Επιλογή Σελίδας

Του Θοδωρή Τσούτσου

Λέγαμε τις προάλλες ότι η Εθνική ομάδα, τουλάχιστον αυτής της αποστολής που επέλεξε ο Μίκαελ Σκίμπε αλλά πιθανότατα και των επόμενων, έχει πολλούς ποδοσφαιριστές πια από το ελληνικό πρωτάθλημα. Σε αυτούς, προσθέστε και δύο ακόμη. Τον Καρέλη και τον Γιαννιώτα, οι οποίοι μπορεί να μην κλήθηκαν τώρα, αλλά είναι εν δυνάμει παίκτες της Εθνικής του Σκίμπε και πλέον έχουν επιστρέψει κι αυτοί στην Ελλάδα. 

Είναι πολλοί, λοιπόν, οι διεθνείς που αγωνίζονται στην Super League. Είναι αρκετά περισσότεροι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και αυτό δίνει μια ιδιαιτερότητα σε αυτή την περίοδο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Αφενός είναι κάτι θετικό. Διότι σε μια δύσκολη συγκυρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η κορυφαία εγχώρια διοργάνωσή του παίρνει αξία. Σε αγωνιστικό επίπεδο. 

Επίσης να πούμε ότι είναι και δίκαιο να συμβαίνει αυτό, διότι πράγματι υπάρχουν πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές στις ελληνικές ομάδες, που έχουν ξεχωρίσει. Οι ευρωπαϊκοί αγώνες του καλοκαιριού ήταν η μεγάλη επιβεβαίωση. 

Αφενός, λοιπόν, είναι κάτι θετικό να υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές από το ελληνικό πρωτάθλημα στην Εθνική. Αφετέρου, όμως, όπως αυτό λειτουργεί, δημιουργεί και μια ισορροπία τρόμου. Με τις ομάδες, τις “μεγάλες” ομάδες κυρίως που κατά βάση έχουν παίκτες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, να βρίσκονται σε τέτοια ένταση μεταξύ τους, πώς αυτό δεν θα περάσει στους ποδοσφαιριστές; 

Αυτό είναι πολύ μεγάλο ζητούμενο για την Εθνική μας, σε μια περίοδο μάλιστα που και για εκείνη το πράγμα δεν είναι απλό. Διότι πρέπει να δείξει ότι υπάρχει συνέχεια σε αυτό που με μεγάλο κόπο και πολλές δυσκολίες πέτυχαν ο Σκίμπε και οι παίκτες του, προκειμένου να την ξαναφέρουν σε κάποιο επίπεδο. Πρώτον αυτόν. Και δεύτερον η περίοδος είναι κρίσιμη, διότι πλέον από αυτή τη διαδικασία η ομάδα πρέπει να καταφέρει και τον αγωνιστικό στόχο.

Να προκριθεί, δηλαδή, στα τελικά του επόμενου Euro. Διότι πλέον το… ξαναγίναμε ομάδα, δεν θα είναι αρκετό. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, από τη στιγμή που το Nations League είναι η διοργάνωση της δεύτερης ευκαιρίας, αυτά τα έξι παιχνίδια τον χειμώνα στον όμιλό της, είναι σημαντικά. Άλλωστε, θα δείξουν και πολλά για τη συνέχεια. Ίσως ακόμη και να επηρεάσουν τη συνέχεια, είτε προς το καλό είτε προς (μακάρι όχι) το κακό… 

Η Εθνική, λοιπόν, καλείται σε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, να προστετεύσει τον εαυτό της. Να τον περιφρουρήσει. Να μην επιτρέψει όλη αυτή η ένταση που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα, να εισχωρήσει και σε εκείνη. Οι πρώτοι που θα έπρεπε να το κάνουν, να αφήσουν δηλαδή τους παίκτες έξω από την πολεμική τους, θα έπρεπε να είναι οι ίδιοι οι σύλλογοι που δίνουν παίκτες στην Εθνική. 

Αλλά επειδή δεν είναι να τους έχεις εμπιστοσύνη, θα πρέπει η ίδια η Εθνική να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Ούτε εύκολο είναι, ούτε ξεκάθαρος τρόπος υπάρχει, αλλά κρύβει και κινδύνους. Διότι στο τέλος, στο μυαλό κάποιων, ίσως να βρεθεί εκείνη εκτεθειμένη. Ακόμη – ακόμη και απέναντι στους παίκτες της. 

Το θέμα, λοιπόν, είναι σοβαρό. Αφορά σίγουρα τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα πρέπει να καταλαβαίνουν πού βρίσκονται όταν είναι στην Εθνική. Αφορά τον Μίκαελ Σκίμπε, που θα πρέπει να βάλει… συρματόπλεγμα στο εσωτερικό της Εθνικής. Αφορά σίγουρα και όλους όσους διαχειρίζονται τη λειτουργία της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Αφορά στην πραγματικότητα και όλους εμάς που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καταπιανόμαστε με το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική δεν μπορεί να γίνει “πεδίο βολής”, επειδή το ελληνικό πρωτάθλημα έχει μετατραπεί σε “μέτωπο”. Ας γίνει σαφές από τώρα, προτού να είναι αργά, όπως συνέβη στο παρελθόν και μετά το πράγμα σχεδόν δεν μαζευόταν…

Πηγή: Σπορ FM

Pin It on Pinterest

Shares
Share This