Επιλογή Σελίδας

Του Θάνου Σαρρή

Τον Ιανουάριο του 2018, το SB Nation δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, αναδεικνύοντας ένα ενδημικό πρόβλημα στην αμερικανική ποδοσφαιρική κοινωνία. Αφορμή ήταν η περίπτωση του Τζόναθαν Γκονσάλες, ο οποίος επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική Μεξικού και όχι με αυτή των ΗΠΑ. Ο ταλαντούχος μέσος γεννήθηκε στην Αμερική από Μεξικανούς γονείς, είχε και τις δύο υπηκοότητες, όμως το αμερικανικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα απέτυχε να αξιολογήσει σωστά το ταλέντο του, παρότι έπαιξε στις μικρές τους ομάδες μέχρι την Κ-17. Η μεταγραφή του στη Μοντερέι ξεδίπλωσε τις ικανότητές του και όταν οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εθνική τους με ένα διαμάντι, ήταν πλέον αργά. 

Μια μέρα μετά την επιλογή του να φορέσει τη φανέλα των «Αζτέκων», ο ιδρυτής του οργανισμού Sueno Alieanza που έχει στόχο να αναδεικνύει ταλέντα από τις ισπανόφωνες μειονότητες, έδωσε μια συνέντευξη που συζητήθηκε αρκετά. Ο Μπραντ Ρόθενμπεργκ αποκάλυψε ότι ο μικρός ήταν αναποφάσιστος μέχρι την πρωτοχρονιά και έριξε όλες τις ευθύνες στην Ομοσπονδία. «Αν κάποιος στο ποδόσφαιρό μας θεωρεί ότι έκανε αρκετά για να κρατήσει τον Τζόναθαν, τότε πρέπει να παραιτηθεί πριν τον διώξει ο πρόεδρος. Η Ομοσπονδία μας έχασε τον ποδοσφαιριστή είτε λόγω της αλαζονείας της, είτε από την απάθεια, είτε από την ανικανότητά της. Διαλέξτε όποιο προτιμάτε». Η περίπτωση του Τζόναθαν δεν είναι η μοναδική παιδιών με διπλή υπηκοότητα που χάνεται για τις ΗΠΑ, γιατί όπως φαίνεται η λογική «αν δεν αισθάνονται τόσο Αμερικανοί ώστε να μας επιλέξουν, δεν θα ασχοληθούμε κι εμείς».

Το ότι τα παιδιά από τις μειονότητες σνομπάρονται από το αμερικανικό ποδοσφαιρικό σύστημα δεν είναι νέο, παρότι παραδείγματα όπως αυτό του Βελγίου και της Γαλλίας έχουν δείξει ότι η σωστή διαχείρισή τους μπορεί να οδηγήσει σε θαύματα. Το 2017 ο Ρικ Εκστάιν, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, παρουσίασε μια έρευνα που απέδειξε του λόγου το αληθές. Το 25% των οικογενειών στις ΗΠΑ έχουν έσοδα πάνω 100.000 δολάρια και παράγουν το 35% των νέων ποδοσφαιριστών. Το 25% των οικογενειών έχουν εισόδημα κάτω από 25.000 δολάρια και τους ανήκει μόλις το 13%. Το όμορφο παιχνίδι στερείται πια από την εργατική τάξη. H διαδικασία επιλογής στο πρόγραμμα Development Academy χαρακτηρίζεται ελιτιστική και αφορά οικογένειες που μπορούν να στηρίξουν οικονομικά το όνειρο του παιδιού τους. Πολύ εξειδικευμένα προγράμματα, πολύ καλή δουλειά, απλά όχι για όλους.

Ο Κλιντ Ντέμπσι δεν άνηκε σε μία από αυτές. Ένα από τα ποδοσφαιρικά είδωλα των ΗΠΑ, πρώτος σκόρερ στην εθνική τους ομάδα και με καριέρα στην Ευρώπη, πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του. Ο Ντέμπσι μεγάλωσε σε μια κλασική οικογένεια εργατικής τάξης στο Τέξας και ο ίδιος θεωρεί ότι το παιχνίδι στο πάρκο παρέα με άλλα παιδιά, συχνά λατίνων, ήταν εκείνο που τον βοήθησε να εξελιχθεί. Έπρεπε να φύγει από την παιδική του ομάδα γιατί οι γονείς του δεν μπορούσαν να πληρώνουν για το ποδόσφαιρο του υιού και το τένις της κόρης παράλληλα. Δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτός από ένα Πανεπιστήμιο με παράδοση στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών, αλλά από ένα δεύτερης διαλογής, το οποίο μάλιστα αρνήθηκε να του δώσει πλήρη υποτροφία.

Το παρελθόν του ίσως ήταν εκείνο που τον έκανε να διασκεδάζει πάντα το ποδόσφαιρο, όταν όμως άλλα πιτσιρίκια περνούσαν από αξιολογήσεις και επαγγελματικές διαδικασίες εξελίξεις, εκείνος ακόμα έκανε κόλπα με τη μπάλα για χαβαλέ. Το ταλέντο του τον οδήγησε στα ντραφτ του 2004 και η Νιου Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον τον έκανε δικό της. Το 2004. Ενώ ήταν ήδη 21 ετών. Για κάποιους «expert», είχε περάσει ήδη τις καλές ηλικίες για εξέλιξη.

Ο Ντέμπσι έπαιξε τελικό Europa League με τη Φούλαμ, αναδείχθηκε δύο φορές παίκτης της χρονιάς των Κότατζερς, σημείωσε 72 γκολ στην Premier League, έκανε μεταγραφή στην Τότεναμ. Κι όμως, θα μπορούσε λόγω συγκυριών να μην προχωρήσει επαγγελματικά, να «κολλήσει» σε κάποια κακοτοπιά μόνο και μόνο λόγω των καταβολών του. O Έρκουλες Γκόμες, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και νυν σχολιαστής του ESPN, τόνισε, έχοντας υπόψιν τα 140 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι είχε από πέρυσι πλεόνασμα το ποδόσφαιρο των ΗΠΑ: «Ξεκινήστε ένα task force πολυπολιτισμικότητας Χρησιμοποιείστε κάποια από τα οικονομικά πλεονάσματα για να μπείτε στο εσωτερικό των πόλεων και να βρείτε ταλαντούχα παιδιά».

Το «αντίο» του Ντέμπσι ξεσήκωσε πλήθος επευφημιών, από όλα τα στρώματα των ΗΠΑ. Επί της ουσίας, όμως, η εκτόξευσή του έγινε κόντρα στο ρεύμα. Η ανάδειξη ποδοσφαιριστών με το ταλέντο, την έκφρασή, τον αυθορμητισμό, αλλά και τις ρίζες, του πρώην επιθετικού της Φούλαμ, χρειάζεται κάτι παραπάνω από χειροκρότημα.

Πηγή: Gazzetta – Four Four Two

Pin It on Pinterest

Shares
Share This