Επιλογή Σελίδας

Του Μιχάλη Τσόχου

Στη Λισαβόνα, σε μία πόλη όπου ο μύθος φτάνει ακόμη και στο σενάριο ότι ο πρώτος που την έκτισε ήταν ο Οδυσσέας, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή… Οδύσσειά του με στόχο ο τελικός προορισμός να είναι εκεί ακριβώς που δεν έφτασε ποτέ μέχρι σήμερα, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα άγια χώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου λοιπόν και στο γήπεδο “μνημείο” για εμάς, το “Ντα Λουζ”, εκεί που διεξήχθη ο τελικός του Euro 2004, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την Μπενφίκα, στο πιο δύσκολο, στο πιο μεγάλο, στο πιο διάσημο εμπόδιο στο δρόμο του προς τους ομίλους. Αλλωστε εδώ σημασία δεν έχει μόνο το ταξίδι, το οποίο ασφαλώς έχει και αυτό τη δική του αξία και τη δική του χάρη, αλλά έχει και ο τελικός προορισμός.

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, ο ΠΑΟΚ εδώ που έφτασε, απλά θέλει να κάνει και το τελευταίο βήμα. Τίποτα δεν είναι αρκετό για τον φετινό ΠΑΟΚ που τα θέλει όλα. Πρώτη φορά τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και το πρωτάθλημα. Δεν έβαλε ταβάνι στα όνειρά του και τις φιλοδοξίες του για την φετινή σεζόν. Δεν είπε κανείς από τον ΠΑΟΚ “αρκετό είναι που αποκλείσαμε την Βασιλεία και εξασφαλίσαμε τους ομίλους του Europa League”, δεν είπε κανείς τους “αρκετό και μεγάλο είναι που αποκλείσαμε και την Σπαρτάκ Μόσχας…”, αντίθετα όλοι είπαν “θέλουμε τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θέλουμε να πάμε την ομάδα εκεί που δεν πήγε ποτέ…”.

Δεν θα είναι εύκολο και πρώτοι από όλους το ξέρουν οι ίδιοι οι προπονητές και οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Η Μπενφίκα είναι ένας κολοσσός! Αφήστε στην άκρη την χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, αφήστε το μπάτζετ και δείτε όλα τα υπόλοιπα. Την ποιότητα των παικτών της, την ευρωπαϊκή σταθερότητά της, το γήπεδό της, το κοινό της, την ιστορία της, το dna της. Δείτε και την τωρινή κατάστασή της. Δύο στα δύο στο πρωτάθλημα με καλό ποδόσφαιρο και πρόκριση σε βάρος της Φενέρμπαχτσε με μία νίκη και μία ισοπαλία. Η Μπενφίκα είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για τον ΠΑΟΚ, μάλλον το μεγαλύτερο που θα μπορούσε να του προκύψει σε τούτη την υπέροχη καλοκαιρινή πορεία του ως τώρα. Αλλά από την άλλη ο ΠΑΟΚ μεγάλωσε πολύ τούτο εδώ το καλοκαίρι, μεγάλωσε όταν έκανε την Βασιλεία να μοιάζει με μικρή ομάδα και την απέκλεισε με περίπατο και νίκες μέσα έξω, μεγάλωσε όταν γύρισε το 2-0 των Ρώσων της Σπαρτάκ στην Τούμπα από το πρώτο κιόλας ημίχρονο σε 3-2 και όταν πήγε στη Μόσχα και πήρε την πρόκριση παίζοντας ακόμη και εκεί για τη νίκη. Σε ένα καλοκαίρι που έκανε ήδη δύο φορές ότι δεν είχε κάνει ποτέ ως τώρα, να πάρει πρόκριση σε προκριματικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Στο “Ντα Λουζ”, το βράδυ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είναι δυσκολότερο από κάθε άλλο. Η έκρηξη του Σάλβιο, η ποιότητα του Σέρβι, η εκτελεστική δεινότητα του Φερέιρα και του Πίζι, οι κούρσες του Γκριμάλδο, το μαχητικό πνεύμα και τα ατελείωτα τρεξίματα του Φέισα, είναι βέβαιο ότι θα κάνουν πολύ δύσκολη την ζωή του ΠΑΟΚ. Αλλά ο ΠΑΟΚ θα μπει στο “Ντα Λουζ” γεμάτος αυτοπεποίθηση και με απόλυτη συνείδηση ότι πρέπει να κάνει υπέρβαση. Θα μπει με το όραμα στα μάτια των παικτών να στείλουν την ομάδα εκεί που δεν πήγε ποτέ, την ίδια ώρα οι παίκτες της Μπενφίκα θα μπουν στο γήπεδο με το “πρέπει να περάσουμε” και με ταμεία του συλλόγου να την έχουν ανάγκη αυτή την πρόκριση. Ας περάσει λοιπόν η πρώτη μπόρα, ας περάσουν τα πρώτα 20 λεπτά και μετά ας δούμε το μυαλό ποιών ποδοσφαιριστών θα είναι έτοιμο να χαλάσει. Ας δούμε πως η Μπενφίκα θα απαγορεύσει στον ΠΑΟΚ να σκοράρει που το κάνει σχεδόν σε κάθε ματς του, ας δούμε εκτός από το πως θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ τον Σέρβι και τον Σάλβιο, τους δύο “δαίμονες” που παίζουν στα φτερά των Λουζιτανών, πως θα σταματήσουν και αυτοί το passing game του ΠΑΟΚ. Πως θα λειτουργήσουν οι “δαίμονες” στα ανεβάσματα του Μάτος και του Βιερίνια, πώς θα κυριαρχήσει στη μεσαία γραμμή αυτό το σπουδαίο ταλέντο αλλά και εντελώς άγουρο και άπειρο παιδί ο Ζέντσον, στα πολλά κιλά εμπειρίας του Μαουρίσιο και στα ατελείωτα τρεξίματα του Πέλκα. Ας δούμε και πως θα τα βολέψει ο Ρούμπεν Ντίας με τον Πρίγιοβιτς. Οχι δεν είναι αυτό που λέμε 11 εναντίον 11 και όλα γίνονται. Είναι ότι το φαβορί θα έχει την πίεση και το αουτσάιντερ ξέρει πως να διαχειρίζεται την πίεση του φαβορί. Το ζευγάρι ξεκινάει από το 70-30 για την Μπενφίκα, αλλά κάθε πέντε λεπτά που θα περνάνε και το 70-30 δεν θα επιβεβαιώνεται, ο ΠΑΟΚ θα αυξάνει τις πιθανότητες του, θα γεμίζει με αυτοπεποίθηση, θα βλέπει ότι μπορεί και θα μεγαλώνει την πίεση και το άγχος των παικτών της Μπενφίκα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ορισμένα εξαιρετικά ταλαντούχα, αλλά αμούστακα παιδιά.

Ενα πράγμα θέλει μόνο ο ΠΑΟΚ. Να μην χάσουν ή έστω να τα βολέψουν σε μεγάλο βαθμό οι Μάτος και Βιερϊνια με Σάλβιο και Σέρβι, άντε και με τον Ζίφκοβιτς που θα έρθει σίγουρα από τον πάγκο. Αν το πετύχει αυτό, τότε από την Λισαβόνα αν δεν φύγει με αποτέλεσμα θα φύγει με μία γλυκιά (π.χ με σκορ 2-1) ήττα που θα του επιτρέπει να κάνει κόλαση τη ρεβάνς στην Τούμπα. Μία ήττα που μπορεί να αποδειχτεί τόσο γλυκιά, όσο και τα υπέροχα Pasteis de Nata, τα υπέροχα γλυκίσματα που βρίσκεις σε κάθε γειτονιά της Λισαβόνας. Μία υπέροχη πόλη που είχα να επισκεφτώ από το 2004, τότε που έζησα από κοντά το θαύμα του Θοδωρή Ζαγοράκη και των υπολοίπων παιδιών. Τότε που είδα τους Πορτογάλους να φεύγουν από το γήπεδο και να πνίγουν τον πόνο τους στο κρασί και στα υπέροχα fados. Τα μελαγχολικά, γεμάτα θλίψη και πόνο παραδοσιακά τραγούδια τους που τα ακούς σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. Ας ελπίσουμε ότι και αύριο το βράδυ μετά το ματς, αυτός ο πραγματικά υπέροχος λαός, θα θυμηθεί για μία ακόμη φορά πόσο θεραπευτικά είναι για την ψυχή τους και για το μυαλό τους τα fados… Τα υπόλοιπα την Τρίτη το βράδυ από την Cosmote TV λίγο πριν από τις 22.00…

Πηγή: Gazzetta

Pin It on Pinterest

Shares
Share This