Επιλογή Σελίδας

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η Εθνική βγήκε από την επικαιρότητα. Βγήκε, αν και δεν θα έπρεπε. Διότι σε λιγότερο από έναν μήνα συγκεντρώνεται και πάλι. Και επίσης, διότι σε δύο μήνες από τώρα θα έχει κριθεί η τύχη της σε μια ολόκληρη διοργάνωση. Το Nations League. Θα έπρεπε, λοιπόν, να παραμένει στην επικαιρότητα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το τελευταίο παιχνίδι της είχε αυτό το αποτέλεσμα.

Θα γίνουν όλα πολύ σύντομα για να πάψει τόσο εύκολα από τώρα, στην πραγματικότητα ώρες μετά την ήττα στην Ουγγαρία, να μάς απασχολεί η Εθνική. Μπορεί όχι τελεσίδικα, διότι δεν πρόκειται να κριθεί μέχρι τον Νοέμβριο η πρόκριση στα τελικά του Euro, αλλά πάντως σύντομα. Άρα σημαίνει ότι το αποτέλεσμα, η εικόνα, η αγωνιστική διάθεση, όλα τελοσπάντων τα στοιχεία που συνέθεσαν την τελευταία πράξη της, θα πρέπει να μείνουν ζωντανά. 

Ασφαλώς, κυρίως για τον Μίκαελ Σκίμπε και τους Έλληνες διεθνείς, αλλά κατά κάποιο τρόπο και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο με τόσους πλέον διεθνείς να αγωνίζονται στο δικό του πρωτάθλημα, έχει και πρέπει να έχει λόγο. Για τον Γερμανό τεχνικό έγινε πολύς λόγος μετά το ματς της Βουδαπέστης. Και καλώς έγινε. Διότι πέρα από την άποψη που ο καθένας μπορεί να έχει για τις επιλογές του και πέρα από την πραγματικότητα της ήττας που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, είναι η αλήθεια ότι ο Σκίμπε τώρα πια θα κριθεί με κανονικούς όρους. 

Η δουλειά που έκανε μέχρι την προηγούμενη διοργάνωση, η οποία ολοκληρώθηκε με τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ, ήταν πολύτιμη. Καθοριστική. Μόνο που πλέον, δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται αποτέλεσμα, χρειάζεται δηλαδή να επιβεβαιωθεί με την πρόκριση στα τελικά του Euro. Το γεγονός, όμως, ότι ο Σκίμπε είναι το πρώτο κάδρο, δεν σημαίνει ότι οι διεθνείς έχουν το περιθώριο να βγουν τελείως από αυτό.

Η συζήτηση, λοιπόν, για όσα έκανε ή δεν έκανε ο Σκίμπε στην Ουγγαρία είναι σημαντική, αλλά δεν μπορεί να είναι η μοναδική. Η αναμέτρηση της Βουδαπέστης, για όποιον πρόσεξε την εικόνα, έκλεισε στα τελευταία δευτερόλεπτά της με τον Τοροσίδη να τρέχει με όσα αποθέματα είχε στην αριστερή ελληνική πτέρυγα, δηλαδή ένα… γήπεδο μακριά από τη θέση του και τον Παπασταθόπουλο κάπου στο κέντρο να κυνηγάει. 

Έστω για μια κλεμμένη μπάλα. Έστω για μια τελευταία επίθεση, μπας και… Δεν έγινε. Αλλά τα πρόσωπα που το έκαναν δεν είναι τυχαία. Γιατί γνωρίζουν! Δεν ήταν μία αντίδραση by the book. Αλλά με την Εθνική των τόσων και τόσων επιτυχιών τα προηγούμενα χρόνια, πολλά στηρίχθηκαν σε αυτό. Στο ότι οι διεθνείς αντιλαμβάνονταν την ανάγκη να δίνουν όχι απλώς και μόνο κάτι παραπάνω από αυτό που είχαν, αλλά και κάτι διαφορετικό από αυτό που έπρεπε. 

Χρειάζεται να συμβεί και τώρα. Χρειάζεται οι παίκτες να λειτουργήσουν με ένα εγχειρίδιο που δεν διδάσκεται στις προπονήσεις. Ούτε βελτιώνεται με τεχνικά χαρακτηριστικά. Ούτε έχει να κάνει με την ποιότητα, η οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει. Δεν είναι σύστημα. Δεν είναι στρατηγική. Είναι απλώς, Εθνική Ελλάδας. Είναι στοιχείο που πρέπει να βγει μέσα από τους παίκτες. Καταρχάς να υπάρξει μέσα τους και στη συνέχεια να προκύψει. 

Η Εθνική πορεύτηκε πολλά χρόνια με αυτό. Όχι βέβαια μόνο με αυτό, αλλά και με αυτό. Μια… απείθαρχη πειθαρχία, που δύσκολα εξηγείται, αλλά πάντα περνούσε από γενιά σε γενιά. Στην Βουδαπέστη, έμοιαζε να λείπει πολύ. Κι ας ήταν για κάποιους καλύτερη αυτή η Εθνική που έχασε, παρά εκείνη που είχε πριν λίγες ημέρες κερδίσει την Εσθονία. Ήταν, όμως, by the book καλύτερη. Έκανε περισσότερες, για παράδειγμα, ευκαιρίες. Έτρεξε περισσότερα χιλιόμετρα. Αλλά τα υπόλοιπα, οδήγησαν τελικά στην ήττα. 

Μόνο με το “εγχειρίδιο σωστού ποδοσφαίρου”, η Εθνική δεν πρόκοψε ποτέ. Ακόμη και φουρνιές της που ίσως αυτό να το υπηρέτησαν πιο σωστά, πιο ορθολογικά, δεν τα κατάφεραν. Μόνο όταν όλοι έκαναν περισσότερα από όσα έπρεπε, όχι μόνο από όσα μπορούσαν, μέσα στον αγωνστικό χώρο, είχε επιτυχίες. Αυτά μάλιστα τα ματς του Nations League, τα τέσσερα που απομένουν, προσφέρονται λόγω της φύσης τους για να χωρέσει στο μυαλό των ποδοσφαιριστών, ασφαλώς και του προπονητή, μια τέτοια προσέγγιση. 

Δεν χρειάζονται πολλά. Μια ματιά στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ουγγαρία, αρκεί…

Πηγή: Σπορ FM

Pin It on Pinterest

Shares
Share This