Επιλογή Σελίδας

Του Πάνου Κοτζαθανάση

Γεννήθηκε στις 5/12/1982 και έχει ύψος 2,03. Καλαθοσφαιριστής του Π.Α.Ο.Κ. ο οποίος ανανέωσε την συνεργασία του με τον Δικέφαλο του Βορρά μέχρι το 2020. Ακολουθεί μέρος από την ανακοίνωση της ΚΑΕ.

«Είναι ο αρχηγός της ομάδας και θα είναι για πάντα στον ΠΑΟΚ! Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης υπέγραψε πριν από το λίγο το νέο του συμβόλαιο – ζωής- με τον ΠΑΟΚ, το οποίο έχει ισχύ για δύο χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο αρχηγός θα φοράει τα ασπρόμαυρα τουλάχιστον μέχρι και το 2020!

Η κοινή επιθυμία τόσο της ομάδας, όσο και του Βαγγέλη Μαργαρίτη για να συνεχιστεί η επιτυχημένη συνεργασία τους, ήταν αυτή που οδήγησε τις δύο πλευρές στο να καταλήξουν σε συμφωνία με συνοπτικές διαδικασίες.

Βιογραφικό

Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2012, συμπλήρωσε ήδη έξι χρόνια στην ομάδα και είναι πλέον ο αρχηγός του «Δικεφάλου». Με την ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ θα μπει σε ένα πολύ κλειστό «κλαμπ» παικτών που έχουν αγωνιστεί για τόσο πολλά χρόνια στην ομάδα μας. Ο Μαργαρίτης έχει φορέσει την φανέλα του ΠΑΟΚ σε 243 επίσημα παιχνίδια, αριθμός που τον κατατάσσει πολύ ψηλά στη σχετική λίστα της ιστορίας της ομάδας μας!»

Ξεκίνησε το μπάσκετ σε νεαρή ηλικία από τα τμήματα υποδομής του Κορινού Πιερίας. Το 1999 έγινε η μεταγραφή του στην ομάδα του Ηρακλή στον οποίο έμεινε για τα επόμενα 3 χρόνια. Οι ομάδες που πέρασε έκτοτε είναι ο Ιωνικός Νίκαιας, η Απολλωνιάδα, ο Κεραυνός Αιγίου, το Περιστέρι και ο ΚΑΟΔ.

Μετά τον Ηρακλή και τη Θεσσαλονίκη μετακόμισε στο Αίγιο. Με την ομάδα του Κεραυνού Αιγίου κατέκτησε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας και την άνοδο στην Β΄ (2005-2006) και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, την άνοδο από την Β’ Εθνική στην Α2 Εθνική Κατηγορία, ενώ με το Περιστέρι (2008-2009) και τον ΚΑΟΔ (2010-2011) αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Α2 Εθνική Κατηγορία, έχοντας καθοριστική συμμετοχή στην άνοδο και των δύο ομάδων στην Α1. Από το 2012 και έπειτα είναι μέρος της οικογένειας του Π.Α.Ο.Κ.

Τα Πρώτα Συμβόλαια στον ΠΑΟΚ

Η πρώτη επαφή του Βαγγέλη με τον Π.Α.Ο.Κ. έγινε το καλοκαίρι του 2012. Συμμετείχε στο off season πρόγραμμα των προπονήσεων στο PAOK SPORTS ARENA.  Σούλης Μαρκόπουλος τον ξεχώρισε μαζί με τον Θεοδωράκο, με αποτέλεσμα να υπογράψει το πρώτο του (και όχι το τελευταίο) ετήσιο συμβόλαιο στις 25/7/2012.
Ο Μπάνε Πρέλεβιτς και η διοίκηση του Δικεφάλου εκείνη τη χρονιά αποφάσισαν να «ελληνοποιήσουν» το ρόστερ της ομάδας. Έτσι ο Μαργαρίτης ως power forward είχε να συναγωνιστεί τον Μιχάλη Τσαιρέλη και Λεωνίδα Κασελάκη και ως center τον πολυταλαντούχο Λάζαρο Παπαδόπουλο.

Κάνει ντεμπούτο με τα ασπρόμαυρα σε παιχνίδι κυπέλλου Ελλάδας εναντίον στον Πανελευσινιακό. Ο Π.Α.Ο.Κ. κέρδισε εύκολα το παιχνίδι (48-72) και ο ίδιος πέτυχε τους 2 πρώτους επίσημους πόντους

Ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς, σε 24 παιχνίδια στη Basket League ήταν: 168 πόντοι, 110 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 13 κοψίματα και 24 κλεψίματα σε 20:05 μ.ο. λεπτά συμμετοχής .  Καλή απόδοση η οποία μεταφράζεται σε ranking 9,21/αγώνα.

Στις 9/7/13 υπογράφει πλέον διετές συμβόλαιο ως επιβράβευση της καλής χρονιάς του. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η δραστηριότητα του Μαργαρίτη εντός παρκέ από το 2013 ως και τη φετινή χρονιά που τελείωσε.

Η Αλλαγή

Με τα πολλά και τα λίγα φτάσαμε καλοκαίρι του 2017. Ο Π.Α.Ο.Κ. άλλαξε προπονητή μετά από 8 χρόνια. Έφυγε ο Σούλης Μαρκόπουλος και τον υποδέχτηκε ο Παπαθεοδώρου. Ο Σούλης είχε δείξει τη συμπάθεια του στον Μαργαρίτη από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην ομάδα. και ο παίχτης από μεριάς του τον «ξελάσπωσε» σε αρκετές περιπτώσεις.

Στα αποκαλυπτήρια της καινούριας τεχνικής ηγεσίας, ο Παπαθεοδώρου ξετυλίγει τα πλάνα του. Η ομάδα θέλει να τρέχει όσο περισσότερο γίνεται. Είναι μια από τις τεχνικές διαφορές με τον Μαρκόπουλο. Ο τελευταίος αρεσκόταν σε παιχνίδι με «βαρύ» πεντάρι ενώ ο Παπαθεοδώρου από την άλλη σε παιχνίδι υψηλής ταχύτητας και κατ’ επέκταση κοντό και γρήγορο σχήμα.

Ο Μαργαρίτης ήταν πλέον 35 χρονών και στο τελευταίο έτος δέσμευσης με τον Δικέφαλο και με καινούριο προπονητή θα έπρεπε να αντεπεξέλθει. Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ήταν μέσα στο Nick Galis Hall κόντρα στον Άρη για τα προημιτελικά του κυπέλλου στις 4-10-17. Εκεί ο Δικέφαλος γνώρισε την ήττα. Ο Μαργαρίτης πέτυχε 5 πόντους και πήρε 4 ριμπάουντ σε 14:49 λεπτά συμμετοχής. Ενδεικτική είναι και η πρεμιέρα της Basket League, μετά τριών ημερών από τον αγώνα κυπέλλου. Ο Π.Α.Ο.Κ. υποδέχτηκε τον Προμηθέα Πατρών και έχασε (73-79). Ο αρχηγός πέτυχε μόλις 1 πόντο και πήρε 2 ριμπάουντ σε 04:33 λεπτά συμμετοχής. Ήταν φανερό πως ο παίχτης και η ομάδα δεν είχαν βρει τα πατήματά τους εντός αγωνιστικού χώρου. Οι οπαδοί άρχισαν να διαμαρτύρονται και υπήρχε αρκετή ψυχολογική πίεση. Ωστόσο  τα δεδομένα γρήγορα άλλαξαν. Το πείσμα και η θέληση του παίχτη να αποδείξει ότι αξίζει να είναι αρχηγός του Π.Α.Ο.Κ. φάνηκε από την 3η αγωνιστική κόντρα στη Κύμη, παιχνίδι στο οποίο πέτυχε 15 πόντους και μάζεψε 7 ριμπάουντ σε 30:04 λεπτά συμμετοχής. Ακολούθησαν 2 παιχνίδια στη  Basket League και 2 στο Champions League όπου πήγε πολύ καλά 

Η Εθνική

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια ήταν η αφορμή για τη κλήση του στη Εθνική. Επειδή οι παίχτες που αγωνίζονταν στην Euroleague δεν αγωνίστηκαν, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έπρεπε να φτιάξει μια νέα ομάδα από την αρχή. Σε αυτούς που επιλέχθηκαν συμπεριλήφθηκε και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης

. Τον περασμένο Νοέμβριο τον ενέταξε στην αγαπημένη όλων για το παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ για τα Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019. Για πρώτη φορά στα 35 χρόνια φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο.  Στο παρακάτω πίνακα περιγράφεται από τους αριθμούς η μέχρι τώρα πορεία του με τη Εθνική ομάδα


 
 Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους αθλητές και φαίνεται η συσχέτιση χρόνου-ανθρώπου πως δεν εφαρμόζεται με κανόνες φυσικής εάν υπάρχει θέληση και επιμονή να πετύχεις τον στόχο σου.. και τα καλύτερα έπονται…
Πηγή: Bad Basket

Pin It on Pinterest

Shares
Share This