Επιλογή Σελίδας

Με αφορμή το deal των Γιουβέντους και Μίλαν με τους Μπονούτσι-Καλντάρα και Ιγουαΐν, το FourFourTwo επιλέγει τις πιο “δυνατές” ανταλλαγές που έχουν γίνει.

ΚΙΘ ΓΚΙΛΕΣΠΙ ΚΑΙ 6 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙ ΚΟΟΥΛ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Νιούκασλ)

Εκείνη την περίοδο, αυτό έμοιαζε με απόδειξη ότι ο Αλεξ Φέργκιουσον έχανε τον έλεγχο – ήταν η σεζόν (1994-95) που έστειλε εκτός Γιουνάιτεντ αρκετούς από τους παίκτες που βοήθησαν να κατακτηθεί το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας μετά την εποχή του Ματ Μάσμπι. Τελικά όλα πήγαν καλά: Ο Κόουλ κατέκτησε τα πάντα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να κατηγορείται για τις πολλές ευκαιρίες που έχανε. Κι όσο ο Κόουλ κατακτούσε τα πάντα, ο Γκιλέσπι ήταν βασική παρουσία στη Νιούκασλ που δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει τη Γιουνάιτεντ. Εφυγε από το Tyneside το 1998.

Κερδισμένη: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

ΣΑΜΟΥΕΛ ΕΤΟ ΚΑΙ 35 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΪΜΟΒΙΤΣ (Μπαρτσελόνα και Ιντερ)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα μπορεί να είναι ο πιο έξυπνος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία, αλλά δεν είναι το ίδιο και όταν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως δείχνει αυτό το deal. Πολλοί κοιτούσαν με απορία όταν άρχισε το ξήλωμα της ομάδας που είχε κατακτήσει τα πάντα το 2009 – μια ανταλλαγή των δύο παικτών θα μπορούσε να βγάλει ένα νόημα, αλλά το να δώσει και 35 εκατ. λίρες εκτός από τον Ετό, δεν έβγαζε. Είναι η περίπτωση συναλλαγής που σε κάνει να κοιτάς την απόδειξη σου έξω από το σούπερ μάρκετ. Η Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο ήταν αυτή που επωφελήθηκε – η ομάδα τους με τον Ετό κατέκτησε το Champions League την επόμενη σεζόν αποκλείοντας την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό. Ιμπραΐμοβιτς και Γκουαρντιόλα είχαν μια θεαματική σύγκρουση, συγκεκριμένα έπειτα από αυτό το ματς, όπως έχει πει ο Σουηδός. «Ο Γκουαρντιόλα με κοιτούσα και θόλωσα», έγραψε στην αυτοβιογραφία του. «Σκέφτηκα “να ο εχθρός μου, ξύνει το φαλακρό κεφάλι του”. Του φώναξα “δεν έχεις μπάλες” και μάλλον και κάτι χειρότερο από αυτό».

Κερδισμένη: Ιντερ

ΦΑΜΠΙΟ ΚΑΡΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΜΠΙΟ ΚΑΝΑΒΑΡΟ (Γιουβέντους και Ιντερ)

Το 2004 η Ιντερ έδωσε τον μελλοντικό παγκόσμιο πρωταθλητή αρχηγό της εθνικής Ιταλίας σε ανταλλαγή με τον Ουρουγουανό τερματοφύλακα Φάμπιο Καρίνι. Ο Καναβάρο έγινε μέλος της απίστευτης άμυνας της Γιουβέντους με τους Λιλιάν Τουράμ και Τζανλούκα Τζαμπρότα δίπλα του και μπροστά από τον Τζίτζι Μπουφόν, πριν φύγει για τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά το σκάνδαλο Calciopoli. Ο Καρίνι, από την άλλη, δυσκολεύτηκε στο να γίνει βασικός στην Ιντερ, πραγματοποιώντας μόλις τέσσερις συμμετοχές σε τρία χρόνια στους Νερατζούρι, τα περισσότερα εκ των οποίων δανεικός αλλού. Ο Καρίνι αποσύρθηκε το 2016 έχοντας χρόνιο οσφυικό πόνο, ενώ ο Καναβάρο είναι ο προπονητής της κινέζικης Guangzhou Evergrande.

Κερδισμένη: Γιουβέντους

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΡΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΒΑΝ ΖΑΜΟΡΑΝΟ (Ιντερ και Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Χιλιανός φορ Ιβάν Ζαμοράνο ήταν ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη το 1995, έχοντας βάλει 28 γκολ σε 38 ματς βοηθώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Η ανέλιξη του Ραούλ όμως τον έστειλε στον πάγκο και έτσι έφυγε για την Ιντερ του Ρόι Χότζον σε ανταλλαγή με τον Ρομπέρτο Κάρλος. Ο Βραζιλιάνος, στη συνέχεια, θα καθιερωνόταν ως ένας από τους καλύτερους αριστερούς μπακ όλων των εποχών και ενώ ο Ζαμοράνο δεν ήταν αποτυχημένος, κάθε άλλο, πιθανότατα τον θυμόμαστε περισσότερο για το 1+8 που έβαλε στη φανέλα του ώστε να το… κάνει “9”. Ασυγχώρητο.

Κερδισμένη: Ρεάλ Μαδρίτης

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΚΟΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΡΕΝΣ ΖΕΕΝΤΟΡΦ (Μίλαν και Ιντερ)

Το deal για τον Ιμπραΐμοβιτς μπορεί να το δει κανείς ως τον θρίαμβο που επιτέλους πέτυχε η Ιντερ έπειτα από μια σειρά καταστροφών. Το 2002, επέτρεψαν στον δύο φορές νικητή του Champions League, Κλάρενς Ζέεντορφ, να πάει στη συμπολίτισα Μίλαν σε ανταλλαγή με τον αμυντικό Κόκο, ο οποίος κάποτε χαρακτηρίστηκε σαν ο επόμενος Πάολο Μαλντίνι αλλά ενδιαφερόταν περισσότερο για δραστηριότητες εκτός γηπέδου, βάζοντας τέλος στην καριέρα του στην ηλικία των 30 ετών για να περνάει καλά στο Χόλιγουντ. Ο Ζέεντορφ κατέκτησε άλλα δύο Champions League και δύο πρωταθλήματα με τη Μίλαν, ενώ ο Κόκο φημολογείται ότι δουλεύει ως estate agent.

Κερδισμένη: Μίλαν

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΓΚΑΛΑΣ ΚΑΙ 5 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΛΕΪ ΚΟΟΥΛ (Τσέλσι και Αρσεναλ)

Κανείς από αυτούς τους δύο παίκτες δεν έφυγε φιλικά από την ομάδα του, με τον Γκαλάς ειδικά να φέρεται ότι απειλούσε με αυτογκόλ αν δεν του επιτρεπόταν να φύγει (κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε μιλώντας στο FourFourTwo), οπότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί η Αρσεναλ τον ήθελε. Μετά την υπογραφή του το 2006, ο κεντρικός αμυντικός τσακώθηκε με τους συμπαίκτες του και παρά το γεγονός ότι ήταν αρχηγός, κάποτε έκατσε στο κέντρο του γηπέδου σε μια επική σκηνή ύστερα από μια ισοπαλία με την Μπέρμιγχαμ. Ο Κόουλ, από την άλλη πλευρά, ήταν βασικός και σταθερός ως αριστερός μπακ των Μπλε, κατακτώντας πρωτάθλημα, τέσσερα κύπελλα και το Champions League.

Κερδισμένη: Τσέλσι

ΜΠΟΜΠΙ ΖΑΜΟΡΑ ΚΑΙ 7 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΕΡΜΕΝ ΝΤΕΦΟΕ (Τότεναμ και Γουέστ Χαμ)

Μια σπάνια περίπτωση ανταλλαγής που δούλεψε καλά για όλες τις πλευρές. Ο Ντεφόε ήταν μέλος της εξαιρετικά ταλαντούχας Γουέστ Χαμ που υποβιβάστηκε με τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία της Premier League, οπότε δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τον ήθελαν οι Spurs το 2004. Εβαλε 22 γκολ στην πρώτη του σεζόν στο White Hart Lane και μάλλον δεν σταμάτησε ποτέ να σκοράρει. Ο Ζαμόρα ήταν λιγότερο αποτελεσματικός για τη Γουέστ Χαμ, αλλά έβαλε το νικητήριο γκολ στον τελικό των play-off και επανέφερε τα Σφυριά στη μεγάλη κατηγορία (θα το ξανάκανε και με την ΚΠΡ).

Κερδισμένη: Τότεναμ

ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΟΥΑΡΕΣΜΑ ΚΑΙ 13,2 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΕΚΟ (Μπαρτσελόνα και Πόρτο)

Ο καλλιτέχνης μέσος Ντέκο ήταν εξαιρετικά περιζήτητος το καλοκαίρι του 2004, έχοντας βοηθήσει την Πόρτο να κατακτήσει το Champions League και την Πορτογαλία να φτάσει στον τελικό του Euro. Επέλεξε να πάει στη Μπαρτσελόνα, με τον συμπατριώτη Ρικάρντο Κουαρέσμα -ο οποίος ήταν σε μια παρόμοια κατάσταση με τον Ντέκο ένα χρόνο νωρίτερα- να κάνει το αντίστροφο δρομολόγιο μαζί με 15 εκατ. ευρώ (13,2 εκατ. λίρες). Ο Κουαρέσμα έμεινε ένα χρόνο στη Βαρκελώνη αλλά τσακώθηκε με τον προπονητή Φρανκ Ράικαρντ και δυσκολεύτηκε και στην Πόρτο να δείξει τις δυνατότητες του. Ο Ντέκο, από την άλλη, κέρδισε δύο πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και το Champions League στη Μπάρτσα.

Κερδισμένη: Μπαρτσελόνα

ΝΕΜΑΝΙΑ ΜΑΤΙΤΣ ΚΑΙ 20 ΕΚΑΤ. ΛΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΒΙΝΤ ΛΟΥΙΖ (Μπενφίκα και Τσέλσι)

Η πολιτική της Τσέλσι με τους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές οδήγησε σε κάποιες περίεργες μεταγραφικές συμφωνίες. Οι Μπλε αντάλλαξαν το 2011 τον σοβαρό μέσο Μάτιτς με τον κεντρικό αμυντικό Λουίζ, ο οποίος ήταν παίκτης-κλειδί για την Μπενφίκα αλλά ήταν και το ακριβώς αντίθετο από τον Μάτιτς σε όλα. Ο Μάτιτς τελικά θα επέστρεφε στην Τσέλσι έπειτα από μια εντυπωσιακή θητεία στην Μπενφίκα, παίζοντας μαζί με τον Λουίζ (ο οποίος είχε φύγει για την Παρί Σεν Ζερμέν και μετά επέστρεψε) στη σεζόν-τίτλου 2016-17. Ο Μάτιτς είναι τώρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ο Λουίζ παραμένει στην Τσέλσι αλλά με έναν πιο συντηρητικό ρόλο σε σχέση με πριν, γεγονός που είναι κρίμα.

Κερδισμένη: Τσέλσι

ΚΑΠΟΙΑ… ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝ ΡΑΪΤ (Κρίσταλ Πάλας και Γκρίνουιτς Μπόροου)

Ο killer επιθετικός Ιαν Ράιτ έπαιζε για την ημιεπαγγελματική Γκρίνουιτς Μπόροου με 30 λίρες την εβδομάδα, όταν τον είδαν άνθρωποι της Κρίσταλ Πάλας το 1985. Αντί για μετρητά, οι Αετοί έριξαν μια ματιά στο προπονητικό τους κέντρο και πρόσφεραν στην ημιεπαγγελματική Γκρίνουιτς ένα σετ βάρη (αλτήρες) με αντάλλαγμα τον Ράιτ. Αυτή ήταν η πρώτη από μια σερί παράξενων συμφωνιών που θα ακολουθούσαν – άλλοι παίκτες έγιναν ανταλλαγή για αθλητικές φόρμες, λουκάνικα, το βάρος τους σε γαρίδες ή έναν καταψύκτη γεμάτο παγωτό. Ο Ράιν, τελικά, θα έβαζε 117 γκολ και θα ψηφιζόταν Player of the century για την Κρίσταλ Πάλας. Το τι απέγιναν τα βάρη, παραμένει άγνωστο…

Κερδισμένη: Κρίσταλ Πάλας

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This