν και Μπόνγκα, η Γερμανία είναι ικανή να προχωρήσει αρκετά. Η οκτάδα μοιάζει με τον ελάχιστο στόχο για μία ομάδα που έχει ύψος, αθλητικότητα και ταλέντο.

7. ΓΑΛΛΙΑ

Οι Γαλλοί αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με τους 98άρηδες σε επίπεδο παίδων και εφήβων, ωστόσο στο Κέμνιτς δεν θα έχουν τους μισούς από τους παίκτες εκείνων των ομάδων. Στα παιχνίδια προετοιμασίας έδειξαν πάντως ότι μπορούν να κάνουν εκπλήξεις. Ευχάριστες και δυσάρεστες (για αυτούς).

8. ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα είχε απολογισμό μία νίκη και τέσσερις ήττες στα φιλικά, αντιμετωπίζοντας μάλιστα μόνο μία ομάδα πρώτης κατηγορίας (Κροατία). Εντούτοις στον όμιλο που βρίσκεται και με τις διασταυρώσεις που έπονται στους “16”, μπορεί κάλλιστα να φτάσει μέχρι την οκτάδα, ειδικά εάν οι Καλαϊτζάκης, Μωραΐτης, Λούντζης κάνουν μεγάλο τουρνουά.

9. ΙΣΡΑΗΛ

Ο Ταμίρ Μπλατ δεν παίζει πια στις μικρές εθνικές ομάδες και ο Ζούσμαν σίγουρα δεν φτάνει, ωστόσο το Ισραήλ μας έχει συνηθίσει σε εκπλήξεις. Μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία είναι δύο πιθανές ομάδες-έκπληξη της διοργάνωσης.

10. ΚΡΟΑΤΙΑ

Στα παιχνίδια προετοιμασίας τα πήγε έξοχα, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει κάποια “μεγάλη” ομάδα. Οι Κροάτες επιστρέφουν φέτος στην πρώτη κατηγορία χωρίς όμως προοπτική για να φτάσουν πολύ ψηλά.

11. ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Επικίνδυνη και πολύ αθλητική ομάδα, που δεν έχει δοκιμαστεί όμως στην πρώτη κατηγορία. Dark horse για να γίνει η ομάδα-έκπληξη του τουρνουά.

12. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Αδύναμη ομάδα στην περιφέρεια (ο Τσάραπιτς θα λείψει πολύ) αλλά στις θέσεις “3”, “4” και “5” χάρις στην τριάδα Πόποβιτς – Σλάβκοβιτς – Σιμόνοβιτς. Ικανή να μπει στην οκτάδα, αλλά μέχρι εκεί.

13. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Χωρίς τους Σάνον και Σκάπιντσεβ η Ουκρανία δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά σε αυτό το τουρνουά. Στα φιλικά ήταν πάντως ανταγωνιστική απέναντι σε ομάδες όπως η Ισπανία και η Λιθουανία. Θα παλέψει να σωθεί.

14. ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Δεν μπορεί να βγάζει έναν Τρίγκβι Χλίνασον σε κάθε γενιά η Ισλανδία. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι πολύ κοντύτερη και δεν έχει το ταλέντο να κάνει κάτι καλό σε αυτό το τουρνουά.

15. ΣΟΥΗΔΙΑ

Ο αμερικανοθρεμένος Ελάιτζα Κλάρενς είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, δεν φτάνει όμως για να οδηγήσει ψηλά τη Σουηδία, η οποία θα δώσει μάχη για τη σωτηρία της.

16. ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης. Παίζει για πρώτη φορά σε EuroBasket U20 α’ κατηγορίας και ένας από τους καλύτερους παίκτες της είναι… Έλληνας (Δημήτρης Γεωργιάδης).

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This