Επιλογή Σελίδας

Του Γιώργου Καραμάνου

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται την μπάλα. Οι κινήσεις του είναι σαν ποίηση». Για έναν πιτσιρικά που ξεκινάει για να βιώσει το όνειρο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ευλογία από την αποθέωση από τον αντίπαλο προπονητή. Ο Τζενάρο Γκατούζο δεν είχε καμία διάθεση να μετριάσει τα λόγια του, καθώς άρχιζε να στάζει μέλι για τον μικρό που είχε μόλις παρακολουθήσει: «Εννοείται ότι αν δεν τον αξιοποιήσει τώρα η Μπαρτσελόνα, τον θέλουμε εμείς δανεικό έστω στη Μίλαν». Και κάπως έτσι ο Ρίκι Πουτς (Riqui Puig) έγινε αυτός που όλος ο καλός ποδοσφαιρικός κόσμος θα ήθελε να γνωρίσει καλύτερα μέσα στο γήπεδο.

Από κοντά και ο Ντανιέλε Μασάρο αμέσως μετά τη φιλική νίκη των Ροσονέρι επί της Μπαρτσελόνα στις ΗΠΑ, να τον στολίζει με ακόμα μεγαλύτερα παράσημα: «Ο Πουτς είναι απίθανος. Ισως η Μπαρτσελόνα να βρήκε τον νέο Ινιέστα». Ποιος είναι όμως ο μικρός που από το πουθενά βρέθηκε στην προετοιμασία των Μπλαουγκράνα και αγωνίστηκε στα φιλικά με Ρόμα, Τότεναμ και Μίλαν, φτάνοντας να έχει προκαλέσει θαυμασμό με το παιχνίδι του;

Παιδί θαύμα σίγουρα δεν μπορείς να τον αποκαλέσεις, μιας και σε λίγες μέρες γίνεται 19 ετών. Ωστόσο, έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να θεωρηθεί έτοιμος για να πάρει τη μεγάλη ευκαιρία του. Χαζεύοντας διάφορα highlights από τα φιλικά και διαβάζοντας αναφορές για τον τρόπο παιχνιδιού του, βγαίνει εύκολα ένα εξαιρετικό πρώιμο συμπέρασμα περισσότερο για τις… νοητικές ικανότητές του στο να διαβάζει τους κενούς χώρους και να κινείται σε αυτούς. Ο,τι ακριβώς αποτελεί και το αγωνιστικό «δισκοπότηρο» των ακαδημιών της Μπάρτσα.

Με τις κινήσεις, τις επαφές, το κοντρόλ και τις σωστές μεταβιβάσεις στο… κενό, δείχνει ότι παρά το αδούλευτο, αδύνατο κορμί του, μπορεί να κάνει τη διαφορά με το μυαλό του παίζοντας μεταξύ κέντρου κι επίθεσης. Αλλωστε είχε ξεκινήσει την πορεία του στα τμήματα υποδομής ως «false 9» και σταδιακά μετακινήθηκε λίγο πιο πίσω, κάτι που φαίνεται και ότι τον απογείωσε. Η προώθησή του στους μεγάλους δεν είναι τυχαία, μιας και ενώ εμφανιζόταν αρχικά ως ένας ακόμα αξιόλογος νεαρός που θα έφευγε για άλλες πολιτείες, τελικά πήρε συμβόλαιο έως το 2021, το οποίο και υπέγραψε πριν δύο μήνες.

Ουσιαστικά όμως αυτή η ιστορία με τον Πουτς έχει να κάνει με κάτι πολύ σημαντικό για το club. Ο πιτσιρικάς συμβολίζει την αναγέννηση της «Μασία» και η αλήθεια είναι ότι η Μπαρτσελόνα αναζητά καιρό τώρα εναγωνίως κάποιον που θα μπορέσει να κάνει το άλμα για να παίξει με τους άντρες. Ο Πουτς προφανώς και δεν είναι ο νέος Ινιέστα, αλλά διαθέτει πράγματα που αναζητά καιρό τώρα ο Ερνέστο Βαλβέρδε όσον αφορά το στιλ και το κοντρολάρισμα του ρυθμού. Ισως λοιπόν αυτά να τα κουβαλάει ο μικρός, για τον οποίο οι φίλοι της Μπάρτσα ελπίζουν να μην είναι ακόμα ένα όνομα στη λίστα των χαμένων ταλέντων, αλλά ένας παικταράς που βγήκε όπως παλιά…

Follow me: @jorgekaraman

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This