Επιλογή Σελίδας

Επιμέλεια, Νίκος Συριώδης

Οι αθλητές μπορεί να αποτελούν φαινομενικά υπόδειγμα υγείας, αφού είναι γυμνασμένοι και σε ηλικία που τους επιτρέπει να κάνουν αθλητισμό, ωστόσο ο θάνατος παραμονεύει εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Οι πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια αποτελεσματικής πρόληψης αποτελούν δύο βασικές αιτίες που διάσημοι αθλητές άφησαν την τελευταία τους πνοή στους αγωνιστικούς χώρους.

Η ιστορία δείχνει ότι οι ποδοσφαιριστές που απεβίωσαν εν δράσει, αυξάνονται με επικίνδυνη συχνότητα. Ο αριθμός είναι μεγάλος, μάλιστα να υπολογίζονται οι πολλοί θάνατοι παικτών σε μικρές ή ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Ο θάνατος του Ισπανού, Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλλης το 2007, σε ηλικία μόλις 23 ετών, απέδειξε ότι οι ιατρικοί έλεγχοι στους ποδοσφαιριστές δεν είναι πάντα επαρκείς, ακόμα και στις κορυφαίες επαγγελματικές ομάδες.

Η ΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ:

1931: Ο τερματοφύλακας της Σέλτικ, Τζον Τόμπσον (23 ετών), χτύπησε στο κεφάλι όταν συγκρούστηκε με τον Σαμ Ίνγκλις της Ρέιντζερς. Λίγες ώρες αργότερα ξεψύχησε σε νοσοκομείο της Γλασκώβης.

1973: Ο Πορτογάλος, Φερνάντο Παβάο (26 ετών) της Πόρτο πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν κατέρρευσε κατά την διάρκεια του αγώνα με την Σετούμπαλ.

1977: Ο ποδοσφαιριστής της Περούτζια, Ρενάτο Κούρι (24 ετών), πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά την διάρκεια ενός αγώνα με την Γιουβέντους. Στη μνήμη του η Περούτζια έδωσε το όνομα του στο γήπεδο της ομάδας.

1984: Ο Ολλανδός, Έρικ Γιόνγκμπλουντ (25 ετών), της DWS Άμστερντάμ, πέθανε στην προπόνηση από χτύπημα κεραυνού!

1989: Ο διεθνής Νιγηριανός, Σάμουελ Οκβαράτζι (25 ετών) πεθαίνει σε αγώνα με την Αγκόλα.

1990: Ο Ντέιβ Λόνγκχερστ (31 ετών), σκόρερ της Γιορκ, πέθανε στη διάρκεια αγώνα με τη Λίνκολν.

1992: Ο Αργεντινός, Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες (29 ετών), πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, έχασε τις αισθήσεις του σε αγώνα της Βέλεζ Σάρσφιλντ με τη Ρίβερ Πλέιτ και έπεσε σε κώμα, για να καταλήξει τρεις μέρες αργότερα. Όπως αποδείχθηκε, έπασχε εκ γενετής από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

1993: Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας, Ρέτζι Λιούις (28 ετών), σταρ των Μπόστον Σέλτικς, υπέστη καρδιακή προσβολή σε καλοκαιρινό αγώνα προετοιμασίας. Στη μνήμη του, οι Σέλτικς απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο 35.

1995: Ο Νιγηριανός Αμίρ Ανγκβε (29 ετών) “έφυγε” από τη ζωή μετά από καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια της αναμέτρησης Τζούλιους Μπέργκερ – Μαζακένε της Μοζαμβίκης.

1995: Ο Μουκάντι Τσιμάνγκα από το Ζαΐρ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αγώνα. Στις 30/4/1995, στο Πανελευσινιακός – Ατρόμητος Αθηνών, στο γήπεδο Ελευσίνας, για το πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής, κατά τη διεκδίκηση της μπάλας με τον Στέλιο Βογιατζή, ο τελευταίος, άθελά του, χτύπησε με τον αγκώνα τον Τσιμάνγκα στην καρωτίδα, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει το θάνατο από ανακοπή. Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

1997: Ο Ιταλός μπασκετμπολίστας, Ντάβιντε Αντσιλότο (23 ετών), της Ρόμα καταρρέει από εγκεφαλικό ανεύρυσμα σε αγώνα με τη γαλλική, Νανσί.

1998: Ο Γερμανός, Άξελ Γιούπτνερ, της Καρλ Τσάις Ιένα έπαθε έμφραγμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ξεψύχησε την επόμενη ημέρα.

2000: Ο Ρουμάνος διεθνής, Καταλίν Χιλντάν (24 ετών) κατά την διάρκεια του αγώνα Ντιναμό Βουκουρεστίου – Ολτενιτά υπέστη καρδιακή προσβολή και σωριάστηκε στο έδαφος.

2002: Ο Σκοπιανός, Στέφαν Τολέσκι (27 ετών), της Νάπρεντοκ σωριάστηκε στη διάρκεια του αγώνα με το Κουμάνοβο και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης.

2002: Ο Κολομβιανός, Χερμάν Γκαβίρια (32 ετών), πέθανε στην προπόνηση της Αμέρικα Κάλι όταν χτυπήθηκε από κεραυνό.

2003: Ο Καμερουνέζος, Μαρκ Βιβιάν Φοέ (28 ετών), κατέρρευσε από ανεύρυσμα αορτής στη διάρκεια αναμέτρησης με την Κολομβία για το κύπελλο Συνομοσπονδιών.

2004: Ο Ούγγρος, Μίκλος Φεχέρ (25 ετών) της Μπενφίκα κατέρρευσε στις καθυστερήσεις του εκτός έδρας αγώνα της Μπενφίκα με τη Βιτόρια Γκιμαράες, για το πορτογαλικό πρωτάθλημα. Η διάγνωση ανέφερε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ενώ η Μπενφίκα απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 29.

2004: Ο Ντάνι Ορτίς από τη Γουατεμάλα (26 ετών), τερματοφύλακας της Μουνισιπάλ, απεβίωσε λόγω ρήξης του μυοκαρδίου, έπειτα από σύγκρουση με αντίπαλο παίκτη.

2004: Ο Βραζιλιάνος, Σερτζίνιο (30 ετών), έπαθε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στον αγώνα της Σάο Καετάνο με την Σάο Πάουλο.

2007: Ο Ισπανός, Αντόνιο Πουέρτα (23 ετών), σωριάστηκε στο έδαφος στο παιχνίδι της Σεβίλλης με τη Χετάφε. Ξεψύχησε στο νοσοκομείο τρεις μέρες αργότερα, αφήνοντας πίσω του την σύντροφό του, έγκυο στον όγδοο μήνα.

2009: Kατά την διάρκεια της προετοιμασίας της Εσπανιόλ στην Ιταλία ο Ντάνιελ Χάρκε, έπαθε ανακοπή καρδιάς και “έφυγε” από την ζωή σε ηλικία 26 ετών.

2012: O Πιερμάριο Μοροζίνι, κατέρρευσε κατά τη διάρκεια αγώνα με την Πεσκάρα, για τη Serie B, και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε! O 26χρονος μέσος υπέστη καρδιακή προσβολή.

2018: Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής της Marsonia, Μπρούνο Μπόμπαν, άφησε την τελευταία του πνοή (24/3) σε αγώνα τρίτης κατηγορίας του κροατικού πρωταθλήματος. Στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης με τη Slavonija Požega, δέχτηκε την μπάλα στο θώρακα, έχασε τις αισθήσεις του και στη συνέχεια σωριάστηκε στο έδαφος.

Πηγή: Sport 24

Pin It on Pinterest

Shares
Share This